Un produs Blogger.

sâmbătă, mai 13, 2017

Interesante... motivele cu care a argumentat comisia de apărare scoaterea pensiilor militare din art. 40 al Legii salarizării unitare

43 comments
Toate cele 3 motive au fost pe larg dezbătute pe acest blog.
Se recunoaște oficial că prin recalcularea pensiilor militarilor conform Legii 223/2015, modificată prin OUG nr. 57/2015 a Guvernului Ciolos, păstrată de actuala coaliție guvernamentală, 60% din  pensiile militare sunt diminuate cu 20% până la 60% față de cuantumul în plată.
Motivarea începe cu o stângăcie în privința acurateții exprimării. Majoritatea pensiilor militare de stat sunt  pensii de serviciu, potrivit art. 14 din Legea 223/2015. Deci, nu se poate spune că toate pensiile militare nu sunt pensii de serviciu. Cu certitudine, se poate spune că pensiile militarilor nu sunt pensii speciale și că ele au o tradiție istorică, așa cum se reamintește, în Motivare, guvernanților și cârtitorilor acestei categorii de pensii.
Important este că din textul proiectului de lege se propune eliminarea pensiilor militare de stat din reglementarea care amână actualizarea până în anul 2022, când se termină majorarea soldelor pentru activi.
Ar trebui subliniat că era incorectă amestecarea pensiilor militare cu pensiile speciale. Cu sau fără art. 40, partea contributivă a unor pensii speciale, cea exprimată în puncte de pensie, se majorează, de la 01 07 2017, cu  9%, potrivit OUG nr. 2/2017.
Pensiile militare, neavând vreo componentă contributivă, exprimată în puncte de pensie, rămâneau singurele nemajorate la 01 07 2017.


Vedeți forma din Proiect,  forma propusă de Comisia de apărare.... plus argumentele AICI

UPDATE, 16 05 2017
Comisia juridică a Senatului a propus, în Avizul său, amendamentul prin care se elimină în întregime art. 40 din Proiectul Legii salarizării.
Parcă în ciuda Comisiei de apărare, care a propus numai eliminarea Legii 223/2015 din art. 49, privind neactualizarea pensiilor de serviciu, cei de la juridică motivează numai pentru magistrați.
Comisia de muncă, în Raportul său, are doar o variantă din două pe care o va prezenta spre  aprobarea Plenului, pentru a evita neconstitutionalitatea acestui articol semnalată de Consiliul Legislativ, Comisia de apărare și Comisia juridică.
Care sunt cele două variante, așa cum le-am mai menționat și în articolul anterior, pentru ai pune pe picior de egalitate pe actualii pensionari militari și speciali cu cei care se vor pensiona după intrarea în vigoare a Legii salarizării?
1. eliminarea articolului 40;
2. extinderea efectelor lui și asupra articolului 28 din Legea 223/2015, în privința pensiilor militare, și blocarea bazei de calcul la nivelul din iunie 2017, până în anul 2022, pentru specialii care se pensionează după iunie 2017.
Amendamentul propus de Comisia juridică AICI

43 de comentarii:

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Nu s-a specificat in Motivare ca pensiile militare n-au mai fost actualizate din 2009, iar amanarea cu inca sase ani, plus anii de etapizare, ar cuantifica o perioada semnificativa din viata rezrvistilor, fapt care ar avea ca rezultat neamplinirea dorintelor justificate si constitutionale ale foarte multor rezervisti, care intre timp au decedat, sau vor deceda, pierzand un drept pe deplin meritat si de care nu mai pot beneficia nici macar urmasii...

Leo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Baltaretu Marius spunea...

"Cu sau fără art. 40, partea contributivă a pensiilor speciale, cea exprimată în puncte de pensie, se majorează cu 10% , de la 01 07 2017, cu 9%, potrivit OUG nr. 2/2017.Pensiile militare, neavând vreo componentă contributivă, exprimată în puncte de pensie, rămâneau singurele nemajorate la 01 07 2017."
Nu inteleg ce se majoreaza la pensia militara in conformitate cu ce e scris mai sus, va rog fiti mai explicit.

Huhu Rezea spunea...

@Baltarețu
Pensiile speciale, nu cele militare, chiar incluse în art. 40 al Proiectului, își majorează, de la 01 01 2017, partea contributivă cu 9% cu cât crește valoarea punctului de pensie, potrivit OUG nr. 2/2017. Ar rămâne neactualizată partea necontributivă din ele, cea care se plătește de la Buget.
In conformitate cu ce e scris mai sus, dacă nu se modifică art. 40, pensiile militare nu se majorează cu nimic de la 01 07 2017.

CEZAR spunea...

Vivat ..PENSIA MILITARA..!!
Dar cuponul ..sper ca se face ..KAKY..
Cu asta voi fi foarte multumit b...!!

mirelamarinescu@917 spunea...

DECI daca acest art 40din legea salarizarii unitare va disparea , atumci se va aplica acel art 60din legea pensiilor militare . Sa vedem finalul acestor manevre . Deocamdata nu este suficient.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Huhu Rezea: Ei, dar fac ei ce fac toti sa ia cate ceva, numai la noi sa fie kanci! Asa cum arata acum legea modificata, totusi, cand vor fi actualizarile si la noi? Si inca ceva, pai daca iesim din speciale si se maresc la activi, nu primim o data cu activii actualizarile precum zice legea, lor marindu-se chiar din Iulie? Sau de la 1 Ianuarie ca nu suntem prinsi in fonduri?

tigri2 spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Azi, Romania TV: Discutii ingrijoratoare pe marginea Legii salarizarii: Banca Mondiala si CE nemultumite de multiplele amendamente pentru cresteri salariale, care de la anul ar incarca Bugetul prea mult si s-ar depasi plafonul stabilit...

mirelamarinescu@917 spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Iulian Mareș spunea...

Bue, Vanca Mondiala, Cue ME!

Liviu PO spunea...

Hai sa facem amendamente,dar sa le motivam in asa fel incat sa nu treaca nici unul,sau cat mai putine...

Iulian Mareș spunea...

Mirela,
Pe mine m-ai uitat?
Tocmai cand voiam sa-ti spun ca bunicul meu a fost seful de cabinet al lui Moruzov si Cristescu! ..... asa sunt femeile!

Huhu Rezea spunea...

@Cezar
Tu ai îndoieli și în ceea ce privește identitatea ta.
Cum să nu fie PMT? Este inconfundabil.
Cred că au rămas șocate doamnele care dialoghează cu el.

Am spus că acele trivialități rămân pe blog.... doar ca lectură de weekend.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@@@HUHU REZEA: ANUNT FOARTE IMPORTANT DE ULTIMA ORA!
SCRIETI TOATE PROPUNERILE DV, CAT SI TOTI POSTATORII, PE MAIL ONORABILULUI SENATOR NICU FALCOI, SECRETAR IN COMISIA DE MUNCA-SENAT, FOST PILOT DE AVIOANE MILITARE CACI, ATENTIE, NE-A RUGAT S-O FACEM PANA NU-I PREA TARZIU, PE ADRESA: nicu.falcoi@senat.ro ATENTIE SA PUNETI PUNCTUL DUPA NICU! SCRIETI-VA TOATE PROPUNERILE, EU AM SCRIS, PRINTRE ALTELE, SA PRIMIM O DATA CU ACTIVII SI ACTUALIZARILE LA PENSII IN ACEST AN, RESPECTIV DIN IULIE! NU E GLUMA, CONVINGETI-VA SI PE @GELU OLESCU BLOG, EU FIIND PRIMUL CARE SI-A POSTAT OPINIILE PE ADRESA DOMNIEI SALE, @CEZARICA FIIND PRIMUL CARE A REALIZAT CA NU ESTE O GLUMA,DUPA VERIFICARI AMANUNTITE, @GELU OLESCU CONCRETIZAND IMPORTANTA MESAJULUI DISTINSULUI SENATOR! VA MULTUMESC PENTRU RECEPTIVITATE SI ESTE IN INTERESUL TUTUROR! VA ROG TRIMITETI-VA OPINIILE CAT MAI URGENT POSIBIL, AZI DEJA SE INTRA IN DISCUTII LA COMISIE!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Liviu Po: Acum poti sa-ti trimiti amendamentele pe adresa senatorului Nicu Falcoi, secretarul Comisiei de Munca a Senatului! Repet adresa: nicu.falcoi@senat.ro Nu uitati punctul dupa: nicu

Iulian Mareș spunea...

Individul este cert prihopat!
Un specimen de nimic, fara valoare, un frustrat tipic, un "om" fara umbra!

iceparu spunea...

Padina minte?Exclus.Cel mult o cacareaza.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Acum o ora, Comisia Juridica a Senatului a avizat amendamentele la Legea salarizarii cu 6 voturi PSD-ALDE pentru, si 4 voturi contra din partea USR-PNL, acestia din urma motivandu-si reticenta si negativismul pe lipsa unui studiu de impact si ca sumele ar depasi limita bugetara! Inseamna ca toate amendamentele propuse s-au votat, urmand acum si in plenul Senatului in regim de urgenta! Bafta!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Iata propunerile mele, pe scurt:
1. Revizuirea Art. 40 din oug 57/2015, intrucat a adus recalcularile la peste 60% pe minus cat si alte prejudicii rezervistilor;
2.Eliminarea Art. 40 din Legea salarizarii, sa se aplice actualizarile, cat mai repede posibil, daca se poate chiar din acest an, din Iulie, a pensiilor, o data cu cresterea soldelor activilor. Am motivat cresterea galopanta a preturilor la utilatati, alimente si servicii, foarte multe pensii foarte mici, etc;
3. Sa se se aiba in vedere toate pensiile mici cu valoarea pana la cele la care se aplica impozitarea, cele in jur de 2000 lei;
4. La Motivatia eliminarii Art. 40 din Legea salarizarii sa fie trecuta si motivatia faptului ca pensiile militare nu au mai fost actualizate din 2009, etapizarea lunga ar mai adauga inca aproape 6 ani, iar daca avea sa se aplice din 2022, avea sa se intinda din 2022 si cu intindere de inca alti cinci-sase ani. Se cere scurtarea timpului pentru ca: Sa se tina cont ca mor 3000 rezervisti anual si foarte putini mai apuca aceste mariri, nici urmasii neavand dreptul, ceea ce nu este normal, constitutional si este un act de nedreptate;
3. Clarificarea perioadei asimilate din Legea pensiilor militare, intrucat este neclara, ambigua, neandreptateste crunt fostii pensionati in invaliditate si actuali trecuti in limita de varsta, care au pensii de mare mizerie si sub salariul minim pe economie, in instante se pierd procese intrucat nu exista o stipulare si reglementare clara si bine definita in lege, sa fie reglementata situatia acestora conform legii in care li se promite asigurarea recunostintei statului pentru capacitatea de munca si vechimea pierduta; La acest capitol am primit asigurari ca va face tot ce este in puterea domniei sale sa ne ajute;

Am mai scris si altele, dar cel putin stiu ca nu am stat cu mainile in san si nu altii au facut asta pentru mine, punand accent pe ce ma doare personal, pe altii in situatia mea, dar si in cele comune tuturor! Rog sa primesc critici doar de la cei care au catadicsit sa faca ceva trimitand pe blogul Senatului sau pe adresa D.lui senator Falcoi, ceilalti sa stea in banca lor, ca si pana acum, fugind de raspundere si curaj!

Iulian Mareș spunea...

Huhu,
Sper ca urmeaza o alta figura trista T3/Avyonic...& n ID-uri!

Iulian Mareș spunea...

Cornele,
Marele bal este la CD!
Si....nu ai mai vazut legi incalecate de OUGn....Ex. viu-223 cu 57!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Iulian: Uite ca ieri faceai afirmatia ca marele bal va fi la CD. Da, prietene, va fi marele bal pe melodiile lautarului penal si racan, Liviu Drac Nea, cel care a ordonat ferm sa nu fie actualizate pensiile militarilor, ci doar ale magistratilor, din slugarnicie obedienta sa scape de sfanta Puscarie! Inghiti-l-ar de-acum in zece ani!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Interesant un comentariu a lui Leon, care zice ca prin marirea soldelor la activi, anul acesta, vom fi prinsi in actualizari si noi, pensionarii rezervisti, ca magistratii abia de la anul vor primi mariri...Asta pentru ca s-a scos Art. 40. Bine gandit, mai greu de aplicat, dupa muschii celor care detin puterea legislativa. Dar ma intreb, ar putea fi si posibil asa?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Intre trimp, lasciva Fiola, din regatul prazului scos cu cheia franceza, ejaculeaza aberatii la Legea salariilor, asigurandu-ne bunastarea tot peste o caruta de ani, depasind cu inca o data actuala legislatura!

Iulian Mareș spunea...

Cornele,
Este posibil orice astazi...acum este campanie si vreme de razboi!
Batalia finala va fi la Cotul Deputatilor!

Liviutatarush spunea...

Veste buna! https://www.realitatea.net/cre-tere-economica-surpriza-in-primul-trimestru-grindeanu-o-veste-extraordinara_2063828.html

CEZAR spunea...

Corneliunsson ..baga ceva material ..cere-le demisia in blok..
Astia ..guvernul lui Dragnea ..a facut o nefacuta ..
Au cea mai mare crestere economica din istorie ..5,6..%
Se poate o asa marsavie ..baga ..cornelus..hai baga...

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Legea siluirii si a violarii drepturilor constitutionale a trecut de Cotul Senatului, se pare, Iuliane! Fiola si-a scapat orgasmul prin simpatie, instantaneu, asa cum poate o incarcatura exploziva sa sara in aer, fara sa fie atinsa! N-o mai demite bulibasa cu mustoaca olarita, pentru ca si atins obiectivul violului la drepturi!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Liviu Tatarus, asta-i aia cu cresterea economica de 5,7%? Pai, poate un mascul sa procreeze cu 5,7% erectie? Ca sa ne bage si pe noi de anul asta la actualizari, sau la anul dupa ce murim, le trebuie un 100%!

Iulian Mareș spunea...

Liviu,
Ca in bancul ala cu turistii straini ce solicitau ceva unui politist in toate limbile si asta, roman nationalist convins, nimic!
La final îi zice arogant unui jandarm:
-Ai vazut cate limbi straine stia kinezoiul alan
-Da, zise sec jandarmul!.... si,....la ce i-a folosit?....
Asa si cu noi....este de bine, ok, dar cu ce ne ajuta?...vor da si mai multi bani la primarii! De ce? Stiu ei, mah, crezi ca nu stiu? Da, dar stim si noi!

Iulian Mareș spunea...

Cornele,
Mai usor cu intrebuintarea expresiilor triviale, mai ales ca sunt var cu doamna!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Pe Romania tv un politician i-a dat cu mucii lui Dogaru: ,,D.le, daca aveti pretentii la pensii, unde ati fost zilele astea de nu v-am vazut sa va spuneti opiniile si sa va cereti drepturile? Cata dreptate a avut!

Iulian Mareș spunea...

Cezar,
Ce ai domnule?
Daca ia in serios indemnurile tale?

VALY spunea...

A aparut o stire pe site-ul http://www.zf.ro/politica/deputatii-au-votat-joi-cresterea-salariilor-mai-multor-categorii-de-bugetari-cu-20-studentii-vor-primi-burse-si-in-vacanta-16315780 cum ca :
Deputaţii au votat joi creşterea salariilor mai multor categorii de bugetari cu 20%. Studenţii vor primi burse şi în vacanţă
......Deputaţii au decis şi ca „ajutorul la trecerea în rezervă sau în retargere, ori la încetarea raporturilor de serviciu, pensia şi alte drepturi specifice care se acordă potrivit legii personalului prevăzut la alineatul 1 se stabilesc în raport cu soldele, salariile lunare brute cuvenite în calitate de personal militar, poliţist, funcţionar public cu statut special din stemul adrminitraţiei penitenciarelor corespunzătoare funcţiilor încadrate potrivit legii”.
Poate cineva sa detalieze aceasta stire ? Multumesc !

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Iuliane,
Fiolei cred ca i-a placut ce-am dzis acilea, caci s-a intors de la mushtiucul tzatzei si a promitara ca...PANA in 2022 ne vor intra penziile in starea erectila! Stiind de fapt ca se duc pe lumea cealalta cam 3000 de brotaci, pana atunci economia va fi ingogoshata, duduiala ce va genera cresterea economica si se va ajunge la coeficienti de 5,7+5,7+5,7+,,,,,,....etc de unde se vor produce chiar triplari ale penziilor, daca nu chiar impatriri! Durerea mare este alta: Cui drakul sa i le mai dai marite in 2022? Sa-ti traiasaca verisoara, vericule!

mirelamarinescu@917 spunea...

UN nebun arunca o piatra si 10 se lupta sa o scoata .....asa se intapla cu acel art 40 vesnicul articol din pensiile militare sa le fie rusine iar doamna asta ,OLguta ,sa se duca la primarie si sa nu mai se bage unde nu ii fierbe oala .

Iulian Mareș spunea...

Mirela,
Ce tot ai cu vara-mea?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Studentii au iesit la drumul mare sa darame guvernarea pesedista, la inceputul anului. Drept recompensa acum li se dau burse si in vacanta, dar merg si cu trenul unde le vor muschiul! Si nici nu i-au votatara pe pesedisti! Ha! Si iar, ha! Deci, sunt fonduri pentru tradatori si demolatori de guvernari! Domniile voastre, care i-ati votatara la doua maini, deci loiali, o s-o luati pe-a trei-a, si nici pe aia, la cum se anunta dezastrul inevitabil cu penziile militarilor! Nu-i mai bine ca nu le-am facut eu campanie, cu mana mea, ca acum sa ma zgarai pe ocarine!? De aia am si jurat sa-i dau naibii pe absolut toti, de acum incolo, de mi-ar promite si pe ma-sa si as muri de foame! Toti, dar absolut toti, sunt niste canalii politice lipsite de obraz si onoare!

CEZAR spunea...

Baga Cornelus ..baga ..
Daca era Valerian V..si pmp..ce bine era ..
Nu exista 223 si noi eram linistiti..nu era cuantumul din 2010..si noi nu ne mai ofticam ca iau u8nii ..moca ..etc ..
Baga omule ...!!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Cezarica, chiar azi i-am zis la telefon lui W. ca de la ei ni se trag toate ponoasele si sa nu ma mai caute vreodata, si nici altii! Tu ma crezi ca peste jumatate din efectivele lor au votat contra lor, mai ales cand au vazut in campanie ca bahicul si conflictualul matelot se gudura si se slugarea pe laga Ciolannis, iar de 1 Decembrie s-a dus sa-i linga blidele si paharele la Cotrocello, plus ca la parada i-a fost pres la picioare?! Din acea secunda toti au fost otraviti pe suflet si s-a vazut in rezultate: Kaput reintrarea la barlogul Shparlamentului! Tu cam ce-ai crede ca am votat, asa dupa tine? Ei, dar acum, cate zile oi mai avea, kaput votul votul meu cuiva, nici lui tata din groapa, te asigur! Amin si Aleluia!

Iulian Mareș spunea...

Este inainte de operatie si cred ca e sedat.
Acum se leaga de ruda mea!

ghurse spunea...

”Am cerut să se retragă din textul Legii salarizării Articolul 40 referitor la pensiile de serviciu. Nu e nici locul, nici momentul să abordăm problemele legate de pensii. În acest domeniu e nevoie de o analiză mai amplă, care să asigure echitatea în sistemul de pensii în ansamblul său.

Este clar că sistemul de pensii necesită o discuție separată. Din acest motiv, până vom aborda legea pensiilor, evident cu consultarea asociațiilor de pensionari, cred că e mai înțelept să eliminăm prevederile legate de pensii din Legea salarizării unitare." a declarat președintele PSD într-o reacție pentru STIRIPESURSE.RO