Un produs Blogger.

luni, februarie 08, 2010

-Suca ... disparut din Lumea Libera.

5 comments

Scris de Plano pe Portalul Intersecţii

Dupa dezastrul în afacerea oualor pe piata din Severin, afacere  în care, iniţial, fusese incurajat si de Nea Marin ca va ajunge conselerul lui Onnasis, lu `Suca i-a incoltit ideea sa fuga din tara. Era pe la inceputul anilor `80. Fara sa spuna cuiva, a plecat si dus a fost!
Dupa o perioada de liniste, bailestenii intrara la banuieli. Nazdravan, nazdravan ... Suca, da `unde a disparut? Cel mai ingrijorat era Nea Marin care, pe langa ca parintii lu `Suca  il cam  banuiau  ca i-a facut de petrecanie odraslei lor, a mai trebuit sa raspunda si únor intrebari cam  naroade ale sefului de post. Auzi ... zicea militianu`,  au facut unii niste reclamatii si .... asta ii mai trebuia lui ... sa deschida UN DOSAR de gasire ... viu sau mort o disparutului.
Fara Suca, nici Nea Marin nu mai avea niciun haz cu povestile lui! La Mat, toti isi dadeau cu presupusul ce s-a intamplat cu Suca! Unii jurau ca l-au intalnit prin Craiova sau pe la Bucuresti.
Dupa 2 ani de la pieire ... intr-o seara, cand bailestenii se intorceau cu ultima rata de la Craiova avura surpriza sa calatoreasca impreuna cu Suca ... ferchezuit baiat bine, imbracat in blugi. Cobori in centrul  Bailestilor si , în loc de papornita, tragea dupa el un geamantan pe roti ...  asa cum Ion al lu `Fleasca  ducea  butelia intr-un  carucior pe doua roti. Se opri taman la poarta lu `Nea Marin.
- Marine, ieşi la poarta ca te cauta un domn  ... striga Veta care mulgea vaca în curte.
De cum dete  cu ochii de el, printre ulucile portii, Nea Marin il recunoscu.
- Ce domn, fa naroado, tu nu-l mai stii nici dupa sabaci pa nepotu-tau Suca?
Incurcat, Nea Marin, nu stia daca sa se bucure ca-l revede pe Suca, dupa atata timp, sau sa-i traga o palma pentru necazurile pe care i le-a pricinuit dispariţia sa. Intentiile rele i-au pierit cand a vazut ca Suca se schimbase si, chiar, era ca un domn de la oras! L-a invitat in casa si in timp ce punea zaibar în pahare il lua la  rost :
- Unde fusasi ma narodule atata timp?
-  Nea Marine, asta pentru cine intreaba, ma angajai la Hidocentrala, la Severin .... si facui  rost  de ceva bani.
- Bine, da `de ce nu scrisasi si tu o scrisoare sau sa mai vii pe acasa .... ca se luara astia de banuiala ca ai dat ortu` popii?
- N-am mai putut , Nea Marine, da `asta ramane numai pentru talica! Nu mai spui la nimeni, nici tusii Veta. Daca tot am trecut cu santierul pe malul sarbesc al Dunarii, m-am gandit sa ma duc putin pana in Nemtzia si de acolo în America!
- Bai, eu te-as crede ca fugisi din tara, ca te duce mintea, da `spune-m atunci de ce venisi inapoi?
- De ce sa nu vin unchiule? În  Nemtzia abia acum mananca  cum mancam noi in urma cu zece ani, iar în America este la fel ca la noi; ai dolari... ai de toate!
- Si ce o sa faci tu acum  în România, mai nepoate?
-Business Nea Marine, ca nu peste mult timp nici la noi nu-i va mai spune specula.

5 comentarii:

Ged spunea...

Domnule draga, ma bucur sa vad ca ti-ai croit un blog.
Iti urez din toata inima sa ai multi cititori si comentatori si sa-ti devina blogul cat mai cunoscut si apreciat.
Sa auzim si de bine!

plano10 spunea...

Bun venit, George!
Daca Roxana m-a obligat sa ma autentific pe Word Press...ca sa mai pot s-o mai supar cu gandirea mea materialist dialectica, uite ca a iesit si de un blog.

Hai-Hui spunea...

Salut!
Bucuros sa vad situl tau, Waltere!
Adevarat graiesti, Coxanei Ciordache ii este frica de anumite adevaruri ce vor dainui in orice regim si orice filozofie cat ar fi ea de ideologista or materialista, lingatoria si pupincurismul sunt calitatile promovate de catre domnia sa, libera opinie si polemica nefiind acceptate pe situl acela.

Te rog sa publici TU testamentul Regelui Carol pe blogul TAU, intr-un cadru adecvat, am sa-ti trimit si altele la momentul potrivit.

plano10 spunea...

Da, am sa-l public intr-un post separat!

Don Corleone spunea...

Bine scris!