Un produs Blogger.

duminică, octombrie 30, 2016

-Ocupantii aplaudati la Cluj... in 1940!!

44 comments
Reluare din februarie 2010

Privind imaginile cu intrarea trupelor lui Horty in Cluj, la 11 septembrie 1940, nu poti sa nu  te intrebi cine erau cei care se bucurau de sosirea "eliberatorului". Te mai linistesti cand, ascultand sonorul, constati ca nu se ovationa in limba romana.

Si totusi, unde era regele, unde era guvernul, unde era parlamentul, unde era armata, unde erau serviciile si , mai ales, unde erau romanii ?

N-au trecut decat 70 de ani de la acel act de lasitate nationala.


44 de comentarii:

wtf spunea...

de ce ocupanti?
Nu cumva statul roman a ocupat Ardealul in 1919?

Aliosa spunea...

wtf,
Ce limbă vorbesti străine ?
Cum ai aterizat in România si ce istorie ai invătat ( dacă ai ceva clase ) ?
Conform dictionarului politic in ziua intrării au fost numiti prea blând „ ocupanti” căci ulterior s-au dovedit a fi criminali . N-ai auzit de masacrele săvârsite de haitele hortyste in ARDEALUL vremelnic ocupat ?
Mâine de 15 martie unde mănânci gulasul ?

Aliosa spunea...

@ plano10,
ARMATA a vrut să lupte dar cei de la conducere n-au lăsat-o cum ,fereasca Sfântul ,de-ar fi mâne nevoie , n-ar lăsa-o tot cei de la conducere din motivele deja cunoscute . Poporul român nu a avut nici o vină dar nu trebuie uitată nici situatia geo-politică mondială, lasitatea guvernantilor, complicitatea unora si tratatele secrete intre Hitler-Stalin, Hitler -Horty ,ca să mă rezum doar la subiectul in cauză.

plano10 spunea...

@wtf alias nazikrank
In 1919 Romania n-a ocupat Ungaria ci doar a dat jos regimul comunist al lui Bela Kun, instalat la Budapesta. S-a retras apoi in propriile granite.
Dupa batalia de la Mohaci din 1526, Regatul Ungariei si-a pierdut statalitatea, devenid pasalac otoman si apoi provincie a Imperiului Habsburgic si a celui Autro-Ungar. Si-a redobandit statalitatea abia in 1918 prin regimul lui Bela Kun.
In 1940 a ocupat, cu sprijinul fascistilor si nazistilor, Ardealul de Nord.

plano10 spunea...

Este responsabilitatea politicienilor, intr-adevar. Prin decizia lor de a nu opune rezistenta poftelor teritoriale ale Ungariei, Romania si-a pierdut, dupa razboi, statutul de cobeligeranta.
Totusi, ce spune entuziasmul cu care populatia ungarofona din Ardeal si-a primit "eliberatorul" fascist?
De luat aminte..

wtf spunea...

Istoria invatata de la comunisti vad ca lasa urme. Ce are in comun Ardealul cu Romania. Au o istorie comuna din 1918, pana atunci Ardealul a fost infloritor si bogat. Ideea ca ardelenii sunt romani sau unguri este gresita. Suntem ardeleni si atat. Ne bucuram de sarbatorile maghiare, poate si de unele romanesti, dar suntem ardeleni, nu romani sau maghiari.

plano10 spunea...

@nazikrank
Si acum ce vrei, sa o luam de la capat cu discutiile pe aceasta tema?
Tu esti indoctrinat de Istoria sovietica...via Academia de la Budapesta.
Daca esti ardelean cu KK, de ce te bucuri ca te ocupa ungurii? Spune-o p-aia cu independenta... ca sa fii mai credibil.
Mai zai ceva si cu BOR ca sa te racoresti si apoi treci sa citesti Buletrificarea. Tie iti era dedicata.

Aliosa spunea...

@ plano10,
Probabil că fără să vrei l-ai scos pe „ wtf” din mocirla in care singur intrase când a afirmat „ nu cumva statul român a ocupat Ardealul in 1919 ”?
Ca să -ti dai seamă ce are in cap individul , ( acum când in prostia lui s-a dat de gol că nici nu stie de ce nationalitate este ) trebuie să reamintesc că in 1919 Ardealul făcea parte din statul unitar -national,inalienabil si indivizibil, ROMÂNIA in urma actului istoric de la 1 DECEMBRIE 1918 !
Si-atunci,numai un analfabet sau diversionist plătit de trădătorii de neam si tară poate afirma că in 1919 ,ROMÂNIA a ocupat Ardealul !
Si in final, trebuie să-i reamintesc celui ce nici nu stie cum il cheamă cu C.I.in mână că, toti ce locuiesc in actualele granite ale ROMÂNIEI,se numesc ROMÂNI ,asa fiind chemati si la startul competitiilor sportive internationale si-n toată lumea in ocaziile când conationalii trebuie să-si etaleze calitătile pozitive sau negative. In rest ,sunt vorbe la gura sobei !

Aliosa spunea...

P.S !
L-am intrebat „ unde mănâncă azi 15 martie gulasul ”dar nu mi-a răspuns . Ghici de ce ?

Ged spunea...

@Aliosa

Îţi răspund eu. În Canada, unde este slugă la fiul unui grof maghiar.

wtf spunea...

trist, la jigniri sunteti buni. Am spus 1919, pentru ca ce a fost in 1918 a fost un simulacru de adunare populara ad-hoc. Pentru curiozitate, locuiesc in Timisoara, Banat, din pacate Romania.
Ca un exercitiu de imaginatie, in cazul unui referendum legat de independenta Ardealului, care credeti ca vor fi rezultatele?:)

Dar de la buCUResti se gasesc numai luptatori pro-romania. Intrebati oamenii ce-si doresc, ardelenii si banatenii pur sange, nu viniturile... o sa aveti surprize.

Btw, se spune gulyas:)

Plano10 spunea...

@wtf
Te-ai repatriat Kogine? Nu mai erai util in exil, nu?
Ce mai e pe la Lugoj?

plano10 spunea...

Da` de lipsa de statalitate a Ungariei timp de 400 de ani, n-ai comentat nimic...
Pai .. sa stii ca pe voi aia pur sange n-o sa va intrebe nimeni... :)

wtf spunea...

m-am repatriat?
de unde?

cred ca ma confunzi...

nu conteaza, vad multa dorinta de sange... e de ajuns sa spun ca ma consider banatean si nu roman si deja se striga ca sunt iredentist samd.

Nu am de gand sa sustin acest pseudoconflict...

Nu am auzit o singura idee, de ce ocupatia romaneasca e mai buna decat cea maghiara?

plano10 spunea...

De ce nu le povestesti tu banatenilor, in Piata Operei, ca vrei sa fii de ocupatie maghiar? Iti vor explica ei cum e cu dorintele tele sinucigase.

feuerball spunea...

Cine a spus de ocupatie maghiara? Eu vorbesc de autonomie. Desi recunosc ca o ocupatie austro-ungara mi-ar trezi ceva sentimente:))

plano10 spunea...

Ramai doar cu nostalgiile, Daniele

feuerball spunea...

OK, cum vrei tu... toate cele bune...

Ovidiu spunea...

plano10,
de ce imi dai ban ?

Ovidiu spunea...

Plano10,
ca sa fii credibil trebuie sa scrii datele exacte nu in 1918, si nu numai.

Bela Kun, in 21 martie 1919 a preluat puterea (133 de zile) inaintea lui a fost Karolyi Mihaly. In 31 octombrie 1918 a pornit revolutia "Mija-de-toamna", Consiliul National Maghiar jura noul guvern.

Consiliul National ii cere abdicarea regelui Carol al IV-lea.

Carol al IV-lea în 13 noiembrie 1918 abdica

Pe 16 noiembrie 1918 Karolyi devine presedinte provizional. Pe 11 ianuarie 1919 Karolyi devine presedintele ai republicii ungare prin aprobarea Consiliul National.
In 8 noembrie 1918 ministrul apararii ungare da ordin dezarmarii ai armatei ungare.

Pe 20 martie 1919 Colonelul francez Ferdinand Vyx in mod personal i-a transmis lui Karolyi, o nota printr-o scrisoare (Ultimatum) prin care ii cerea retragerea armatei ungare de la Tisa.


pe 21 martie 1919 Karoly demisioneaza, pentru ca nu a acceptat ultimatimul.


Greseala principala considerata de fostii politicieni unguri si de Horthy, faptul ca Karolyi a dezarmat armata germana care era in drum de iesire din teritoriul roman, iar armata romana a intrat in Cluj in 24 decembrie 1918.

-------------------------------------
Batalia de la Mohacs 1526 pina 1541.
Abia in anul 1541 au reusit sa ocupe Ungaria.
------------------------------------------------------
Imperiul Austro-Ungar (1867-1878)

Dubla Monarhie (1878- 1918)

Transilvania in aceasta perioada a fost administrata de Ungaria.
Austria n-a avut nici-un fel de amestec in Transilvania.

Armata romana a intrat in Budapesta in 4 august 1919,vezi la mine ca am la pagini (generalul Gheorghe Mardarescu) (lucrarea mea personala eu am cercetat)

Aliosa spunea...

wtf,
De la trădătorii de neam si tară si de la haitele ce falsifică voturile chiar si după numărarea lor si intocmirea proceselor verbale in drumul spre birourile judetene patronate in majoritate ( la ora actuală ,din păcate de cei de la putere PDL+ UDMR ) mă pot astepta la orice . Dar nu-ti fă iluzii desarte că nu se va intâmpla asa ceva niciodată.
Dacă n-am mâncat niciodată acea mâncare prea condimentată si insuportabilă pentru mine si nici nu cunosc limba maghiară ( iti dai seama de ce ),am scris „ gulas” in loc de „ nu cum se spune” ci cum se scrie ,adică „ gulyas ” . Credeai că mă reduci la tăcere cu acest nesemnificativ exempu de necunoastere a scrierii limbii maghiare ? Eu sunt ROMÂN ,urmas de-al lui DECEBAL si TRAIAN si stiu a scrie si vorbi limba română care-i dulce si frumoasă,melodioasă si aducătoare de liniste sufletească .
Hotărăste-te odată : ce esti de fapt ? Ardelean cum ai spus inainte de a fi incoltit, bănătean,român sau maghiar ?
De fapt, in ura ta fată de români ai afirmat in prima postare pe care degeaba incerci s-o dregi că nu tine: „ Ne bucurăm de sărbătorile maghiare ,poate si de unele românesti ” rezultă clar cu-i apartine sufletul tău . Dar,de Ziua Natională a ROMÂNIEI care te suportă la sânul ei te bucuri ?

plano10 spunea...

Ai luat ban pentru ca nu erau lei... :)
Te-a introdus automat la moderare pemtru link-urile multiple postate anterior.

plano10 spunea...

Bune precizarile tele. Dar tine minte ca ca 400 de ani, pana in 1918, Ungaria nu a fost un stat de sine statator. Chiar si in perioada Dualismului austro-ungar...

Ovidiu spunea...

Dar tu n-ai invatat istoria ???

Ungaria a fost 150 de ani sub ocupatie otomana, in 12 august 1648 "Alianta Crestina" a eliberat centrul Ungariei ocupat de Imperiul Otoman.
(Nu toata Ungaria a fost stapinita de otomani)

Austro-Ungaria a fost intemeiata in urma unui compromis intre nobilimea maghiara şi monarhia habsburgica.

"Compromisul Austro-Ungar din 1867"


Compromisul a fost semnat in 30 martie 1867, de Imparatul Franz Joseph, si de Deak Ferenc.

Din punct de vedere constitutional, Imperiul reprezenta o uniune a doua state, Austria si Ungaria, aveau acelasi suveran.

Cele doua state constituindu-se ca doua state separate, cu propriile constitutii, parlamente, administratii si militii.

Doua parlamente la Viena si la Budapesta (o perioada a fost si Bratislava acum al Slovaciei un stat care nu a existat in aceea vreme, multe state nu existau pe vremea aia 1648) si doi prim-ministrii - Prim-ministru al Ungariei era Andrassy Gyula.

Ca marime imperiul dualist maghiar austriac era a doua in Europa dupa imperiul rus.

"Dubla Monarhie” . Numele complet „Regatele si Tarile reprezentate in Consiliul Imperial si Tarile Sfintei Coroane Ungare a lui Stefan”
Din 1878 pina 1918, „Dubla Monarhie"

The Kingdoms and Lands Represented in the Imperial Council and the Lands of the Crown of St. Stephen".

Pe 20 martie 1919 Colonelul francez Ferdinand Vyx i-a prezentat lui Károlyi ultimatum printr-o scrisoare in care i cere retragerea armatei ungare de la Tisa, si s-a retras.

Ungaria nu a fost obligata sa participe alaturi de Austria si Germania. Dar Istvan Tisza primul-ministru maghiar era in relatii foarte bune cu imparatul austriac.

plano10 spunea...

Citeste-l si tu pe Mircea Dogaru.
Cert este ca intre 1526-1918 Ungaria nu a mai fost un stat independent. Imperiile nu erau compuse din state independente....

wtf spunea...

Comparati Ungaria cu Romania, compara Budapesta cu Bucuresti...

Bucurestiul ca si capitala din 1918 si pt ardeleni, banateni, bucovineni, basarabeni, adica aproape pt. toata suflarea romaneasca, dar mai ales politicienii din regat, indiferent de orientarea lor politica-si aici ma refer si la perioada interbelica- au condus, prin ceea ce au facut, la "ridicarea" regatului din pct. de vedere industrial-agrar si, implicit la decaderea ardealului si banatului.
Numai si numai faptul ca la 1918 raportul(industrie, agricultura, banci, etc- deci un "fel" de PIB) intre ardeal+banat/regat era de 11/1 dupa unii autori, de 7/1 dupa altii, spune totul.
Numai cine a trait printre regateni si le intelege lacomia exagerata, tupeul de-a fi numai ei "cineva" un sef cat de mic(vedeti cat sunt de "uniti" intre ei, pe aici prin orasele ardelene, cum se "promoveaza" numai intre ei, cum se "intovarasesc" la afaceri), felul lor de-a acapara totul, orice, numai sa fie(asta le vine din cele cateva secole de dominatie diferita intre Ardeal, Banat, Moldova si Tara Romaneasca si mai are habar cat-de-cat de putina istorie si economie poate sa inteleaga de ce tin cu dintii de "centralismul" economic.
Problema mare, actuala, este ca, la mai putin de 9 ani pana la sarbatorirea unui centenar de la unirea din 1918, romanii sunt o natie fara ...busola!

plano10 spunea...

@wtf
Vad ca esti un sustinator, cred ca inconstient, al teoriei cominterniste, de prin anii 920-930, cum ca Romania ar fi un imperiu care exploateaza teritoriile Banat, Transilvania, Bucovina, Basarabia si Cadrilater.
Lacomia, prostia si lipsa de cultura politica sunt raspandite uniform pe intreaga suprafata a Romaniei.
Sunt si mai evidente acum cand majoritatea guvernantilor de la Bucuresti sunt ardeleni sau personaje alese cu voturile voastre.
Am putea spune si noi regatenii ca de cativa ani am fost ocupati de ardeleni :)

Maria S.(Timisoara) spunea...

wtf
Du-te trage apa. asta inseamna ca esti prost si ticalos.

Eu sunt romanca din Timisoara, nu sunt ardeleanca, sunt timisoreanca.
Lasa Ardealul care este pamant romanesc si inainte al dacilor, de cand l-a facut Dumnezeu.
Cum iti permiti sa spui ca armata romana a intrat in Ardeal, cand asta a fost vointa populara, de numitii de tine ardeleni,banateni etc. la Alba Iulia, sa se uneascca cu tara, cu Romania
In rest nu mai spun nimic.











Cu persoane ca tine nu merita sa-ti pierzi timpul.
Cat despre sarbatorile unguresti eu nu stiu cand sunt, deci nu ma bucur, ele, pentru mine, nu exista.



Si asta fara sa am nimic cu ungurii.
Dar cand este vorba despre Ardeal (aurus delus =dealul cu aur, in latina) sar in sus.
Nimic fara Dumnezeu.
Cred ca tie asta iti lipseste, Dumnezeu,
Maria S.(TM)

Maria S.(Timisoara) spunea...

http://www.youtube.com/watch?v=0ctkyIkxVcA

plano10 spunea...

@maria S
L-am intrebat pe @wtf(nazikrank), un cunoscut al cercului de forumisti din Timisoara, daca are curajul sa spuna in Piata Operei din Timisoara ce scrie aci despre banateni....

plano10 spunea...

http://www.youtube.com/watch?v=zDlO1YTEcBc

wtf spunea...

Ca sa scurtam timpul, aflati ce s-a promis Transilvaniei si Bnatului la Alba Iulia in 1918.

Cat despre tine tine maria S, spune-mi cum ar trebui sa te simti ca banatean, cand Banatul a fost impartit ca la piata de Serbia si Romania?

Nu cumva trebuie sa uiti de istoria invatata in comunism si sa deschizi ochii?

Cum crezi ca am fost si suntem vazuti? Ca paman ocupat...

@plano

eu nu ies sa fac demonstratii in Piata Operei sau Piata Unirii din Timisoara

Eu imi expun ideile, impartasite de din ce in ce mai multi oameni... nu numai apropiati de-ai mei...

plano10 spunea...

@wtf
Te-as ruga sa nu-mi fortezi cursorul pe citatele tele kilometrice. Ai putea sa indici link-ul in loc de text.
Cine ti-a spus ca pana la tine nu stia nimeni ca dupa Pacea de la Versailles Romania a luat numai jumatate din provincia Banat? Si cu mare greutate, datorita tenacitatii lui Ionel Bratianu, altfel acum invatai sarbeste in loc de romaneste :)
Tezele Partidului Comunist Roman, cele pana in 1930, vorbeau la fel ca ca voi, acum, despre eliberarea natiunilor cotropite de Romania.
Verifica-ti arborele genealogic si vezi daca nu ai ascendenti unguri sau slavi.

t1u1 spunea...

wtf, scuza-ma daca te-am jignit, dar eram furioasa.
In rest nu-mi retrag niciun cuvant.
Ii multumesc lui Ionel Bratianu, ca vorbesc romaneste si ca Timisoara face parte din Romania.
Dumnezeu sa-l odihneasca !
Maria S.(TM)

plano10 spunea...

@wtf,Daniele
Cam cati neadaptati sunteti pe acolo prin Banat? Sunteti cateva sute? Va trebuie cateva mii ca sa mai puneti bazele unui nou PCR ca in 1921.
Sa va gasiti taicule si un plapumar Cristescu.
Sa-l puneti secretar general.

plano10 spunea...

Ai dreptate ca nu tot ce s-a hotarat la Alba Iulia s-a respectat.
Uite, acolo se hotarase ca granita de vest a tarii sa fie pe raul Tisa. Dupa Versailles am pierdut cam o suta de km in stanga Tisei.

N-am zis sa faci demonstratii !
Incearca numai sa-ti pui o pancarda cu Banatul independent sau unguresc. Asa.. ca sa faci un test. Sa vezi cati banateni te felicita!! l

Unknown spunea...

Unde e era ''regele'' va raspunde Olescu prin tacere..

Gigi spunea...

Interesanta aceasta desbatere la vremea respectiva.
Acest,Wcft,probabil,pe statele de plata a celor interesati sa dezlege cainii revizionismului, nu avea nici cele mai elementare cunostinte de istorie!
Eu,i-as fi pus o singura intrebare:
Unde erau conlocuitorii nostrii in 101-102,105-106?
Nu ar fi nicio probema despre faptul ca se gasesc astfel de specimene care agita apele,dar si cetatenii de etnie maghiara,dar si cei romani ar avea de suferit!
Vad,zi de zi,pe un post de televiziune,un anume redactor,care face apologia separatismului,roman fiind,ducand in derizoriu lupta dusa de inaintasi,inclusiv pe eroul apusenilor, Avram Iancu.
Bine,postul respectiv nu stiu daca aduna cstiva telespectatori,sau poate da,nu conteaza,conteaza numai ce debiteaza acel "vultur" plesuv care se da atat de destept incat se crede unicul,cel mai cel,din cei mai cei slugoi din ardeal.


Anonim spunea...

WTF bine spus!!
sa-si puna o pancarda pt ca vreau sa fiu primul care il WTF.....si o sa-l doaraaaa!!

Unknown spunea...

2010 ???. MAMA MIA , CAND TE GANDESTI CAM CE EXEMPLARE NE-AU FOST LIVRATE [SI VOTATE] DIN RANDUL ,, ARDELENILOR'' !!!!. CE VINA ARE SARAC' TZARA ASTA , ROMANIA ,SA AJUNGA PE MAINILE UNOR ASTFEL DE HOMUNCULI DEGENERATZI , UNOR ASEMENEA PRAMATII ??. O IAU IN ORDINE INVERS ALFABETICA - ZEGREAN , RUS, POPA TOKES, DANCU, BOC , KEOVESHI & COLDEA , JULIEN -JUPUITU' , KLAUS 6 HAUS , MALAKU' PLAVAN OT SIEBENBURGEN !!!!. ATAT DE MULTE CANALII SI TOATE AU PUS SI PUN UMARUL VARTOS LA DISTRUGEREA A CE-A MAI RAMAS DIN ROMANIA , CANDVA MARE !!!!.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Wherthmarcht T. Boanghena: Va mananca la cur si acum sa puneti voi laba pe Ardeal inca o data, dar porcul ravnind la la nap mananca toata ziua numai cacat! Indopati-va, draci beliti din hoarda lui Attila, ca o sa va dam la urma si p.....a!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Mancatorule de gulash din closet,
Te joci cu valorile nationale, sentimentele noastre patriotice ale romanilor si declini integritatea Statului Unitar Roman! Esti timisorean, zici, acolo unde tiganii cocalari ca tine fac legea, pentru ca autoritatile sunt corupte si in cardasie cu interlopii ceocardes! Sunteti acolo o haita rablagita si vocala de iredentisti care vreti Statul in cur Cimishoara ca sunteti voi dati dracului si in independenta ati putea continua contrabanda cu duhane, miez de nuca si curve-singurul lucru care v-a adus prosperitatea ca, de altfel voi sunteti interlopi cocalari, niste trantori cu lustru si doar contrabanda si infractionalitaea criminala v-a scos din zoaiele in care lancezeati, prapaditilor cu rupturi carpocite-n cur de cand lumea din cauza lenei! Ardealul la care faci tu aici referire, ca despre mosia lu' tac-tu mare, va poate fi mormant, dar nu si proprietate privata cu viraj catre boanghenii Budai cu rahat si Pestei porcine, ai inteles? Indoapa-te cu shmenarii tai din bunaciunile sus mentionate in hando closete, impreuna cu un desert de iluzii desharte, si pune laba-ti paroasa pe munca, nu pe harta Romainiei sacre si milenare din care tu desprinzi Ardealul ca fiind adus de Atilla in schinare pe magar calare! Du-te, tataie, la voi in pusta cu lacusta si fa-ti regat ardelenesc acolo, tot pe taram dacic romanesc si pe care l-ati ocupat marlaneste si talhareste acum cu putin trecut de 1000 de ani, avand starvul sub shaua calului la fragezit, mancati de raie, paduchi si boli de piele care v-au afectat creierele pana in zilele noaste, de tot aberati si bateti campii, in loc sa va tratati la un psihiatru de delir si psiohopatia sindromului acut de proprietate! Ti-as zice ceva pe limba ta, ca stiu multe, dar adminul m-ar articula si n-ai fi avut astfel posibilitatea sa-mi citesti parerile ca onanismul pe care-l practici din pubertate ti-a afectat grav cerebelul, si asa infinitezimal, cat o nuca seaca! Pashol na turbinka, ciortii hoanghen!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Va spun eu unde era regele iobagilor romani la acea vreme: Il cam durea in popou de meleagurile astea straine lui! Chiar il durea la basca de problemele noastre teritoriale, de independenta si traiul fomistilor carora le-a dat gloante si obuze in in tartacute, de au murit peste 10.000 de desculti infometati in 1907, cand de atata fomalau au iesit cu furcile si topoarele sa-si faca dreptate!

Mai pe direct, mosmondea prin seifuri si chimire la numarat fofeii cacalau si cantarea kilele de aur, cam de doua ori pe zi, nu cumva sa dispara de acolo vre-un gram de galbeni sau vre-o techina de argint! Manca, se rahata, se plimba la aer curat sa-si faca siesta pantecosului, mai se zgandarea cu madam regina, harjonindu-se dupa cate un ceai de sculatzica, mai un ceai sau cafea la o lulea, mai un cabaret sau spectacol nocturn de teatru si uite asa se plictisea maria sa, jupan regele, fara sa-l doara bataturile de ce se intampla in Ardeal sau aiurea in regat, pentru ca slugile avau grija sa scrie in cronici ca se dadea de ceasul mortii pentru Marea Unire, ca se tavalea pe jos de isteria reunirii Patriei mama cu Ardealul, iar fiu-su, Carolica la femele fara frica, peste cativa ani, la randul sau chiar l-a durut in paispce cand boanghenele ne-au calarit Ardealul in '40!

Un geget n-a miscat armasarul asta regal, preocupat doar sa tavaleasca asternuturile cu toate boarfele si prostituatele Bucurestiului, aduse cu camionetele de insasi seful Sigurantei, Cristescu, in toiul noptii, pentru ca suferea, belitul, de cumplitul priapism, o boala care tine santinela in post continuu neadormita si simte nevoia sa scuipe printre gingii in toate crapaturile dintre capriorii de aiurea! Valeleu, dar cate blenoragii, alpinisti (latzei) si trichomonas vaginalis nu si-a tratat el cu mercur si alte otravuri pana sa iasa penicilina!

Atitudinea tatalui, copiata de fiu, ne-a adus in situatia in care am pierdut vremelnic Ardealul fara sa tragem un foc de arma, sau macar un partz de sperietura catre hoangheni, care se lafaiau si laudau ca aveau un Admiral, Horty, o podoaba de militar facut la apelul bocancilor, fara macar sa fi avut, ca Admiral, macar o barca, daramite o Flota! La Balaton nem tudom decat guvid cu aroma de ton!
Obtuzii, trageti, va rog, concluzii...

Dupa atatea disectii, eu am obosit sa mai dau lectii de Istorie moderna si contemporana pe-o veche si istorica rana, pe cugetari pamfletare sa inteleaga cei cu cunostinte elementare, doar din rautate si incapatanare ca doar ei au dreptate, nepoate!

emillian123 spunea...

Domnilor si Doamnelor:..iar va cam...umflati si va umpleti de "naduf...",uitand imprejurarile si SITUATIA UNICA A ROMANIEI in perioada IUNIE-AUGUST 1940:2(DOI) MARI HOTI SI CRIMINALI=HITLER SI STALIN (dupa ce hitleristii au cam supus Europa...)=au conspirat(PANA IN AUGUST 1939) si AU IMPARTIT ROMANIA {SI NU NUMAI....!}(CUM LE-A FOST PO...HTA...!)-cu SCOPURI DIVERSE, printre care- si MANIPULAREA ROMANIEI SI UNGARIEI, precum si AMENITAREA ROMANIEI ca -in caz de riposta =VA FI ATACATA PE (cel putin...!) 2 (DOUA) FRONTURI !...Ar fi fost un ACT SINUCIGAS SA RIPOSTEZI ...in acele conditii, mai ales ca PROBA celor afirmate- a venit in 1941-1944=un DEZASTRU (avand in vedere ca -dupa unii istorici- ROMANIA a pierdut in al 2-lea razboi mondial - aprox.1,3 milioane de militari si civili...!) pt.ROMANIA,iar actul de la 23 AUGUST 1944=a mai salvat ce se mai putea salva-cu eliberarea simbolica a capitalei tarii-Bucuresti, (salvare prin care-ca sa spun asa:- "li s-a cam luat caimacul" rusilor cotropitori..)si anume-pastrarea-cat de cat -a INTEGRITATII PARTIALE a teritoriului tarii,dupa participarea noastra -alaturi de aliati- impotriva Germaniei hitleriste...pana in 1945...Deci-ideea e ca e hazardant sa aruncam cu "etichete" si "aprecieri"...fara a lua in considerare TOATE IMPREJURARILE care au dus la ceea ce s-a petrecut atunci...!Eu cred ca o NEUTRALITATE -chiar ar fi fost mai favorabila...!mai ales ca ce NI SE INTAMPLA ACUM..-ARE MARE LEGATURA CU ATITUDINEA NOASTRA ANTI- ALIATII VESTICI (care n-au uitat..!) -DE ATUNCI...!