Un produs Blogger.

marți, iunie 29, 2010

Pensii Militare: Mama lui Traian Basescu are pensie militara de urmas

8 comments

 


Spuneti ca unde a scuipat Basescu v-a pupat Cuza


Iata ce declara Basescu la "Nasu" pe la mijlocul lunii aprilie a.c. cand spunea ca nu este de acord cu scaderea pensiilor militarilor si ca, daca se va intampla "o sa vedem la promulgare":


 "Traian Băsescu: Vă rog să mă credeţi că vă spune un fiu de colonel în rezervă, Dumnezeu să îl ierte, şi a cărui mamă a optat pentru pensia militară şi care este 750 de lei, pensia unui colonel din vremea muncilor agricole."


Legea de desfiintare a pensiilor militare mai are un singur pas de strabatut,  inainte de a intra in vigoare: promulgarea de catre presedintele Basescu.


Sa vedem daca are curajul sa o retrimita in Parlament spre  reexaminare, asa cum se confesa lui "Nasu" sau va intra in istorie ca presedintele care a suprimat un drept al militarilor obtinut inca de vremea lui Cuza.


Legea privind unele masuri in domeniul pensiilor, in forma revizuita prin Decizia CCR, a fost adoptata cu majoritatea  voturilor parlamentarilor, intre care se numara si cele ale parlamentarilor opozitie, fara sa incerce modificarea unor dispozitii.


Va semna Basescu recalcularea pensiei mamei sale fara sa-i tremure mana?


UPDATE


A semnat!


Presedintele Traian Basescu a semnat, luni, decretele pentru promulgarea legilor care prevad scaderea salariilor bugetarilor cu 25% si recalcularea unor pensii speciale, dupa ce plenul reunit le-a pus in acord cu decizia CCR, in sedinta de dimineata.


 


 

8 comentarii:

lulutza spunea...

Pensia de urmas dupa un colonel in rezerva ajunge la 1000 de lei, nu 750 lei.

plano10 spunea...

@lulutza
Sa ne spuna un colonel daca nu cumva e si mai mare...

ALM spunea...

Conform declaratiei lui Bese, pensia lui tacsu a fost echivalata la 1500 de lei, stiut fiind ca pensia de urmas este jumatate din pensia decedatului. Este posibil daca tacsu a fost facut colonel la apelul bocancilor si nu a avut functie corespunzatoare. Altfel, un colonel adevarat (nu ca aceia din care si-a ridicat generalii lingai, alde Iordanescu, Ontanu, Oprea etc), are o pensie bruta de aproape 3000 de lei, respectiv neta de cca 2500 lei.

Vreau sa va spun ca am cunoscut colonei din perioada 1950-1960, care nu aveau decat 7 clase primare si o solda de mizerie. Fusesera avansati tot ca Oprea numai ca, regimul "comunist" era mai zgarcit cu banii ...

plano10 spunea...

@ALM
Indiferent ce functia o fi avut colonelul Basescu nu putea sa aiba numai 1500 lei pensie.
Probabil, d-na Basescu n-a solicitat recalcularea si actualizare pensiei sotului conform Legii nr. 479/2003, de modificare a Legii nr. 164/2001

Asta poate sa fie valabil si pentru @ lupi din Sibiu care se plange, aici si pe blogul lui Nastase, ca ar mai fi fost vreo diferentiere de pensie intre militarii care au iesit inainte sau dupa aplicarea Legii 164/ 2001.

Iata textul acelei legi:
Art. I. - Legea nr. 164/2001 privind pensiile militare de stat, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 748 din 14 octombrie 2002, se modifica dupa cum urmeaza:
1. La articolul 48 alineatul (1), litera a) va avea urmatorul cuprins:
"a) ori de cate ori se majoreaza solda de grad si/sau solda functiei maxime ale cadrelor militare in activitate, potrivit gradului militar si functiei exercitate, avute la data trecerii in rezerva, in raport cu procentul de stabilire a pensiei in conditiile prevazute la art. 22-24; cadrele militare pot opta pentru baza de calcul cea mai avantajoasa luata in considerare la calculul pensiei;"
2. La articolul 79 alineatul (1), litera a) va avea urmatorul cuprins:
"a) cuantumul pensiei in plata se actualizeaza, avand ca baza de calcul solda lunara bruta in vigoare la data aplicarii prezentei legi, corespunzatoare functiei maxime exercitate si gradului militar, avute la data trecerii in rezerva, pe baza unei metodologii aprobate prin hotarare a Guvernului, la propunerea institutiilor prevazute la art. 5 alin. (1), metodologie conform careia acordarea gradatiei se va face in raport cu vechimea in serviciu sau cea avuta la data trecerii in rezerva;"
Art. II. - Normele metodologice privind recalcularea pensiilor militare de stat, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1.188/2001, se vor modifica si completa corespunzator, prin hotarare a Guvernului, in termen de 30 de zile de la data publicarii prezentei legi in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

lulutza spunea...

Cineva foarte apropiat mie primeste o pensie de urmas de 1000 de lei. Respectivul colonel a fost trecut in rezerva in 1969.

pariuri sportive spunea...

Pai la el nu e mila nici de propria mama.

vlasceanu toma spunea...

ce facem ,mergem la centrele militare sau nu, e bine sa stim dinainte cum procedam.Astept o sugestie.

plano10 spunea...

Am mai spus-o!
E bine sa cereti adeverintele de venituri lunare si sa le depuneti la Casa de pensii, ca sa nu riscati calcularea pensiei la nivelul de 1, 5 puncte de pensie-> cca 1100 lei.
Nu va diminuati cu nimic dreptul de a contesta Deciziile de recalculare.