Un produs Blogger.

duminică, iunie 15, 2014

Din nou despre majorarea pensiilor mici si plafonarea pensiilor mari

8 comments
Invitat telefonic intr-o emisiune a RTV, la concurenta cu meciul Ecuador-Elvetia de la CM, premierul Ponta a anuntat  ca saptamâna viitoare va fi introdus in Parlament proiectul legii de reducere cu 5% a CAS-ului platit de angajatori, incepînd cu luna octombrie a.c. cu toate ca FMI se opune.
De asemenea, Ponta a reluat declaratiile cu privire la masurile reparatorii pentru pensionarii proveniti din rândul personalului aeronavigant civil si al grefierilor, ale caror pensii speciale au fost micsorate  prin Legea 119/2010 si OUG nr.59/2011. A mentionat ca proiectul aflat in Parlament se impune a fi adoptat pentru a restabili egalitatea intre cei care au recastigat pensiile speciale in instante si restul pensionarilor cu pensiile recalculate/revizuite.
Dupa ce a repetat ca toate pensiile vor fi indexate in 2015 cu 4,5% , realizatoarea emisiunii nu a avut astâmpar si l-a invitat pe premier sa spuna daca se intrevad masuri speciale pentru cresterea pensiilor mici. Baschetbalistul Ponta, simtind ca i se ridica mingea la panou, a marcat in cosul zilnic al pensionarilor speranta si ingrijorare. Intrucât pensiile contributive nu pot fi indexate diferentiat, se opune CCR, Ministerul Muncii ar fi in cautarea altui mecanism decât indexarea care sa permita majorarea pensiilor mici si PLAFONAREA pensiilor foarte mari. O provocare pentru economisti-finantisti. Care va fi acel mecanism?

8 comentarii:

s spunea...

Orice initiativa carpita distorsioneaza sistemul. Legislatie negandita, prost/ilegal aplicata = mizeria de azi.

stefan spunea...

anul trecut la pensiile militare , s-au aplicat indezarea la punctu; de pensie . dar nu s-a mai aduugat cei 15, 20 % la suma obtinutaadica conditia de munca s-a omos ? sau ce stiti despre asta '/ SI INCA CEVA vedem ca in legea 263-2010 art 29 , adica acolo unde trebuia sa se specifica si hg 1294]2001 hg 14[2008 fiinca casa esctoriala nu aplica asa cum civiliilor li se dau drepturile obtinute inainte de 2001 adica grupa1 respectiv speciale la armata

Huhurez spunea...

Indexarile se aplica la pensia revizuita nu lacuantumul pus in plata conf L 241/2013.
Daca faceti calcule veti vrdea ca indexarile s--au majorat cu procentul corespunzator conditiilor de munca.
In cuantumul pus in plata conform L241 spodul pentru conditiile fe munca ezte reflectat potrivit dispozitiilo din L164/2001.

stefan spunea...

da .poate voi reface calculul. eu ma refeream la indexare in general .nu la l 24.dar va mai rog sa imi spuneti daca art 29 din legea pensiilor care s-a referit la aplicarea condotiillor de munca pentru cei care au varsta de pensionare cu documente legale eliberate inainte de 2001, fiidca la civili au facut reglementarea . asa fel iincat civilii care ies la pensie acum li se recunosc drepturile inainte de 2001 adica grupa 1 de miunca ... a militari dece nu? in lege se spune ca la toata lumea ..unii militari ori fii din alta lume? sau e altceva ?

Huhurez spunea...

Asa cum s-a mai discutat pe acest blog si cum rezulta si din raspunsurile date pe site-ul CPS a MApN, este o problema cu art. 29 din L 263 Se interpreteaza ca HG 1294/2001 privind conditiile de munca penru militari se aplica doar militarilor aflati in activitate la data pensionarii , nu si celor trecuti in rezerva anterior, fara drept de pensie.
Probabil, pentru aceasta ultima categorie se aplica dispozitiile prevazute de L 263 pentru civili
Nu exista problema in acest sens pentru cei iesiti la pensie pâna la 01 01 2011, carora li s-a aplicat L 90/2007, de completare a L 164/2001.

mega2005 spunea...

Si asta nu-i discriminare?....adica, recalculare /revizuire "din urma"....iar la grupe de munca pe L263 nexam pentru rezervisti pentru ca, nu-i asa, "legea se aplica numai pentru viitor"...bla, bla, bla. Probabil, ba nu, sigur...sunteti pe langa subiect....sau nu sunteti fiindca vad ca aveti cunostinta de Legea 164/2001 cu modificarile si completarile aduse ulterior, inclusiv prin Legea 90 care REPARASE GRESEALA IMENSA DIN 2001 SI CARE ACUM SE REPETA CU ACEEASI TICALOSIE!!!

Huhurez spunea...

Spre deosebire de L 164 care , timp de 3 ani la interne si 8 ani la MApN , n-a recunoscut sporul pentru grupele de munca pentru cei pensionați înainte de Aprilie 2001, L 263 aplica sporurile specifice pentru civili militarilor care nu mai sunt in activitate la data pensionarii.

mega2005 spunea...

Ce-ti mai place sa incetosezi subiectul principal.