Un produs Blogger.

sâmbătă, august 29, 2015

Ce facem cu stagiile ulterioare pensionarii, nevalorificate inca?

7 comments
     Cecilienhoff din Potsdam, ultimul palat construit de familia Hohenzollern in 1917. Poarta numele ducesei Cecilia, sotia printului Wilhelm, mostenitorul coroanei germane. Dupa Primul Razboi Mondial, Wilhelm a luat calea exilului iar Cecilie a locuit aici, singura, pâna in anul 1945, când a fugit de trupele sovietice, care au ocupat capitala Germaniei. 

     In acest palat s-a tinut faimoasa Conferinta de la Potsdam din iulie 1945. Aici au decis impartirea Germaniei  Winston Churchill, Attle Clement, Iosif Stalin si Harry Truman. Au stabilit, de asemenea, despagubirile de razboi pe care urmau sa le plateasca tarile invinse, printre care si România.



Solutia o gasim, de la caz la caz,  in reglementarile urmatoarelor articole din Legea 223/2015, Legea pensiilor militare.
Art. 28. –
(1) Baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este media tuturor veniturilor brute realizate în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie, la alegerea persoanelor prevăzute la art. 3 lit. a)-c).
La media obţinută se adaugă un spor de până la 15% în condiţiile stabilite prin ordin comun al conducătorilor instituţiilor din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi securităţii naţionale.


Art.29
(1) Cuantumul pensiei de serviciu se determină în procente din baza de calcul, astfel:
a) militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, cu vechime cumulată conform art. 3 lit. f) de cel puţin 25 de ani, beneficiază, la împlinirea vârstei prevăzute de lege, de pensie de serviciu, în cuantum de 80% din baza de calcul prevăzută la art. 28;
b) pentru fiecare an care depăşeşte vechimea prevăzută la lit. a), la cuantumul pensiei se adaugă câte 1% din baza de calcul prevăzută la art. 28, fără a se putea depăşi venitul brut utilizat la calculul pensiei la data deschiderii dreptului la pensie

Art.109
(3) Pensiile prevăzute la alin. (1) pot fi recalculate, în condiţiile prezentei legi, şi în situaţia depunerii de documente nevalorificate până la data intrării în vigoare a prezentei legi, iar drepturile de pensie astfel recalculate se acordă, în termen de cel mult 24 de luni, începând cu luna următoare depunerii documentelor.
(4) Stagiile de cotizare nevalorificate la recalcularea pensiei conform alin. (3), precum şi cele realizate ulterior intrării în vigoare a prezentei legi se valorifică în sistemul public de pensii.

Art. 119.
– Cererile înregistrate şi nesoluţionate până la data intrării în vigoare a prezentei legi se soluţionează conform normelor legale existente la data deschiderii drepturilor de pensii si asigurari sociale.

In principiu, din aceste reglementari intelegem ca:

-Limita impusa de articolul 29 se refera la venitul brut utilizat la calculul pensiei, nu la baza de calcul majorata cu 15%. Astfel, cuantumul pensiei calculat potrivit lit. a) reprezinta 80% din veniturile brute majorate cu 15% sau  92% din veniturile brute, pentru 25 de ani vechime cumulata.
80%(B+15%B)=80%B+12%B=92%B in care B este media veniturilor brute.
 Pâna la 100% din veniturile brute utilizate la calculul pensiei ar mai fi loc de aproape 7 puncte procentuale, adica cca. 7 ani peste 25, fiecare an aducator  al unui spor de  câte 1% din aceleasi venituri brute majorate cu 15%.

(80+7)%( B+15%B)=87%B+13,05%B=100,05%B ~1 B,  in care B este media veniturilor brute.

Altfel spus, in calculul pensiei militare, tot ce depaseste vechimea cumulata de 25+7= 32 ani este de prisos.
Daca in articolul 29 alin. (2) se reglementa prin expresia „fara a depasi baza de calcul prevazuta la art.28” cuantumul calculat potrivit art. 29 ar fi fost limitat de veniturile brute majorate cu 15%, adica B+15%B si se puteau valorifica mai multi ani peste 25. Calculul stabilit de articolele 28 si 29 ii avantajeaza pe cei care au vechime cumulata de numai 25 de ani, care sar de la 80% la 92 % din media veniturilor brute.
- In situatia in care  art. 28 se aplica si pensiilor in plata, cei care au deja o vechime efectiva de peste 32 de ani, in decizia de pensie calculata in puncte de pensie,  nu are rost sa mai astepte valorificarea altor stagii dupa 01 01 2016, pentru ca nu le mai aduce niciun leut in plus. 
-Celor care au vechime efectiva apropiata de 32 ani si stagii ulterioare considerabile, le-as recomanda sa le valorifice pe Legea 263/2010,  pâna la 31 12 2015, pentru a beneficia de prevederile art. 119 din L 223/2016, reprodus mai sus, si de cuantumul mai avantajos. Pot sa-si lase si câteva luni pentru dupa 01 01 2016,  pentru a beneficia de recalcularea din art.109 alin(3).
-Cei care au vechime efectiva apropiata de 32 ani si stagii nesemnificative nevalorificate, de 1-2 ani, pot sa introduca cerere de recalculare dupa 01 01 2016 pentru a beneficia de art. 109 alin.(3). Adausul in puncte de pensie este nesemnificativ, daca ar valorifica stagiul pe Legea 263/2010. Amânând valorificarea pentru dupa 01 01 2016, cel putin sunt siguri ca li se recalculeaza pensia in 2 ani de zile de la depunerea cererii.

7 comentarii:

Mihai spunea...

Daca o sa cititi comentariile la interviul dat de Dusa pe postul B1 Tv o sa reusiti sa va dati seama din ce cauza este bine ca aceasta lege nu a fost retrimisa in parlament.
Din Septembrie incepe balamucul in parlament,grevele,amenintarile cu greve si chiar o ”revolta” a pensionarilor civili si a celor cu salarii mici nebagati in seama. Toata lumea ne injura si ne trocaie ,asa ca ar trebui multa discretie in afisarea multumirilor sau nemultumirilor fata de lege pina o sa fie implementata.
In actualul context nu cred desi imi pastrez optimismul ca aceste ”daruri” guvernamentale vor dainui peste timp.
Tacerea adoptata de sindicalisti si asociatii pe acesta tema este bine venita.

Anonim spunea...

@avianyc
Daca tacerea lor este binevenita si a ta ar fi la fel.Deci abtine-te asa cum fac si eu si multi altii
No offense sure!!

Huhu Rezea spunea...

@Bontas
Aici este o demonstratie pentru cei care mai au de valorificat stagii ulterioare pensionarii. Sa stie cum si de ce trebuie sa si le valorifice inainte sau dupa 01 01 2016.
D-ta ai luat-o repede cu incitarea. Defectiune profesionala, probabil. Trebuie sa te obisnuiesti ca aici este un site neoficial de discutii. Se discuta „la cald” un subiect, nu se dau verdicte, se fac recomandari, se indreapta daca ulterior se demonstreaza ca au fost gresite.
Am mai demonstrat ca daca toata lumea ar beneficia de sporul de 15% din art.28, ar fi avantajati cei care au numai 25 de ani vechime cumulata,sau câtiva ani mai mult, adica acei care nu au prea lucrat in conditii deosebite, speciale si alte conditii.
Pentru cei care nu ar beneficia de acest spor al bazei de calcul este liber sa-si valorifice vechimea cumulata pâna la 45 de ani.
In acest articol se discuta numai despre cuantumul calculat potrivit articolelor 28 si 29. Acesta nu poate depasi media veniturilor brute pe cinci ani.
Nu se refera si la cresterile cuantumului astfel calculat in urma aplicarii art. 108, pensia suplimentara, si art. 11 din Legea 80/95, sporul pentru OMM.

sw_worker spunea...

Intreb, daca cunoasteti pe cineva care sa dea consultatie juridica pe tema stagiilor de cotizare realizate dupa pensionare in lumina legii 223/2015 ?
Ce inteleg din lege este ca efectul stagiului de cotizare relizat ulterior pensionarii va fi practic anulat, in cazul meu daca efectul valoric al acestui stagiu este de 30%, dupa aplicarea legii partea militara actualmente de 70% din pensie ar putea deveni de exemplu 90% din pensia actuala, astfel conf. legii 223/2015 se va pastra cuantumul mai avantajos adica pensia actuala, va rezulta ca ponderea stagiului de cotizare realizat dupa pensionare va fi de 100%-90%=10%, adica micsorat de 3 ori, sau poate chiar de 10 ori intr-o sitautie reala. Este vorba totusi de un stagiu de 15ani cu un venit peste medie, si un aport pe masura la fondul de pensii.
Inteleg ca s-ar putea opta pentru valorificarea acestui stagiu in sistemul public de pensii, dar nu se stie cand se va putea opta si in ce conditii se va putea face valorificarea : considerand stagiul complet 20 ani ca pentru pensionarii militari sau 35 ani ca pentru pensionarii civili.
Principial din acest punct de vedere legea este nedreapta (art.25) echivaleaza o perioada de contributivitate care poate fi importanta si cuantificabila cu vechime intr-o functie militara nedefinita (care a ocupat-o fiecare), fara sa mai spun ca: ce mai conteaza adaugarea vechimii asimilate cu stagiu de cotizare de 15ani la vechimea militara daca ai ajuns deja la 100% din solda bruta.(15ani munca=null)

Huhu Rezea spunea...

@sW-worker
Eu am dat câteva explicatii asa cum am inteles eu legea. Daca exista vreun specialist amabil sa faca noi precizari... cu drag le public.
Asa este, potrivit legii pensiilor militare stagiile ulterioare pensionarii nu mai conteaza decât ca numar de ani, nu si ca valoare a salariului.
Stagiile ulterioare care depasesc o vechime cumulata de 45 ani, in cazul in care nu se aplica majorarea de 15% a mediei veniturilor brute din baza de calcul, sunt inutile calculului. Se depaseste cuantumul plafonat potrivit articolului 29.
Cuantumul mai avantajos este bun, dar blocheaza pensia pentru urmatoarele indexari sau actualizari.
Din art.25, 109 si 110 intelegem ca stagiile ulterioare care deja au fost valorificate intr-o decizie de pensie in baza art.107 din Legea 263/2010 nu mai pot fi utilizate pentru deschiderea unui alt drept de pensie in alt sistem de asigurari. Nici vorba de vreo optiune de valorificare.
Doar pentru stagiile ulterioare realizate dupa 01 01 2016 si pentru cele realizate anterior, dar pentru care nu am cerut valorificarea pâna la data emiterii deciziei de recalculare potrivit Legii 223/2015, putem sa ne deschidem un nou drept de pensie in alt sistem de asigurare. Stagiile complete pentru calculul punctului de pensie sunt cele prevazute in acele sisteme, respectiv 35 de ani, sau Anexa 1 a Legii 263/2010, in sistemul public de pensii.

sw_worker spunea...

Multumesc pentru raspuns. Art. 25 este neclar, la alineatul (1) se precizeaza ca stagiile de cotizare realizate anterior intrarii in vigoare a legii constituie vechime pentru calculul pensiei militare, dar nu se refera la stagii deja valorificate sau nevalorificate (ar insemna ca si stagiile nevalorificate sa fie automat trecute ca vechime de care de fapt nu ai nevoie, cred ca este o incalcare cam grosolana a principiilor de drept chiar si pentru o semi-democratie).
La alineatul (2) se precizeaza ca: "Vechimea valorificată pentru stabilirea pensiei militare de stat conform alin. (1) nu se poate valorifica şi în sistemul public de pensii..." s-ar putea intelege ca poate exista si un stagiu de cotizare nevalorificat in sensul alineatului (1), prin urmare la un moment dat ar trebui sa existe o optiune asupra modului de valorificare a stagiului de cotizare realizat pana la 01.01.2016.
Din pacate in loc ca normele de aplicare sa fie gata la momentul intrarii in vigoare a legii acestea vor apare la 90 zile dupa (de ce ???).
Mai sper ca aceasta actiune de anulare sau furt al stagiului de cotizare sa nu se intample pentru ca sunt atacate drepturi fundamentale si poate fi atacata in instanta.

Huhu Rezea spunea...

@worker
Articolul 25 este completat de articolele 109 si 110.
Am putea spune ca pentru stagiile nevalorificate optiunea se poate exprima pâna la data emiterii deciziei de recalculare. Dupa acea data stagiile nevalorificate precum si cele efectuate dupa intrarea in vigoare a legii se pot valorifica doar in sistemul public.