2 octombrie 2015

Adăugat în:

Reglementarile Legii 223/2015 pentru militarii trecuti in rezerva fara drept de pensie

Tema articolului este generata de o intrebare primita pe formularul de contact al blogului. Cred ca raspunsul este de interes pentru mai multi cititori care se afla in aceeasi situatie cu domnul maior in rezerva.
[email protected] 
Subject:informatii pensii 
Message:Buna ziua, sunt placut impresionat de profesionalismul manifestat pe acest site si de aceea va adresez o mica intrebare in scop de informare.
Sunt nascut in martie 1962, am absolvit scoala de ofiteri de 4 ani, am lucrat ca militar in conditii speciale 12 ani si 3 luni, am parasit sistemul militar in 2005, am mai lucrat in viata civila inca 18 ani pana in prezent. Va rog sa/mi spuneti ce drepturi de pensie am dupa noua lege care va intra in vigoare in ian 2016, daca raspunsul este afirmativ, va rog sa/mi spuneti cum sa aleg cele 6 luni din ultimii 5 ani, intrucat in 2001 eram sef birou 1 cu grad de capitan, iar in 2004 eram ofiter specialist 2 nivel 3 cu grad de maior pana la trecerea in rezerva, totodata va rog sa/mi spuneti de ce documente am nevoie, intrucat la trecerea in rezerva am primit doar o adeverinta cu perioada lucrata in conditii speciale de munca.
Va multumesc anticipat pentru amabilitate si probitate profesionala.
Reglementari care ii vizeaza pe militarii trecuti in rezerva fara drept de pensie gasim in mai multe articole din lege, cea mai importanta fiind cea din articolul 19.

Art. 19. – Militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, care la data trecerii în rezervă ori a încetării raporturilor de serviciu nu îndeplinesc condiţiile de acordare a unei pensii de serviciu, dar au o vechime în serviciu de cel puţin 10 ani, beneficiază de pensie de serviciu la împlinirea vârstei standard de pensionare pentru limită de vârstă prevăzută de prezenta lege, pentru numărul anilor de vechime în serviciu, stabiliţi în condiţiile art. 3 lit. e), la care se adaugă sporurile acordate conform art. 24.

Din articol rezulta ca pentru a beneficia de pensie militara, militarul rezervist trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
1. La data trecerii in rezerva sa nu fi indeplinit conditiile pentru obtinerea unei pensii de serviciu (limita de vârsta, anticipata sau anticipata partial), dar putea sa obtina o pensie de invaliditate.
2. Sa aiba o vechime in serviciu, ca militar, in conditiile art.3 lit. e), de cel putin 10 ani.
3.Sa fi implinit vârsta standard de pensionare pentru limita de vârsta prevazuta in lege, respectiv in Anexa legii, in functie de data nasterii. Beneficiaza de reducerea vârstei standard  de pensionare, in conditiile art. 21, doar cei care la data trecerii in rezerva aveau vechimea efectiva de 25 de ani, din care 15 ani vechime in serviciu, asa cum se prevede in art. 16 alin.(1) lit. b).
Desi formularea nu este prea clara, am putea sa ne gândim ca este vorba de militarii trecuti in rezerva cu pensie de invaliditate dar care, intre timp, au renuntat la pensie, optând pentru salariu in civilie sau de militari care nu au mai lucrat dupa trecerea in rezerva..

O alta reglementare gasim in Articolul 26. Ii priveste pe cei care la data trecerii in rezerva  aveau mai mult de 15 ani  vechime  in serviciu, dar nu indeplineau conditiile pentru obtinerea unei pensii de serviciu sau de invaliditate si au continuat sa munceasca in alt sistem de asigurare pentru pensii.

Art. 26. – (1) Pentru cadrele militare, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special care la data trecerii în rezervă sau a încetării raporturilor de serviciu nu îndeplinesc condiţiile de acordare a unei pensii prevăzute la art. 14 lit. a) şi b), deschiderea dreptului la pensie se efectuează mai întâi de către sistemul în care îndeplineşte condiţiile cumulative de pensionare, cu excepţia situaţiilor prevăzute la art. 19.
(2) Între sistemul pensiilor militare de stat și sistemul public de pensii, precum și sistemele proprii de asigurări sociale neintegrate acestuia se recunosc reciproc stagiile de cotizare, respectiv vechimea în muncă sau vechimea în serviciu, în vederea deschiderii dreptului la pensie în condiţiile alin. (1).
(3) În situaţia prevăzută la alin. (1), pensia militară de stat se stabileşte doar pentru perioadele de vechime în serviciu, la care se adaugă sporurile acordate conform art. 24, la calculul pensiei de invaliditate stagiul potenţial se acordă doar de către ultimul sistem în care persoana a fost asigurată.

O prevedere interesanta gasim in art. 110 pentru cei care au deja drepturi de pensie stabilite in baza L.263/2010 la Casele Teritoriale si au realizat un stagiu de cotizare in specialitate potrivit acelei legi. Acestia pot opta in termen de un an de la intrarea in vigoare a legii 223/2010 pentru recalcularea pensiei in conditiile acestei legi.
Si aici textul este neclar; legea 263/2010 opereaza cu notiunile de stagiu complet de cotizare in specialitate, care urca de la 20 la 25 de ani, sau de stagiu minim de cotizare in specialitate, care urca de la 15 ani la 20 de ani. In schimb. Legea 223/2015 opereaza cu termenul de vechime in serviciu.
Art.110
(5) Persoanele care au realizat stagiu de cotizare în specialitate şi ale căror drepturi de pensie au fost stabilite de către casele teritoriale de pensii conform Legii nr. 263/2010, cu modificările şi completările ulterioare, pot opta pentru recalcularea pensiei, în condiţiile prezentei legi, la casele de pensii sectoriale, în funcţie de ultimul loc de muncă din care au trecut în rezervă/retragere sau de la care le-au încetat raporturile de serviciu
(6) Prevederile alin. (3) şi (4) se aplică şi în cazul persoanelor de la alin.(5), dacă cererea a fost depusă la casele de pensii sectoriale în termenul prevăzut la alin.(2).
(7) În situaţia în care cererea a fost depusă la casele de pensii sectoriale cu depăşirea termenului prevăzut la alin. (2), drepturile de pensie recalculate se cuvin şi se plătesc începând cu luna următoare depunerii cererii.
(8) Procedura de recalculare prevăzută la alin. (1) şi alin. (5) se stabileşte prin ordinul prevăzut la art. 60 alin. (4).

Domnul maior in rezerva indeplineste conditiile de vechime pentru a obtine o pensie militara, mai degraba potrivit art. 19, dar numai pentru anii lucrati ca militar,  cu sporurile de vechime pentru conditiile de munca.

In articolul 28 gasim reglementari referitoare la baza de calcul a pensiei acestor rezervisti , cum si când se actualizeaza aceasta baza de calcul.

Art. 28. – (1) Baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este media tuturor veniturilor brute realizate în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie, la alegerea persoanelor prevăzute la art. 3 lit. a)-c).
 La media obţinută se adaugă un spor de până la 15% în condiţiile stabilite prin ordin comun al conducătorilor instituţiilor din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi securităţii naţionale.
(2) Pentru militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special pensionaţi în condiţiile art. 19, 26 şi 39, baza de calcul utilizată pentru stabilirea pensiei militare de stat este cea prevăzută la alin. (1), actualizată la data deschiderii dreptului la pensie.
(3) Actualizarea prevăzută la alin. (2) se face la deschiderea drepturilor de pensii ca urmare a majorării soldei de funcţie/salariului de funcţie şi soldei de grad/salariului gradului profesional, deţinute la data trecerii în rezervă/încetării raporturilor de serviciu.

Din articolul 29 al legii, pentru domnul maior este de interes alin.(2)

Art. 29. – (1) Cuantumul pensiei de serviciu se determină în procente din baza de calcul, astfel:
 a) militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, cu vechime cumulată conform art. 3 lit. f) de cel puţin 25 de ani, beneficiază, la împlinirea vârstei prevăzute de lege, de pensie de serviciu, în cuantum de 80% din baza de calcul prevăzută la art. 28;
b) pentru fiecare an care depăşeşte vechimea prevăzută la lit. a), la cuantumul pensiei se adaugă câte 1% din baza de calcul prevăzută la art. 28, fără a se putea depăşi venitul brut utilizat la calculul pensiei la data deschiderii dreptului la pensie.
(2) De pensie de serviciu beneficiază şi militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special cu o vechime cumulată de până la 25 ani, cuantumul pensiei fiind diminuat cu 1% din baza de calcul prevăzută la art. 28 pentru fiecare an care lipseşte din vechimea integralăCererea de pensionare se depune in functie de structura militara in care a lucrat, in conformitate cu art. 61 alin.(3) lit. b), astfel:
b) la centrul militar zonal/judeţean/de sector sau la unitatea militară/inspectoratul judeţean/structura sau direcţia judeţeană de informaţii/instituţia sau unitatea din care a făcut parte, după caz, în situaţia celor care îndeplinesc condiţiile de pensionare după data trecerii în rezervă sau încetarea raporturilor de serviciu;
  
In cazul pensionarii potrivit art. 19, odata cu cererea, trebuie depusa si Fisa stagiilor de cotizare in civile, eliberata de Casa Judeteana de Pensii sau Casele Judetene la care erau arondate institutiile sau societatile in care a lucrat, sau Cartea de munca pentru perioadele in care nu se tinea evidenta centralizata a stagiilor de cotizare. Aici nu pot fi decât stagii in civile realizate dupa renuntarea la o pensie militara de invaliditate.

Eu i-as recomanda sa aleaga 6 luni din perioada in care a fost sef de birou, când, probabil, desi era capitan, a exercitat   o functie corespunzatoare unui grad superior.


16 comments:

Huhurez Rez spunea...

Cititorii obisnuiti ai blogului sunt rugati sa-si verifice adresele de mail cu care s-au conectat in trecut pentru a accepta invitatia de a citi blogul si in regim rezervat numai invitatilor, regim care va ramâne permanent.

Tiberiu Onea spunea...

Din consultarile cu cei de la Casa depensiil MApN si dintr-o logica elementara, din varsta standard de pensionare (a d -lui maior 56 ani) se scad cei 6 ani lucrati in conditii speciale, rezultand varsta de pensionare - 50 de ani. Argumentatia privind necesitatea de a avea 25 de ani vechime la trecerea in rezerva nu se sustine pentru faptul ca la 25 de ani vechime, dl. maior avea de la data trecerii in rezerva drept de pensie.Aceasta reducere functioneaza si in sistemul public de pensii.Va rog sa clarificati aceasta problema. Cu multumiri,Tiberiu Onea.

Huhurez Rez spunea...

@Onea
Nu cred ca putea cineva de la casa de pensii sa dea o asemenea consultatie.
Domnul maior avea la data trecerii in rezerva vechime efectiva de 15 ani, dar nu avea vechime cumulata de 25 de ani si vârsta pentru a obtine pensie de serviciu. Putea sa obtina pensie de invaliditate, daca isi procura documente medicale, dar a preferat sa munceasca in civilie. Aceasta imprejurare constituie un avantaj pentru el, altfel i se aplicau dispozitiile art. 26, potrivit carora primea pensie miltara numai pentru vechimea in serviciu, dupa ce isi deschidea drepturile la Casa Judeteana pentru perioada lucrata in civilie.
Dispozitiile art. 55 din Legea unitara, Legea 263, sunt mai drastice. Beneficiaza de reducerea vârstei standard doar cei care au realizat stagiul complet de cotizare.

Tiberiu Onea spunea...

In 2005 putea iesi la pensie cu 20 de ani vechime cumulata.Asa s-au pensionat majoritatea militarilor in acea perioada.Care ar fi motivul pentru care nu se scad cei 6 ani pentru grupa1? Daca erai activ 15 ani si inainte lucrai 10 ani in civilie , nu era acelasi lucru? Parerea mea este ca anii de gtupa se scad din varsta standard de pensionare . Argumentati contrariul, va rog.

Huhurez Rez spunea...

@Onea
Nu am ce argumentatie sa aduc in afara de dispozitiile imperative ale articolului 21 din Legea 223.
Impotriva acestor dispozitii nu putem veni cu pareri, opinii sau cu reglementari din legile care nu mai sunt in vigoare pentru militari.
Pot beneficia de reducerea vârstei standard, in conditiiler art.21, cadrele militare care la data trecerii in rezerva aveau o vechime efectiva de 15 ani si o vechime cumulata de 25 ani

Tiberiu Onea spunea...

Daca cititi si alin. 2)art.21 imperativitatea scade....

Huhurez Rez spunea...

@ Onea
Alin.(2) reglenteaza limitele de micsorare a vârstei standard de pensionare in cazul in care se indeplinesc conditiile imperative de la alin(1)
Oricum, sunt discutii ca acordarea unei pensii de serviciu pentru numai 10 ani de vechime in serviciu, in baza art.19, constituie o discriminare a celor care sunt in activitate si ajung la la limita de vârsta inainte de a aduna 15 ani vechime in serviciu.

Tiberiu Onea spunea...

Acolo scrie ca "reducerile acordate in baza alin1)SAU IN BAZA ALTOR ACTE NORMATIVE.....".Legea nu-i facuta doar pt. militari, mai sunt si specialistii din alte servicii, preoti....d-aia e cu 10 ani si reduceri de tot felul...inclusiv cea de care zic eu.Parerea mea...

Huhurez Rez spunea...

Specialistiii sa faca bine sa se angajeze in Armata, MAI si servicii cu cel putin 15 ani inainte de a implini limita de vârsta pentru pensionare potrivit Legii 223/2015. Sunt multi specialisti sub vârsta de 40 de ani care ar dori sa aiba salarizarea si pensiile din structurile militare.

puiu spunea...

buna ziua, pe speta in dicutie exista vreun drept de pensie militara anticipata sau partiala.va multumesc.

Huhurez Rez spunea...

@puiu
Nu.
Pensiile anticipate si anticipate partial sunt pentru militarii in activitate, nu pentru cei treecuti in rezerva fara drept de pensie.

puiu spunea...

dl.huhurez, in concret in 2005 cand am trecut in rezerva aveam 4 ani scoala de ofiteri, 8 ani lucrat in gr2 si 12 ani ca ofiter militar, va rog sa/mi spuneti daca am drept de pensie militara dupa lg 223/2015, va multumesc.

Huhurez Rez spunea...

@puiu
Da, aveți in condițiile ART. 19, când împliniți vârsta standard din anexa, funcție de data nașterii.

Tiberiu Onea spunea...

Pentru siguranta , intrebati la Casa sectoriala de pensii a MApN!Se scade si gr.2.din varsta standard din anexa.

Huhurez Rez spunea...

@Onea
De ce sa mai intrebam la Casa Sectoriala, daca Tabelul de la art.21 lit. a) este si pentru grupa a II-a.
Important este ca militarul sa aiba la data trecerii in rezerva 15 ani vechime efectiva ca militar si 25 ani vechime cumulata.

Tiberiu Onea spunea...

E mai corect decat sa ne dam noi cu parerea....