Un produs Blogger.

sâmbătă, octombrie 08, 2016

Casele Sectoriale nu-şi revizuiesc dezinformările

6 comments
Ghici. care cuantum al pensiei militare recalculate potrivit Legii nr. 223/2015 se indexează sau se actualizează ? Cel în plată sau cel recalculat?
Casa de Pensii Sectorială a MAI continuă să ne informeze că se indexează cuantumul mai avantajos.
Zicerea este valabilă până la emiterea deciziei de recalculare, după care, cei mai mulţi pensionari vor avea pe decizii 2 cuantumuri: unul recalculat, mai mic, şi unul în plată. Diferenţa dintre cuantumul în plată şi cel recalculat este doar o reparaţie temporară acordată de stat, până când cele 2 cuantumuri se confundă prin indexări şi actualizări.
Bine că nu au avut tupeul să ne spună că şi actualizarea potrivit Art. 60 se va aplica tot cuantumului rămas în plată.

INTREBARI FRECVENTE

Q 6.  Ce se întâmplă dacă se constată diferenţe între cuantumul pensiilor recalculate şi cuantumul pensiilor aflate în plată? Ce se întâmplă cu stagiile de cotizare nevalorificate până la 01.01.2016?

A 6. În situaţia în care se constată diferenţe între cuantumul pensiilor recalculate şi cuantumul pensiilor aflate în plată, se păstrează în plată cuantumul avantajos beneficiarului, acest cuantum fiind supus indexărilor anuale ulterioare, în conformitate cu dispoziţiile art. 59 din Legea nr. 223/2015.

Menţionăm că nicio pensie aflată în plată nu va scădea în urma procesului de recalculare.
Stagiile de cotizare nevalorificate până la data intrării în vigoare a prezentei legi (01.01.2016), precum şi cele realizate ulterior acestei date, se vor valorifica în sistemul public de pensii.

Ce spune legea?
Art. 59
1) Cuantumul pensiilor militare de stat se indexează anual cu 100% din rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat*).
Art. 109
(5) Pensiile prevăzute la alin. (1) pot fi recalculate, în condiţiile prezentei legi, şi în situaţia depunerii de documente nevalorificate până la data intrării în vigoare a prezentei legi, iar drepturile de pensie astfel recalculate se cuvin începând cu luna următoare depunerii documentelor şi se acordă în termen de cel mult 24 de luni de la data înregistrării cererii la casa de pensii sectorială competentă.(6) Stagiile de cotizare nevalorificate la recalcularea pensiei conform prevederilor alin. (5), precum şi cele realizate ulterior intrării în vigoare a prezentei legi se valorifică în sistemul public de pensii.

6 comentarii:

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Suntem in Somalia medievala si inapoiata, dragi camarazi, nu va fie cu mirare! Si nici frica, pentru ca legile la noi se interpreteaza, nu se aplica, poate la fel ca la vecinii din Burkina Fasso si Mali! Atata timp cat stam cu mainile in san si nu facem plangeri la institutiile statului sa fie revizuite toate casele sectoriale si scosi de acolo, in suturi si pe branci, toti nepoteii, codosii, neamurile rele si proaste, pilosii, amantele si neispravitii, asa va fi pana in veacul veacului ce va sa vie si sa fie! Eu v-am promis ca, dupa schimbarea puterii, voi face intampinari, memorii plangeri si cum le-or zice legal, la toate corpurile de control ale statului sa zboare de acolo toata infectia si putregaiul, baza fiind zecile, poate sutele de mii de procese in instanta pentru decizii eonate, apoi la fel de mare numarul de plangeri si alte nemultumiri pentru intocmiri defectuoase de documente si acte in detrimentul pensionarilor, pentru ca in cancerele alea legea nu se aplica, ci se interpreteaza pe genunchi intre doua pauze de sez cu felatii prin birouri, closete si cotloane, ca asa se munceste acum in colaborare cu amantele din dotarea birourilor, disparand furierii si ordonantele! Hales bules parales de casele astea ale sfidarii, ignorantei si nesimtirii desantate! La dracul!

Gigi spunea...

La noi,la romani,nicio lege emisa dupa 1990,nu a ramas in forma c afost adoptata,promulgata si publicata in Monitor.
"L.x,modif.si....."
In ceea ce priveste acest comunicat,aceiasi poveste,care se repeta la nesfarsit.
Ori,comunicatul este preluat trunchiat,de catre xei care l-au publicat,ori asa a fost emis de catre CPS.
Pai,sa ma ierte D-zeu,nu poti sa spui odata ca idex.se aplica la cuantumul cel mai avantajos,iar mai jos sa spui ca acesta se aplica la cel rezultat la recalculare.
Dar,citind acest comunicat,te baga imediat in ceata,insensul ca,cel interesat este "obligat" sa-si aleaga varianta ce-l avantajeaza pe el.
^Asta e si scopul acestor comunicate. Sa inteleaga fiecare ce-i convine.

B.G spunea...

Buna ziua
Am o intrebare daca imi puteti raspund.As dori sa stiu care sunt obligatiile mele legale
ca pensionar militar pentru limita de varsta fata de casa sectoriala referitoare la posibilitatea angajarii cu norma intreaga in mediul privat.Va multumesc

Huhu Rezea spunea...

@BG
Ca pensionar pentru limită de vârstă nu aveți obligații față de Casa de Pensii dacă va angajați în civilie.
Obligații ar fi dacă vă reactivați, pentru suspendarea deciziei de pensie militară.
Totuși, angajatorul trebuie să vă menționeze în situațiile lunare către Fisc ca asigurat pentru sănătate la CASAOPSNAJ.

teofan spunea...

Legea 223 la art. 109 alin.3 prevede recalcularea prin valorificarea stagiilor anterioare intrarii in vigoare a legii-avand in vedere ca documentele sunt la Casa de Pensii.
Sunt in acesta situatie si ma intreb de ce CP NU APLICA LEGEA ;din necunoastere sau din rea credinta.
Consider ca cei vinovati trebuie sa plece si sa la locul celor corecti.
Un fost salariat de la casa de pensii.
ec .pens mil. toader

Huhu Rezea spunea...

@teofan
Poate vreți să spuneți de recalcularea în condițiile art. 109 alin. (5), după modificarea adusă prin OUG 57.
Dacă ați primit adresă de restituire a documentelor, ați acționat Casa la Tribunal, pentru a fi obligată să aplice legea?