Un produs Blogger.

miercuri, mai 31, 2017

„Gabriel Oprea și Marian Hăpău au fost acuzați că foloseau DGIA pentru a proteja informativ UNPR și pentru a recruta noi membri ai propriei rețele de influență.”

5 comments
Colonelul Dumitru Bucur, pion important în DGIA al fostului vicepremier Gabriel Oprea, a ajuns șeful Corpului de control și inspecție al MApN | DEZVĂLUIRE
de Silviu Sergiu 31 mai 2017 - stire actualizata la ora 19:45, 31 mai 2017
Gabriel Oprea, fost ministru al Apărării și vicepremier pentru siguranță națională, a ieșit din prim-planul politicii, dar oamenii săi de încredere continuă să ocupe poziții importante în statul român. Unii au fost chiar promovați în funcții-cheie de către actualul ministru al Apărării, Gabriel Leș, membru al PSD.
Acesta este cazul colonelului Dumitru Bucur, avansat de ceva vreme, prin concurs, pe funcția de șef al Corpului de control și inspecție al Ministerului Apărării Naționale (MApN), funcție de pe care are mari șanse să fie avansat general. 
În vârstă de 52 de ani, col. Dumitru Bucur a absolvit Liceul Militar „Dimitrie Cantemir” din Breaza, Școala Militară de Ofiţeri Activi de Transmisiuni din Sibiu și Academia de Înalte Studii Militare, Facultatea Interarme, specialitatea Transmisiuni. A absolvit cursuri de perfecționare în limbile germană și rusă.  
Col. Dumitru Bucur este unul dintre oamenii de încredere ai generalului Marian Hăpău, actualul șef al Direcției Generale de Informații a Apărării (DGIA). Hăpău este un fidel al lui Gabriel Oprea, rămas până astăzi la conducerea serviciului secret al Armatei, în ciuda scandalurilor de presă în care a fost implicat numele său.
Vreme îndelungată, col. Dumitru Bucur a fost ”ochiul și timpanul” grupării Oprea--Hăpău. În DGIA, a fost omul responsabil cu ascultările. Apoi, a primit atribuții extinse, fiind desemnat să se ocupe cu filajul și investigațiile specifice. În acest scop, în 2014, gen. Marian Hăpău a înființat în cadrul DGIA un oficiu, care a înglobat structurile specializate în aceste domenii de la Direcția de Informații Militare (DIM) și Direcția de Contrainformații și Securitate Militară (DCiSM), cele două subdiviziuni din componența DGIA.
Colonelul Bucur a fost, deci, un om important, mai ales în contextul în care Gabriel Oprea și Marian Hăpău au fost acuzați că foloseau DGIA pentru a proteja informativ UNPR și pentru a recruta noi membri ai propriei rețele de influență.
Refugiu și pentru un fost purtător de cuvânt din SRI
Un loc călduț în MApN și-a găsit și Sorin Sava, fostul purtător de cuvânt al SRI pe vremea când instituția era condusă de George Maior. El a fost numit în funcția de consilier al ministrului Apărării, Gabriel Leș. Sorin Sava este omul de încredere al lui Maior, actual ambasador al României la Washington, și un apropiat al lui Gabriel Oprea.
De altfel, este căsătorit cu Otilia Sava, fost secretar de stat pentru relaţia cu Parlamentul în MApN, în timpul mandatului lui Gabriel Oprea, dar și coordonator al Departamentului de Apărare al UNPR. 
Aceste lucruri au fost devoalate public de col. (r) Doru Paraschiv, fost ofițer de contrainformații militare, despre al cărui caz ”România liberă” a scris pe larg. El a acuzat faptul că personalul Direcției Contrainformații și Securitate militară (DCiSM/DGIA) a fost nevoit să facă verificări de securitate a unor civili în interesul de partid al lui Gabriel Oprea, prin intermediul generalului Marian Hăpău. ”Unele nume de persoane civile care ne treceau prin mână ajungeau ori în Armată, pe funcții călduțe, ori în alte structuri ale statului, pe funcții importante, din partea UNPR”, a spus Paraschiv. El a precizat că ofițerii DGIA au fost folosiți și pentru protecția informativă a ședințelor UNPR sau a unor întruniri în care Gabriel Oprea perfecta diverse afaceri, anchetate în prezent de procurori. 
Cherecheș: „Coldea a participat la înființarea UNPR“
Primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș (foto), un fost apropiat al lui Gabriel Oprea, a făcut, în ultima perioadă, o serie de dezvăluiri despre înființarea UNPR, partid din care a făcut parte. „Aceste evenimente despre care vă vorbesc se întâmplau în anul 2010, când s-a înființat UNPR. O spune un om care s-a întâlnit cu Florian Coldea. (...) Florian Coldea și Vasile Dîncu au fost la masă cu Gabriel Oprea în momentul în care s-a înființat UNPR. În sufrageria de la MApN s-a discutat despre înființarea UNPR de față cu Coldea. Pe domnul Dîncu îl știam de ceva vreme. Nu cred că mâncarea era atât de bună la MApN încât Florian Coldea să vină acolo. Cei de la întâlnire erau interesați de puterea pe care Florian Coldea o avea în justiție, nu în politică. Și faptul că avea o putere în instituțiile de informații. A fost o perioadă în care UNPR dorea să rupă o felie cât mai mare din PSD. UNPR este o creație a statului paralel, asta e evident! (...) Acest angrenaj l-a vrut pe Victor Ponta președinte în detrimentul lui Mircea Geoană. Relația dintre Oprea și Ponta era prea consolidată ca să își facă rău reciproc”, a declarat Cherecheș, săptămâna trecută, într-o emisiune a TVR 1.
Pe de altă parte, primarul din Baia Mare a povestit că Gabriel Oprea i-a propus devină ofițer DIA (Direcția Generală de Informații a Apărării - n.red), dar l-a refuzat pentru că nu a făcut armata. „Ăsta este un lucru care m-a amuzat copios. Fiind prezent în cabinetul ministrului de Interne la acea vreme, domnul Gabriel Oprea, să mi se spună că e bine să ai așa un fel de protecție și să fii într-o structură, care să îți acorde cel puțin anumite semne de exclamare în momentul în care ai devenit vulnerabil sau ai putea avea anumite probleme și o apartenență la o astfel de structură ar ajuta. Și că ar fi bine să dau și eu un CV ca să mi se facă un astfel de dosar și să devin locotenent-colonel. Eu m-am amuzat, m-am și speriat pentru că știam că nu am făcut armata”, a povestit Cherecheș.
El a adăugat că ”mulți dintre cei care s-au înscris în UNPR au fost avansați, probabil unii au devenit și ofițeri acoperiți”.
Peste 700 de avansări ilegale în mandatul lui Gabriel Oprea
În perioada 23 decembrie 2009-7 mai 2012, în care mi-nistru al Apărării a fost Gabriel Oprea, peste 700 de persoane au fost avansate ilegal în grad. Lista avansărilor a fost făcută publică în 2012 de către succesorul lui Oprea la Ministerul Apărării, generalul Corneliu Dobriţoiu. În 2012, Dobrițoiu a înființat o comisie pentru verificarea modului de acordare a gradelor şi înaintarea în grad a ofiţerilor în rezervă din cadrul MApN. Printre beneficiari s-au numărat în special politicieni, dar şi oameni de afaceri, sportivi sau chiar jurnalişti. Printre beneficiari: Mihai Răzvan Ungureanu, Mugur Isărescu, Gheorghe Hagi, Laura Codruța Kövesi și Robert Turcescu. După ce scandalul a izbucnit în presă, Kövesi și Turcescu au cerut revocarea ordinelor de avansare. Controlul ordonat de Dobrițoiu a stabilit că s-a încălcat legea, dispunându-se revocarea ordinelor de avansare sau acordare a gradelor în rezervă pentru cazurile din anii 2011 şi 2012.

5 comentarii:

Leo spunea...

Nu de mult scriam despre slugile obediente cu grade si functii mari ale politrucilor. Asa este in toate zonele de activitate ale MApN , dar e tipic romanesc. Ca sa-ti mentii functia , asa trebuie procedat in acest sistem pervertit si politizat. Pe de alta parte , este si slabiciunea , lipsa de caracter , oportunismul , orgoliul si lipsa de onoare a indivizilor in uniforma indicati. Oare cati dintre oamenii de azi si-ar da demisia in loc sa execute ordine de slugareala politica ? Nu cred sa existe , sau cel putin nu se vad. Dar se vad efectele si anume degradarea morala si profesionala a varfurilor in uniforma ale ARMATEI , care isi slujesc propriile interese la fel ca politrucii , in loc sa slujeasca interesele ARMATEI. Totusi , sa stiti ca eu i-am aprins lui Gabitao lumanare la vii. Ghinionul a fost ca Gabita a stat mai mult la MAI decat la MApN...

Iulian Mareș spunea...

Huhu,
Abia acum intelegi postarea cu S.Gh. si anticorpii...

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Aceasta haita politico-opresiva este implicata si in distrugerea pensiilor militare, a Statutului acestora, de amanare a actualizarilor, de interzicere a legalizarii sindicatelor activilor. Ei au conceput legile pensiilor militare in asa mod ca cei iesiti mai in urma la pensie sa fie distrusi, sa li se ruineze sanatatea, starea materiala si vietile. Sa ti se taie pensia pe jumatate din cauza unor astfel de satrapi politici este strigator la cer, iar noua guvernare le pun planurile criminale in aplicare mentinandu-i in sistem, nedezicandu-se de atitudinea lor ostila, tocmai ca acesti criminali de pensii inca sunt infiltrati in sistemul militar cu acele planuri si conceptii basistoide. Cine nu cunoaste familia Sava vestita pentru ostilitatea cu care s-a manifestat permanent impotriva tuturor militarilor si militand numai pentru distrugerea tuturor drepturilor acestora? Cine nu-i cunoaste si pe ceilalti monstrii inumani si lipsiti de inima? Nici un sindicat militar nu s-a implicat sa se faca o ancheta pe filiera schilodirii pensiilor militare si ale altor drepturi ca sa se ajunga la aceasta banda de raufacatori, dar si la altii care dainuiesc in sistemul militar pe linie politica, desi militarlor le este interzis sa se implice in politica! Pana nu sunt eliminati toti acesti satrapi politici in uniforme militare nu vom avea nici o sansa de revenire la normalitate!

mega2005 spunea...

Asa...si care-i treaba cu colonelul Bucur??? V-a facut vreun rau???...sunteti penibili. Ocupa vremelnic o functie ca orice cadru militar. Este, la origine, transmisionist ca si Marian Hapau. Are o cariera militara, punct. Si daca nu era Bucur si era un oarecare popescu,georgescu...faceati spume la fel. Insinuati ca e omul lui cutare si al lui cutare de parca n-ati sti domniile voastre ce si cum cu numirile in functii la cadrele militare....chiar un articol de tot kktul, fie-mi iertata expresia. V-as zice eu mai multe sudalmi dar chiar nu merita efortul cu asemenea frustrati....Domnule Ifrim, inteleg ca aveti o situatie deosebita dpdv material dar asta nu va indreptateste sa aruncati cu vorbele fara sa stiti despre ce sau despre cine e vorba. Iar despre lipsa de caracter si oportunism cand esti in activitate lasati-o mai moale....vitejia de "dupa" e in sangele "zmeilor" de altadata.

Huhu Rezea spunea...

@mega
Pentru un neadaptat la regulile unui stat democrat, cum pari a fi d-ta, este greu să înțeleagă că armata și serviciile trebuie curățate de asemenea oportuniști și de slugoi ai unor găști politice sau infracționale.
Pentru articol ceartă-te cu cei de la RL.