Un produs Blogger.

vineri, octombrie 15, 2010

GRANADA. "Nu plange ca o femeie cetatea pe care n-ai aparat-o ca un barbat"

32 comments
Granada, ultimul emirat maur din Europa, eliberata de regii catolici Ferdinand si Isabela in anul 1492, dupa o stapanire maura de 800 ani.

"Ei sunt regii catolici care au finalizat Reconquista spaniola la anul 1492, reprezentati pe fatada Catedralei din Salamanca."

In anul 711, un rege vizigot din Spania a avut proasta idee de a cere sprijinul emirului Tarik, care stapanea Nordul Africii, pentru a-l invinge pe unul dintre rivalii sai. Tarik a trecut Stramtoarea Gibraltar ( ii si poarta numele in limba araba),  l-a infrant pe rivalul regelui vizigot si n-a mai plecat. Asa a ajuns Spania stapanita de doua dinastii maure, pe durata a mai mult de 8 secole.

Ultimul rege maur de la Palatul Alhambra din Granada, un tanar nefericit, pe nume Boabdil, a predat cheia orasului invingatorilor sai Ferdinand si Isabela. Acestia i-au crutat viata cu conditia ca el si intreaga curte sa faca drumul intors spre Africa, prin Stramtoarea Gibraltar, locul prin care stra... stra... stramosul sau Tarik cucerise Spania in anii  711- 715.

Drumul spre Gibraltar trecea peste muntele Padul. De acolo Boabdil a privit, in lacrimi, pentru ultima oara cetatea Granada. Se spune ca mama sa, sultanita Aixa, i-a adresat atunci celebra fraza: "Fiule, nu plange ca o femeie cetatea pe care n-ai aparat-o ca un barbat".

Acum se poate spune ca maurii au plecat dar cultura maura sau neomaura a ramas... in tot ce respira la Granada si in toata Andalucia.



"Granada-panorama dinspre Alhambra"

"Gradinile Alhambra"

"Gradinile Alhambra"
"Curte interioara la Alhambra"

 


"Replica crestina la Alhambra"



"Bolta maura in Palatul Alhambra"
Curte interioara maura la Alhambra

"Coloane de sustinere in arhitectura maura"




32 de comentarii:

plano10 spunea...

@ INCERTITUDINI
Multumesc! Nu se putea fara muzica.

micutzul spunea...

@ Plano
Eu am lipsit o perioada de pe toate blogurile si acum stau sa ma gandeswc daca esti un om cult, un om care iubeste frumosul sau o ** curva ** care ne traduce pe toti care scriem pe aici. Nu te supara , in aceste vremuri a fi o curva stilata intre atati impostori , inseamna a fi cineva ... Esti un tip ( tipa ) istet si vei intelege mesajul.... Problema este sa nu ne lasi legati doar de cordon cand vom dori aer...
http://www.youtube.com/watch?v=x4flmpBbBbg&feature=related

plano10 spunea...

@micutzule
Nu stiam ca acel cuvant "politic" :) ar avea si conotatii pozitive.
Mai citeste pe-aci, mai gandeste si ai sa-ti inlaturi dilemele, inclusiv pe cele daca pot sa nasc sau nu ;)

Sa stii ca pozele din orasele spaniole sunt facute de... moi.

Multam pentru melodie.

micutzul spunea...

@ Plano

Sa fii sigur ca nu doresc nici sa te jignesc nici sa/ti stric buna dispozitie. Nici tie nici prietenilor si nici mai putin prietenilor care citesc...Doi oameni frumosi fac dragoste, se iubesc, se inteleg, se unesc in splendoarea facerii umane. Sunt blanzi, dragi si puri incat nimic nu le poate umbrii fericirea si zamislirea....Urmare a dragostei lor , ea FEMEIA, in durerile nasterii aduce pe lume ** diamantul**, piatra pretioasa a oricarei familii , al oricarui cuplu.Legatura de basm dintre mama si prunc nu se intrerupe decat atunci cand intr/un bazin cu apa, preotul boteaza noul nascut....si/i spune ** IN IORDAN BOTEZANDU/TE ...TRAIANE....** si deja a nenorocit o natiune de 2000 de ani...E simplu nu ?

micutzul spunea...

@ Plano
Am privit pozele, am vazut si altele si ma gandesc ca unii dintre noi prin mauri nu inteleg decat pirati sau un neam inapoiat...Stau si ma gandesc ca acele sculpturi din bolte sunt rodul a secole, chiar milenii de dezvoltare, sunt rodul intelepciunii unui neam intreg...Oare este un om in aceasta lume care sa inteleaga atatea framantari, atatea civilizatii, atatea istorii..., care sa le poata pune cap la cap si sa spuna ** Bea omenire din izvorul tau...**?

Europa încotro? Soluţiile economice ale stângii « Hai ca se poate! spunea...

[...] on Divide et imperaALM on Divide et imperabrankardierul on Divide et imperaGRANADA. “Nu p… on Divide et imperaTheodora on Divide et impera « Divide [...]

ELENA spunea...

Lasand deoparte frumusetea imaginilor si a muzicii, ma enervezi ca ai pus motto-ul acela. Ma rog, daca Dan Bitman ar fi trait atunci, ar fi zis ca si "baietii plang ... cateodata".
Asadar, de ce trebuie ca, de fiecare data, cand e vorba de ceva "slab" (si toate celelalte derivate), sa fie raportat la o femeie. VOI NU PRICEPETI CA NOI SUNTEM CELE TARI?

ELENA spunea...

@micutzul
Cum te-am scapat de sub control, cum vorbesti urat! Asa te-am invatat eu sa te adresezi domnilor?

plano10 spunea...

Trecand peste faptul ca dojana era adresata regelui maur, care prea usor cedase Granada, de catre o femeie, sultanita Aixa ... si nu de catre un barbat, cred ca parabola este valabila pentru oricare barbat daca in ea se inlocuieste cuvantul cetate cu altele.... ca de exemplu: casa, slujba, prietena etc.
E vreun barbat care nu recunoaste ca am reintrat in epoca matriarhatului? ;)

tbudwuq spunea...

Puu8cI rzbycesacpns, [url=http://eeccyvgrzweu.com/]eeccyvgrzweu[/url], [link=http://glhxpfylevzj.com/]glhxpfylevzj[/link], http://bdvmtuegzbcg.com/

micutzul spunea...

@ ELENA
Fetito nici nu stii cat.....mi/ai lipsit. Ce faci ? Crezi ca unii beau si altii se imbata ? Pai daca citeai finut, cu atentie istoriara, intelegeai ca de fapt cel tare era muierea ( madre muher )iar cel slab era avortonul...Acum avand in vedere ca e sambata seara te iertam si trecem cu vederea , nu Plano ?
** FEMEIAAAA....ETERNA FEMEIEEEE....**
Si , acummmm, din partea mea o melodie care te face sa tresari.....Femeie inchide ochii, linisteste/te si lasa mintea sa zburde.....SA CANTE MUZIIICA !!!
http://www.youtube.com/watch?v=S9msKQm0WM4&feature=related

micutzul spunea...

Zii ca nu semanam....Crezi ca putem dansa pe melodia asta ? Noi toti ? Suntem duri si blanzi ca niste caprioare...!

plano10 spunea...

Tot pestera este prima locuinta a omului....

T_REX spunea...

se pare ca asupra ta zacusca de prune are un efect ..pervers

plano10 spunea...

Din zacusca de prune ies adevarate perle ale comunicarii virtuale...
Cujeta adanc @micutzul!

plano10 spunea...

Mesajul de adio si tanguire al cantecului intareste si mai mult intelepciunea motoului prezentei postari.

ELENA spunea...

@micutzul
Sa inteleg ca vrei sa dansezi cu Plano10 si cu T_REX?

ELENA spunea...

@micutzul
La capitolul "visare" am cam ramas in urma in ultima vreme. Sunt prea "cu picioarele pe pamant", desi abia am coborat de la 1370 de m unde, deasupra, nu aveam decat cerul cu stelele.

ELENA spunea...

@micutzul
Sa inteleg ca nici tu nu poti deduce (ca si mine, dealtfel) daca suntem pe blogul unui tip sau al unei tipe!

micutzul spunea...

Pai si acum care din noi verifica ? Cine baga mana ?

micutzul spunea...

@ ELENA
Mai eu cu tine voiam sa dansez, in ciuda lui TREX. Dar daca crezi ca putem face o hora pe muzica asta, eu nu pot sa cred decat ca la 1370m. aerul e destul de rarefiat.
Am glumit, sa nu sari la gatul meu....

plano10 spunea...

N-am cum sa va conving :roll: Fetele sa creada ca sunt tipa si baieti ca sunt tip. :roll:

plano10 spunea...

@micutzul
Nu ma urc pe scaunul papal!

T_REX spunea...

cu plano poate ca de la un timp il tot vede...tipa brava!! cu mine nici gand..stai departe ...caprioara blinda si dura""

T_REX spunea...

@Micutzu-cred ca-i momentul sa-ti reamintesc ca la o anumita negociere ,tu te-ai infipt la FONCTIE iar eu m-am multumit' cu ce-a mai ramas. asa ca te rog sa-ti vezi de functie si sa nu intri pe tarlaua mea.

Am participat la Congresul Extraordinar al PSD in calitate de invitat « Hai ca se poate! spunea...

[...] Basarica, Dispecer Blogosfera, Elisa, Gebelezis, HAI CA SE POATE!, Vania, Ioan Sorin Usca, Marcus, Plano 10, Natasa, Orfiv, Supravietuitor, Transildania, World of Solitaire, Starea Natiunii,  Razvan, KinR, [...]

plano10 spunea...

@micutz,T_rex, Elena
Imi place hora voastra. Eu joc mai bine in dansurile pereche. Cum nu va cunosc pe niciunul... inca nu stiu pe cine o sa invit in centrul horei la o invartita.

ELENA spunea...

@micutzul
in sfarsit, am reusit sa ascult melodia si ... chiar mi-a venit sa dansez. E superba. Da' nici eu nu stau rau la capitolul dans....

LIVE BLOGGING DE LA CONGRESUL PSD | Blogul Monicai Marinescu spunea...

[...] Basarica, Dispecer Blogosfera, Elisa, Gebelezis, HAI CA SE POATE!, Vania, Ioan Sorin Usca, Marcus, Plano 10, Natasa, Orfiv, Supravietuitor, Transildania, World of Solitaire, Starea Natiunii,  Razvan, KinR, [...]

Opozitia a depus motiunea de cenzura – citeste textul « Haicasepoate's Blog spunea...

[...] Aliosa, Ana Usca, Caius, Basarica,  Elisa, Gebelezis, THEODORA, Vania, Ioan Sorin Usca, Marcus, Plano 10, Natasa, Orfiv, Supravietuitor, World of Solitaire, Starea Natiunii, Teo,   Mirela,   Pro [...]

ELENA spunea...

De ce nu s-ar discuta pe 25 octombrie motiunea?

plano10 spunea...

Au mutat ziua Motiunii pe 27.
Le-a fost teama de mitingul disponibilizatilor...