Un produs Blogger.

luni, octombrie 04, 2010

Legea unitara a pensiilor publice. Exceptiile de neconstitutionalitate formulate de PSD si PNL( la comentarii)

14 comments




[caption id="attachment_2567" align="alignleft" width="128" caption="Dan Sova(PSD)"][/caption]




[caption id="attachment_2581" align="aligncenter" width="128" caption="Alina Gorghiu(PNL)"]
[/caption]




PSD a depus la Curtea Constituţională a României (CCR) obiecţia de neconstituţionalitateîn cazul Legii unitare a pensiilor, a declarat, pentru AGERPRES, senatorul social-democrat Dan Sova.


-În sesizarea adresată preşedintelui Curţii, Augustin Zegrean, cei 33 de senatori PSD+PC solicită constatarea neconstituţionaliţii prevederilor Legii privind sistemul unitar de pensii publice.

-Potrivit semnatarilor sesizării, dispoziţiile Legii pensiilor vin în conflict cu prevederile art. 1 alin. (5) din Constituţie, coroborate cu cele ale art. 47 alin. (2) teza I din Constituţie, aducând grave atingeri dreptului fundamental de pensie.

-În sesizare se mai arată că, potrivit prevederilor art. 1 alin. (5) din Constituţie, în România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie', iar, potrivit art. 142, alin. (1) din legea fundamentală, 'Curtea Constituţională este garantul supremaţiei Constituţiei'.

'Prin conţinutul său, dreptul la pensie reprezintă un drept complex, care include şi dreptul la condiţii rezonabile de viaţă, menite să asigure cetăţenilor un trai civilizat şi decent. Pensiile speciale constituie drepturi legale câştigate şi nu pot fi afectate prin transformare în pensii în înţelesul Legii privind sistemul unitar de pensii publice. Aplicarea teoriei drepturilor exclude posibilitatea reducerii pensiilor speciale, prin transformarea în pensii în înţelesul Legii privind sistemul unitar de pensii publice', se mai arată în sesizarea social-democraţilor, transmisă AGERPRES.

-În solicitarea PSD+PC se mai susţine că actul normativ încalcă art. 67 din legea fundamentală care prevede că, în cazul adoptării proiectelor de lege, 'cvorumul constituie un element de constituţionalitate al procesului legislativ', dar şi prevederile art. 76 alin (1), potrivit căruia adoptarea legilor organice este condiţionată de exprimarea votului unei majorităţi absolute a parlamentarilor, adică jumătate plus unu din numărul total al parlamentarilor Camerei.

-Contestatarii mai acuză faptul că Legea pensiilor nu a primit avizul Comisiei pentru sănătate publică din cadrul Senatului şi nici avizul Comisiei pentru sănătate şi familie din cadrul Camerei Deputaţilor, deşi în conţinutul actului normativ a fost remarcată modificarea listei cauzelor de incapacitate totală sau parţială de muncă, ce consacră dreptul persoanelor de a beneficia de pensie de invaliditate, indiferent de stagiul de cotizare realizat.

-În sesizarea de neconstituţionalitate se mai arată că Legea pensiilor încalcă art. 44 din Constituţie, care garantează dreptul la proprietate privată.

'Jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului a statuat că noţiunea de 'bun'  înglobează orice interes al unei persoane de drept privat ce are o valoare economică, astfel încât dreptul la pensie poate fi asimilat unui drept de proprietate, iar pensia unui bun proprietate privată', se mai arată în document.

-Semnatarii sesizării semnalează şi încălcarea art 53 din Constituţie, privind restrângerea exerciţiului unor drepturi sau libertăţi fundamentale, art.15 alin (2), care consacră principiul neretroactivităţii legii, dar şi art. 16 alin. (1), care prevede că  'cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări'.

-Un alt argument de neconstituţonalitate prezentat de semnatarii cererii este încălcarea art. 20 din Constituţie, care se referă la faptul că 'dispoziţiile constituţionale privind drepturile şi libertăţile fundamentale trebuie interpretate şi aplicate în concordanţă cu Declaraţia Universală a Drepturilor Omului'.

AGERPRES/ 18:33

Biroul de presa al PSD

14 comentarii:

plano10 spunea...

E greu pentru CCR sa judece dupa Jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului!
Este mai aproape Beseprudenta Curtii de la Cotroceni!

Declaratiile liderilor PSD si PNL « Hai ca se poate! spunea...

[...] recente Legea unitara a pens… on Doi moguli, doi politicieni si…Aliosa on Doi moguli, doi politicieni si…Rox on Doi [...]

T_REX spunea...

doamne fereste Elena ,cand ai avut timp sa scrii romanul asta? tu nu-i mai faci cate o ciorba barbatului?

mos alecu spunea...

@T_REX octombrie 4, 2010 la 7:19 pm :
D.na Elena se adreseaza celor care au in cutia craniana suficient 'mobilier' pentru a 'procesa' si cantitati mai mari de informatie ...
Celor al caror 'hard-disk' nu este capabil de un asemenea efort - datorita capacitatii reduse ( spatiu de memorare mic) si vitezei de accesare comparabile cu cea a melcului - ... nu li se poate recomanda decit sa nu se mai 'bage' in discutii care ii depasesc in mod regretabil si evident

plano10 spunea...

@ELENA
Destepti juristi au liberalii.
Obiectiunile lor i-or fi incurcat pe ceceristi, determinandu-i sa amane pronuntarea... pentru a mai cugeta. :)

plano10 spunea...

@mos alecu
T_REX este ca un haker care-ti patrunde fara sa observi in spatiul de memorare.

T_REX spunea...

DAAAA!!!eu cred mai de graba ca se adreseaza celor care au iesit din armata cu mintea fooooarte odihnita de atatea ORECURSCAUN realizate .

T_REX spunea...

@PLANO-multumesc.la mos alecu nu este niciun pericol.nu exista spatiu de memo. ci numai copy/past

mos alecu spunea...

@plano10 octombrie 4, 2010 la 8:29 pm :
Da ... si eu ma 'auto-critic' uneori pentru faptul ca-mi incalc principiul calauzitor : "Nu te pune cu ***** ! " .

plano10 spunea...

Puteti sa va contraziceti si cu vorbe frumoase!

T_REX spunea...

Un raspuns la “Suspendarea aplicării HG 735/2010 de reducere a pensiilor militarilor ilegală?”

1. fagarasanu a scris:
5 Octombrie 2010 la 10:09 am

ciudate sunt caile justitiei , in concluzie AM LUAT-O IN MANA \ ASTA DA …UE

Comentati

ALM spunea...

Nu am incredere ca se va intampla nimic bun, atat timp cat in guvern sunt astfel de oameni http://www.cotidianul.ro/125656-Julian_Rosengren_Va_acuz_domnule_Gabriel_Oprea
Lupul paznic la oi! "Demisionarul" care a calculat ca pensiile miltare se vor mari!

ELENA spunea...

Si de ce nu au fost vigilenti reprezentantii Guvernului sa formuleze cererea de recuzare? Asta ar fi culmea - sa le facem noi si apararile lor, sa le ridicam exceptiile, eventual sa rugam instanta sa ne respinga cererea!
Sa vedem ce se intampla la recurs! Si sa nu uitam ca mai avem fondul!!!!! La Cluj peste cateva zile, la Bucuresti in februarie 2011 sau, daca ne admite cererea de preschimbare, mai devreme.

plano10 spunea...

Si eu cred asisderea, dle ALM!