Un produs Blogger.

joi, octombrie 21, 2010

Serviciile secrete si DNA transformate de regimul Basescu in principali producatori ai showbiz-ului dambovitean

18 comments

Un lucru foarte grav s-a intamplat in ultimii ani cand, in mod repetat, au aparut in presa extrase din documentele de urmarire intocmite de serviciile secrete sau de catre DNA...documente care nu prea aveau legatura cu cauzele instrumentate de organele de urmarire penala sau de catre instantele judecatoresti.

Deontologii portocalii s-au marginit sa discute doar despre senzationalul acelor dezvaluiri fara sa se sesizeze ca publicarea acelor documente reprezinta o grava incalcare a Legii Sigurantei Nationale, a drepturilor si libertatilor cetatenilor, in speta ale  celor supravegheati cat si ale celor care, intamplator sau nu, intra in legatura cu urmaritii.

Iata cum este reglementata activitatea de informatii, cine sunt beneficiarii informatiilor culese de organele de siguranta nationala, cine aproba publicarea lor si ce sanctiuni primesc cei care fac dezvaluiri privind viata personala a celor urmariti.


Voi reproduce doar articolul din lege, cel care pedepseste divulgarea unor date privind viata privata a celor urmariti:

Art. 21.
-Informatiile privind viata particulara, onoarea sau reputatia persoanelor, cunoscute incidental in cadrul obtinerii datelor necesare sigurantei nationale, nu pot fi facute publice.
-Divulgarea sau folosirea, in afara cadrului legal, de catre salariatii serviciilor de informatii, a datelor prevazute in alin. 1, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani.
Tentativa se pedepseste.

Desigur ca vinovati de divulgarea stenogramelor sunt sefii serviciilor de informatii, care,  potrivit aceleiasi legi, art 11 alin (2), numai ei aproba comunicarea informatiilor.

Ar fi necesar ca in proiectul noii legi a Sigurantei Nationale, la care se lucreaza de cativa ani, sa se pedepseaca expres folosirea informatiilor obtinute de serviciile secrete in scop electoral sau pentru compromiterea adversarilor politici de catre acei beneficiari, prevazuti in art 11,  care detin, temporar,  functii importante in stat.

N-ar trebui sa uite sefii Serviciilor Secrete si sefii Parchetelor din Ministerul Public ca faptele de natura infractionala care incalca Legea 51/2001 nu se vor prescrie pana la caderea regimului Basescu.

Nu cred ca profesionistii din serviciile secrete sunt prea bucurosi ca munca lor este folosita de regimul Basescu in scopuri de politie politica.

De salutat interventia de astazi, pe aceasta tema,  a fostului premier liberal, Calin Popescu Tariceanu.

18 comentarii:

ELENA spunea...

Un titlu ce exprima adevarul, din pacate...
Se pare ca pachetul de legi privind siguranta si securitatea nationala va mai ramane "la dospit" inca multa vreme de-acum inainte. In principiu, actualele legi sunt bine gandite, dar corespund unor vremi de mult trecute. Obligatoriu TREBUIE ACTUALIZATE! Cand, oare, vor reintra in atentia clasei politice (ultima data fost prin 2005, au mai fost ceva tentative prin 2007, parca ... si apoi s-a asternut uitarea). Se pare ca avem lucruri cu mult mai importante de facut!
Plano 10, unde pot accesa interventia dlui Tariceanu despre care faci vorbire mai sus?
Multumesc pentru raspunsul pe care sper ca mi-l vei da.
Sper ca nu te-am suparat prea tare aseara cu comentariul meu la ...chestiunea aia de-i ziceati voi, barbatii, divertisment, dar iti spun cu toata sinceritatea ca era ceva ce nu ti se potriveste de niciun fel. Sau ... ma-nsel?!

Theodora spunea...

Am citit si sunt de aceeasi parere cu ce ati scris dumneavoastra.
Din pacate, pana nu scapam de Basescu sau pana cand sefii serviciilor secrete nu vor intelege ca ei NU TREBUIE SA FACA JOCUL UNEI PERSOANE care ocupa VREMELNIC SI NECINSTIT functia de presedinte, nu cred ca aceasta problema are rezolvare.
Am preluat in articolul meu informatii de pe blogul dumneavoastra.
Am mentionat sursa informatiilor si am pus legatura catre articolul dumneavoastra.
O seara buna!

plano10 spunea...

@Elena
-Pana apare noua lege a securitatii nationale nu este niciun motiv sa nu se aplice legea 51/1991, inca in vigoare.

-Vrei sa citesti vehementa interventiei lui Tariceanu:

http://www.realitatea.net/tariceanu-asistam-la-un-santaj-politic-cu-ajutorul-serviciilor-secrete_762667.html

Daca femeia "superdotata" n-are pumni ca barbatii care practica acel sport extrem de rupere a caramizilor, exersat si de yogisti, foloseste si ea partea cea mai dotata a corpului sau. :)
Nu cred ca e ceva vulgar in acel reality show transmis pe TV.
Cu tote ca voi, tu si @micutzu, inca va indoiti... pana la urma sunt si eu un barbat care priveste si un asemenea divertisment. ;)

plano10 spunea...

@Theodora
Nu stiu daca realizeaza toata lumea ca publicarea unor date din interceptari telefonice, fie ele si autorizate, privind viata personala a celor urmariti constituie infractiune.
Nu-ti face probleme @Theodora.
Asa de rau te-a speriat cainele de paza de pe Blogul lui Marcus?
Ce-i cu modul asta protocolar de adresare... ca doar comentam reciproc, de multa vreme, pe blogurile noastre

ELENA spunea...

@Plano10
1. Ca jurist, nu pot spune decat ca tb sa se aplice legea care este in vigoare, normal! Ca nu se aplica, o stim cu totii, dar parca mai e ceva normal la noi acum?
2. Ai ochi, privesti la ce vrei!
Eu, daca as fi barbat, nu as privi un asemenea divertisment. Adica ... as avea si eu demnitatea mea!
3. Multumesc pt. link si vezi ca te-am mai rugat ceva, pe-aici, pe undeva, pe blogul tau.

micutzul spunea...

Sa traiesti decent in Romania, este o infractiune, sau incepe sa fie. Ce fel de oameni pot fi in servicii ca sa se preteze la treburi mizerabile ? De fapt cand economie nu mai ai, armata nu mai ai, cinste si onoare nu mai ai, ei ce sa faca ? Intercepteaza si fac si ei ce pot.... Dar pe mine de ce nu m/a intrebat nimeni daca vreau sa ma nasc aici ? Pai asta mai e democratie ?Te invat cateva zeci de ani ca asa e bine dupa care vin si spun ca bai fraiere te/am pacalit. E invers....Te mai las 20 de ani sa te balacaresti si vin si spun....bai gandacule , cred ca am gresit cand am tinut degetul. Probabil ca a ramas cu el asa din noapte...Doamne cat iubesc eu natia asta. Atata umilinta, atata batjocura si pe toti ne doare/n ....

Atentat la drepturile omului si la viata privata « Hai ca se poate! spunea...

[...] LA FEL CA BLOGGERUL PLANO 10 NICI EU NU CRED CA profesionistii din serviciile secrete sunt prea bucu... [...]

plano10 spunea...

@Micutzule
Nu stiu daca ai realizat ca e normal sa-i intercepteze telefoanele lui Vantu, pentru legaturile lui cu fugarul Popa, in dosarul FNI, dar nu e normal sa se retina la dosarul de urmarire penala si, cu atat mai mult, nu se pot publica in presa inregistrari care n-au legatura cu infractiunea pentru care s-a solicitat autorizatia judecatorului pentru interceptare.
Ce legaturi au cu cauza penala discutiile lui Vantu cu ziaristii privind politica editoriala a postului Realitatea TV.?
Opozitia, Parlamentul si Societatea civila s-au cam obisnuit cu trista realitate ca daca Basescu nu respecta Constitutia este mai putin grav ca institutiile statului, in speta conducerile Parchetelor si Serviciilor Secrete, nu aplica legile existente. Din contra, chiar ele le incalca flagrant.
Nu plange tu natia... ca ea si l-a dorit pe base! :roll:

micutzul spunea...

Plano eu stiu ca serviciile au misiuni specifice clare. Corect si chiar sunt bucuros atunci cand misiunile sunt indeplinite cu succes. Si doresc serviciilor si oamenilor de acolo sa aiba succese pe toate planurile care servesc statului. Dar atat. De aici pana la a folosi inregistrari in scopuri personale sau in folosul unui partid indiferent care este, sau pentru a reduce la tacere un trust media este cale lunga....De fapt daca imi aduc bine aminte, acum un timp nasu era tare vehement. Pana intr/o seara cand un tip bine informat i/a povestit prin telefon, in direct despre un hotel la munte, despre o evaziune fiscala....De atunci tipul e in limba pentru astia...De ce sa faci toti avem nevoie de bani. Si bani din munca in tara asta mai greu.
Fratilor daca Vantu a gresit si ei au probe, sa/l salte. Dar legal si sa/i salte pe toti trepadusii care au nenorocit tara, economia si socialul...

Theodora spunea...

Am luat de pe blogul dumneavoastra un paragraf intreg.
Era normal sa va cer voie INAINTE.
Unii oameni nu accepta preluarea informatiilor de pe blogul lor chiar daca se specifica sursa.
Nu, nu m-a speriat Carcotasu :) Stiu ca suntem de aceeasi parte a baricadei. Eu l-am enervat pe el cu articolul ala despre "spionul de la Moscova" Oricum mi-am cerut scuze :)
Pe blogul lui Marcus si nu numai acolo a aparut o problema.
O prietena si-a deschis blog si a facut o alegere care da nastere la neintelegeri.
Eu Theodora am blogul theodora0303 cu titlul Hai ca se poate!
Ea Tanya are blogul haicasepoate cu titlul Dum spiro, spero.
Ca sa atraga si ea cititori s-a apucat sa trimita pinguri inclusiv lui Marcus.
Cum Marcus nu a mai scris de mult din lipsa de monitor, se adunasera o gramada de pinguri acolo si Carcotasu a inteles ca noi doua ne facem reclama.
O sa ii treaca. Oricum eu il respect prea mult ca sa il supar intentionat.
O seara buna!

plano10 spunea...

Am postat zilele trecute pe blogul tau, chiar daca te superi... tot la persoana a 2-a se vorbeste in virtual, si nu-mi mai gaseam comentariul. Am crezut ca m-ai bagat la index... ca sa constat ca @Tania era o multime inclusa in multimea blogului tau. ;)

Carco se aprinde repede... da`ì trece. S-a jurat ca nu mai scrie pe acest blog pentru ca nu i-a convenit cum am abordat L 119 cu recalcularea penziilor :) militare.
Am scapat articolul cu care zici ca l-ai enervat.

Theodora spunea...

Asa sunt prietenele astea :)
Le dai un deget si vor toata mana.
Vrea si ea sa aiba toti prietenii mei din blogosfera pe blogul ei.
Bine ca nu il place si pe iubitul meu.... adica sper ca nu ii place.... o sa o intreb.... sau mai bine nu :)
Asta este primul articol
http://theodora0303.wordpress.com/2010/08/16/cat-de-rau-a-ajuns-sie/
si la al doilea mi-a scris Carco
http://theodora0303.wordpress.com/2010/08/19/moscova-avertizeaza-cu-masuri-drastice-de-raspuns/
Dar am o rugaminte, sa nu te superi si tu :)
Asa am gandit eu atunci. Acum nu mai stiu daca am gandit bine sau rau.
Noapte buna!

plano10 spunea...

@Theodora
Ai pus 2 linkuri si te-a retinut la moderare.
Vezi ca citeste si Tania blogul asta si ...iti pui prietenul in pericol :)

Mi-a placut ca ai tratat cu mult umor un esec usturator al "intelighentei" romanesti. Si cand te gandesti ca la Moscova sunt trimisi cei mai buni. Sau... ar trebui... daca nu si acolo sunt trimisi tot pe pile...
Eu zic ca a meritat sa... pice o data... daca a reusit sa traga mai multe focuri anterior.

Theodora spunea...

Am totala incredere in prietenul meu.:)
In articolele alea nu am vrut sa atac SIE ci sa imi declar supararea ca s-a ajuns in asemenea situatie.
A reusit sa traga mai multe focuri inainte? M-as mira.

Theodora spunea...

Ce se intampla cu demonstratia de pe 25?
Am citit in ziua veche ca ora de incepere se devanseaza de la 8.
Cum a fost posibil ca alta organizatie sa obtina PENTRU 2 LUNI autorizatie de manifestatie la Leul?
Din SCMD nu fac parte si fosti angajati SRI?
Ce organizatie este asta?
Cum de nu s-a aflat decat pana acum?

plano10 spunea...

Cred si eu ca a mai tras. Dar, s-ar putea sa fi tras cu gloante oarbe :) Depinde de momentul in care "tradatorul rus" a fost interceptat de FSB.

plano10 spunea...

Ar putea sa dea lamuriri cei din SDMD. Dar, se pare ca dl Dogaru le-a interzis sa comenteze pana pe 26.

elena spunea...

marionetele danseaza la semnalul politic. se face o gasca mare si toti lucreaza in sincron. numai ca pleaca de la prezumtia ca sunt inconjurati numai de prosti, dar chiar mai grav este faptul ca de cele mai multe ori o dau in bara chiar cu sincronul, repetat adesea in anti-camerele presidentiale, ingrozitor de mici apasatoare dinainte de 2004. Acum se pune altfel problema in luminile reflectoarelor si hop dam drumul la frustrari.
pe de alta pare, acesti maimutoi nu se inseala prea grav: poate ca suntem atat de prosti din moment ce ne limitam la a comenta si nu la a actiona!