Un produs Blogger.

sâmbătă, octombrie 15, 2011

Balcikul Reginei Maria

12 comments
Bunica Maria cu nepotul Mihai




Regina Maria la Balcik
Regina Victoria a Angliei nu avea o parere prea buna despre Romania;  spunea ca e o țară "foarte instabilă și având populația destul de coruptă“. Cu toate acestea, nepoata sa, Maria Alexandra, Principesa de Edinburg, s-a logodit cu Ferdinand de Hohenzollern, mostenitorul tronului Romaniei, cu complicitatea imparatului Wilhelm al II-lea, al Germaniei. Primele intrevederi ale celor doi tineri sunt adevarate esecuri datorita excesivei timiditati a printului Ferdinand. La o petrecere organizata la Munchen, in 1892, impins de la spate de imparatul si imparateasa Germaniei, Ferdinand se hotaraste sa-i ceara mana frumoasei printese. Casatoria a avut loc la 29 decembrie 1892.
A devenit regina a Romaniei in 1914 si a jucat un rol decisiv in convingerea lui Ferdinand sa intre in razboi, in 1916, alaturi de Antanta.
La Conferinta de Pace de la Paris se spune ca Bratianu n-ar fi repurtat un succes notabil pentru Romania daca n-ar fi fost fost ajutat de farmecul si relatiile Reginei Maria, pe care Ferdinand a rugat-o sa intervina cand negocierile erau in impas. Maria a plecat in misiune neoficiala la Paris si Londra. I se spune si Regina diplomat.
In 1913, dupa razboiul Balcanic, Romania Mica a anexat de la Bulgaria Sudul Dobrogei, Cadrilaterul, ceea ce, pana in 1940, a reprezentat judetele Durostor, cu capitala la Silistra, si Caliacra, cu capitala la Balcik.
In 1924 Regina Maria a cunoscut orasul Balcik, invitata fiind de Alexandru Satmari. S-a indragostit atat de mult de acel loc incat a construit acolo o vila cu un turn asemanator unui minaret. De aceea localnicii ii spuneau Sultana. Impresionante sunt gradinile care coboara in terase pana in mare. Erau invitati aici artisti ai vremii A primit
Dupa moartea lui Ferdinand, in 1927,  si dupa ce Carol al II-lea, fiul sau, a izolat-o, Balcikul devine locul de refugiu al Reginei Maria, unde traieste pana in 1938. Moare la varsta de 62 de ani la Sinaia.  Conform testamentului, trupul sau a fost inmormantat la Curtea de Arges si inima  la Balcik.
Domeniul regal de la Balcik a fost retrocedat Bulgariei in 1938, odata cu Cadrilaterul. Inima reginei a fost dusa la Bran, alt loc drag ei.
Regina ca o rusoaica
Bulgarii intretin destul de bine domeniul si Palatul Reginei, desi tot ce este acolo este romanesc. Romanii care merg pe litoralul bulgaresc nu scapa prilejul de a se intalni cu istoria; platesc piperatele taxe de vizitare a Palatului si a Gradinii Botanice. 
In curtea vilei, printre romani, se plimba o bulgaroaica. Este atat de atenta incat ai impresia ca este un ghid suparat ca nu este bagat in seama cu ceva intrebari. Daca, in sfarsit, te hotarasti s-o intrebi ceva in romaneste, prin semne, in engleza sau rusa,  iti spune ca nu intelege.


Cuibusorul Reginei Maria

Gradinile coboara pana in Marea Neagra










Gradinile domeniului regal Balcik
Imagini filmate si vocea Reginei Maria la Balcik.

12 comentarii:

Robert Horvath spunea...

RENASTEREA ROMANIEI !

NOUL REGE NICOLAE, este nascut in 1985 si este Varul Printului CHARLES si nepotul cel mai inantat in varsta a Majestatii Sale Mihai. El este descendent a Reginei Victoria si a monarhiilor Europene incluzand Tarii Rusiei. Pe linia maternala prin bunica, Printul Nicolae este deasemenea descendent al Printului Ieremia Movila, ctitorul manastiri moldovenesti.Efortul de revenire la civilizatie este sprijinit de Casele Regale europene. Romanii sunt inteligenti si au inceput sa inteleaga despre ce este vorba. Este ultima noastra sansa. La o rascruce a destinul trebue sa decidem daca continua destinul nostru european, sau devenim un fel de tara orientala.

Robert Horvath spunea...

@Plano
Lasa monarhia si nostalgiile dinastice in buna pace. Ce are un om al legilor
de stanga cu civilizatia subtire si parfum de occident ?
Sunt alte lumi. Una este muzica de fanfara....alta muzica clasica.

PLANO10 spunea...

@Robert
Pustiul Nicolae are un mare defect.
Nu este descendent direct dintr-un barbat Rege de Romania.
Si de ar avea vocatie la mostenire.... romanii s-au pronuntat de doua ori prin referendum pentru REPUBLICA!

micutzul spunea...

De la Balcik, mergi spre Nord, treci prin Topola , apoi urmeaza Kavarna. Intri apoi pe un fel de peninsula care intra in Mare ca un varf de cutit. Este o zona frumoasa. Acolo S/a nascut mama mea. La Capul Kaliacra. Odata , acolo erau romani.

Plano10 spunea...

@micutzul
Acolo, legenda spune ca 200 de fecioare s-au legat cu pletele si s-au aruncat in mare pentru a scapa de turci.

micutzul spunea...

Da . ai dreptate si sa sti ca foarte multi au pierit in acele ape. De fapte este vorba despre 40 de fecioare, care nu voiau sa treaca la islam. Si se zice ca Sfantul Nicolae fugea din fata dusmanilor iar Dumnezeu lungea pamantul ca sa/l ajute. Zice ca asa s/a format acea limba de pamant. Si se mai spune ca acolo sunt ascunse comorile marelui Lisimah care le/a ascuns de si mai marele Alexandru.

Robert Horvath spunea...

@ Multumesc pt atentie si civilitatea limbajului.
Printul Nicolae este mostenitor direct conform legii salice.
Romanii au ales Republica ,l-au ales pe Basescu si daca traia al votau pe Ceausescu.

Romanii au defecte dar si o latura pozitiva.....Romanii sunt ascutiti la minte
inteligenti si smecheri. Ei incep sa realizezeze ca conducatorii cu.... escu nu aduc nimic bun. Eu nu vreau sa conving pe nimeni despre avantajele monarhiei. In fond fiecare natiune are conducatorii care merita.
Eu in naivitatea mea cred ca Romanii merita mai mult.

VITORUL REGE AL ROMANIEI PRINTUL NICOLAE !
Constitutia din 1923 
 Art. 77. - Puterile constitutionale ale Regelui sunt ereditare in linie coboritoare directa si legitima a Majestatii Sale Regelui Carol I de Hohenzollern Sigmaringen, din barbat in barbat prin ordinul de primogenitura si cu exclusiunea perpetua a femeilor si coboritorilor lor. 
Regele Mihai si principesa Anne de Bourbon-Parma au cinci fiice, dar conform legii salice ele nu pot urma la tron. 
 
 PRINTUL NICOLAE este singura imaculata demna de a ocupa tronul Romaniei,ca urmas al M.S REGELUI. 
VIITORUL REGE NICOLAE, este nascut in 1985 si este Varul Printului CHARLES si nepotul cel mai inantat in varsta a Majestatii Sale Mihai. El este descendent a Reginei Victoria si a monarhiilor Europene incluzand Tarii Rusiei. Pe linia maternala prin bunica, Printul Nicolae este deasemenea descendent al Printului Ieremia Movila. 
Printul Nicolae ne spune tuturor celor care mai speram “Daca tara, romanii ma vor chema, sint pregatit sa raspund chemarii lor.”
“Sunt pregatit sa fiu Regele Romaniei”

karadeniz spunea...

@ Robert Horvath
Nicolae o fi pregătit, întrebarea e dacă românii sunt pregătiţi să-l cheme.
Avem deja o experienţă tristă cu întoarcerea în ţară a fostului rege Mihai. Principala preocupare, după revenirea în ţară, a fost să-şi primească înapoi bunurile.

Robert Horvath spunea...

@karadeniz
In fruntea tarii trebue sa fie o personalitate neutra peste partidele politice.
Toate solutiile...escu au fost catastrofale.
Imaginea Romaniei in lume poate si trebue schimbata.
Din pacate in privinta regelui Mihai aveti dreptate.

Robert Horvath spunea...

A DOUA ABDICARE DE LA TRON A REGELUI MIHAI !

PRIN ABDICAREA REGELUI MIHAI PRINTUL NICOLAE DEVINE NOUL REGE AL ROMANIEI. 
Majestatea Sa Regele Mihai a facut o declaraţie de sprijin pentru candidatura prezidenţială a Principelui Radu, pe 23 aprilie,2009 de Sf.Gheorghe. Sprijinul unui rege pentru un candidat republican, membru al familiei sale, nu are precedent in istorie. Un rege are indatoriri deosebite si privilegii speciale. In momentul in care incalca legea fundamentala si devine adeptul unei guvernari republicane, el pierde automat tote privilegile acordate Casei Regale de statul roman. Abdicand de la conceptul de monarhie constitutionale, el deschide calea unei succesiuni directe la tron. Tinand seama ca constitutiile republicane au fost aduse pe turela tancurilor sovietice sau prin tarnoacoapele minerilor,ele sunt neavenite si ilegale. Constitutia din 1923 este singurul act prin care se afirma vointa democrata a poporului Roman. Monarhul nu are in prerogativele sale schimbarea constitutiei . PRIN ACCEPTARE CONSTITUTIEI REPUBLICANE REGELE MIHAI DE HOHENZOLLERN SIGMARINGEN, RENUNTA LA TRONUL ROMANIEI PREDAND PUTERILE CONSTITUTIONALE NOULUI REGE . 
Constitutia din 1923 
 Art. 77. – Puterile constitutionale ale Regelui sunt ereditare in linie coboritoare directa si legitima a Majestatii Sale Regelui Carol I de Hohenzollern Sigmaringen, din barbat in barbat prin ordinul de primogenitura si cu exclusiunea perpetua a femeilor si coboritorilor lor. Coboritorii Majestatii Sale vor fi crescuti in religiunea ortodoxa a Rasaritului. 
Regele Mihai si principesa Anne de Bourbon-Parma au cinci fiice, dar conform legii salice ele nu pot urma la tron. 
 
Prin abdicarea Regelui Mihai pe data de 23 Aprilie 2009 PRINTUL NICOLAE este singura imaculata demna de a ocupa tronul Romaniei,

INCERTITUDINI spunea...

„Nimeni nu e judecat pe drept cât trăiește: abia după moarte este pomenit sau dat uitării. Poate de mine vă veți aminti, deoarece v-am iubit cu toată puterea inimei mele.. „

Regina Maria

Plano10 spunea...

@INCERTITUDINI
Dintre toti cei pe care i-a iubit regima Maria mai traieste doar nepotul MihaiI.El si-o reaminti de ea?
Istoria romanilor nu o va uita pe Regina diplomat!