Un produs Blogger.

luni, octombrie 31, 2011

Palestina admisa astazi in UNESCO. SUA taie subventia catre UNESCO. De ce o fi votat MAE al Romaniei impotriva?

7 comments
PARIS (Reuters) - Palestina a făcut un pas spre recunoaşterea internaţională pe care o astepta de mult timp, devenind luni 31 10 2011 membru cu drepturi depline al UNESCO.

Cererea de aderare a Autorităţii Palestiniene în Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură, unde avea statut de observator, a fost validat la sediul organizaţie în Paris, cu 107 de voturi, împotriva 14 şi 52 de abţineri. Doisprezece state nu au votat.

Palestina a devenit al  195-lea membru al UNESCO. După mai mult de 60 de ani de conflict israelo-palestinian, ea viseaza acum  sa fie admise si in ONU, însa la aceasta cerere ar putea sa se confrunte cu dreptul de veto al Statelor Unite.

"Victoria de astăzi de la UNESCO, este începutul unui drum dificil care  va duce la libertatea tarii noastre şi a poporului nostru", a salutat ministrul de externe palestinian, Riyad al-Malchi.

UNESCO a devenit prima agenţie ONU in care este primita Palestina, fapt care ridica serioase reticente, în special din partea Israelului şi Statelor Unite.

La scurt timp după vot, de la Washington, care oferă 22% din bugetul de UNESCO, a anunţat suspendarea contribuţiei sale financiare ca urmare a admiterii  Autorităţii Palestiniene.

Legislaţia Statelor Unite nu lasa nicio posibilitate de finantare, a declarat Victoria Nuland, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, adăugând că plata a 60 milioane dolari planificate pentru luna noiembrie nu va avea loc. Jay Carney, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, a găsit  iniţiativa "prematură".

Statul evreu a spus că acest vot nu va contribui cu nimic pentru a avansa procesul de pace.

Ambasadorul Israelului la agenţia culturală a ONU, Nimrod Barkan, a numit votul "o tragedie pentru UNESCO." "Nu există nici un stat palestinian şi, prin urmare, nu ar trebui să fie admisa Autoritatea Palestiniana, a adăugat el. "UNESCO este responsabil cu ştiinţă, nu cu science-fiction, şi totuşi ea a acceptat astăzi un fapt de science-fiction."

Guvernul israelian a fost rapid in a reacţiona negativ la vot.

"Acesta este o manevra palestiniana, care nu va face nici o modificare unilaterală de pe teren, dar  indeparteaza  mai mult  sansa de  realizare a unui acord de pace",  a spus Ministerul israelian al Afacerilor Externe într-o declaraţie.

"Această decizie nu va face  din Autoritatea Palestiniană un stat în sine, dar pune noi obstacole în calea reluării negocierilor", adaugă el.


Franţa a votat pentru aderare, desi s-a abţinut de la vot in  Comitetului executiv, înainte de votul final.

"Din momentul în care întrebarea se cere astăzi, noi trebuie să ne asumam  responsabilitatea şi să răspundem pe fond", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului francez al Afacerilor Externe, chiar înainte de vot.

"Şi, pe fond, Franţa spune da, Palestina are dreptul de a deveni un membru al UNESCO, organizaţie a cărei misiune este de a lucra de a răspândi o cultură a păcii în cadrul comunităţii internaţionale," a adăugat el.

Brazilia, Rusia, India şi China au aprobat, de asemenea, intrarea lui.

Statele Unite ale Americii, Canada şi Germania au votat împotriva acestuia. Regatul Unit s-au abţinut. drept de vot sa încheiat în aplauzele.

Ambasadorul SUA la UNESCO, David Killion, apoi pur şi simplu a declarat că capacitatea Statelor Unite de a sprijini UNESCO ar fi "complicat".

"
Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a depus în mod oficial la 23 septembrie o cerere de membru cu drepturi depline a Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Consiliul de Securitate, în care Washingtonul are drept de veto, are dreptul exclusiv de a autoriza solicitări similare şi americani au declarat ca vor folosi această armă după toate probabilităţile, pentru a bloca cererea palestiniana.

Dar UNESCO a fost accesibil pentru palestinieni, indiferent de statutul lor în cadrul ONU, în general.

7 comentarii:

Anonymous spunea...

Nu exista statul Palestina. Despre ce vorbesti?

PS In citeva cuvinte se poate spune asa: A fost odata Israel; dupa ce evreii au fost goniti din tara lor, arabii au populat locul cu cei mai lenesi, mai rai, mai neispraviti dintre ai lor; cind pamintul ala era deja in paragina, de nelocuit, un desert fara nimic pe el decit colibe si covoare pe care stateau ciucish arabi nesapalati cu lunile, pamintul a fost dat inapoi proprietarului pe bune care a facut din el RAIUL pe Pamint; la inceput arabilor destzelenitzi le-a convenit ca sa fie imprastiati in tarile arabe vecine si prietene care prosperau, deci puteau trai capushe pe spinarea lor; dar tarile arabe le-au intors spatele, le-au pus in miini pietre si in jurul briului bombe si i-au trimis sa moara ucigind oameni nevinovati ca sa ajunga la 72 virgine pe lumea cealalta; pamint li s-a oferit, la fel si tara lor; dar ei voiau Raiul facut de altii, de pe urma caruia puteau trai si lafai fara munca si fara griji, urluind de bucurie cind copiii lor se explodau si ucideau evrei, pina cind il distrugeau din nou si il aduceau la stadiul de desert; asa ca s-au hotarit sa ramina aruncatori de pietre, lenesi, neispraviti si fara de tara ca doar-doar organizatii internationale vor deveni destul de liberale, stingiste, anti-Israel ca sa rada de pe fata pamintului toti evreii si sa le dea lor Israelul;
Pe scurt.

Anonymous spunea...

Julia spune:

oops! am uitat; mesajul de deasupra e al meu.

Plano10 spunea...

@Julia
Daca tu ai retinut ca n-a existat Palestina sa stii ca nu e vina profesorilor si a manualelor din scoala.
Intreaba-i si pe cei de la Reuters de ce au formulat stirea asa. Si pe cei de la Google care asa traduc din franceza. Intreaba cele 107 state care au votat la Paris admiterea Autoritatii Palestiniene in UNESCO.
Esti pe aceeasi lungime de unda cu Baconski care a votat impotriva admiterii, zice el, in numele Romaniei.

Anonymous spunea...

Julia spune:
Plano, faci eufemisme si te joci de-a cuvintele. 'Autoritatea palestiniana' e una, si 'Palestina' e alta. Sint sigura ca Reuters nu face greseala de a le confunda, cum intentionat (sau nu?) faci tu.

PS Cu cine sint eu pe aceeasi lungime de unda din Romania, nu ma intereseaza si cred ca tu intentionat (fara dubiu) ma ataci comparindu-ma cu toti care nu-ti plac tie.........fara violenta! fara violenta! ......

Parerea mea nu am apucat sa ti-o spun cind ai vorbit de statul Israel, pt ca nu puteam posta. Iat-o acum: cine nu are un Israel, sa-si cumpere!! Sa fereasca Dumnezeu Pamintul sa dispara Israel de pe fatza sa!

Plano10 spunea...

@Julia
Da clik, la inceputul articolului, ca sub cuvantul Reuters este linkul cu articolul integral in limba franceza.
Ai sa te convingi ca ei scriu asa.

Asa cum evreii au drept la stat tot asa au drept si palestinienii care traiesc in teritoriile ocupate de Israel. Crearea statului Palestina nu inseamna disparitia Israelului.
Nu doresc disparitia Israelului, dar nici nu se poate intampla catastrofa de care zici tu daca dispare.
Cu natalitatea pe care o are dispare in mod natural.

Anonymous spunea...

Julia spune:

Plano, palestinienilor li s-au oferit destule posibilitati de a avea tara lor, pamintul lor cu numele de Palestina.

Eu iti spun (odata pentru totdeauna): palestinienii NU VOR TRAI NICIODATA IN PACE, cit timp exista Israel. Ei nu vor numai sa aiba tara lor, ei VOR SA NU MAI EXISTE Israel. Crede-ma, stiu. Nu de la Reuters si nici de la Fox ci de la palestinieni, direct.

PS O sa citesc articolul.

Plano10 spunea...

Da, cand sa se inteleaga Arafat cu Yitzhak Rabin, radicalii extremisti evrei l-au asasinat pe premierul lor.
Una este sa zica, unul sau altul dintre palestinieni, si alta e sa si poata sa distruga Israelul.