Un produs Blogger.

marți, noiembrie 15, 2011

Mai au militarii motive sa se planga de pensii?

9 comments

Aceasta a fost intrebarea care a dominat emisiunea de luni seara, 14 11 2011, "Ultima ora" pe Realitatea Tv. Fostul ministru al muncii, Marian Sarbu a raspuns tirului de intrebari insinuante din partea ziaristilor Sofiani si Dobre.
Din Ziarul Financiar, o parte a presei a inteles ca in 2012 se majoreaza doar pensiile speciale. 
Nu stiu cat a putut Sarbu sa lamureasca ziaristii si mai ales pe ascultatori ca nu e vorba de o majorare a pensiilor speciale ci de regularizarea celor care s-au majorat prin revizuire in 2011, regularizare prin care unele unele pensii cresc si altele,10-15%, scad.
Pentru cei care n-au vazut emisiunea o pot urmari --> aici- la ULTIMA ORA-  luni 14 11 2011

9 comentarii:

karadeniz spunea...

Se bate moneda pe raportul dintre pensia medie a civililor cu cea a foştilor militari. Comparaţia e forţată şi are doar rol de discreditare. Se uită sau se omit câteva aspecte esenţiale.
1. In categoria pensionarilor civili intră toţi cei care au lucrat în această ţară, mai mult sau mai puţin, ia unii chiar de loc, de la cel analfabet, care a lucrat ca zilier, la doctori în ştiinţe. Cea mai mare parte din ei sunt pensionaţi anticipat ori pe caz de boală, reală ori închipuită. Intre pensia socială de 350 lei pe care o ia chiar şi cel care nu a muncit şi pensia de 30.000 de lei pe care o are Ion Ghica, fostul director al BCR, sunt cateva sute de mii de pensii cu mult peste pensiile foştilor militari. Dar cum singurele pensii făcute integral publice sunt doar cele ale foştilor Militari din M.Ap.N. ( Oprea nu le-a făcut publice din greşeală ci cu intenţie ) pe astea se bate monedă.
2. Dacă pensia medie a civililor îi include pe toţi, indiferent de pregătire, aptitudini ori studii ( un absolvent de facultate prost putea sa lucreze ca simplu muncitor) militarii aveau cel puţin liceul şi o şcoală de subofiţeri de doi ani. Dacă orice om putea să presteze o muncă plătită inclusiv, persoanele cu dizabilităţi, pentru cariera militară erau nişte criterii şi bareme stricte, psihice, fizice, medicale şi intelectuale cărora puţini le făceau faţă. Chiar şi din cei ce treceau aceste criterii o parte nu făceau faţă rigorilor şi plecau din sistem pe timpul şcolarizării ori în primii ani de carieră, cam 70-75 % ajungînd la vârsta de pensionare.
3. Majoritatea civililor nu au lucrat în condiţii normale de muncă comparativ cu militarii care au lucrat în condiţii deosebite sau speciale. Ei lucrau un număr fix de ore, timpul lucrat suplimentar fiind remunerat, faţă de militari care puteu fi chemaţi oricând şi lucrau oricât se considera că e necesar fără a remuneraţi pentru aceasta. Faţă de solda militarilor mare parte din civilii primesc şi alte venituri salariale ce nu se iau în considerare la pensie.
4. Prin statut militarilor le sunt îngrădite o serie de drepturi faţă de civili.
5. Deşi militarii sunt riguros selectaţi din punct de vedere al sănătăţii şi condiţiei fizice speranţa medie de viaţă a acestora este cu câţiva ani mai mică decât speranţa medie de viaţă a civililor.

Plano10 spunea...

@karadeniz
Ai dreptate!
Comparatia ar trebui facuta cu civilii care au iesit la pensie la limita de varsta si cu stagiul complet de cotizare.
Sunt multi civili care au pensie intre 2000 si 3000 lei, asa cum sunt majoritatea pensiilor militare.

Casper7 spunea...

@karadeniz 15.11.2011 13:41
Perfect adevărat.
Şi în cele 5 puncte sunt surprinse doar o parte din "privaţiunile" vieţii militare.
Chiar în momentul în care scriu, pe una din Antene, "invitaţii" "răstălmăcesc" creştrile de pensii, de care vor beneficia unii pensionari militari, în urma trecerii la calculul pensiei după venituri şi puncte. Asta dacă până la urmă un alt OUG nu va anula totul.
Mai mult nu mai am putere să scriu. "Dezbinarea şi dezinformarea" au ieşit mai bine decât se aşteptau cei care le-au gândit.
Mă doare tare spatele, graţie "romantismului revoluţionar" rămas din vremea când eram tânăr militar. Şi din zilele şi nopţile lui '89 când doar gloanţele au fost mai puternice decât gerul. Aşa că mă retrag. Şi nu mă refer la o "retragere strategică" ci doar la a merge mai departe aşa cum se poate. "Statul" ne-a folosit cât a avut nevoie de noi (eu am lucrat şi la scos cărbune), acum (şi cu Ordonanţa 7 la fel) NU mai are nevoie de noi (poate doar pentru voturile unora), aşa că ne poate face "unitari" şi să ieşim cât mai repede din sistem că vremea noastră a trecut.
"Alea jacta est" (zarurile au fost aruncate-Iulius Cezar)- soarta militarilor pensionari a fost deja hotărâtă?
Un prim răspuns se va primi până la sfârşitul lui decembrie 2011. Punct.

Anonymous spunea...

Cu ce am gresit noi militarii daca trebuie sa asteptam decizia de pensie (cazul meu am iesit la pensie in iulie 2011) care nici pana acum nu a venit si am primit pana acum un "ajutor de 850 lei /luna .Se pare ca pana in februarie nu vom primi pensia.Aici nu mai este vorba de lipsa banilor din moment ce atatia militari au fost disponibilizati sau pensionati ci este vorba mai degraba de o dusmanie a unora . Va doresc numai bine si SPOR LA VOT.

karadeniz spunea...

@ Kasper7
Ca să le cuprind pe toate ar trebui să-mi fac un blog. Oricum cei mai mulţi din civili nu vor înţelege mare lucru. Concluziea lor, bine inoculată şi permanent întreţinută, este că ei au pensiie mici pentru că noi le avem mari. Mai grav este că şi o parte din aşazişii foşti militari au această părere. Ar vrea unii să ne hotărască soarta dar nu va fi aşa. Ţara asta trebuie pusă pe făgaş normal şi va fi pusă, chiar şi cu durere ori sânge. Dacă noi nu mai putem schimba în bine capătul de viaţă care ne-a mai rămas, măcar pentru copii şi nepoţii noştri suntem datori să facem ceva. Uită-te bine în jur, discută cu prietenii ori amicii şi intr-o zi e posibil să primeşti un primeşti un răspuns.

CHIORU BETIV MUST DIE spunea...

sa fie blestemati toti paduchei pdlaci in frunte cu chioru betiv,unpr in frunte cu oprea.
cum p88zda mamei voastre de semianalfabeti puteti spune ca scad,nu scad,te baga direct la ajutor social,adica scadere inseamna un 10% hai 20%,dar ce fac ei se numeste hotzie.
eu nu inteleg cum este posibil asa ceva intr-o tzara membra nato si ue,deja cred ca ma ia paranoia si incep sa ii invinovatesc pe jidani ca fac asa ceva pentru a "intarata" populatia(nu numai din romania)pentru a spune la sfarsit ca musulmanii,negri si tiganii sunt de vina,ca sa atacam iranu pentru ei(iran(si in general arabii) a promis ca sterge israelul de pe fatza pamantului))

Casper7 spunea...

@karadeniz 16.11.2011 00:10
1. Prietenii şi amicii civili, nu o spun în faţă, dar cred ceea ce spune mass-media. Militarii au deja pensii mai mari decât li s-ar cuveni şi noul mod de recalculare îi avantajează.
2. Foştii colegi, acum pensionari militari, EVITĂ orice discuţie pe această temă. Majoritatea covârşitoare şi-a calculat că le creşte pensia, uneori chiar substanţial, aşa că, după principiul "ce-i în mână nu-i minciună", nu muşcă mâna care le-a dat. Mai bine adoptă o atitudine confuză, gen "nu m-a preocupat această problemă" şi trec la alt subiect de discuţie.
3. Eu nu cred să mai prind un făgaş normal pentru această ţară. Copii şi nepoţii vor emigra sau în cel mai rău caz, vor accepta tacit situaţia. Criza şi situaţia generală din lume este, de asemenea, de natură a tăia orice avânt când ai o familie de întreţinut, un serviciu de pierdut.
4. Eu cred că lipseşte un LIDER. Şi o lege pentru toţi. Atâta timp cât justiţia dă soluţii contrare pentru aceiaşi cauză clară şi cei ce greşesc, fură, ucid, distrug tot în jurul lor, iar nepotismul şi incompetenţa sunt promovate NIMIC nu se va schimba.
5. De pensii, vom avea curând prilej să mai discutăm. Depinde de ce ne pregătesc în continuare cei ce se joacă cu ele.

Argus spunea...

Unde a disparut dl. col.r. Mircea Dogaru, sa sustina la RTV justetea aplicarii actelor normative privitoare la majorarea prin revizuire a majoritatii pensiilor militarilor ?
Sau domnia sa este impotriva revizuirii ?
De ce se ascunde dl. Dogaru ? Vae victis !

Anonymous spunea...

Mircea Dogaru, reprezentantul celor care au muncit cu gura in MAI nu mai are ce sa zica si de aceea tace. Au pierdut la pensie numai jmecherii ca el.Cei care au muncit cu adevarat in acest minister au castigat la pensie.
Nu se intreaba nimeni de ce un profesionist ca ANTONESCU care toata ziua este in studiourile televiziunii REALITATEA TV nu s-a alaturat niciodata grupului condus de DOGARU la emisiunile unde infiera cu manie proletara legea de revizuire a pensiilor ???????