Un produs Blogger.

duminică, noiembrie 20, 2011

Ultimele clipe de viata ale presedintelui John F. Kennedy

3 comments
Se intampla in urma cu 48 de ani, la 22 noiembrie 1963, pe strazile din  Dallas.
Este aproape o certitudine ca asasinul a fost Lee Oswald.








Fereastra de la care a tras Oswald

3 comentarii:

INCERTITUDINI spunea...

Nu prea mi s-a întâmplat să las deoparte o carte începută, indiferent de situație/ subiect/ număr de pagini.
Nu asta pot spune de spre„Moartea unui președinte „, de William Manchester.
A rămas fără coperte, am purta-o după mine , încoace și încolo, fără să o pot termina de citit. poate că în iarna asta îi voi da de capăt.
Eram elevă , când vestea că omul cel mai puternic al lumii a fost asasinat. Nu existau televizoare, dar la radio, de dimineața până seara se dădeau vești.
Am aflat atunci că și Lincoln, alt mare președinte al Americii, a pierit tot în urma unui asasinat.
Se zicea în locul asasinului acestuia, un actor-ar fi fost fost împușcat altcineva, un soldat cu care semăna izbitor de mult. Ulterior, am găsit undeva o știre, potrivit căreia, după deshumare, trupul actorului- asasin ar fi fost expus într-o situație stânjenitoare, la un carnaval, însoțit de o inscripție , care deslușea motivul prezenței scheletului într-o asemenea ipostază-el este asasinul președintelui A. Lincoln..
Asasinarea unuia dintre cei mai râvniți bărbați din familia Kennedy a durat câteva secunde, discuțiile și scenariile despre acest eveniment depășesc patruzeci de ani.
Există, din câte am mai citit, chiar și o teorie, potrivit căreia dispariția s-ar fi produs, pentru că președintele avea informații despre natura ozeneurilor..teorii.
Lee Oswald a fost sau n-a fost asasinul, mitul rămâne, mereu reîmprospătat.
Viețile femeilor care i-au decorat viața președintelui au devenit subiecte de cărți și de filme- asistente personale, stewardese, actrițe, femei din lumea bună continuă să țină atenția cititorilor de biografii și de senzații tari.
O fostă secretară, iubită secretă- Mimi Beadsley, va scrie o carte, dacă n-o fi publicat-o, deja.
Actrița Audrey Hepburn i-a cântat „La mulți ani”, încălzindu-i nu doar auzul, ca și „ultima zeiță”, Marilyn Monroe, îndrăgostită nebunește de el, înlocuit destul de repede cu următorul dintre frați, deși se spunea că irezistibila blondă și puternicul John sunt legați de o charismă specială și de un extraordinar simț al umorului..
Cele mai frumoase legende despre viața în doi a președintelui, rămân, incontestabil, cele în care protagonista este Jackie Kennedy, devenită nu chiar prea târziu-Onassis, „femeia care se voia cel mai bine îmbrăcată din lume, fără să pară că asta și-ar dori„.
Au rămas celebre vorbele soțului ei--„Eu sunt bărbatul care a însoțit-o pe Jacqueline Kennedy, la Paris, cu prilejul unei vizite, în capitala Franței, unde Jackie a fost strălucit ca o stea..

p.s. Ce-ar fi lumea fără mituri, scenarii, povești?

Plano10 spunea...

@INCERTITUDINI
Acum este aproape CERT ca Oswald este asasinul si ca a actionat singur.
Daca se urmareste filmul cu trecerea convoiului printre atatea cladiri din Dallas,intr-o masina deschisa, iti dai seama ca nici nu era greu ca un psihopat, care-l ura de moarte pe presedinte, sa-si realizeze planul.

Da, televizoarele erau rare atunci. Lumea asculta la Radio, iar la tara la Difuzor.

Se zice ca pe la ora 08, pe 23 noiembrie 1963, un presedinte de CAP a pus mana pe telefon, din ala de invarteai la manivela, ca sa-si anunte omologul de la CAP-ul vecin ca a murit Kennedy.
-Ioane, auzisi ca il impuscara pe Kennedy?
-Cand?
-Pai... in noaptea asta.
-Si... muri?
-Da! A murit!
-Ce vorbesti, bai, Ghita! Dumnezeu sa-l ierte! Ce sa facem, asta e soarta noastra ...a presedintilor!

Dupa cateva luni, dupa ce a vazut filmul asasinarii, la Jurnalul de Actualitati- Alexandru Sahia, la Cinematograf, Ion a tinut sa i-o zica lui Ghita, la o bere.
-Ba Ghita, tu mi-ai dat telefon... atunci cand l-au impuscat pe Kennedy, dar ai zis ca l-au impuscat noaptea. Eu vazui la Jurnal ca era ziua in amiaza mare!

INCERTITUDINI spunea...

De-ale președinților
Într-un avion privat, călătoreau, din S.U.A către Italia- Papa Ioan Paul al-II-lea, Michael Jordan, cel mai tare președinte din acea vreme din acea vreme și un student.
La un moment dat pilotul spune:
- Avem o problemă gravă, trebuie să vă salvați, sărind cu parașutele.Problema este că nu avem decât trei .

-Sunt cel mai mare baschetbalist al lumii , trebuie neaparat să sar, echipa are nevoie de mine, zice Jordan, luând prima parașută..
- Sunt CEL MAI DEŞTEPT PREŞEDINTE,lumea toată are nevoie de mine. Sare şi el.
- Băiete, ia parașuta , eu sunt bătran, măcar salvează-te tu, îi spune Papa studentului..
- Nu e nevoie, mai sunt două paraşute, spune, zâmbind, studentul. .
- Cum așa, nu erau decât trei?
- Da, dar preşedintele a sărit cu ghiozdanul meu.