Un produs Blogger.

marți, februarie 28, 2012

Au fost adoptate modificările la Legea Lustrației

0 comments
Legea lustrației, modificată de comisiile Camerei, aprobată în plenul Camerei Deputaților interzice drepturi pentru 5 ani


" Comisia juridica a Camerei Deputatilor si Comisia pentru drepturile omului au adoptat, marti, mai multe modificari la Legea lustratiei, care impune restrictii ale nuor drepturi pentru o perioada de cinci ani persoanelor care au ocupat diverse functii in regimul comunist.
Modificarile operate de comisii definesc mai clar persoanele care au facut parte din regimul represiv comunist, pentru a se pune de acord cu Decizia Curtii Constitutionale, care a constatat neconstitutionalitatea unor articole din forma veche.
Noul text al legii face referire, stabilind categoriile de lustrati, la incalcarea Constitutiei din 1965, a conventiilor internationale la care Romania era semnatara in anii respectivi (in special Declaratia Universala a Drepturilor Omului).
De asemenea, noua forma precizeaza ca persoanele lustrate trebuie sa fi ocupat functii politice retribuite de PCR in principalele structuri ale aparatului comunist.
Sunt incluse in categoriile de lustrabili cei care au fost membri ai guvernelor in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989 (ministri, secretari de stat, prim-adjuncti si adjuncti ai ministrilor). Sunt supusi restrictiilor legii si cei care au detinut functii ca prim-secretar, secretar al Comitetului judetean de partid, presedinte sau vicepresedinte in consiliile populare judetene, membrii Colegiului Central de partid sau Comitetului Central.
De asemenea, persoanele care au facut parte din structurile fostei Securitati si au colaborat cu aceasta ca politie politica. Au fost incluse in lege ca lustrabili si cei care au ocupat functii ca presedinte sau presedinte de sectii la Tribunalul Suprem, procuror general sau procuror general adjunct.
Noua forma a legii nu mai face referire in ansamblu la toate persoanele aflate in situatiile definite ca facand parte din structurile de putere ale regimului comunist, ci precizeaza ca persoana care se afla in vreuna din situatiile definite prin articolele din lege nu poate fi numita pe o perioada de cinci ani de la intrarea in vigoare a legii pentru principalele functii de demnitate publica." Mediafax
Chiar daca au avut functii de conducere in perioada comunista, legea votata astazi ii iarta de orice pacat pe toti demnitarii alesi de popor. Intra aici seful statului, parlamentarii, euro-parlamentarii, primarii, viceprimarii si presedinti de consilii judetene. Lor li se alatura consilierii prezidentiali, diplomatii si membrii CSM. Doar ministrii, consilierii de stat, secretarii de stat, membrii CNSAS si alti cativa ar trebui sa faca pasul inapoi.

Niciun comentariu: