Un produs Blogger.

miercuri, octombrie 24, 2012

Avocatul apelat cu „dobitocule” vrea să lase președinții fără imunitate penală

0 comments
De 8 ani de zile, de cînd Daniel Morar a aplicat greșit, cu de la sine putere, o prevedere constituțională referitoare la imunitatea parlamentarilor și a președintelui, nimeni nu a sesizat Curtea Constituțională să se pronunțe dacă interpretarea art.. 84 alin (2) și 72 alin (1) dată de procurori în cazul Flota și în alte plîngeri penale împotriva lui Băsescu, în sensul că președintele s-ar bucura de imunitate penală totală pe timpul mandatului, este constituțională.
Nu este permis organelor de cercetare penală și nici instanțelor judecătorești să interpreteze Constituția, tot așa cum Curtea Constituțională nu se poate pronunța în legătură cu legalitatea actelor juridice supuse verificării, atribut exclusiv al instanțelor judecătorești
Cei din opoziția lui Băsescu se lamentează de 8 ani în legătură cu rezoluțiile date de procurori, în cauzele ce-l privesc pe Băsescu, dar nu au făcut nimic pentru a supune speța în atenția Curții Constituționale.
S-a ajuns pînă acolo încît și ANI a încetat verificările impotriva lui Băsescu, invocînd aceeași imunitate a președintelui.
De cînd DNA și ANI au ajuns să interpreteze Constituția? In ce stat suntem?
Spre deosebire de aparatul tehnic al Administrației prezidențiale, uneori, în momente decisive, cei din noua generație a partidelor care acum compun USL au dovedit atîta indolență și incompetență în aplicarea legislației care privește funcționarea instituțiilor statului de drept încît și-au meritat soarta de a fi fost persiflați și ținuți în opoziție de Băsescu. Așa s-a format guvernul Tăriceanu în 2004, așa s-au pierdut alegerile generale din 2008 și cele prezidențiale din 2009, așa s-a pierdut recentul referendum de demitere a lui Băsescu. Nu CCR și Comisia Europeană sunt vinovate de eșuarea referendumului ci propria incompetență a USL. N-a fost în stare să să modifice coerent o singură frază din legea referendumului în așa fel încît să elimine pragul de participare.
Abia acum, avocatul Chitic din București, cel care a formulat o plîngere penală impotriva lui Băsescu, pentru insultă și lovire, poate merge spre calea constituțională, după ce a primit o rezoluție de la Parchet prin care este înștiințat că lui Băsescu i s-a dat NUP pentru că are imunitate penală pe timpul mandatului.
Procurorul își permite și să adauge la lege, dispunînd suspendarea cercetării cauzei pînă după încetarea mandatului lui Băsescu.
Avocatul Chitic anunță în Lumea justiției că va ataca rezoluțiala procurorului Zlata Gabriela  mai întîi la procurorul ierarhic superior, în temeiul art 278  C.p.p, iar apoi, în fața unei previzibile confirmări a soluției de către Procurorul General interimar Morar, in temeiul aceluiași  art. 278 C.p.p, la instanță. Instanța poate cere Curții Constituționale să se pronunțe dacă interpretarea dată de procurori imunității penale a președintelui  în alte situații decît cele care se refera la   voturile sau pentru opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului este in spiritul  articolelor 84 alin (2), 72 alin (1) și 96 din Constituție .
Cei interesați pot citi argumentele juridice ale avocatului în Lumea justiției

Niciun comentariu: