Un produs Blogger.

sâmbătă, noiembrie 02, 2013

Dupa 299 de ani, domnitorul Brâncoveanu are o Placheta Memoriala la Istanbul

11 comments
Prezent la inaugurarea tunelului ce leaga Europa de Asia pe sub Strâmtoarea Bosfor,  Primul-ministru Victor Ponta a participat, la Muzeul Yedikule din Istanbul, la ceremonia de dezvelire a Plachetei Memoriale dedicate Domnitorului Constantin Brâncoveanu şi celor patru fii ai săi .
La ceremonie au participat si oficialitati de la Istanbul, respectiv viceguvernatorul Istanbulului, Kazim Tekin.Textul, scris probabil de turci, menajeaza sensibilitatile locale, nevrând sa oficializeze  recunoasterea unui act atroce savârsit impotriva domnitorului si a familiei sale. E bine si atât decât deloc, asa cum a fost trei secole.

Libidinoasa si urâcioasa propaganda basista a si fost asmutita sa minimalizeze evenimentul, fiind in stare sa-i reproseze  lui Ponta si ca nu l-a inviat pe Brâncoveanu.
Pentru a inchide gura culturnicilor basisti, redau câteva fragmente din discursul lui Ponta de la Istambul, asa cum sunt transmise de Agerpres.

"Pentru istoria noastră comună este un moment cu adevărat extraordinar şi vreau să mulţumesc, de asemenea, pentru sprijinul personal pe care primul-ministru Erdogan l-a oferit acestui proiect care se referă la istoria noastră comună. Cele două popoare au o istorie comună de aproape 700 de ani, o istorie în care au fost şi multe lucruri bune şi multe războaie şi multe confruntări. Cu atât mai mult sunt bucuros astăzi să văd că ne uneşte o istorie comună, o cultură, interese economice şi o relaţie între cele două ţări extraordinară. Pentru poporul român, domnitorul Constantin Brâncoveanu reprezintă mai mult decât o parte tragică a istoriei. Astăzi facem un gest istoric de reconciliere cu istoria şi de asumare a istoriei noastre comune"
"25 de ani de domnie într-o ţară mică, între mari imperii, nu au fost cu siguranţă, deloc, o perioadă uşoară, iar sfârşitul său tragic alături de familie reflectă doar dificultăţile acelor vremuri. Dincolo de activitatea sa politică, domnitorul Brâncoveanu a fondat în România un stil arhitectural şi cultural care, de altfel, îi poartă numele. A fost un domnitor care a sprijinit şcoala şi educaţia. (...) Biserica Sfânta Parascheva de aici, din Istanbul, unde şi astăzi oficiază preoţi români, a fost reconstituită şi reconstruită prin eforturile domnitorului Brâncoveanu"

"Era un cadou din partea Guvernului Turciei la împlinirea a 500 de ani de la moartea domnitorului Ştefan. Anul viitor se vor împlini 300 de ani de la moartea domnitorului Brâncoveanu. Anul viitor, pentru noi, pentru România, va fi anul Brâncoveanu, un an în care vom avea foarte multe manifestări de omagiere a acelor vremuri şi a lucrurilor care au rămas în România din punct de vedere istoric, cultural şi architectural. Şi vreau să mulţumesc încă o dată autorităţilor turce pentru faptul că practic anticipăm acest an Brâncoveanu prin acest gest de asumare a istoriei noastre comune"







Imagini de pe site-ul Guvernului

11 comentarii:

Ion spunea...

Este bine ca s-a pus acesta placa. Textul nu spune nimic despre sacrificiul lui Constantin Brancoveanu, al fiilor si ginerelui, doar ca au fost intemnitati.
Poate cu trecerea anilor se va pune o placa si in piata in care au fost decapitati toti Brancovenii, cu un text mai apropiat de adevarul istoric.
Dar socheaza lipsa de cultura a lui Ponta, care in sedinta de guvern spune enormitati. Cica s-a pus placa acolo unde ar fi avut loc sacrificiul, in inchisoare.
Slaba cultura pentru cogeamitea prim-ministrul Romaniei! Slaba de tot, daca nu stie ca, in inchisoare, domnitorul a fost detiut si schingiuit, dar nu ucis. Pentru asta, tortionarii sai l-au dus in piata publica, unde il astepta insusi sultanul Ahmed. Acolo au cazut capetele Brancovenilor, chiar in ziua cand fostul domnitor implinea 60 de ani.
A fost aleasa data de 15 august 1714, ziua Adormirii Maicii Domnului, anume pentru ca Sultanul Ahmed sa-si bata joc de Brancoveanu, oferindu-i viata daca se leapada de credinta sa, intr-o zi sacra.
Brancoveanu n-a acceptat aceasta ultima umilinta, alegand securea, pentru el, pentru cei patru fii si pentru ginerele sau, marele vistiernic Ienache Vacarescu.
Acolo, in piata, s-a produs sacrificiul, nu intr-o inchisoare, asa cum intelege pe limba lui habarnamistul Ponta. Trupurile au fost aruncate in Bosfor iar capetele plimbate in varful unor suliti prin tot orasul.

cipriotis octopus spunea...

Laudabil gestul oficialitatilor turce.Sigur ca martiriul Brancovenilor arunca o umbra destul de urata, dar trebuie sa mergem inainte, resentimentele nu servesc nimanui.Ca sa fim corecti pana la capat, cred ca este bine sa reamintim faptul ca imperiul otoman a avut in general o politica religioasa destul de toleranta.Chiar si in prezent, sentimentele turcilor fata de romani raman destul de cordiale.Mult mai odios mi s-a parut momentul razbunarii hortistilor asupra populatiei romanesti din teritoriul ocupat vremelnic de ocupantul maghiar prin dictatul de la Viena.Mai ales crimele de la Moisei ne-au relevat perfidia si cruzimea maghiarilor, o populatie de sorginte asiatica care a demonstrat mereu si pretutindeni ca sunt precum serpii, te musca cu prima ocazie care se iveste.

Huhu Rez spunea...

Cipriotis
La caracter, turcii sunt superiori ungurilor, chiar daca nu sunt crestini. Crezi ca se poate dezveli o placa comemorativa la Budapesta pentru Mihai Viteazul?

cipriotis octopus spunea...

Huhu Rez
Multumesc ca intaresti ceea ce spuneam in comentariu.Cat despre intrebarea ta privind placa comemorativa pentru Mihai Viteazul, banuiesc ca este retorica, altfel ar fi o gluma proasta.Revenind la turci, sa nu se inteleaga ca am vre-o admiratie deosebita pentru ei, dar in mod clar au avut o politica desteapta, inca de la fondarea imperiului otoman.Au mers pe un set de reguli pe care l-au impus cu strasnicie, dar au fost destul de destepti sa acorde libertate religioasa atat timp cat birul era incasat la timp si in totalitate de catre Inalta Poarta.

cipriotis octopus spunea...

CORECT !!!!

cipriotis octopus spunea...

Cred ca mesajul inscris pe placa comemorativa este O.K. d.p.d.v. politic si diplomatic.Nu trebuie sa scrie pe placa ca Brancoveanu si celelalte victime au fost executate, este imposibil asa ceva, dar simplul gest de a comemora amintirea domnitorului reprezinta o acceptare tacita a unei greseli din trecut si un gest simbolic de reconciliere.Un gest frumos care merita aprecierea noastra.

Socrate spunea...

Cred ca nu este cazul. Mihai Viteazul a fost ucis undeva pe langa TURDA ( deci in Romania ), capul marelui voievod este inmormantat la Manastirea Dealu iar pe lespedea mormantului scrie : "Aici zace cinstitul și răposatul capul creștinului Mihail, Marele Voievod, ce au fost domn al Țării Românești și Ardealului și Moldovei.". Asadar , Ponta nu mai are ocazia sa iasa in relief cu ceva nou , nu este domeniul lui.

Huhu Rez spunea...

Motive s-ar gasi, numai vointa sa fie. Ce....numai pentru locul unde a murit cineva se pun placi comemorative?
De câte ori a trecut Mihai pe la Budapesta cu treaba, sa se intalneasca cu principese, sau in drum spre Viena?

cipriotis octopus spunea...

Iti urez succes, dar ma tem ca vei avea de asteptat.Mai grav este ca in Romania se fac statui cu generali unguri.Ce fac ungurii in tara lor nu ma priveste.

cipriotis octopus spunea...

Ca sa fiu bine inteles, cand am facut paralela cu ungurii, m-am referit la politicieni, nu la oamenii obisnuiti, care sunt la fel peste tot, cu bune si cu rele.

Ion spunea...

Noi, Romania cu al sau Ministru de Externe (vai mama lui!) aveam obligaţia de a nu trasforma tragedia lui Brâncoveanu în ceva minor. Au fost si el, Brancoveanu, cu fiii sai colea intr-o inchisoare otomana. E o chestiune de minimă demnitate naţională!
Dar sa vezi alta gogomanie marca Ponta:
Premieraşul cel Viteaz regretă că Brâncovenu nu are o statuie la Bucureşti. Dottore exista statuie, una chiar în faţa bisericii Sf. Gheorghe! Doamne, cata incultura!
Omule, daca esti atat de incult, umbla cu consilierii dupa tine. A, da. Am inteles. Si consilierii sunt inculti.
Doamne iarta-i, ca nu stiu ce fac! Nici macar ca isi bat joc de un intreg popor!