Un produs Blogger.

marți, noiembrie 12, 2013

O noua crestere a vârstei standard de pensionare pentru femei, proiect in dezbatere pe site-ul Ministerului Muncii

8 comments
 Proiectul este pus in dezbatere aici

 Expunere de motive
1. Condiţiile privind vârsta standard de pensionare şi stagiul minim de cotizare sau în specialitate, după caz, prevăzute de lege. 
Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbaţi şi 63 de ani pentru femei. Atingerea acestor vârste se realizează prin creşterea graduală a vârstelor standard de pensionare, în raport de data naşterii,conform anexei nr. 5. 
Ca urmare,în intervalul ianuarie 2011 – ianuarie 2015, vârsta de pensionare a femeilor va creşte de la 59 de ani la 60 de ani, iar cea a bărbaţilor va creşte de la 64 de ani la 65 de ani. 
La finele acestei perioade, se continuă creşterea graduală a vârstei de pensionare numai pentru femei, de la 60 de ani la 63 de ani,până în anul 2030. 
Totodată, este reglementată creşterea stagiului minim de cotizare la 65 ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Atingerea acestui stagiu minim se va realiza prin creşterea graduală conform eşalonării prevăzute în anexa nr. 5. 
Ca urmare,în intervalul ianuarie 2011 – ian 2015, stagiul minim de cotizare va creşte de la 13 ani la 15 ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. De asemenea, stagiul complet de cotizare va ajunge la 35 de ani atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Atingerea acestui stagiu se va realiza printr-o creştere graduală, conform eşalonării prevăzute în anexa nr. 5. 
În intervalul ianuarie 2011–ian 2015, stagiul complet de cotizare pentru femei va creşte de la 28 ani la 30 de ani, iar pentru bărbaţi de la 33 de ani la 35 de ani. La finele acestei perioade, se continuă creşterea graduală a stagiului complet de cotizare numai pentru femei, de la 30 de ani la 35 de ani,până în anul 2030. 
2.Schimbări preconizate Soluţiile legislative propuse a fi reglementate de proiectul de act normativ vizează modificarea art.53 din Legea nr.263/2010, cu modificările şi completările ulterioare, în sensul egalizării vârstei standard de pensionare pentru femei şi bărbaţi şi, pe cale de consecinţă completarea Annexei 5 la lege în ceea ce priveşte eşalonarea vârstelor standard pentru femei, în raport de data naşterii, în intervalul 2030 - 2035. 
3. Alte informaţii Egalizarea vârstel de pensionare pentru femei şi bărbaţi se circumscrie Recomandărilor de ţară ale Comisiei Europene transmise României, în contextul unei societăţi cu o populaţie îmbătrânită, care afectează sustenabilitatea financiară a sistem ului public. 

Actuala formulare a art. 53 din Legea 263/2010

 Art. 53
(1) Varsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru barbati si 63 de ani pentru femei. Atingerea acestei varste se realizeaza prin cresterea varstelor standard de pensionare, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 5.
(2) Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati. Atingerea acestui stagiu se realizeaza prin cresterea stagiului minim de cotizare, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 5.
(3) Stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati. Atingerea acestui stagiu se realizeaza prin cresterea stagiului complet de cotizare, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 5. 

Cum va arata art. 53 dupa adoptarea proiectului de lege?

8 comentarii:

mos alecu spunea...

Nu se prea potriveste aici ... dar m-au scos din (m-au bagat in...) draci niste cetateni ... si treb'e sa le spun ca sint idioti ...


A.Nî.Cî.Mî.Rî.Rî. a avut nu s'ce adunare la care si-au prezentat maretele succesuri obtinute in lupta pentru apararea drepturilor cadrelor militare in rezerva ...


Bineinteles ca cele mai mari succesuri le-au avut in opozitia lor la contributivizarea pensiilor militarilor ... Adica au stat capra si s-au opus (cu fundurile lor) actiunii de fu...re pe care le-o aplicau alde goprea ...


Si , iarasi , bineinteles ca-si prezinta propunerile lor privitoare la o noua lege a pensiilor militare de stat ...

Ş-aici incepe frumuşaţa !
Baietii (care se pretind reprezentantii a peste 150% dintre cadrele militare in rezerva) au niste propuneri " de stă mîţa-n coadă" ... Propuneri care au fost , probabil elaborate de vestitul c.alexandru ... specialist in tot felul de pensii care sa-i fie lui pe masura ...

mos alecu spunea...

S-acuma s-o luam pe bucăţele ...

Proponesc baietii :
- respectarea principiului conform căruia pensiile în plată nu se mai recalculează;
------ asta insemnind ca nici o pensie aflata in plata sa nu fie recalculata conform prevederilor noii legi ... adica sa nu fie luate "in parohia" acelei legi .
------ s-atunci pentru ce mai faceti aceste propuneri ... daca pensiile voastre nu vor fi supuse prevederilor noii legi ?
------ poate ca ati vrut sa spuneti ca pensiile (voastre) marite de goprea sa nu fie recalculate ... s-atunci iarasi apare intrebarea : pentru ce va mai "zbuciumati" creerii facind propuneri valabile (doar) pentru altii ?

Mai proponesc baietii :
- pe viitor să se ia în calcul întreaga perioadă de activitate, toate
veniturile obţinute, inclusiv cele în misiuni în străinătate, iar
perioada pentru o pensie completă să fie minim de 20 de ani;
(la chestia cu veniturile din strainezia este , clar , mina c.alexandrului ... care , zice lumea , ar fi avut niste activitati pe alte meleaguri...) .
----- bine , idiotilor , ce fel de pensie militara de stat mai este aceea cu "venituri din intreaga cariera" ?
----- buna si asta cu minimum 20 de ani ... buna , mai ales , pentru cei de pe "filiera indirecta" ...

mos alecu spunea...

Si mai proponesc baietii :
- corelarea pensiilor să se facă în raport cu soldele cadrelor active şi inflaţia;
---- desteapta foc , proponeala ! Adica se aplica si corelarea cu soldele celor in activitate ... dar si inflatia ... Facind aceste treburi "concomitent si deodata" se duce dracului corelarea pensiilor cu soldele celor in activitate ... Adica
(datorita corectarii cu inflatia) va ajunge c.alex. sa aiba pensie cu j'de procente mai mare decit solda activului corespunzator ...
---- si ... z'da mame(le)lor voastre de idioti ... cum sa va fie corelate pensiile cu soldele celor in activitate atit timp cit , mai sus , ati propozat sa NU VA FIE RECALCULATE pensiile ??? Idioti de idioti !
---- si cum z'da ma-sii sa fie corelate pensiile cu soldele celor in activitate , atita timp cit mai sus ati cerut sa vi se ia in calcul TOATE VENITURILE obtinute in perioada de activitate ???? Idioti timpiti !

mos alecu spunea...

Si mai proponesc baietii :
- pensiile militarilor să fie cumulate cu salariul ce-l poate primi un pensionar în perioada post-carieră;
---- dar si-acuma este voie idiotilor (mai putin salarii din sectorul bugetar)
---- probabil ati vrut sa spuneti : CUMULARE PENSIE CU SALARII (SI) DIN SECTORUL BUGETAR ...

Si ... "tichia de margaritar pe chelia" idiotilor :
- pensiile în plată redevin pensii militare de stat, acestea nu pot fi nici ocupaţionale şi nici contributive.
----- că ... sa nu fie PENSII OCUPATIONALE ... am inteles , dar nu sint sigur ca idiotii stiu despre ce este vorba
----- sa nu fie pensii contributive ... păi de ce ati mai cerut calcularea pensiilor in functie de veniturile din intreaga cariera ? Pen'ca "contributeala" nu inseamna (neaparat) plata unor contributii . Inseamna stabilirea pensiei in functie de VENITURILE DIN INTREAGA CARIERA . Idiotilor ! ...
----- si iarasi , idiotilor , cum sa devina pensii militare pensiile in plata ... atita timp cit mai sus ati cerut ca pensiile in plata sa nu fie recalculate (sa nu fie luate "sub obladuirea" noii legi a pensiilor militare) ???? Janghine idioate !

acvila spunea...

Huhurez,cum de-l lasasi pe mos alecu s-o ia pe aratura. Sau ati pus in discutie vreun subiect ascuns.

mos alecu spunea...

Cineva care-si cere dreptul de a face parte din haita de maidanezi pune intrebari patronului ... Intrebari care l-ar cam face "eligibil" de a face parte din haita de maidanezi ...

Băieţaş , vezi ca am inceput comentariile cu : "Nu se prea potriveste aici ... dar m-au scos din (m-au bagat in...) draci niste cetateni ... si treb'e sa le spun ca sint idioti ..." .

Deci stiam ca nu are legatura cu "subectul" in discutie ... dar are legatura cu situatia pensionarilor militari ...

Daca nu ai inteles cine m-a suparat ... du-te ... nu acolo unde ai merita ... du-te la site-ul ANCMRR , si documenteaza-te ...

Si dupa aceea du-te acolo unde meriti !

Ca sa nu mai spun ca despre tema in discutie ("vrista" de pensionare a "fomeilor" , peste nu se stie cite j'de ani) n-am vazut ca tu sa te fi strofocat prea tare spunindu-ti parerile ... nici pe tema nici "pe aratura" ...

acvila spunea...

No ,No . Vezi ca .............. fac apel la patronat.

rezervistul spunea...

in legatura cu varste de pensionare .. pai cine mai apuca pensi la 65 de ani? ca femeile sant vai de capul lor ,muncite si acasa , fac copii , muncesc de dimineata pana seara ... si ocupa loc de munca pentru un tanar .atunci teneretul se drogheaza c a babalicii muncesc .. o sa aveti numai babe la munca HA HA ...si voi astia din armata santeti vai de voi .o tineti intr-o ura si intr-o barfa ,,, nu faceti decat sa va taiati craca de sub picioare ,,, pai dece sa nu se calculeze pensia pe oata perioada in care omul a mucit atat inainte de armata cat si dupa ce a muncit in armata conform salariilor si soldelor avute si conform conditiilor de munca inainte de 2001 si dupa ... asa ca nu va mai sfaditi ,e rusinos de aia va balacaresc aia la televiziuni