Un produs Blogger.

sâmbătă, noiembrie 30, 2013

Pozitia SCMD( se doreste a fi un alt USL) fata de proiectul legii pensiilor militare

28 comments
Intr-un bilant anual, domnul Dogaru, dupa ce previzioneaza ruperea USL si coagularea tuturor fortelor politice si civice nationale in jurul SCMD, chiar daca membrii sai l-a cam parasit dupa ce si-au  vazut sacii in caruta, prezinta pozitia SCMD fata de proiectul legii pensiilor militare. SCMD ar fi fost cam ignorat de ministrul Dusa si nu poate coopera cu Mariana Campeanu. Punctul de vedere al domnului Dogaru nu concorda nici cu proiectul pe care Departamentul Juridic al SCMD l-a postat pe site, proiect pe care l-am laudat pe acest blog.  
„Ar fi momentul coagularii in jurul SCMD al(???) tuturor structurilor politice sau civice nationale, nu numai al(???) celor militare dar, daca societatea civila vede in noi, in continuare, etalonul si farul calauzitor, propriii nostri membri se straduiesc sa ne puna bete in roate, parasind SCMD-ul odata ce si-au vazut sacii in caruta, adica banii in buzunar sau aratandu-se dezinteresati de orice excede interesul personal.”
„In ceea ce priveste proiectul Legii pensiilor militare de stat, asupra caruia SCMD si-a impus, prin specialistii sai, punctul de vedere in perioada guvernului Ponta 1, pe care l-a recuperat in ian.2013 si l-a incredintat noului ministru al Apararii, conventia cu dl. min”istru Dusa este ca draftul cu textul final va fi transmis si SCMD. Deocamdata, dupa o tergiversare de 6 luni si discutii interminabile la Ministerul Muncii, intre reprezentantii ministrului si expertii d-nei Mariana Campeanu si ai d-lui Gheorghe Gherghina, varianta de lucru a iesit si a fost trimisa spre consultare Ministerului Justitiei si directiilor de specialitate din MApN, MAI si SRI.
Preventiv, SCMD si SNPPC au trimis un avertisment tuturor decidentilor ca nu vom accepta sub nici o forma, pregatindu-ne inclusiv pentru manifestari stradale, disparitia din acest proiect a precizarilor referitoare nu la indexare cu rata inflatiei ci la actualizarea pensiilor militare de stat proportional cu cresterile salariale la activi, luarea in calcul nu a minimului sau netului de solda de grad/functie ci a brutului venitului obtinut la ultima plata de salariu ori la ordinele si medaliile cu implicatii de natura financiara. Desi nu am primit oficial varianta de lucru, pentru ca nu ne era destinata, o avem si am hotarat, impreuna cu liderii SNPPC, sa actionam in consecinta dupa analizarea tuturor aspectelor de catre finatistii si juristii nostri si realizarea unor simulari.”

28 de comentarii:

rezervistul spunea...

e o problema cu noua lege a pensiilor , fiindca ea va fii pentru cei care se vor pensiona dupa approbarea ei . de alfel li se opresc contribuitii la pensie . problema este sa fie un capitol pentru actualii pensionari . pentru cei in rezerva care au plecat fara drept de pensie ,, si care au varsta si documente pana in 2001 . pt vechime , grupe etc .... mai e problema grupei de muncaALTE CONDITII care este asimilata cu cea speciala . la pensiile actuale .. ca in noua lege vad ca se face o diferentiere .. dar asta va influenta pe actualii pensionari ... mai e ceva si ceausescu a scazut vechime minima de la 30 la 25 .. dece sa nu ramana conf tabel legea actuala ca si varsta creste odata cu vechimea conf tabel nu trebuie eliminat ce e bun ... sa se elimine discriminarile la grupele de munca indiferent de felul rezervistului .. si sa se lupte activii pentru drepturile lor ... puteti fii siguri ca legea va trece greu

Huhu Rez spunea...

Vezi art 19 si urmatoarele pentru cei trecuti in rezerva fara pensie.

rezervistul spunea...

va multumesc , este interesant si art 107 paragraful 3 .. dar dece sa se lupte pentru actualizarea pensiei cu salariile activilor .. cat credeti si la ce intervale de timp se vor majora salariile lor , ori actualizarea prin inflatie e mai aproape de realitate. si cu iesitul asta in strada credeti ca e bine ,, cu amenintari si cu santaj nu e bine ca oricum pensiile militarilor sant destul de bune fata de restul civililor . sa se gaseasca altceva pentru pensionarii militari de exemplu fostul ordin 50 sau mai stiu eu ce ... sau o majorare din cand in cand ... oricum viitoarea lege nu se va aproba foarte curand e timp pentru ea .. mai bine sa se vada discriminarile din actuala lege ..

bazil spunea...

Ehei.....baietii tatei, pentru unii pensionari militari ( cu pensiile alea grase si laptoase de peste 10.000 lei-smecherite ) e chiar bine. Ca nu se stie cum au fost calculate, asta e alta problema care nu poate fi rezolvata.E ca o ecuatie fara solutie.

Dan spunea...

@rezervistul:
Nu cumva numele tau este Gherghina si lucrezi la MFP?Caci ai luat-o rau pe aratura cu asemenea idei!
Ce vei face atunci cand pensia ta va creste conf. algoritmului prevazut in L-263/2010, iar statisticile mincinoase prevad o inflatie aproape inexistenta (prognozata 2% pt 2013) si o stagnare a salariului mediu brut pe economie? Daca militarul, aflat in activitate, va beneficia de o solda tip NATO, asa cum s-au angajat guvernantii, solda care ulterior va creste ca urmare a inflatiei, iar pensia ta va primi anual, ca supliment, trei firfirici, asa cum se intampla acum, nu-ti vei da pumni in cap pt nastrusniciile gandite acum?

rezervistul spunea...

aoleuuuuuu ce problema ai ? ca vezi doamne le creste salariu alora ... pai mai apuci ha ha ha . ce solda tip NATO /cand doamna campeanu a spus clar .-ca nu se bulverseaza din nou problema pensiilor - ca actualii deabia contribue ... stai bland ca nu apuci sa vezi curand o naiua lege ca de aia santeti pe lege unitara ca sau plans cactivii ca din cauza pensiilor militare nu le creste lor solda ... asa ca asta e // ca si ei sant prosti asta e casi ei vor fii pensionari .. sa ziceti bodaproste cu o indexare cat mai aveti de trait ,, ca nu vedeti ce se intampla lasati visele ca nu mai tin

acvila spunea...

He,he,he Dane. Crezi ca Gherghina la experienta lui nu sopteste guvernului ca de fapt daca se face in raport cu sal.activilor atunci de fapt se mai intretine o armata sau mai bine zis de ce au mai facut restructurare. Un hop de care se va trece greu de tot. Cu cit se amina mai mult luarea unei decizii cu atit va fi mai complicat. Incet incet parca se inclina balanta spre hulita varianta a lui boc.

Dan spunea...

Stiu ca poate nu voi apuca sa vad, prea curand, o noua lege a pensiilor militare, insa pot sa gandesc pozitiv in sensul ca actualul draft semnat de Dusa poate fi imbunatatit.
Daca tu, rezervistule (si altii ca tine) gandesti toxic si pesimist , admitand respectiva modalitate de crestere (conf. L-263/2010), este treaba ta!
Eu am invatat de la guvernele de dupa '89 ca, pt a supravietui, trebuie sa cer, de ex, 100 lei pt a primi doar 50, cei cu care imi ating scopul.
Sau aspiratia catre mai bine a devenit ilegala?
Si vad ca-i bagi in discutie pe militarii activi, care, chipurile, nu pot beneficia de solde mai mari din cauza noastra, ceea ce ar fi o marsavie din partea lor, mai ales ca o noua lege, mai buna, ar servi si intereselor lor.
Pe de alta parte, sa-ti prezint o replica din "Filantropica": "Mana intinsa, care cerseste, dar nu spune o poezie, nu primeste nimic!". Asta-i si cu militarii activi, marea lor majoritate fiind promovata pe alte criterii decat cele profesionale!

Huhu Rez spunea...

Ciudata abreviere!
smbe=salariul mediu brut pe economie

mos alecu spunea...

@ Hhurez
La chestia cu ciudatenia acelei prescurtari ...
De mare profunzime este acea constatare !
Si de o si mai mare surprindere este intelegerea semnificatiei acelei prescurtari ... chiar daca , de multa vreme si in multe locuri , acea prescurtare este folosita de "baietii" care mai stiu "cu ce se maninca" unii termeni ...

mos alecu spunea...

@ Dan

La chestia cu modalitatea de determinare a cresterii valorii punctului de pensie ...

Problema a mai fost dezbatuta (si) pe aici ... dar este bine ca este reluata

Baietii care "au compus" L.263/2010 au dorit "sa se puna bine cu populimea" si au introdus acea crestere automata a valorii punctului de pensie ... Numai ca au "redactat" de-a-n-pulea regulile cresterii ...

Cind au vazut ce le iese din aplicarea regulilor stabilite de ei ... au fut.t o stopare a aplicarii prevederii respective ...

Baietii care au urmat la curvernare au zis ca "da bine" la imagine daca aplica ei acele cresteri ale valorii punctului de pensie ... dar s-au impotmolit si ei in cresterile (prea mari) rezultate din regulile bocciilor ...

Acesti "baieti noi la curvernare" au un baiat destept (Liviu Voinea) care le-a rezolvat problema ...

In ce consta rezolvarea problemei ?
In "cosmetizarea" regulilor stabilite de boccii :
- nu se mai foloseste rata inflatiei (inflatia totala in 12 luni)
---- se foloseste rata MEDIE anuala a inflatiei (inflatia medie pe fiecare luna a anului)
- nu se mai foloseste 50% din cresterea reala a castigului salarial mediu brut realizat in anul precedent (cresterea salariului pe intreg anul)
---- se foloseste 50% din cresterea reala a castigului salarial mediu brut realizat. (cresterea salariului , in medie , in fiecare luna a anului)

mos alecu spunea...

@ Dan
Tot la chestia cu cresterea valorii punctului de pensie ...


Problema cu noua modalitate de calcul este ca ... este corecta ;
- ar fi "incorect" sa se aplice inflatia pentru un an intreg fiecarei luni de plata a pensiei
- la fel si cu 50% din cresterea smbe (folosesc aceasta prescurtare deoarece , acum , stie ce inseamna si cineva ... nu spun cine ...) ...
- ca ne-ar fi avantajat pe noi cealalta varianta ... asta-i alta "cestiune" ...


Incorectitudinea , si magaria , sistemului de actualizare a valorii punctului de pensie consta in faptul ca "se produce" dupa 2 ani de la "erodarea puterii" pensiei ... inflatia din 2012 o repari abia in 2014 ...

mos alecu spunea...

Pen'ca vad ca administratoru' i şucărit foc ... si tine comentariile la moderare pin'cind iti piere chefu' de-a mai zice ceva ...


La chestia cu "rotunjirile" aplicate la stabilirea cresterii valorii punctului de pens'e ...
Că ... de ce se fac rotunjirile in defavoarea pens'onarului (si a corectitudinii martimetice) ... De aia ! Că ... ce inseamna 2... 3 lei la fiecare impricinat ?



Da ! Dar in Romanica sint vreo 5 meleoane si ceva de pens'onari ...

Si pens'a medie este de vreo 800 si ceva ... adica fieştecare pens'onar ar avea 1 punct si-oleaca de pensie ...
Adica in Romanica sint vreo 5,9 meleoane de pun'turi de pensie ...
Daca la fieştecare pun't de pens'e se "economiseste" cite 1 (unul singur) leu ... in fiecare luna se economisesc vreo 5,9 meleoane de lei (59 miliarde de lei vechi) ... adica vreo 1,2 meleoane de euroi ... E'te-al dracului ... ca altfel se vede problema rotunjirii facute la stabilirea cresterii valorii punctului de pensie ...

mos alecu spunea...

@ Dan
Spuneti ca : "In concluzie, draga "rezervistule, daca noi vom beneficia de o crestere
a pct de pensie de doar 25-30 lei, chiar crezi ca solda militarului
activ se va limita in crestere la doar 100 lei intr-un an? Adica are o
solda de 3.600 in 2013, iar in 2014 ea va fi de 3.700 lei? Mira-m-as!" .
Mirarea dvs este pe deplin justificate !
In 2014 , militarul respectiv va avea

mos alecu spunea...

Am mai auzit si prin alte locuri despre transformarea celor "50% din cresterea reala a castigului salarial mediu brut realizat." in procente ... Dar nimeni nu a aratat CINE , FATA DE CINE , SI CUM S-A TRANSFORMAT in procente ...

mos alecu spunea...

Legat de problema cum îi mai bine sa fie actualizate pensiile : cu inflatia si smbe sau corelat cu soldele celor in activitate ? ...
Si asta s-a mai discutat ... si s-a demonstrat cu socoteli clare care-i situatia ...
Am sa-mi prezint punctul de vedere ... da' ... miine ...

Huhu Rez spunea...

Eram la concertul lui Demis Roussos si am moderat in pauza :)

acvila spunea...

Eu stau si ma intreb de ce blocheaza doamna Cimpeanu noua lege a pensiilor daca nu cunoaste nimic din domeniu si arunca tot in spatele ministrului apararii.

Urmariti aici incepind cu min. 55.
http://www.realitatea.net/jocurideputere.html#emisiune02Decembrie2013-2200

mos alecu spunea...

@ acvila
Sigur ca nedumerirea poate fi legata de madama respectiva !
Dar mai mare nedumerire este : de ce ministru apararii nu se adreseaza primului ministru , curvernului , semnalind faptul ca madama respectiva "trage de timp" ?!?
Nu cumva primul ministru cere , impune , tragerea de timp ?

Huhu Rez spunea...

Se pare ca l 241 a fost ultimul obiectiv presant al premierului pentru militarii pensionari.e greu sa-l mai capaciteze cineva cu alta solicitsre a militarilor.

bazil spunea...

Vrand, nevrand va fi sesiza ori se va autosesiza atunci cand mii( poate mult mai multi)de rezervisti isi vor cere drepturile si vor cere aplicarea HGS 1019 la toti rezervistii -lucru absolut legal .Numai cei ce gandesc cu bocancii pot spune altfel. In momentul de fata e mare batalie la pensiile civililor cu aplicarea gr.1 de munca spre exemplu. O simpla trecere in revista a unor profesii care dau dreptul la conditii speciale( balerini, dansatori, acrobati, jongleri, clovni.....) arata ca Anexa 1 la HG 1294/2001 e total depasita de timp si trebuia modificata. Conform vechii anexe , ofiteri din multe sectoare care au desfasurat activitati grele, stresante( alarme, aplicatii, servicii peste servicii, participari la experimentari tehnica noua etc) sunt cotati cu normale, in cel mai bun caz cu deosebite. Comparand cu profesiile civile cotate cu speciale e de-a dreptul halucinant .Nu am nimic cu profesiile civile-e dreptul fiecaruia sa-si ceara drepturile ! Dar daca un jongler sau clovn e cadorisit cu speciale, un ofiter care si-a derulat activitatea in conditii stresante (unele definite mai sus) nu merita oare acelasi tratament? HGS 1019 a corectat intr-adevar o buna parte a anomaliilor .Au venit insa niste mari sefi, farsori si falsificatori de declaratii care au decis ca aplicarea HGS 1019 la toti rezervistii e o frauda. Adica aplicarea unei legi mai favorabile e o frauda ! Readucerea pe tapet a pensiilor smecherite-alea de peste 100 de bulioane in schimb e un act reparatoriu dupa ei. Iata de ce actionarea in Justitie este necesara deoarece aici e un caz clar de discriminare !Iar sansele sunt reale si foarte mari-suntem un stat european, membru NATO, nu un stat bananier.

mos alecu spunea...

Legat de problema cum îi mai bine sa fie actualizate pensiile ...
Hai sa vedem ce spune martimetica despre cum s-ar fi petrecut evenimentele din 2001 pina in prezent ...


Voi vorbi despre 2 colonei : col. Inflatie (a carui pensie va fi actualizata cu inflatia si smbe) si col. Activi (a carui pensie va fi actualizata corelat cu soldele celor in activitate) .
Amindoi coloneii au iesit la pensie in apr.2001 , avind "ezact" aceleasi conditii (cerute de L.164) . Ca urmare amindoi aveau pensiile de cite 1.000 lei .
Voi analiza fenomenul pina in 2008 , dar si pina in prezent .

Voi face o "escala" in 2008 deoarece atunci a inceput (zice lumea) criza economica ... criza care a afectat si salarizarea personalului .... si n-as vrea sa se spuna ca soldele activilor nu au mai crescut din cauza de criza , dar ca , in conditii normale , soldele ar fi crescut ("tragind dupa ele" si pensiile actualizate corelat cu soldele)

mos alecu spunea...

In 2008 ;
- col Inflatie ar fi avut o pensie de 4.201
- col Activi ar fi avut o pensie de 3.325


Hopa'şa ! ... Deci actualizarea pensiilor cu inflatia si smbe produce "un plus" de vreo 900 lei la o pensie de 1.000 .


Spuneam mai inainte de "escala" pe care o facem in 2008 din cauza de criza. .. criza care produce stoparea cresterii soldelor celor in activitate ; prin asta producind si stoparea cresterii pensiilor corelate cu soldele celor in activitate ...
Dar ... a' dracului criza ! Ea nu produce si stoparea corelarii pensiilor cu inflatia si smbe ...
Ca urmare ...


In 2013 :
- col Inflatie ar fi avut o pensie de 5.702 lei
- col Activi ar fi avut o pensie (tot) de 3.325

Dan spunea...

Din raspunsul MMFPV, rezulta indicatorul privind smbe ar fi indicele de crestere , nu cuantumul rezultat din diferenta celor doua smbe din ultimii doi ani; deci, degeaba a crescut smbe cu 104 lei fata de anul precedent, caci indicele de crestere ar fi de apx 1,4%, asa cum ati precizat, crestere medie lunara, nu anuala, caz in care 0,7% este un rahat.
Pe cand un 52 lei peste cresterea data de inflatia anuala, ....

Dan spunea...

Normal ar fi fost a se lua in considerare inflatia anuala, caci acelasi produs a avut repetate majorari de pret; adica, o camasa a costat in ian. 100 lei, in apr.106, in sept. 115 si in dec 130 lei, Deci 30% inflatie pe acest produs, iar pe celelalte ......
Ar trebui aplicata o rata a inflatiei de, sa zicem, 30 %, cu atat mai mult cu cat aplicarea acestui indicator nu se face in anul imediat urmator, ci in celalalt (se aplica indicatorii cunoscuti prin publicare de catre INS si BNR, caz in care rata inflatiei din 2013 este indicator de calcul pt 2015). Deci, cresterea reala a pct de pensie este intarziata cu mai mult de un an de zile.

Dan spunea...

Scrie "50% din cresterea reala a castigului salarial mediu brut, realizat pe anul precedent"? Se aminteste undeva de rata cresterii acestuia sau de indicele de crestere?


Art. 102
(1) La data intrarii in vigoare a prezentei legi, valoarea punctului de pensie este de 732,8 lei.
(2) Valoarea punctului de pensie se majoreaza anual cu 100% din rata inflatiei, la care se adauga 50% din cresterea reala a castigului salarial mediu brut, realizat pe anul precedent.
(3) In situatia in care unul dintre indicatorii prevazuti la alin. (2), realizati pe anul precedent, are valoare negativa, la stabilirea valorii punctului de pensie se utilizeaza indicatorul cu valoare pozitiva.

Dan spunea...

@Mos Alecu:
Intreaga inflatie din anul 2013, adica cea anuala se aplica oricum cu peste un an mai tarziu, deci din ian 2015.
Nu-i clar art 102?

mos alecu spunea...

@ Dan
La unele spuse de-ale mele legate de chestia modului de calcul (de stabilire) a cresterii valorii punctului de pensie ... vad ca aveti niste comentarii pe care , sa chiorasc io daca le inteleg !...


Repetati unele spuse de-ale mele si , in final , "ma trageti de urechi" ca de ce nu inteleg ca asa este ...


Repet : sa mor io dac-am inteles ce doriti , de fapt !