Un produs Blogger.

joi, iulie 24, 2014

Oana Stancu și Gâdea i-au luat lui PONTA,in direct pe A3, 5-10 % din șansele de a câștiga alegerile prezidentiale

0 comments


Scandalul de coruptie judiciara care il are in prim plan pe Mircea Basescu se rasfrange asupra premierului Victor Ponta si a ministrului Justitiei, Robert Cazanciuc, criticati pentru lipsa lor de reactie dupa dezvaluirile uluitoare din cazul Bercea Mondial-Mircea Basescu, legate de modul in care s-a desfasurat ancheta si incercarile de musamalizare a dosarului fratelui presedintelui Traian Basescu. Mai exact, celor doi li se reproseaza ca au asistat impasibili la practicile procurorilor DNA, care intr-un timp extrem de scurt au trimis in instanta dosarul lui Mircea Basescu, fara a efectua perchezitii, investigari amanuntite sau audieri de martori. Cea care a avut curajul sa-l certe in direct pe premierul Victor Ponta pentru neimplicarea in acest scandal a ministrului Justitiei, Robert Cazanciuc, dar si pentru ca Ponta nu i-a cerut personal socoteala acestuia fata de actiunile DNA, a fost jurnalista Antena3, Oana Stancu (foto 2)Prezenta in studioul emisiunii Sinteza Zilei, realizata de Mihai Gadea, jurnalista Oana Stancu a profitat de ocazia ca premierul Victor Ponta a intrat in direct prin telefon si i-a cerut sa raspunda daca Robert Cazanciuc isi desfasoara activitatea conform Constitutiei, care prevede ca procurorii sunt subordonati ierarhic si isi desfasoara activitatea sub
controlul ministrului Justitiei. In acest context, Oana Stancu l-a intrebat pe primul ministru daca a avut curiozitatea de a-l intreba pe ministrul Justitiei daca i-a chemat pe Procurorul General, pe sefa DNA, pe procurori, pe sefa ICCJ, judecatoarea Livia Doina Stanciu, sau pe oricare alt membru al sistemului judiciar care a avut legatura intr-un fel sau altul cu dosarul de coruptie judiciara in care este implicat fratele presedintelui Traian Basescu, Mircea Basescu.

Intrebarea Oanei Stancu este pusa in conditiile in care Ministerul Justitiei are propria sa inspectia judiciara care poate face anchete in parchete si instante, iar apoi poate sesiza Consiliul Superior al Magistraturii pentru abateri disciplinare si infractiuni savarsite de magistrati.
De-a lungul celor circa 20 de minute, cat a durat interventia telefonica a lui Victor Ponta la Antena3, jurnalista Oana Stancu a enuntat mai multe nereguli existente in dosarul lui Mircea Basescu ajuns in instanta, intrebandu-l retoric pe premier daca Romania are ministru al Justitiei, in conditiile in care Robert Cazanciuc nu a avut nicio reactie fata de neregulile comise in acest caz, comparandu-l pe aceasta cu o "molusca". Jurnalista i-a cerut lui Victor Ponta sa raspunda de ce Robert Cazanciuc nu i-a cerut explicatii Procurorului General al Romaniei, Tiberiu Nitu, in acest caz, cu atat mai mult cu cat Nitu, "in a saptea zi dupa Scripturi" dispune controlale la "procurorii marunti de la Slatina, si nu "cercetarea Laurei Codruta Kovesi".

Victor Ponta a replicat ca nici el, dar nici Robert Cazanciuc, nu pot interveni intr-o ancheta a procurorilor, explicand ca in calitatea sa de ministru al Justitiei, Cazanciuc poate face doua lucruri: "propune Parlamentului modificarile legislative care privesc sistemul de Justitie si, in al doilea rand, asigura functionarea administrativa in asa fel incat orice om din aceasta tara sa aiba o judecatorie, un tribunal, un parchet la care sa se adreseze". Altfel, Ponta a explicat ca un procuror obisnuit raspunde in fata procurorului sef de sectie din parchetul din care face parte.
In opinia Oanei Stancu, procurorul Eugen Iacobescu, "un procuror simplu de la Slatina", care a instrumentat pana la un moment dat dosarul lui Mircea Basescu-Bercea Mondial, a avut mai mult curaj decat Victor Ponta, Robert Cazanciuc sau "o gramada de parlamentari".
Oana Stancu l-a intrebat pe Ponta si daca regreta numirea Codruta Kovesi in fruntea Directiei Nationale Anticoruptie, tinand cont de cum se comporta Parchetul DNA sub conducerea lui Kovesi in cazul lui Mircea Basescu. Intrebarea Oanei Stancu a ramas insa fara raspuns: "Nu stiu la ce va referiti sau la ce se comporta".
Prezentam in continuare dialogul dintre jurnalista Oana Stancu, realizatorul emisiunii Sinteza Zilei, Mihai Gadea, si premierul Victor Ponta:
Mihai Gadea: Credeti ca este suficient ce au anuntat astazi procurorul general, ce a anuntat astazi vicepresedintele CSM, ca vor merge in investigarea acestor cauze si a modului in care ele au fost acoperite, sau ar trebui sa existe si un raspuns politic? Pentru ca daca oamenii din aceasta tara, dupa ce ca alegerile din 2009 au fost si pierdute in Romania - Traian Basescu a pierdut alegerile in Romania si le-a castigat cu Baconschi la Paris; daca le-a castigat - si mai aflam ca sunt si fonduri de la clanurile romilor, atunci unde suntem, de fapt? In ce situatie ne aflam? Repet intrebarea. E nevoie si de un raspuns politic, sau e suficient ce au anuntat procurorul general, prin comunicatul pe care l-am citat mai devreme, si CSM?
Victor Ponta: Domnule Gadea, eu nu stiu daca e suficient sau nu, dar e un inceput. Evident ca e important ca de acum incolo, din ce in ce mai mult, sa aflam adevarul despre situatii in care si Traian Basescu, si Elena Udrea, si alti apropiati ai sai au fost implicati si de care, ma rog, se mai stia mai mult sau mai putin, dar niciodata nu se intampla nimic. Eu cred ca incet-incet nu doar ca veti afla dumneavoastra, mass-media, ci incet-incet vor incepe sanctiunile si efectele juridice. Nu am voie sa comentez un dosar, ca va dati seama, de abia asteapta propaganda basista sa spun ca Ponta influenteaza justitia. Nu vorbesc despre un dosar anume. Eu vorbesc doar de faptul ca un regim politic bazat pe coruptie, pe bani, pe afaceri ilegale, iata, se termina, sper sa se termine, pentru ca batalia tocmai aceasta este: sa se termine cu adevarat, sa nu ramana propagat intr-o forma sau alta. Eu sunt convins ca inceputul sfarsitului a fost deja, dar sigur ca mai sunt foarte multe lucruri de aflat si foarte multi oameni care trebuie sa plateasca pentru acesti 10 ani.
Oana Stancu: Dar dincolo de sperante si convingeri, domnule prim-ministru, de parghiile pe care puterea politica le are, aveti de gand sa dispuneti? Bunaoara, Constitutia Romaniei prevede foarte clar ca procurorii sa-si desfasoare activitatea "si ierarhic, si sub controlul ministrului justitiei". Avem ministru al Justitiei, domnule prim-ministru? Pentru ca nu l-am vazut si nu l-am auzit deloc pe domnul Cazanciuc, subordonatul doamnei Kovesi nu demult, facand ceva in aceasta perioada in care dumneavoastra, vad ca foarte generos, folositi timpul trecut atunci cand vorbiti despre felul in care au fost instrumentate aceste dosare. Or, eu constat ca in zilele noastre, nu in trecut, acest dosar "Mircea Basescu" a fost trimis foarte rapid in judecata, fara perchezitii, fara investigari profunde, fara audierea martorilor. A fost cautat, domnule prim-ministru, de exemplu, din informatiile publice ale dumneavoastra - ati urmarit presa, vad, sunteti foarte la curent cu ce facem noi aici, dar ati avut curiozitatea sa intrebati pe ministrul justitiei: I-ai chemat pe procurori, pe procurorul general, sa-l intrebi? O intreaba pe Kovesi ceva? Ca este singurul care poate face asta. L-a cautat cineva pe soferul doamnei Kovesi, ca poate e nevinovata doamna Kovesi, dar soferul o fi luat bani in numele dumneaei? Poate pe doamna Stanciu sa o fi compromis-o cineva sa fi luat bani in numele domniei sale? Domnule prim-ministru, in zilele noastre, credeti ca avem stat de drept, ca se intampla ceva onorabil in Parchetul Romaniei, in afara de controalele pe care domnul Nitu, a saptea zi dupa Scripturi, le dispune pentru procurorii marunti de la Slatina, nu pentru ce este direct in mana domniei sale, respectiv cercetarea Laurei Codruta Kovesi?
Victor Ponta: Doamna Stancu, trebuie sa ne hotaram. Noi atatia ani, dumneavoastra in mod special, dar si altii, ne-am luptat pentru ca justitia sa nu mai fie sub controlul politic al lui Traian Basescu si al Monicai Macovei si al celorlalti. Eu nu cred ca acest control politic, care a existat cu siguranta, trebuie inlocuit cu un alt control politic din partea altcuiva, a domnului Cazanciuc. (...)
Oana Stancu: Va cer sa aplicati Constitutia Romaniei, domnule prim-ministru.
Victor Ponta: Numai asta fac, tot timpul. Numai asta fac!
Oana Stancu: O respectati? E aberanta? Spuneti ca este aberanta si atunci schimbati acel articol. Dar cata vreme Constitutia Romaniei prevede ca procurorii nu sunt judecatori, procurorii sunt subordonati ierarhic, isi desfasoara activitatea sub controlul ministrului Justitiei, nu va cer sa faceti nimic ilegal. Va intreb daca ministrul justitiei isi desfasoara activitatea la care este obligat de Constitutia Romaniei.Isi desfasoara? Daca este molusca - iertati-mi termenul, domnule prim-ministru, dar cata vreme nu il vad, nu il aud, nu misca, este nevertebrat -, atunci aduceti pe unul care sa aiba curajul lui Iacobescu. Nu se poate sa ii lasati, dupa ce am trecut prin cazul ALRO, cu Angela Ciurea mazilita, cu Nastasiu mazilit si compromis, acum, iata, Iacobescu are curaj; un domn in varsta, un procuror simplu de la Slatina, are curajul pe care nu-l aveti nici dumneavoastra, nici Cazanciuc, nici o gramada de parlamentari care au fost trimisi acolo de romani pentru a avea curaj, nu pentru a fi moluste, domnule prim-ministru.
Victor Ponta: Inteleg, suntem cum ziceti dumneavoastra, dar, spre deosebire de altii, in afara de curaj trebuie sa am si responsabilitate. Si responsabilitatea, din punctul meu de vedere, este de a face ca in aceasta tara, dupa zece ani de zile, fiecare institutie sa isi faca treaba, sa nu vina un "tatuc" care sa o controleze - ca asta a facut Traian Basescu, si nu a fost bine. Deci, din punctul meu de vedere, faptul ca procurorul general, CSM, celelalte institutii, se sesizeaza - nu stiu cum o sa isi faca treaba sau nu, ca nu pot sa anticipez si in niciun caz nu pot eu sa controlez acest lucru. Ei, acesta este genul de stat pe care mi-l doresc, in care fiecare institutie sa isi faca treaba. Ideea ca il schimbam pe Traian Basescu cu altceva...
Oana Stancu: Nu, va rog, iertati-ma ca va intrerup: spuneti-mi foarte clar, ca sa ma opresc aici: deci, din punctul dumneavoastra de vedere, in momentul acesta institutiile si-au facut treaba in Romania prin trimiterea in judecata in cel mai scurt timp posibil a lui Mircea Basescu, fara perchezitii, fara cercetari serioase, fara chemarea acelui martor, doamna de la banca, care a fost cand s-au numarat banii si a verificat daca sunt falsi sau nu? Sunteti serios, domnule Ponta, cand afirmati, ca fost procuror, ca acum in Romania institutiile si-au facut treaba?
Victor Ponta: Sunt foarte serios spunandu-va ca vreau sa traiesc intr-o tara in care seful guvernului nu se uita si nu vorbeste daca un dosar este facut bine sau nu. Eu nu stiu; eu, spre deosebire de dumneavoastra, nu citesc dosarele penale, ca sa pot sa va spun. Si chiar daca le-as citi, atata timp cat sunt prim-ministru nu am eu voie sa spun, pentru ca la un moment dat s-ar putea sa nu imi placa un dosar penal, cum nu i-a placut lui Traian Basescu, si sa spun: "Ia, pe-asta duceti-l deoparte" sau "nu-l faceti". Astea sunt lucrurile care trebuie sa functioneze. In rest, incercam fiecare sa cat putem de mult din ceea ce avem voie sa facem si trebuie sa facem in functiile pe care le ocupam.
Oana Stancu: Domnule Ponta, o ultima intrebare, va rog: regretati astazi, dupa ce vedeti cum se comporta Parchetul DNA sub conducerea doamnei Kovesi, regretati numirea pe care ati facut-o, propunerea pe care ati facut-o pentru ca Traian Basescu sa o numeasca pe doamna Kovesi?
Victor Ponta: Doamna Stancu, nu stiu la ce va referiti sau la ce se comporta. Eu nu am voie sa fac analize, ca prim-ministru, ale modului in care functioneaza Justitia. Ca, daca fac eu, atunci inseamna ca trec in subordinea guvernului Justitia, ceea ce categoric ar fi neconstitutional. (...)
Oana Stancu: Mihai, numai o clipa - imi cer iertare. Nu pentru domnul Ponta - am convingerea ca dumnealui cunoaste Constitutia foarte bine -, ci pentru telespectatori, Articolul 132 din Constitutie: "Procurorii isi desfasoara activitatea potrivit principiului legalitatii, al impartialitatii si al controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului justitiei". Ce inseamna control ierarhic, daca nu sa il cheme Cazanciuc pe procurorul general si sa-l intrebe...? (...)
Mihai Gadea: Domnule prim-ministru, mai aveti sa adaugati ceva?
Victor Ponta: Nu, decat ca toate deciziile Curtii Constitutionale si ale instantelor de judecata sunt in sensul celor spuse de domnul Ciuvica, in sensul in care controlul ierarhic il face procurorul sef. De aceea, Procurorul General, domnul Nitu, a declansat azi nu stiu ce verificari. Nu are voie sa faca un membru politic al guvernului acest control ierarhic. Autoritatea, este vorba de autoritatea statului, asa cum stiti foarte bine, si investirea cu formule executorii ale unor hotarari judecatoresti se face sub autoritatea presedintelui.
Mihai Gadea: La ce e buna autoritatea ministrului justitiei? Explicati-ne! Daca spuneti ca exista decizii ale Curtii Constitutionale in acest sens - eu nu le cunosc; o sa incerc sa studiez, sa vad despre ce e vorba -, spuneti dumneavoastra in aceasta seara la ce e buna autoritatea ministrului justitiei. Ce poate face cu ea?
Victor Ponta: Il rog pe domnul Cazanciuc sa vin la dumneavoastra la emisiune sa va prezinte toate deciziile si...
Mihai Gadea: Sunteti fost procuror si primul ministru al Romaniei, domnule prim-ministru; nu incercati sa pasati. Pentru telespectatori, nu pentru mine, spuneti ce poate sa faca ministrul justitiei...
Victor Ponta: Doamna Stancu, eu cred ca cei mai multi dintre telespectatori au inteles. Eu am incercat sa va explic pe intelesul unui nejurist. Pai controlul ierarhic este vorba de procurorul sef de sectie.
Mihai Gadea: Si autoritatea ministrului Justitiei, insist, la ce e buna? Ce poate face?
Victor Ponta: Autoritatea statului, in sensul in care...
Mihai Gadea: Nu, Constitutia zice "sub autoritatea ministrului justitiei".
Victor Ponta: Doamna Stancu, iertati-ma, dar zau ca incerc sa va spun ca sa fie foarte clar. E vorba de autoritatea publica, pentru ca procurorii nu sunt o entitate juridica de drept privat; si se face sub o autoritate. Dar nu inseamna ca sub autoritate te duci si le dai ordin - si aici in discutia pe care o vom avea, si pe 29 si dupa aceea, despre cum vedem viitorul Justitiei, eu nu vreau...
Oana Stancu: Bine, domnule prim-ministru, am inteles, nu poate sa faca asta; dar ce poate sa faca cu ea? Definiti-ne, foarte scurt, un exemplu dati-mi, ce face domnul ministru al justitiei Cazanciuc, numit de mine "molusca" - imi cer iertare, dar eu asa il vad, ca unul care nu misca, nu face nimic -, ce face cu autoritatea asta? Ce poate sa faca?
Victor Ponta: Doua lucruri face ministrul Justitiei, si guvernul dupa aceea: propune parlamentului modificarile legislative care privesc sistemul de Justitie si, in al doilea rand, asigura functionarea administrativa in asa fel incat orice om din aceasta tara sa aiba o judecatorie, un tribunal, un parchet la care sa se adreseze.
Oana Stancu: Aia inseamna ca procurorii isi desfasoara potrivit principiului "asa, asa, si sub autoritatea..."? Multumesc, domnule prim-ministru. De data asta chiar ma opresc.
Victor Ponta: Si eu va multumesc ca, chiar daca nu sunteti de acord, macar sunteti deschisa sa intelegeti cum functioneaza niste institutii publice. Multumesc mult de tot.

Niciun comentariu: