Un produs Blogger.

vineri, ianuarie 02, 2015

Pensiile contributive vor ajunge la beneficiari, in luna ianuarie 2015, marite cu 5%

13 comments
Guvernul si-a luat o masura de prevedere pentru situatia in care bugetele pe anul 2015 nu ar fi fost adoptate in timp util, astfel incât masurile de natura salariala si de protectie sociala sa poata fi aplicate inca din ianuarie.
In data de 12 decembrie Guvernul a emis OUG nr. 83/2014 care a fost publicata in MO, la 22 decembrie 2014, data la care era evident ca legea bugetului va fi intârziata din cauza nesabuintei liberalilor pedelizati de a o contesta la CCR.
Casele de Pensii au avut timpul necesar pentru tiparirea taloanelor de pensie in cuantumurile contributive calculate cu noua valoare a punctului de pensie de 830,2 lei.
Intre timp, a fost promulgata si legea bugetului de stat, dupa ce CCR a respins ca neintemeiata contestatia liberala.
Iata ce se prevede in articolul 30 al OUG nr. 83/2014, rectificata, pentru revolutionari, pe 22 decembrie 2014.
Art. 30.
Prin derogare de la prevederile art. 102 alin. (2) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, în anul 2015 valoarea punctului de pensie se majorează cu 5% şi este de 830,2 lei.
*                             *                          *                        *                         *                         *
Dupa aceasta majorare a valorii punctului de pensie, inca o parte din beneficiarii reintregirii pensiilor, potrivit L 241/2013, va avea pensia contributiva mai mare decât pensia in plata. Unii vor beneficia, partial, inca din luna ianuarie, de majorarea vpp.
Apropo, Casele Sectoriale n-au comunicat numarul beneficiarilor LEGII 241/20l3 sau câti dintre cei 26 500 cu pensii micsorate prin re/re au mai ramas sub incidenta  acestei legi.



13 comentarii:

Huhu Rezea spunea...

„Elitele” militare, ametite de inaltimile OTANISTE, avanseaza numarul militarilor care ar mai beneficia de Legea 241/2013 la 70 000. Halucinan!
Putini au fost, multi au ramas.

Rechinul59 spunea...

... La multi ani!,... si atunci articolul de pe site-ul Ord.Mil.``R-26500 Elita``referitor la``Pensiile rezervistilor diminuate de Boc, ulterior "inghetate" de Ponta, se micsoreaza din ianuarie 2015 (prin neindexare) cu inca 5%! ``... ce anunta...???

Huhu Rezea spunea...

@Vasile Anton
Nu stiu ce anunta, dar, de regula, acolo legislatia despre pensii se interpreteaza neprofesionist, dupa rumorile, frustrarile si neimplinirile autorului.
Pentru asemenea militari pensionari n-ar fi trebuit data L 241/2013. Trebuia sa-i lase in plata cu pensia contributiva ca sa faca deosebirea intre pensia reintregita si pensia contributiva.
Degeaba le-a restabilit pensia din 2010 daca nu le-a dat si diferenta pierduta prin recalculare pâna in oct. 2013.
Nu vrea sa stie ca si el are o pensie contributiva, ca si aceasta pensie a sa se mareste cu 5%.
Nu intelege ca din 2013 primeste lunar o suma in plus fata de pensia recalculata, suma pe care ar fi trebuit s-o primeasca peste multi ani.
Numarul beneficiarilor Legii 241/2013 ale caror pensii nu se actualizeaza scade cu fiecare indexare anuala.

Podar spunea...

Da sefu .. numarul lor oricum scade .

Huhu Rezea spunea...

@podar
In urmatorul deceniu,scaderea naturala a numarului este mai putin probabila la beneficiarii Legii 241/2013 care reprezinta o categorie de militari iesiti inainte de vreme la pensie.

Rechinul59 spunea...

... nu stiu daca se poate generalizeaza situatia rezervistilor anexati L.241/2013 (``iesiti mai devreme la pensie``),... intrucat fiecare caz in parte are oricum o particularitate a sa,... eu fiind pensionat concomitent``la limita de varsta(30 ani ofiter din care aprox.15 ani in grupe de munca ``alte conditii``,...+15 ani``gr.I``), dar si medical/gr.I/handicap. Mai conteaza...??? Eu sunt mandru ca am avut sansa de a``CONTRIBUI`` la instruirea a cel putin 10 serii de papasutisti/5 serii de alpinisti si sunt bucuros ca nu am avut nici un incident/accident cu vreun militar,... parintii acestora fiind cei mai bucurosi la eliberarea lor din armata/alte structuri...GANDURI BUNE LE DORESC TUTUROR...! Oare am inceput sa gandesc/simt ca un huhurez...! Cu deosebit respect...!

Unknown spunea...

stati linistiti ca dl iohanis vrea reformarea sistemului de pensii , acum sa vedeti iar cine stie ce aiureli ,,,tuneti-va bine ,,ca iar o sa fie zguduiala

Huhu Rezea spunea...

@Vasile Anton
Vezi cum le incurci daca faci confuzie intre limita de vârsta pentru pensionare, vechime efectiva si vechime in munca?
Daca aveai limita de varsta nu te mai pensionau pe caz de boala.
In ultimii 50 de ani, limita de vârsta pentru barbatii militari a fost de 50, 52 sau 55 de ani.Va ajunge potrivit Legii 263/2-10 la 60 de ani.
Prin recalculare, pensiile militare s-au micsorat indeosebi la cei care au avut un numar mic de ani lucrati efectiv in armata. Scaderea a fost cu atât mai mare cu cât se pensionasera potrivit Legii 164/2001 de pe o functie destul de mare in structurile militare. Aceasta din urma categorie este vehementa. Intr-un fel are dreptate; pensia reintregita are acelasi cuantum cu cel de acum 7 ani.
Sindromul Stockholm functioneaza din plin la acesti militari. Sunt mai porniti pe Ponta, cel care le-a restabilit cuantumul pe L 164, si au votat in 2014 cum le-a indicat taietorul de pensii- Basescu.

Huhu Rezea spunea...

@Eufosina
Johannis nu poate schimba sistemul de pensii cât este PSD la guvernare.
O va face daca ajung basistii sai la putere.

vali spunea...

Legea privind pensiile militarilor cred ca nu se schimba prea usor,avand in vedere ca oprea gabriel, personal , are de castigat de pe legea in vigoare, deoarece nu are plafon,el avand nenumarate venituri de cand a iesit la pensie pe lg.164.probabil acum, acesta are o pensie cel putin tripla, fata de cea pe lg. 164.

Huhu Rezea spunea...

@vali,
Oprea nu mai este activ de prin 2003. Potrivit CV a fost activ numai 15 ani. A fost trecut in rezerva in anul 2003.Ar fi avut inca 8 ani vechime daca a fost acoperit vreo 8 ani, intre 1993 si 2001, gaura neagra in biografia sa. Vezi
http://www.huhurez.com/2011/09/de-la-capitanr-de-justitie-militara-in.html
Mai stii? Poate a fost disponibilizat in 2003.
Acum are numai 54 de ani.

Huhu Rezea spunea...

Incepând de mâine intra in conturi bancare primele pensii majorate cu 5%.

Huhu Rezea spunea...

Daaa!
A intrat in contul bancar o marire echivalenta cu 2/3 din factura de intretinere locuinta pe timp de iarna.