Un produs Blogger.

marți, ianuarie 13, 2015

Vioara I a dezbaterilor de la Guvern pe tema pensiilor militare a fost vicepremierul Gabriel Oprea

46 comments

Ministerul Afacerilor Interne
Comunicat pensii militare de stat
Vicepremierul pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea a convocat astăzi, la sediul Guvernului României, o întâlnire a reprezentanților Guvernului cu cei ai asociațiilor cadrelor militare în rezervă și în retragere și ai sindicatelor din domeniul apărării, ordinii publice și securității naționale, având ca subiect proiectul legii privind pensiile militare de stat.

Respectivul proiect de lege are ca obiect reintroducerea sistemului pensiilor ocupaționale pentru militari.

Încă de la începutul întâlnirii de lucru, vicepremierul Gabriel Oprea a susținut că obiectivul principal al proiectului legislativ este acela de a promova un cadru legislativ unitar și bine definit în domeniul pensiilor militare, în care niciun angajat al sistemului de apărare, ordine publică și securitate națională să nu piardă drepturile deja câștigate.

Proiectul de lege a fost realizat de specialiști din cadrul Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informații, Serviciului de Informații Externe, Serviciului de Protecție și Pază, Serviciului de Telecomunicații Speciale și ai Ministerului Justiției.

Beneficiarii acestui sistem de pensii militare urmează să fie cadrele militare, așa cum sunt definite de Legea 80/1995, soldaţii şi gradaţii profesionişti, prevăzuţi de Legea nr.348/2006, poliţiştii, așa cum sunt definiţi de Legea nr.360/2002, funcționarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, conform Legii nr.293/2004.

Conform proiectului de lege, categoriile de pensii care vor compune sistemul pensiilor militare de stat, vor include pensia de serviciu pentru limită de vârstă, pensia de invaliditate și pensia de urmaș.

În această formă, proiectul de lege privind pensiile militare de stat a fost prezentat reprezentanților asociațiilor pensionarilor și rezerviștilor militari, sindicatelor cadrelor militare sau ale angajaților din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională, urmând să fie definitivat la nivel de specialiști.
După discuțiile la nivelul specialiștilor, varianta finală a proiectului va fi înaintată Guvernului și, ulterior, promovată în Parlament.

La întâlnirea convocată astăzi de către vicepremierul Gabriel Oprea au participat ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, ministrul Finanțelor Publice, Darius Vâlcov, secretari de stat cu atribuții în domeniu din ministerele și instituțiile inițiatoare ale proiectului de lege, reprezentanți ai conducerii Serviciului Român de Informații, Serviciului de Informații Externe, Serviciului de Protecție și Pază, Serviciului de Telecomunicații Speciale, directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor, șefii departamentelor financiare, juridice și resurse umane din structurile sistemului de apărare, ordine publică și securitate națională, președintele Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate (S.C.M.D.), Mircea Dogaru, președintele Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere (ANCMRR), Mihai Iliescu și președinții sindicatelor reprezentative din Ministerul Afacerilor Interne: Iulian Surugiu (SNAP), Toader Paraschiv (vicepreședinte confederație Cartel ALFA), Florin Vâlnei (Sed Lex), Gruia Marin (SNPPC) și Vasile Lincu (ProLex).

46 de comentarii:

Huhu Rezea spunea...

Cei care au intocmit comunicatul au dat-o rau in bara cu pensii ocupationale pentru militari.
Pensiile ocupationale sunt private, nu de stat.
Pentru cei care se mira de ce politistii primesc pensii militare le reamintesc o dispozitie a Legii 360/2002, Statutul politistului:
Art. 73
(2) Echivalarea gradelor privind agentii si ofiterii de politie este valabila si in cazul incetarii
raporturilor de serviciu ale politistilor, precum si in cazul mutarii cadrelor militare sau a politistilor intre unitatile de politie si celelalte unitati ale Ministerului Administratiei si Internelor ori in cazul transferului la/de la alte institutii din sistemul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala, dupa caz.

mos alecu spunea...

@Huhurez Rez marți, 13 ianuarie 2015, 18:24:00 EET :
La : "Pentru cei care se mira de ce politistii primesc pensii militare le reamintesc o dispozitie a Legii 360/2002." .
Asta-i nimic !
Eu cunosc doi politisti care au indeplinit stagiul militar in unitati ale MApN !
Si asta-i buna ca justificare !!!
---------------------------
Hai , dom'le , ce dracu !
Tot legea aia spune clar : "Art. 1.
(1) Politistul este functionar public CIVIL...." .

calin spunea...

"Beneficiarii acestui sistem de pensii militare urmează să fie cadrele militare, așa cum sunt definite de Legea 80/1995, soldaţii şi gradaţii profesionişti, prevăzuţi de Legea nr.348/2006, poliţiştii, așa cum sunt definiţi de Legea nr.360/2002, funcționarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, conform Legii nr.293/2004."
Bun...si ce sa inteleg din asta? Ca actualii rezervistti sunt p-afara?

Huhu Rezea spunea...


Legea 80 despre sintagma - cadre militare.

Cadrele militare se pot afla in una dintre urmatoarele situatii:
a) in activitate, cind ocupa o functie militara. Calitatea de cadru militar in activitate se mentine si pe timpul cit acestea sint eliberate din functii pentru a urma diferite forme de pregatire in interesul serviciului, precum si atunci cind sint puse la dispozitie: in vederea incadrarii sau trecerii in rezerva ori in retragere; pentru cazurile de boala stabilite prin hotarire a Guvernului; pe timpul cit sint in captivitate.
Pot fi ofiteri, maistri militari sau subofiteri in activitate persoanele care au numai cetatenie romana;
b) in rezerva, cind nu ocupa o functie militara, dar intrunesc conditiile prevazute de lege pentru a fi chemate sa indeplineasca serviciul militar ca rezervisti concentrati sau mobilizati, iar la nevoie, in calitate de cadre militare in activitate;
c) in retragere, cind, potrivit legii, nu mai pot fi chemate pentru indeplinirea serviciului militar.

calin spunea...

Definitie:
"Art. 1
Prin cadre militare, în sensul prezentei legi, se înţelege cetăţenii români cărora li s-a acordat grad de ofiţer, maistru militar sau subofiţer, în raport cu pregătirea lor militară şi de specialitate, în condiţiile prevăzute de lege."
Eu n-am grad !!!

Huhu Rezea spunea...

Calin,
Hai sa terminam cu dogarismele! Nici el nu mai spune ca nu are grad, daca i s-a stabilit o pensie civila.
Nu v-a luat nimeni gradul. Uita-te in Livretul Militar, daca nu crezi.

calin spunea...

Nu e dogarism, caci n-am avut de-a face cu ei. Poate e coincidenta, si asta nascuta din felul cum am fost tratat in corespondenta purtata cu casa de pensii din care, la un moment dat, a rezultat ca sunt asistat social. De fapt cum sa interpretez chiar formularea dumneavoastra: "Nici el nu mai spune ca nu are grad, daca i s-a stabilit o pensie civila." Deci pensia e civila ! Ce cauta gradul militar la o pensie civila?
Bun...eu cred, din toata miscarea asta, ca se trage iar de timp. Colegi activi au afirmat ca nu s-a primit in unitati proiectul "supus dezbaterii publice". Cineva de la centru, in mod neoficial, a promis sa trimita o copie a documentului asa cum arata acum. Caci, in fond, pe ce s-a discutat? Vad ca urmeaza sa se culeaga propuneri si sa fie definitivat la nivel de specialisti. Pai, ce-au facut pana acum? Daca mai coroborezi situatia cu ce se vehiculeaza prin media ca premierul mai are cateva saptamani, cred ca treaba se va rezolva la paste - pastele cailor !

Moraru Dan spunea...

D-le HU,
Cateodata este mai bine sa taci.Cu gura inainte stii cine o ia..

Huhu Rezea spunea...

@m0raru
Mare tupeu, sa intri pe un blog si sa-i spui gazdei sa taca.
Tacând, nimeni n-a rezolvat ceva.In fata tacutilor castiga galagiosii si smecherii.
Daca asa considerati ca este bine, impuneti-va tacerea la Iasi.

Mihai spunea...

Hai Salutare

Din cîte stiu gradul militar se ”retrage” doar prin hotarire judecatoreasca definitiva.
Asa ca ar fi bine sa nu mai imbicsiti atmosfera cu imbecilitati emanate..... ,....ma abtin............
Da ,gen. Stanculescu poate spune ca a fost degradat voi nu aveti acest drept,ce afirmati se inscrie frumos spus la ”pervers”.

Mihai spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Mihai spunea...

Din ale lui Pacală:

Un proiect” avizat” in faza de dezbateri (propuneri).

Va urma;

Un proiect ”avizat”,dezbatut si completat cu propuneri trimis la reavizare.

Final
Brevetare metoda româneasca ;
TRAGERE DE TIMP SI TESTARE PIATA

Huhu Rezea spunea...

@avia
Se pare ca proiectul avizat a fost tuns si frezat de domnul Oprea, care a preluat initiativa.
O droaie de oameni participanti la acea inmtrunire, dupa cum se vede in poza, si nu poate niciunul sa explice, in mare, principiile proiectului.

Mihai spunea...

Ingrijorare mare! mos Alecuu??????)))))((((((?))))))((((((
Eu cred ca de cind a aflat vestea datatoare de sperante ,incontinuu, face si trimite propuneri la proiectul nevazut/nestiut, foarte bine documentate cu demonstratii prin tabele ,subtabele si calcule comparative intre grade si generatii, in ordinea cronologica a desfasurarii evenimentelor.
Doar asa mai poate scapa de morcov))))))?(((((((

Huhu Rezea spunea...

@avia
Plus ca Ponta,astazi, in sedinta de guvern le-a cam taiat macaroana, si lui Dusa si lui Oprea.
Zice ca nu se pune problema de reintroducere a pensiilor speciale. Stim bine ca el incude si pensiile militare in pensii speciale.
Admite doar... ceva reparatii pentru militari.
Poate abroga Legea 241/2013 ca sa nu se mai vaite unii, precum Kouachi de Arg, ca Ponta le-a inghetat pensiile si de aceea nu l-au votat.:):):)

Liviutatarush spunea...

https://drive.google.com/drive/#folders/0B2E13ZuH4RTcNmZXeHpXWjlIanc

CEZAR spunea...

Pomta ar trebuii sa le zica de la obraz ! Si asa le-ad dat ceva ..nejustificat ! Cuantumul obtinut pe o lege considerata IMORALA si ABROGATA !
Chestia cu inghetatul s-a practicat si in sectorul civil ..cand tot asa unii manarisera niste pensii...

CEZAR spunea...

Cunosc o persoana(individ) ..care in urma reprimirii cunantumului din 2010 a primit peste ..1800 ??
Acum urla si face spuma ca nu primeste si indexarea ! calculati cate indexari a primit in avans ....
Doar saparolul ii mai satura pe astia ...
Daca-i luam pe astia gen,,precum Kouachi de Arg, cu o vechime in munca au o pensie de te sperii...dar nu ajunge !! Trebe si indexarea ...

Huhu Rezea spunea...

Cezar
Pe legea nr.19/2000, multi civili au avut pensiile inghetate, dupa recalcularea din 2005, pâna prin 2010.
Am vazut in tabelele cu pensii recalculate ca unul a pierdut de la 14 000 lei vreo 8000 lei.Iti dai seama ce a insemnat pentru el Legea 241?
Mai sti....poate cere si el actualizarea.

Mihai spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Mihai spunea...

Căprare,io crezui ca ,cazuși din carlinga cînd colo tu esti pe aici. Ai vindut caprele? Hai ,fa cum ti-am spus . Caprele vindute ,țapul cu cartea de exploatare legata de git il lasi mostenire lui mos Alecu. Pe asta-i sigur pe pensie nu se stie.
Iar noi decolam spre o tara cît de cît normala cu oameni normali.Daca n-om gasi, cu pensia noastra ne descurcam in jungla , nu tu stres ,nu tu tot pacalici,ajunge arcul cu sageata cu otrava din buruieni in virf -nu trebuie bugete sofisticate aprobate de toti banditii, fructele-ti cad in gura, pentru cafea consumi doar apa,mai gasim vreo lighioana pe post de porc ,bastinașe sunt din belsug mai ales la pensia noastra.

Mihai spunea...

PS
Eventual numai cu acordul tau si al lor in calitate de nemultumiti de calitatea vietii pe aceste meleaguri, putem face apel si la serviciile lui EU-R 2650 pe post de sef alcercetarii in adincime sau gonac la vinatoare ca are mare pricepere in domeniu si a lui tigri 2 stict doar pentru a tine legatura cu mos Alecu.

CEZAR spunea...

Gata omule se aproba ..pozitiv !
Ba da ce satisfacut trecusi gardul ....

Huhu Rezea spunea...

Cu mare placere va insoteste potecarul . Face economie la coarde.Sare din liana in liana....Spunea cineva ca la Liane are experienta din Italia

sergiu spunea...

Intr-adevar, la civili li s-au inghetat pensiile pe o perioada de timp.Si unora dintre noi daca ramaneam(ramanem) in acest sistem de pensii ar fi trebuit(trebuie) sa ni se dea banii inapoi pt.cele 21 luni cand nu s-a aplicat cuantumul cel mai avantajos.Chiar trecand la pensii militare,cred ca tot ar trebui sa ii dea inapoi.

Huhu Rezea spunea...

Sergiu
Civilii au primit in plata cuantumul mai avantajos chiar din luna in care s-a recalculat pensia...pentru ca era stipulat in lege principiul.
Legea 119/2010 nu putea prevedea acest principiu pentru ca se pierdea ratiunea pt care a fost data.
Pentru a nu mai crea confuzii si sperante, Legea 241/2001 trebuia sa aiba regimul de reparatorie prin indemnizatii, ca la aviatori, nu trebuia sa se numeasca lege de reintregire a pensiei din 2010. Oricum, nu are aplicare retroactiva si de aceea instantele au inceput sa aplice amenzi celor care solicita aplicarea retroactiva a L 241.

sergiu spunea...

De acord cu tine.

Mihai spunea...

Cred ca mos Alecu in ciuda propunerilor de” inestimabila valoare” a ”faultat” in propriul careu iar lovitura de pedeapsa o sa fie executata ca de fiecare data de ”inaintasii cu limba orientata” din propria echipă care pe spinarea ”fraierilor din turma” au obtinut tot ce se putea obtine pentru ei.Acum mai au nevoie doar de inca un singur lucru,o lege care sa permita indexarea cuantumului din 2010.
Ulterior vor merge mai departe cerind si reparatii pentru sumele diferenta pierdute pe L 241.

Huhu Rezea spunea...

@avi
Cuantumurile din 2010, adica puse in plata prin L 241/2013, ar putea fi actualizate, daca noua lege le-ar transforma, fara recalculare, in pensii militare.
Daca noua lege prevede recalculare.... si cuantumul nou este mai mic decât cel din 2010, potrivit principiului cuantumului mai avantajos pensia din 2010 va fi din nou inghetata.

mos alecu spunea...

Deoarece nu avem nici un proiect de lege pe baza caruia sa ne spunem parerile !

Hai sa incercam sa ne spunem parerile despre ceea ce ar trebui sa cuprinda o lege a PENSIILOR DE STAT pentru militari ...
Folosind atit multele variante de proiecte de lege a pensiilor de stat ... cit si alte pareri ...
Fara sa ne legam de pensiile de invaliditate si pensiile de urmas ... care "decurg" din pensiile de serviciu .

Problema ar consta in :
- a) - vechimea in serviciu si virsta de pensionare
- b) - baza de calcul pentru stabilirea pensiei
- c) - modul de actualizare (crestere sau scadere) a pensiei in viitor
- d) - modul de "preluare" a celor care sint , deja , la pensie
------------------
a) - vechimea in serviciu si virsta de pensionare
Se vehiculeaza , in proiectele de lege aparute , virsta de 60 de ani si vechimea in serviciu de 25 ani .
- virsta de 60 de ani nu este cumva cam prea mare pentru indeplinirea atributiunilor de catre un militar ?
- poate ca virsta de 55 de ani ar fi mai "acceptabila" ...
------ aceasta fiind si virsta pina la care pot fi "in activitate" soldatii si gradatii profesionisti (conform unui recent proiect de lege initiat de Dusa si Oprea)
------ aceasta fiind si virsta "utilizata" in alte armate ale NATO
------ aceasta fiind o virsta "mai acceptabila" pentru posibilitatile indivizilor de a indeplini sarcini militare ...
------ aceasta virsta ne-trebuind sa aiba nici o legatura (pentru militari) cu tendinta de marire a virstelor de pensionare aplicabila in sistemele publice de pensii

mos alecu spunea...

Pareri , propuneri ...
Continuare....

- b) - baza de calcul pentru stabilirea pensiei
Aici ar fi doua probleme :
- b1) - "continutul" soldei care se ia in considerare
- b2) - care solda (din intreaga cariera) se ia in considerare

b1) "Continutul" soldei care se ia in considerare
- daca se doreste ca pensia de stat a militarilor sa reflecte pozitia atinsa de un militar in ierarhie ... atunci se va folosi "solda functiei de baza" (un fel de "solda tarifara") . Adica : solda de grad , de functie , vechimea , solda de comanda (fosta indemnizatie de comanda) .
----- pentru cei care , in anumite perioade , au avut si solda de merit si indemnizatie de dispozitiv ... trebuie avute , si acestea , in vedere ... deoarece , ulterior , acestea au fost acordate "pentru toti" , fiind incluse in solda functiei de baza ...
- includerea in baza de calcul a unor sporuri "nepermanente" va conduce la distorsionarea realitatii privind pozitia atinsa de un militar in ierarhie
------ pentru specialitati militare de genul : piloti , scafandri , vinatori de munte , genisti ... trebuie gasita modalitatea de includere in baza de calcul a unor sporuri definitorii pentru activitatea lor ; sporuri care le erau acordate numai in anumite conditii ...

b2) - care solda (din intreaga cariera) se ia in considerare
In proiectele de lege aflate in discutie se propune luarea in considerare a soldelor din diferite perioade ... Perioade avute in vedere de la ultima luna de activitate pina la media a 12 luni din ultimii 10 ani de activitate .
- media a 12 luni din ultimii 10 ani de activitate este corecta si pentru actualii "in activitate" ... si in activitatea acestora intervenind destule fluctuatii de incadrare
----- fluctuatii de incadrare care nu sint datorate activitatii lor proprii , ci sint datorate "sistemului"
- media a 12 luni din ultimii 10 ani de activitate ar fi corecta si pentru cei care au "suportat" procesul de restructurare
----- ei fiind cei care au fost nevoiti sa accepte mutarea pe functii mult mai mici fara "a fi vinovati" de acest "regres" in pozitionarea lor in cadrul ierarhiei militare

mos alecu spunea...

Pareri , propuneri ...
Continuare....

- c) - modul de actualizare (crestere sau scadere) a pensiei in viitor
Deoarece (in toate proiectele) este prevazut modul CORECT de stabilire a pensiilor de stat , pentru militari , ca fiind cel STRICT in functie de solda avuta intr-o luna de activitate ...
Acest mod reflectind cel mai bine pozitia atinsa in ierarhie de catre militarul respectiv ...
Este strict necesar ca ACTUALIZAREA pensiilor sa se faca folosind aceleasi elemente care au condus la STABILIREA acestora ... In esenta fiind vorba despre solda de grad si solda de functie a celor care sint in activitate la momentul actualizarii pensiilor .
- actualizarea pensiilor folosind inflatia si/sau salariul mediu pe economie conduce la "alterarea" raportului intre pensii si soldele celor in activitate .
----- actualizarea pensiilor folosind inflatia si/sau salariul mediu pe economie va conduce la cresterea pensiilor in timpul in care soldele celor in activitate "stagneaza" . Ca urmare se (poate) ajunge la situatia in care pensiile sa fie mai mari decit soldele celor in activiate ... In conditiile in care pensiile fusesera stabilite intr-un alt raport fata de soldele celor in activitate ...
----- in acelasi context ... pensiile celor pensionati in perioadele de "stagnare" a soldelor vor fi mai mici decit pensiile (marite prin inflatie) ale celor pensionati anterior

mos alecu spunea...

Pareri , propuneri ...
Continuare....

- d) - modul de "preluare" a celor care sint , deja , la pensie
Deoarece sistemul de pensii de stat trebuie sa fie un sistem prin care statul isi manifesta grija si recunostinta fata de cei care si-au pus "viata" la dispozitia statului ... Statul trebuie sa-i trateze cu aceeasi unitate de masura atit pe cei din prezent cit si pe cei din trecut ... Altfel ... cei din prezent "se vor retrage din contract" neavind nici o garantie "pentru viitor" ...
- toate pensiile aflate in plata TREBUIE RECALCULATE in noul sistem .
----- nu asa cum doreste ANCMRR ... ca pensiile din L.119 sa nu fie recalculate (pentru a ramine asa cum au fost "umflate" , si sa intre si la urmatoarele , eventuale , mariri ...
- toate pensiile (inclusiv cele stabilite anterior) trebuie sa reflecte acelasi raport fata de soldele celor in activitate
----- nu se poate admite ca unele pensii (stabilite anterior) sa fie mai mari decit soldele militarilor aflati in activitate
----- existenta de pensii anterioare mai mari decit soldele militarilor in activitate se poate admite NUMAI in contextul aplicarii principiului cuantumului avantajos ... Aceste pensii , prin stoparea maririlor ulterioare , vor ajunge sa reflecte tot pozitia atinsa in ierarhie

mos alecu spunea...

Pareri , propuneri ...
Continuare....

In toate parerile si propunerile anterioare am vorbit despre "raportul dintre pensie si solda celor in activitate" , si despre pericolul ca unele pensii sa fie mai mari decit soldele celor in activitate ...

Pensia NU TREBUIE SA FIE MAI MARE decit solda militarului omolog aflat in activitate !

Nu se poate admite ca un comandant de batalion (in activitate) sa aiba solda mai mica decit pensia unui fost comandant de batalion !
Comandant de batalion (in activitate) cu toate raspunderile si eforturile zilnice , fata de fostul comandant de batalion cu grijile lui !

Sa nu mi se spuna despre posibilitatea ca militarul pensionar americanesc sa aiba pensia peste 100% fata de (fosta lui) solda ... deci pensie mai mare decit a omologului sau in activitate ...
Sint (si acolo) conditii ca unii sa primeasca pensii umflate ... Au si ei "baietii" lor din diferite arme si specialitati care "pot activa" pina la sicriu ... "Baieti" carora li se permite (pe ochi frumosi) acest lucru !

Nu cred ca exista , in armata americaneasca , comandant de batalion infanterie marina care sa poata sa activeze peste 30 ani (pensie ... 75% din solda) ... Dupa cum nu cred ca , in armata americaneasca , exista comandant de batalion infanterie marina (pensionar) cu pensie mai mare decit solda comandantului de batalion de infanterie marina in activitate ...

mos alecu spunea...

Legat de problema ca ANCMRR propune ca pensiile "din L.119" sa nu fie recalculate dupa principiile de calculare a pensiilor de stat ...
Apare si un efect pervers ...
Conform proiectelor de lege a pensiilor de stat calculele se fac ast fel :
- pentru un numar X de ani reali ca vechime in serviciu se acorda Y procente din baza de calcul
- pentru un numar Z de ani "virtuali" (rezultati din conditiile de munca) se acorda IN PLUS inca W procente din baza de calcul
- ....
La pensiile care se vor recalcula se va respecta algoritmul de mai sus ...
La pensiile care NU se vor recalcula ... nu se va respecta acel algoritm ... Se va inscrie in documente ca "pensia este in cuantum de ...lei" asa cum a provenit ea din L.119 .

Ca urmare , pentru pensiile NE-RECALCULATE nu se mai poate aplica HG S-1019 ... deoarecxe :
- in documentele pensiilor ne-recalculate (preluate numai in cuantumul din L.119) nu apar datele referitoare la anii rezultati din conditiile de munca pe HG 1294/2001
----- in l.119 conditiile de munca "au fost folosite" dupa alte principii fata de principiile din proiectele de legi ale pensiilor de stat
- nu se pot "transforma" anii din conditiile de munca pe hg 1294 in ani din conditiile de munca pe hg s-1019...

Aceasta fiind o alta "bucurie" a propunerilor calexandrului ... de a nu se racalcula pensiile din l.119...

mos alecu spunea...

Legat de problema ca pensiile nu trebuie sa depaseasca soldele omologilir din activitate ...

O sustin in continuare ...

Ar fi si "un semnal" (al militarilor pensionari) dat catre cei din activitate care au o parere proasta despre "nesimtitii" de militari pensionari si din cauza (mai ales ... din cauza...) ca sint multi pensionari cu pensii mai mari decit soldele omologilor lor aflati inca in activitate ...

Problema comporta si o reactie adversa din partea unora din activitate care ar putea sa se bucure ca vor avea pensii mai mari decit au fost soldele lor ... Dar acest lucru va conduce la perpetuarea nemultumurii celor care vor ramine in activitate dupa ce cei "multumiti" de situatie se vor fi pensionat ...

Mihai spunea...

mos Alecule ,”truda multă” pentru ca să ce ?
După cum au mers lucrurile privind salarizarea si ierarhizarea functiilor in raport cu gradul ceea ce spui nu prea se poate ”betona”prin ograda noastra.Vrind nevrind tot vei mai gasi un lt.col sa zic cu pensie mai mare ca si lt.col in activitate sau de ce nu in unele cazuri chiar si ca si col. Asa au fost vremurile cîndva ,grad mic,functie mare,mare.
In alta ordine de idei cam ce crezi ca o sa rezulte din mirîiala asta ancmrr si scmd?
Te-ai intrebat cumva ,mă ce ascund astia de la sindic cind spun”nu vor fi necesare fonduri suplimentare pentru plata pensiilor”este nevoie doar de o lege care sa consfiinteasca statul de militar”.Nu crezi ca zicerea bate cam asa -vrem o lege prin care sa fie consfiintit cuantumul din 2010 in plata actualizat prin indexare ? De restul nu ne intereseaza ,nu avem treaba cu grupele de munca,etc baza fiind;cumul pensie -salar, cuantumul din 2010-indexarea-recuperarea diferentelor.
Poate cineva sa raspunda ce lege forta domnul Dogaru sa fie discutata in parlament prin noiebrie -decembrie 2013? S-a batut palma politica pentru ceva necunoscut de nimeni si trebuia respectat algoritmul doar pentru minime beneficii.
Sunt multe semne de intrebare asupra onestitatii taberelor . Este păcat ca se revine la dialog doar sub presiunea maselor sau masele trebuie sa inteleaga ca politicienii trebuiesc ”insurubati ”in momentele propice.

Liviutatarush spunea...

Am postat eu mai sus pe google drive proiectul Dusa si prioectul Dobritoiu.
https://drive.google.com/drive/#folders/0B2E13ZuH4RTcNmZXeHpXWjlIanc

mos alecu spunea...

@Liviu Tatarush vineri, 16 ianuarie 2015, 08:52:00 EET :
Ambele-amindoua proiectele este unul singur ...

Este acel proiect "Dusa" ...
6 luni din 5 ani , 72-76% si marea iubire a calexandrului : pensiile pe l.119 SA NU SE RECALCULEZE
Sa ramina asa cum au fost ele goprificate ; si sa intre si la majorarile ulterioare ...
Iar pensiile pe l.263 (la fel de contributioniste ca si cele pe l.119) sa se recalculeze ... si sa nu intre la majorarile ulterioare ...

Huhu Rezea spunea...

Ma intreb... ce proiect de lege crede SCMD ca se va aplica, de nu e cazul sa se poarte discutii pe el?
Se pare ca SCMD si ANCMRR-istii sunt multumiti de actualele cuantumuri in plata si nu-si doresc alceva decât ca.... unii sa-si pastreze acest cuantum-anecemeristi- si ceilalti sa-si actualizeze cuantumul acordat prin L 241/2013.
Eu prefer proiectul publicat pe pagina Dep Jurid al SCMD, proiect pe care l-am apreciat inca din toamna lui 2013, asa cum se poate vedea aici
http://www.huhurez.com/2013/10/proiectul-legii-pensiilor-militare.html

mos alecu spunea...

Calexandrul ANCMRR-ist "trage" tare !
Sa nu se recalculeze pensiile goprizate cu pompa ... ale celor din conducerea ANCMRR ..
Dac-or fi fiind dintr-acestia si pe la SCMD ... treaba-i clara ...

//groups.yahoo.com/neo/groups/roarmy230/conversations/messages/33201

mos alecu spunea...

Iar cind soldele vor fi aduse la nivelul cerut de l.284/2010 (odata si odata trebuie sa se aplice si aceasta lege) cresterile de solde vor fi undeva pe la +75% ...
Cresteri care nu se vor putea reflecta in pensiile clexandriste care nu au fost recalculate conform cerintelor legii pensiilor de stat ... Nu se vor putea reflecta deoarece acestea nu au fost recalculate pe baza soldelor celor in activitate ...
De altfel acele cresteri de solde nu se vor putea reflecta in nici o pensie de-a militarilor ... deoarece calexandrul vrea ca pensiile sa se actualizeze cu inflatia si salariul mediu pe economie ...

Mihai spunea...

@ mos Alecu, cum stai cu morcovul?
că cînd crezi ca vor pune in functiune L 248 daca cu gura lor grăiră că trebuie reanalizata.Sau la reanalizare o sa devina din „marele proiecte„ ”drumuri expres”.

Mihai spunea...

sansa grabirii adoptarii legilor lui mosu si eu-r ar fi (după eu-r 2...) sa se-nbete rușii si sa ”greseasca” granita.
Altfel se pare ca va ramîne batuta-n cuie actuala.... cu variantele ei..si aia si cealalta.
Oricum daca stam bine si analizam si L 164 s-a născut dintr-o necesitate de moment.

CEZAR spunea...

PILOTE....sa intele ca acuma se muta morcovul si sfecla fara vaselina la ...Mosul prostanac...????

Mihai spunea...

Căprare ,i-am dat de ajutor si ”stewardesa de pe gard” si tot nu face fata. Creste,creste....