Un produs Blogger.

miercuri, mai 20, 2015

Comisia de buget, finante a Senatului a avizat Proiectul de lege privind pensiile militare si a respins 2 amendamente

13 comments




13 comentarii:

Huhu Rezea spunea...

Este adevarat ce se spune Comisia in motivul respingerii amendamentului nr.2 privind media soldelor de functie.
Ce se fac insa cei pensionati in perioada micsorarii soldelor de catre Guvernul Boc in privinta soldei de grad care intra in compunerea bazei de calcul?
Pâna la prima majorare a soldei celor in activitate, recalcularea pensiilor in plata se face, la cerere sau din oficiu, potrivit soldei de grad avute la data deschiderii dreptului de pensie, deci cu solda de grad micsorata.

Huhu Rezea spunea...

Pentru scepticii care nu cred in acest Proiect, sceptici printre care m-am numarat si eu pâna mai odinioara.
Actualizarea, recalcularea si optiunea pentru sistemul de calcul promovat de acest Proiect se refera doar la pensiile militare.
Odata declarate pensii militare prin art. 111 alin.(1) se indeplineste conditia esentiala pentru aplicarea articolelor 61, 124 si 111 alin.(2)-(3) tuturor pensiilor militarilor recalculati/revizuiti prin L 119/2010 si OUG nr.1/2011.

R-26500 spunea...

@ Huhurez Rez joi, 21 mai 2015, 20:57:00 EEST.

Este imposibil ce sustii tu. Recalcularea/actualizarea pensiilor personalului pensionat pana in 2011 pt. deveni pensii de real militare necesita niste sume bani alocate in plus de la buget fata de cele alocate pt. bugetul actual. Numai ca Ponta & Oprea NU au alocat niciun leu pt. anii 2015-2019, ceea ce inseamna ca cel putin pt. perioada in cauza este exclusa din conceptie orice posibilitate de recalculare/actualizare. Recalcularea este oricum exclusa prin textul legii, ar mai fi ramas speranta actualizarii. Numai ca si asta a fost "ucisa" din start de proiectia bugetara a lui Ponta, neexistand nicio sansa de actualizare pana in 2020.

Optimism, optimism, dar ce faci, aduci tu de acasa banii pt. recalculare/actualizare? Intrucat Ponta si Oprea nu aloca niciun leu. Dovada de necontestat este Sectiunea a 4-a de la pag. 4 de aici [http://www.senat.ro/legis/PDF%5C2015%5C15L212EM.pdf]. Prin urmare, fara suplimentarea bugetului, este exclusa orice recalculare/actualizare!

Acum, tu fiind fan PSD, este greu sa accepti ca Ponta ti-a tras "leapsa" chiar si tie. Noi, cei cu L. 241/2013 "l-am citit" mai demult de ce e in stare, cand ne-a pacalit ca ne reintregeste pensiile, insa din acel moment ni le-a si "inghetat" pe viata. Acum face cam aceeasi schema, ne vinde titlul legii pensiilor militare prin care sa ne convinga ca avem pensii militare, desi pensiile vor fi tot aceleasi ca cele stabilite de Boc mai inainte, doar ca le "porecleste" ca fiind militare.

emillian123 spunea...

Domnilor si Doamnelor(ordinea asta e mai mult cu aspect "protector..."):o tot suciti si invartiti in fel si chip; NU ATI INTELES (OARE..?) CA TOATA POVESTEA CU: RECALCULAREA RE-REVIZUIREA -REINTREGIREA PENSIILOR MILITARE (singurele pensii "speciale" -in parte taiate)= A FOST PUSA LA CALE DE PUTEREA ROSIE-VIOLETA inca din,cel putin - ian.2009, dupa luarea puterii: cu 35%-35%, cand s-a refacut FSN-ul=majoritate aproape absoluta, la"vot" -aproape -constient...?! al romanilor-care par ca doresc "protectia...?"statului rosu...! Asa ca, toate guvernele implicate-NU VOR SA FIE LEGATE DE OBLIGATII FINANCIARE FATA DE MILITARI-in prezent si viitor...; tot ce au facut cu pensiile militare au fost " gesturi" stangiste -de crestere voluntara a pensiilor militare mici-pe seama taierii celor mai mari(pt. ca,nu-i asa?..="s-a facut dreptate..M.M. si S.OF.- clasa muncitoare din armata!-" cum s-a exprimat in clar tov. OAJDEA-fost parlamentar PDL.=de "dreapta"=nu-i asa ?), si/sau au "TRAS"/"ORDONAT" SA SE TRAGA ...in 1989...!-cum s-au exprimat altii -in anii 2010...Va rog sa revedeti CU MARE ATENTIE legislatia pensiilor din 2010 incoace(lg.119/2010, H.G.735 si H.G.737 din 2010, O.U.G. 1/2011, O.U.G. 59/2011-coroborat cu lg.19/2000): in afara pensiilor militare (si politiste)-NICI O PENSIE SPECIALA (LG.119/2010-art.1, alin.c-h) NU A FOST TAIATA..!CI AU FOST MENTINUTE SAU MARITE -INTENTIONAT...!Deci practic-OPERATIUNEA "pensii militare" incepand cu 2010 -este O RAFUIALA...ACOPERITA CU O DIVERSIUNE -"a pensiilor nesimtite"-in conditiile TAIERII VENITURILOR BUGETARILOR cu(cel putin) 25 %....Si va mai repet ca TOATE PENSIILE MILITARE TAIATE-AU FOST TAIATE NELEGAL- deoarece: FRAUDULOS- Boc si Basescu AU SCHIMBAT -ILEGAL- ALGORITMUL DE RECALCULARE (art.3 din lg.119/2010..!-iar art.5=E CONTRAR art.3/lg.119/2010!!) A PENSIILOR MILITARE-prevazut de lg.19/2000-ACTUALIZATA-inca din 2002- in art. 180,indice 3.alin. 1-7=cu ALGORITMUL DE RECALCULARE prevazut de lg.19/2000-varianta ORIGINARA- NEACTUALIZATA -din 2000- si DECI EXPIRATA - in 2010...!

Huhu Rezea spunea...

R26
Ești atât de sceptic încât pari mai bucuros daca nu ți se aplica actualizarea/recalcularea pensiei.
In primul rând legea se aplica din 2016. Nu era nevoie sa aloce fonduri la bugetul pe anul 2015.
De unde ai scos-o p'aia ca nu s-au prevăzut fonduri pe anii 2016-2020 ca nici nu s-au adoptat acele bugete anuale.
Nu mai Huli L 241 ca te bate Al de Sus! Daca la recalcularea pe L 119/2010 ți se aplica regula generală din L19/2000-cuantumul mai avantajos, ce zici, ți se indexa pensia in plata?
Evident ca nu, pana nu era depașită de pensia revizuita.

Huhu Rezea spunea...

Ar fi bine ca toti cei care nu pot sa inteleaga ce se va intâmpla cu pensiile militarilor stabilite inainte de anul 2011 sa astepte Ordinul de aplicare, despre care se vorbeste in articolele 61 si 111, in care se va explicita cum se face actualizarea, cum se face recalcularea, cum se aplica sistemul de calcul al noii legi.

Dan B. spunea...

@Huhurez: Solutia privind necazul celor cu retributia diminuata cu 25% este la indemana rezervistilor in cauza, adica aleg alta perioada de 6 luni.
@R-26500:Bugetul national esteintocmit anual, nu pe cincinal. In cel virtual, pt perioada 2015-2019, sunt evidentiate ceva principii si intentii.
Pe de alta parte, am mai vazut decizii guvernamentale puse in sarcina urmatorului premier!

Huhu Rezea spunea...

@Dan Buzescu
Daca ai inteles din art.28 ca poti sa alegi si solda de grad, ai inteles gresit.
Solda de grad care intra in baza de calcul este cea corespunzatoare gradului avut la trecerea in rezerva. Daca ai avut norocul sa treci in rezerva in perioada in care Base-Boc au ciomizat salariile/soldele... aia ramâne si in baza de calcul pâna la prima majorare de solde de dupa intrarea in vigoare a legii.
Art. 28 spune ca poti alege soldele functiei de baza... care sunt altceva, nu solde de grad.

Huhu Rezea spunea...

Un bagator de seama, care intelege legile de parca le-ar citi cu ochelari de cal, ii indeamna pe militari sa-si aleaga perioada de 6 luni consecutive si din timpul lui Boc, pentru ca atunci n-ar fi fost micsorate soldele.Sa-i intrebe pe cei care au iesit recent la pensie daca au avut miscsorate soldele/salariile care au contat in calculul punctului de pensie.

Mihai spunea...

Mosul Alecu si patronul lui R 26... au un tipar de inteles legi de care nu-i poti despărti.
Daca le strici tiparul suporti consecintele.

Huhu Rezea spunea...

Ar putea cineva sa-l lamureasca pe cel care citeste legile cu ochelari de cal ca Boc n-a micsorat coeficientii de ierarhizare a functiilor si gradelor? Boc a micsorat cu 25% valoarea sectoriala de referinta care, la rândul ei, a micsorat corespunzator toate elementele componente ale soldei functiei de baza.
Când Proiectul spune ca actualizarea/recalcularea se face potrivit soldei de grad de la momentul trecerii in rezerva se subintelege ca se pastreaza coeficientii de ierarhizare si valoarea de referinta sectoriala din acel moment.Pentru cei pensionati in era base-boccista din 2010-2012 valoarea de referinta sectoriala a fost micsorata cu 25%.
Abia actualizarea reglementata de art. 61 aduce valoarea de referinta sectoriala sau corespondentul ei din noua lege a salarizarii la valoarea care a determinat majorarea soldei celor in activitate, prima majorare dupa intrarea in vigoare a legii pensiilor militare.

Huhu Rezea spunea...

Precizare.
Pe acest blog nu s-a sustinut nerecalcularea pensiilor pentru militari stabilite inainte de intrarea in vigoare a noii legi.
Inca din 2013, când a aparut proiectul Dusa, care intr-adevar nu permitea recalcularea, sunt numeroase articole in care s-a sustinut egalitate intre toti militarii, indiferent de perioada in care s-au pensionat.
Pe acest blog au fost criticate reglementarile care permit taraganarea recalcularii pensiilor stabilite inainte de anul 2011.
Am atras atentia ca actuala formulare a Proiectului taraganeaza recalcularea definitiva chiar si a pensiilor stabilite dupa 01 01 2011, pâna la majorarea soldelor activilor. Clarificari ar putea aduce Ordinul de aplicare a legii, daca nu se aduc modificai in prosesul de adoptare legislativa.
Cum as putea sa-l conving de contrariu pe cel care spune ca valoarea de referinta sectoriala ar fi altceva decât valoarea sectoriala se referinta? Cum sa-l conving ca in calculul soldelor, coeficientii de ierarhizare a functiilor si gradelor ramân , cu mici exceptii, aceiasi, de la an la an, valoarea variabila fiind valoarea sectoriala de referinta?

Huhu Rezea spunea...

Pentru comparatie, sa vedem cum s-au reactualizat pensiile potrivit L 164/2001.

ART. 79
(1) Pensiile militare stabilite în baza legislatiei anterioare datei intrării în vigoare a prezentei legi se recalculează astfel:
a) cuantumul pensiei în plată se actualizează, având ca bază de calcul solda lunară brută în vigoare la data aplicării prezentei legi, corespunzătoare functiei maxime exercitate şi gradului militar, avute la data trecerii în rezervă, pe baza unei metodologii aprobate prin hotărâre a Guvernului**),

Adica au fost aduse soldele la valoarile din momentul intrarii in vigoare a legii, corespunzator functiilopr si gradelor avute la data pensionarii.
Mai departe, pâna in 2004, nu s-a mai facut nicio actualizare desi soldele activilor au mai fost majorate.
Acum actualizarea este amânata inca 2 ani de la data primei majorari a soldelor activilor.