Un produs Blogger.

vineri, octombrie 23, 2015

Directorul Casei Sectoriale mentine suspansul in legatura cu recalcularea pensiilor militare

13 comments

Dincolo de dezacordul din titlu.

Cititi pagina din Observatorul militar


13 comentarii:

Unknown spunea...

Mie mi se par destul de coerente aceste precizari in sensul ca respecta principiile legii cadru si anume indiferent de cum se vor elabora normele de aplicare cu privire la actualizare/recalculare un lucru este sigur si anume ca baza de calcul folosita va fi media tuturor veniturilor brute realizate in sase luni consecutive din ultimii cinci ani de activitate actualizate la data deschiderii dreptului de pensie. Suspansul consta in faptul ca nu se stie la care pensii se va pondera baza de calcul cu un procent de pana la 15%. Acest fapt se va reglementa in normele de aplicare. Ca o parere personala cred ca acest procent se va acorda diferentiat pensionarilor care au activat in teatrele de razboi, celor care au suferit accidente sau cei cu merite exceptionale(sa dea Domnul sa nu fie asa si sa se aplice la toti pensinarii). In orice caz normele de aplicare nu se vor abate de la principiile normei cadru.

Trofin spunea...

Suspansul cu recalcularea in anul 2016 este ridicat , cred eu , de precizarea ca toate pensiile vor fi indexate , in anul2016 , inclusiv pensiile beneficiarilor Legii 241/2013 . Pentru recalculare , sunt necesari un numar mai mare de pasi cu o durata care poate depasi anul 2016. Unde se mai pune si necesitatea emiterii unor acte normative de corectare a inexactitatilor din legea promulgata.

Huhu Rezea spunea...

Asta cu veniturile brute actuaklizate la data deschiderii drepturilor de pensie este valabila pentru cei care se vor pensiona pe Legea 223.
Pentru unii din cei cu pensii in plata data deschiderii drepturilor este in secolul trecut. Fereasca cineva ca veniturile sa ramâna la valorile de atunci.
Directorul putea sa precizeze la ce data se actualizeaqza veniturile brute in vederea primei recalculari a pensiilor in plata.
Stim ca actualizarile se vor face la valorile soldelor activilor.

Huhu Rezea spunea...

@Trofin
Indreptarea legii s-ar putsa face pana in ianuarie. Si asa e un timp mort pana atunci. Ik durea gura pe director ca sa atraga atentia ca legea are greseli mafi de corelare a textelor?

Unknown spunea...

dle h , uite ca tot nu va las ,iar am o intrebare ;asta cu actualizareaveniturilor brute la deschiderea dreptului de pensie , pentru cine isi va cere pensie in 2016 , atunci veniturile brute pe care impricinatul le afea inainte de 2001 m stiti povestea .i se actualizeaza la deschidrea dreptului de pensie acum pe llegea aceasta noua , acela avea venituri in perioada 1990 1994 , in ultimul anavea grad de capitan si un venit brut de 300000 ,atunci stiu ca era cea mai mare inflatie .

Huhu Rezea spunea...

Da, @Eufrosina. Veniturile brute avute in cele 6 luni alese se actualizeaza la valorile soldelor de functie si grad din 2016 si se face o medie pentru stabilirea bazei de calcul potrivit art. 28. Uitati de actualizarea functie de inflatie. aia se numeste indexare.
Pe blogul Potecarului am vazut ca aveti alte nelamuriri.

Unknown spunea...

si eu v-am vazut acolo , nu imi place ce zic aceeea pe acolo ,dar mai dau si pe acolo , acum e in regula ,m-ati ajutat mult . mai era o problema legata de vreo 5 ani pe care ii avea in civilie , inainte sa vina la STS , adica ,cum era pe atunci , tranfer in interesul serviciulii , mai mult cartea de munca i-a fost inregistrata la STS ..ar putea sa ii foloseasca numai pentru vechime,pentru acel -1%,cam asta mai era , dar de nu sa fie cum o fi sa o vad pe sora mea linistita , dle H sa stiti ca va admir , santeti mama ranitilor ,zau asa , aveti o rabdare de fier , asi fi curioasa sa stiu ce varsta aveti , meseria de baza v-o stiu ,pe cealalta o intuesc ,

Huhu Rezea spunea...

@Eufrosina
Chiar nu stiu ce sa va spun despre cei 5 ani lucrati anterior. Acelasi lucru il spun si despre anii lucrati dupa trecerea in rezerva la cei care au mai mult de 10 ani vechime in serviciu.

In formularea art. 19, stagiile de dupa trecerea in rezerva ar putea fi stagii cu o jumatate de norma in cazul pensiei de invaliditate gradul III.
Tot din formularea art.19 ar rezulta ca pensie militara se acorda numai pentru anii de vechime in serviciu si sporurile pentru grupele de munca.
Când v-am auzit ca aveti raspuns de la Casa sectoriala pe art.19, ma gândeam ca aceste necunoscute au fost clarificate.

Unknown spunea...

ce sa va zic , acel nepot nu vrea sa imi zica , nu stiu de ce , dar voiam sa stiu eu ca sa ii spun sora-mi , ca am impresia ca nici ei nu vrea sa iispuna , dar lasati , treaba lui .erau deja curiozitatu ale mele , sant de felul meu obisnuita sa duc totul pana la capat , dar o sa vada atunci , in legatura cu acest subiect eu cred ca ar fi normal sa ia in considerare situatia de dinainte de 2001, adica asa era pe vremea cealalta , in prezent ,desigur nu mai este cazul sa se ia in calcul ,fiindca legea precizeaza ultimul loc de munca , ori la impricinat locul de munca ultimul ar fi armata m ce face cu ceilalti ani de munca efectuati inainte ? poate mai sant cazuri . ,nu ar fi biene sa se clarifice prin norme de aplicare ? in rest sa vedem ca se aplica legea asa cum e ca in rest am vazut ca se plang de mai multe

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Kaka-maka! Eu am intzeles, la un moment dat, ca se vor revizui iar grupele de munca, sau ceva de genul asta, mai spre sfarsitul acestui pseudo-interviu! Apoi nr. TEL VERDE INFO 0725939301 si blogul www.mapn.ro par mai optimiste pentru aburirea noastra cu promisiuni pentru pastele cailor! Daca n-as fi jurnalist, l-as mai fi crezut pe ici, pe colo, si printre baltoacele acestor generalitati citite din caietul zilnic de sarcini! Recunosc ca si eu mai iau cate un interviu, ca acel pe care il descriu mai jos, dar fortzat de imprejurarea ca senatorul sau deputatul e la Bucale, iar eu in provicie, si greu dau de ei, iar redactorul sef ma preseaza ca maine apare ziarul si trebuie interviul...Banuiesc, mai mult ca sigur, ca domnia sa nu a raspuns cu mustiucul in reportofon si Biblia Legii pensiilor militare (tradusa in limba romana din cea de contzopisti de birou parlamentari) in ,,manuri''la intrebarile unui jurnalist, bine informat cu framantarile si problemele pensionarilor, ci doar dupa un telefon dat din redactie, cam asa: -,,Alo, mandeo gradu', vezi ca vreau sa-ti iau un interviu, fara ,,cacofon,'' cu pensiile brotacilor, asa ca sa le mai inchid mestecatorile fomistilor cu ciuful alb si contul varsat in farmacii...Vezi si tu, asa, cam ce vor si cu ce ai putea sa-i prostesti! Dar vezi sa dea bine copt pe coaja si crud la miez si, dupa ce-l scrii, da-mi-l prin mail si dumnica o sa bem o bericica de saftea in Cismigiu!''... Cu ce noutati s-a remarcat distinsul ofitzer? Nu cumva trebuia clar sa ne explice exact protocolul esalonarii si distribuirii pensiilor militare, cu date aproximative macar, dupa recalculare-reactualizare, ori ceva despre metodologii? Sau treaba cu maririle soldelor la activi, inainte si dupa 01 01 2016, si cum pot fi aplicabile recalcularile si actualizararile, intrucat dupa aceste principii ar fi trebuit sa fie explicat, in detaliu, ce si cum sa ne putem dumiri si orienta si noi mai precis? Daca e de aviatie, e in aer; daca e terestru, e la pamant! Mai sunt, ele, multe pe care adminul Huhurez le tot intoarce pe toate partzile pe aici, cat si onor domniile voastre, stimati postatori, si el le stie de la ,,ochii albastrii,''dar o face pe...aerianul! Sau pe terestrul...Am citit un articol, si doar atat! In rest, lemn-Tanase de Dambovitza! Onor, Huhurez, poate sa-i dea clasa la explicatzii, si mi-ar place sa aud ca s-a dus, pe furish, la dansul sa ia lectzii din meditatii pe tema de pensii militare! Nu-i exclus, inca...

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Un prieren anonim a transferat acest comentariu pe blogul din vecini, dovedind ca m-am incadrat opiniei generale ca Directorul Casei de Pensii a fost superficial in declaratii si a dovedit ca este foarte slab pregatit pentru a putea fi capabil sa ne informeze corect cu framantarile si problemele noastre! Poate este si domnia sa impins de curiozitate sa afle parerile noastre in aceasta privinta, zau ca i-ar prinde bine, daca are si acest interes...

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Aseara, PSD a anuntat ca va creste pensia minima de subzistenta la 500 de lei, cat si a treisprezecea pensie, de la 2.353 lei in jos. Am fi fost bucurosi sa se aplice din anul acesta dar, fiind un consum din Buget si trebuind aprobari, nu stiu in ce masura si cand se vor aplica aceste module sociale, cat si altele...As ramane recunoscator celui care este mai informat decat mine cu explicatii mai amanuntite.

emillian123 spunea...

Referitor la "reincadrarea in grupe de munca" afirmata de D-l Col. Luca in interviu, eu cred ca ea- "incadrarea"- nu se poate face decat in ceva ce exista (..?..)-adica in baza H.G.S. nr.1019/2010 -aplicata activilor si pensionarilor noi-de dupa 01.ian. 2011; altfel s-ar creea o discriminare intre generatii de pensionari...!