Un produs Blogger.

vineri, octombrie 30, 2015

Iulian Vlad dezvaluie in premiera dispozitivul militar pe care Securitatea l-a avut in zona CC, in dimineata zilei de 22 decembrie 1989

27 comments
Generalul a avut joi, 29 10 2015.  prima ieșire publică, după 26 de ani de tăcere, în cadrul Conferinței cu tema „1989 – Adevăr și manipulare”, organizată de către Universitatea „Constantin Brâncuși“ din Târgu-Jiu.
Regimul postcomunist l-a condamnat la 25 de ani de inchisoare
Este constient Iulian Vlad ca, daca regimul Ceausescu nu cadea, aceiasi procurori si judecatori care, in obedienta lor, l-au condamnat 25 de ani, ii cereau si aplicau pedeapsa capitala, dar pentru tradare si complot impotriva orânduirii socialiste?



Câteva citate di discursul generalului.

„Prin natura funcției pe care o aveam în decembrie ‘89, am fost plasat în centru sau în epicentrul evenimentelor din decembrie 1989. (…) Prin natura funcției pe care mă aflam trebuia să cunosc ansamblul situației și trebuie s-o mărturisesc, cu modestia care se impune, că am cunoscut-o și am stăpânit-o în cea mai mare măsură. Atât generalul Gușe, care pentru memoria lui, cu toții îi suntem datori, pentru că a fost un foarte bun patriot, un mare român, cât și subsemnatul, nu făceam parte din ceea ce se proteja și mai târziu s-a numit «Cupolă» de către unii sau «Conspirație» de către alții, sau câte alte denumiri. Noi, în zilele acelea de început, ne-am făcut pur și simplu datoria de pe funcțiile pe care le aveam”.

„Generalul Gușe era șef al marelui Stat Major, deci comandantul executiv al Armatei, iar eu eram ministru secretar de stat, șef al Departamentului Securității Statului, cealaltă forță armată a statului, pe care o avea țara atunci. Puterea armată era în mâinile noastră. Evident că cei care au fost mai apoi beneficiarii puterii la care pe noi nu puteau să ne asocieze, pentru că nu făceam parte din același grup și nu făceam niciodată parte din același grup. Pe cale informativă se întrevăzuse posibilitatea unor provocări care ar fi determinat o vărsare de sânge fără precedent și, apoi, știți ce s-a proferat la posturile de radio și la televiziune. Trebuia să ţinem în frâu această forță de apărare a statului. Am făcut-o în chipul cel mai conștient. (…). Nu puteam să fiu cooptat în diferitele organisme care au vrut să statueze forma de putere care atunci a luat ființă, pentru că noi nu făceam parte din aceeași grupare. Cei care au beneficiat de putere de la primul și până la ultimul au fost într-o formă sau alta puși de acord în prealabil. Și știți proverbul că «cine se aseamănă, se adună», așa că nu a fost prea greu să se adune”

„S-a intenționat și ar fi fost o crimă fără precedent cu urmări nebănuit de mari, cu vărsare de sânge ca niciodată, dacă între armată și forțele de securitate s-ar fi iscat un conflict, dacă trăgeau unii împotriva altora. Încercări s-au făcut, iar unele au fost chiar reușite, cum ar fi cazul de la Otopeni, în care au murit câteva zeci de copii, de tineri, abia încorporați în luna noiembrie în armată, care au fost pur și simplu măcelăriți. A fost vorba și de nechibzuința unui comandant care răspundea de paza aeroportului, dar cel mai mare rol l-a jucat diversiunea. Imaginați-vă ce s-ar fi putut întâmplat, dacă această diversiune s-ar fi generalizat. S-au mai încercat și prin alte locuri și toate au avut aceleași trăsături, dar spre cinstea și onoarea generalului Gușe, un militar și un patriot desăvârșit, a făcut cu cinste față responsabilităților uriașe“.

„Instituția pe care am coordonat-o i-a prezentat șefului statului informații în flux continuu până în momentul în care a luat hotărârea să plece din sediul Comitetului Central. Nu putea să mai rămână în fața Comitetului Central, pentru că în fața sediului e o piață imensă, care se numea cândva Piața Palatului, iar acum Piața Revoluției. Piața aceea a devenit în câteva ore neîncăpătoare, pentru că în dimineața zilei de 22 decembrie, mase imense din zonele industriale ale capitalei, la care s-au atașat alți mulți cetățeni, s-au îndreptat către această agoră. Ceaușescu nu mai putea să rămână acolo, în sediul Comitetului Central.

„În zona care se circumscrie, între bulevardul Magheru și b-dul Bălcescu și până la Universitate, și pe strada Edgar Quine și pe strada acum Regina Elisabet și bulevardul Brezoianu urcă spre strada Știrbei Vodă și se întoarce spre est, spre partea Hotelului Athene Palace, în spatele Ateneului Român, în această zonă eu aveam dispusă forța unei brigăzi, care este o mare unitate, cu tot armamentul de luptă, pentru că deja se dăduse decretul de mobilizare generală și toate unitățile erau mobilizate pentru război. În afară de asta, în cadrul intern, dar care urma traseul celui dintâi, adusesem actuala Academie «Alexandru Ioan Cuza» a Ministerului de Interne al cărei comandant fusesem un anumit număr de ani, iar această funcție mi-a plăcut cel mai mult, pentru că sunt dascăl ca meserie de bază. Acolo mai erau 700 de elevi, cu armamentul din dotare, și cu alt nivel de instruire decât al soldaților și 200 de ofițeri. Aproape că nu se putea să treci de oamenii aceștia. În dimineața zilei de 22 decembrie, la ora 8 și câteva minute, eu mă aflam de câteva zile la Comitetul Central, de unde nu mai putea pleca obiectiv la minister; am chemat la ordin pe șefii statelor majore de la cele două unități: șeful Școlii militare de ofițeri, colonelul Gheorghe Rabacel, și pe șeful Statului Major al trupelor de securitate, colonelul Pavelescu, care comandau forțele acestea, și le-am comandat să se retragă din dispozitiv în ordine desăvârșită și să se întoarcă la unitățile de origine. Toată masa de oameni în uniformă înarmați, pregătiți să tragă la ordin, s-au retras. Masa aceea imensă s-a îndreptat spre Piața Palatului și nu a mai avut niciun obstacol în cale. S-a deplasat liber în Piața Palatului, iar în această situație Ceaușescu nu mai putea rămâne”

 „Fuga lui Ceaușescu de la Comitetul Central a fost facilitată de Stănculescu, care, peste capul Direcției de Securitate și Gardă, a chemat un elicopter în care s-a îmbarcat Ceaușescu și alți doi membri ai Comitetului Central. (…) Din fața liftului în care s-au urcat pentru a ajunge pe platforma de deasupra Comitetului Central pentru a se îmbarca în elicopter, cu o voce necontrolată, Elena și Nicolae Ceaușescu au țipat către ofițerii de gardă care-i însoțeau să se tragă și să nu se permită pătrunderea în sediul Comitetului Central“
„În sediul Comitetului Central, la acea oră erau până la aproape câteva sute de ofițeri ai Direcției de Securitate, înarmați cu cele mai bune arme din dotarea infanterie, pistolete, automate, puști mitraliere ș.a.m.d., dar ușile s-au deschis tot la ordinul pe care l-am dat. Ce trebuia să facem în momentul acela? Să fi pus pușca pe mulțimea aceea, atunci ar fi căzut cum cad paiele de grâu în fața secerătorilor. Nu era posibil. Așa ceva nu aș fi făcut niciodată și nu am făcut niciodată. Sunt și astăzi guri care spun că generalul Vlad a trădat. Eu nu am trădat. Eu am jurat credință poporului român și patriei mele. Era cel mai simplu lucru să dau un ordin din două cuvinte, «Ordon, trageți!», și ar fi căzut ca spicele de grâu. Ar fi fost bine? Eu socotesc că nu e bine și aceasta a fost, este și va rămâne convingerea mea pe viață“.

27 de comentarii:

iceparu spunea...

La momentul respectiv ofiter fiind, eram detasat-ratacit- intr-un sector ce nu era in subordinea armatei.Asta mi-a permis sa ma misc in voie unde am vrut si cand am vrut. Stand intr-un cuib de viespi, pana la executarea lui Ceausescu am simtit ca stau cu sabia lui Damocles deasupra capului. .Uite ca nici dupa 25 de ani nu am aflat cine si-a batut joc de noi.Sfanta natura a vrut sa traiesc.Mi-au murit colegi .Cine i-a impuscat si dece nu voi afla cu certitudine niciodata.

emillian123 spunea...

LOVITURA DE STAT COMUNISTA din 1989= "da capo al fine =deja este o EVIDENTA..!Complotisti interni si cei externi s-au inteles(c'-an anii '45-'47) cat "la suta" cade in sfera de influenta a fiecaruia, eu cred ca proportia e cam la fel ca in '45,doar ca s-a trecut la "privatizarea rosie...!"-ca in China..!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

In toata ,,Revolutia'' asta (lovitura de stat), a existat o ,,bubă'' de care magistratii n-au tinut cont: Alcoolul consumat in acea perioada! Acela a fost teroristul nr. 1, mama tuturor relelor, sursa varsarilor de sange si o intreaga nebunie! A te impusca unul pe altul, dar si pe altii, nu-ti trebuia ordin cand in buzunarul interior al mantalelor si pufoaicelor sticla cu cocârţ ii încinsese pe foarte mulţi în creiere, cumulat cu oboseala, emotivitatea, surescitarea si frica! Restul nu-i decat o consecinţă... Daca ,,Revolutia'' esua, Romania se transforma intr-un lagar de concentrare si toti capii ei judecati si lichitati de aceeasi justitie care au judecat dupa 1989 cu sabia lui Damocles deasupra capaţânilor din partea clasei politice! Traim in Romania si politicul se ocupa tot timpul doar cu razbunari! Qui prodest?

iceparu spunea...

Ma,daca tu ai stat cu alcolul in nas asta nu inseamna ca a fost o regula generala.Prostia a fost ca,cadrele militare nu au avut acces la informatii decat cu lingurita si astea mistificate.Cine s-a miscat printre civili,si a putut asculta Europa libera si alte posturi nu a facut prostii.Las-o cu lovitura de stat.Oamenii erau nemultumiti inclusiv activistii de partid de la CC al PCR si comitetele judetene,ceiul,securitatea ,armata,populatia civila.Populatia civila critica deja fara fereala.

Huhu Rezea spunea...

@Iceparu
Pe d-ta cine te oprea sa te informezi la posturile de radio in limba romana? Doar frica, nu?
In rest, fii mai atent cum te adresezi oaspetilor mei.

Unknown spunea...

dle iceparu , deci ;;ca cadrele militare ;; nici nu ma mir ce spui. aci

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Iceparu: M-am pensionat in Ian. 1989, eram cu semipareza in urma unui accident in mina Lupeni, fiind cu militarii, iar pana atunci beam la Paste si Revelion, deci foarte rar si foarte putin! Revolutia m-a prins bolnav...Au iesit primii in strada aia cu galetile pline cu aur, verzisorii din smenuieli in teancuri, tiganasii cu ciunga si alte prostii la colt de strada, golanasii aia care bagau apa in bauturi si aveau grosier ascuns la ciorap, dar si alti infractori cu kentane si marfuri la noir! Erau si atunci destui mafioti cu mari interese si tezaure ascunse pe care le admirau prin beciuri, neputand sa le consume! Toti eram nemultumiti, dar nu dispusi la violente in strada si distrugeri! Ai uitat ca prima data s-au spart vitrine si s-au furat marfuri prin vandalisme? Aia aveau interesul subit si grabit sa se faca o paranghelie vartoasa sa-i dea jos pe guvernanti, nu toti! Dar parca erai atunci sub juramant fata de Comandantul suprem si cauza Partidului, cum dreaku' acum o faci pe democratul din nastere? Pe blogul de peste hotare tot te fac astia securist, poate ai fost, cine stie, dar stiu ca acesti oameni sunt de o mare onoare...o data mi-ai trecut in revista trecutul tau hoinar si in pas de defilare prin functiile Armatei, dar e treaba dumitale ce-ai facut, insa macar pastreaza-ti demnitatea de militar si nu mai bate campii cu ,,democratisme'' ieftine ca ne crapa noua obrazul de jena stiind ca toti am servit in trecut un regim caruia i-am fost loiali! Pentru noi, ca militari, nu ne sta in caracter sa judecam un regim pe care l-am servit sub juramant, cu credinta si loialitate, asta s-o faca altii, iar noi sa avem constiinta impacata ca de fapt ne-am slujit Patria si poporul sub juramantul Drapelului de Lupta...Ti-e rusine cu un trecutut care, pe majoritatea covarsitoare dintre noi, ne onoreaza? Tradarea, chiar si sentimentala, in cazul acesta e tare amara, fiule! Uneori, ma perpelesc gandurile cum pot oamenii asa de usor sa devina cameleoni ca sa scape de un trecut care le-a adus faima, glorie, bani si pensii generoase, intorcandu-se cu coltii ascutiti catre cei care le-au pus o paine buna in mana pentru toata viata! Unde-ti este recunostinta, sfant popor roman?

karadeniz spunea...

@Corneliu
Probabil ați uitat cum era aprovizionarea cu bauturi alcoolice în acele vremuri. Pe rafturile magazinelor nu prea găseai nimic de băut cu excepția șampaniei.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Iceparu: Daca tot am fost starnit, hai sa-ti zica tata tata mosu' niste faze din ,,Revolutia'' asta de carton asfaltat: Ma aflam in Navodari atunci si, intr-o zi, ma intorceam cu fosta sotie, Dumnezeu s-o odihneasca, din Nuntasi-Istria, de la socru-meu, cu ciosvarte de porc si alte bunaciuni in traiste pentru Craciun! Cam pana la Corbul de jos ne-au mai oprit patrule militare si ne-au scotocit si cotrobait cu somatii, alinieri cu fata la autobuz si alte agresiuni. Militarii duhneau, majoritatea, a alcool! Dar la intrarea in Navodari, un lt. imberb si vadit agitat si etilizat pana la crampe nevrotice, m-a cautat, ca si pe altii, la portofel si mi-a gasit Decizia Medicala de invaliditate si o legitimatie de Sef la Circulatie M Ap N, Garnizoana Braila, ce o pastrasem ca amintire. Mi-a confiscat-o, m-a bruscat, mi-a pus pistolul la tampla si m-a acuzat ca sunt terorist sub acoperire, iar daca nu era un capitan mai lucid cine stie ce pateam! Am ajuns acasa toti calatorii terorizati si infricosati de abuzurile acestor patrule, nu mai detaliez cate au fost dar, repet, fiind majoritatea in stare de euforie bahica! Am vazut in Gara Constanta scene de cosmar cu patrule care au batut oameni si au abuzat persoane nevinovate, ziarul Telegraful de Constanta dezvaluind toate aceste aceste agresiuni si abuzuri care au sfarsit prin Tribunalul Militar! Eu am avut, pentru scurt timp, un ziar al meu, Dialog de Navodari, in colaborare cu o bibliotecara, si am dezvaluit astfel de mitocanii si marlanii, drept urmare ni s-a inchis ziarul pe chestii de evaziune fiscala, desi atunci nimeni nu stia ce-i aia, pentru ca nu exista legea! S-au impuscat ca chiorii intre ei, au tras pe Litoral cu tot armamentul din dotare intr-aiurea si au facut un balamuc gratuit de i-au speriat pe civili! La Braila, mi-au povestit fostii colegi, dar au confirmat si ziarele vremii, s-au macelarit intre ei, iar in magazinul Dunarea au tras unii in altii, ca la Verdun, apoi au fost anchetati si judecati- nu cunosc consecintele finale. Mi-ar trebui un blog cat un cearceaf sa relatez chestii siropoase cu ,,revolutionari'' din astia care au facut de cacao institutiile statului in acea vreme, si care m-au revoltat si mahnit pentru totdeauna! Noi n-am avut rabdare ca cehii, ungurii si alte tari est-europene si, ma repet, au fost interese foarte mari financiare si politice sa se intample asa, dar va asigur ca teroristii am fost chiar noi, romanii, si nu altii veniti de aiurea! Or fi fost ei cu cateva focuri de puscoace, trase in aer sa ne starneasca, cunoscandu-ne caracterul vulcanic, latin si lacomia unora dintre noi sa se dezvolte ulterior. Dar, raman pe pozitii si sustin ca alcoolul, lacomia si isteria au facut ,,Revolutia'' in Romania! AMIN.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Karadinez: Subscriu ca in acele zile era o criza generalizata de alcool prin alimentari, din cauza evenimentelor agitate si alte cauze care-mi scapa dar, nu uita, ca romanul e cel mai parşiv cand e vorba sa-si faca rost de bautura, de la carmol, pufoaică si spirt, pana la şpârlă din toate rahaturile! Militarii mei, in campaniile agricole din Balta Brailei, la kilometrii de orice localitate, matahaiau prin păpuşoaie si se răhăţau negru, precum urşii morocănoşi, dar nociodata n-am aflat tainele lor, presupunand ca se altoiau cu poşircă din boz si alte drăcării facute in chestii artizanale...Poşirca si euforia au ridicat si coborat Romania! Aleluia.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Pe un blog de peste gard de noi, individul Aldea % alte pseudonime pe care dezonorant le poarta si le vantura caraghios si pe aici, ajutat de stilete si pumnale, se da la beregatile oamenlor de onoare si e setos de razbunari inscrise pe acest blog! Ce-ar mai refula noroaiele din el cu pompa daca nu i s-ar pune frana si capastrul bunului simt! Nu-mi vine sa cred ca in institutiile de forta ale statului am avut camarazi cu un astfel de caracter si vocabular jenant! Cum nu-i convine ceva, sau nu-i plac argumentele, rastoarna pe mestecatoare târna cu fecale! Cum v-ati strecurat atatia ani printre noi, ca activi, si nu v-ati remarcat, mo, ceaordeilor? Sa contrazici civilizat, nu costa nici un ban si nici nu pierzi nimic, dar vino cu argumente si contra argumente credibile cand o faci, si nu cu grohaieli din cotetul porcului, ca dintr-un foc esti prins cu boldul pe insectarul cocalarilor... Te-a invatat bulibasa de la partidul tau histe(o)ric lozinca aia cu ,,Divide et impera,'' dar tu musti, mandeo, ca vipera! Jales, jales baro, mo!

R-26500 spunea...

@ Corneliu sâmbătă, 31 octombrie 2015, 17:57:00 EET. Zici ca erai la Navodari in papusoi, la Revolutie? Aceasta este particica despre Revolutie,nu? Ehe, baiete! NU mai improsca TU cu noroi in militari! Maiorul acesta de aici [http://adevarul.ro/news/societate/linsarea-maiorului-aurel-agache-1_50ad810c7c42d5a663966068/index.html], a fost ucis in mod bestial la Revolutie. De revolutionari! Mai sunt inca 5 ca el, ucisi tot de revolutionari!

Si acum iti spun! Tu insuti probabil fiind manga, vedeai in jur la Revolutie numai militari beti! Iar EU, in acele momente pe care TU le descrii ca fiind betie generalizata, protejam cum stiam mai bine familia maiorului de la MAI, sa NU fie linsata si aceasta. Regret ca evenimentele au fost de asa natura, insa nu am avut timpul fizic sa il ajut cumva si pe maior! Si mai am exemple, dar ma opresc aici!

Ideea este urmatoarea! Baiete! Daca Revolutie pt. tine a fost prin papusoi, nu mai arunca cu noroi peste noi, ceilalti!

Huhu Rezea spunea...

@R26
Ei, nu mai spune! Care revolutionari? Acolo scrie ca ucigasii lui Agache erau niste pui de huni, neam cu tochesii antiromâni din Ardeal. Pentru ei haina militara, indiferent de arma, simbolizeaza România.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ R 26500- Nţ, nţ, nţ...Fii amabil si citeste sus pe blog, cam in pod, cum stateam eu cu sanatatea si cu alcoolul (nu alcol cum zgaraie Iceparu-4 clase de...salarizare)! Tin minte de la TV, chiar de atunci, ca acest brav ofiter a fost ucis de catre iredentistii mongoloizi, asa ca nu conspectez informari. Ce am postat eu pe aici sfant, sfant, sfant va ramane in veacul veacurilor! Ce vede ochiometrul meu, nu-l va contrazice nimeni si sunt multe voci care sustin ca in acele zile s-a baut cu cofa de s-au intamplat atatea crime si barbarii! Ca altii si-au vazut de puscoacele lor linistiti si au tras...cate un pui de somn si acum au privilegii, nu-i contesta nimeni. Cine poate, oase roade! Eu nu arunc noroi peste nimic, ci am relatat fapte petrecute real. Cauta in colectiile Evenimentul Zilei, Jurnalul National, Adevarul si in alte cotidiene si saptamanale ce se scria despre alcoolul din Zilele Marilor Framantari si Vanzoleli! Nu-mi impune sa cred in ,,Revolutia'' carnagiului gratuit, ci doar in lovitura de stat cu premeditare! Nu se vrea adevarul, dar e asa cum zice tata mosu,' bre! Am iesit si eu la Marea Vanzoleala in strada sa-mi sparg galcile infectate cu virusi de raceala, m-am agitat si eu, dar nu ca sa iau apoi beneficii cersite cu miloaga, precum Arsinel si alti oportunisti malai de revolutionar, pamanturi, scutiri de taxe si impozite si alte beneficii nemeritate, pentru ca eroismul nu se cerseste, ci se cinsteste, bre, si mai ales se castiga prin recunoastere! Iti place cum mii de oportunisti stau cu mana intinsa la stat sa cerseasca drepturi de ,,revolutionar,'' si pentru ce? Si pe zi ce trece se tot inmultesc, precum ar fi si socrela lui Geană peste Geană, frate de mangleala cu Almanahe Habarneala! Tot poporul asta a fost atunci in strada, ce facem, le dam la toti privilegii sa golim visteria tarii? De ce in alte tari nu exista asa ceva, si la noi se duc profitorii buluc, cu gramada sa-si ia inchipuite drepturi de agitati stradali? Măi, măi, măi...Traim in Romania si oportunistii golesc visteria!

Anonim spunea...

Corect

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Maxim One: Multumesc pentru apreciere!

iceparu spunea...

Corneliu.Domnule,iti spun inca odata ca generalizezi si asta nu este corect.Eu si cei de sub comanda mea nu am consumat alcool.Eu si cei de sub comanda mea nu am folosit armamentul din dotare cu toate ca detineam o unitate de foc.Oamenii de sub comanda mea erau in majoritate civili.Spre stiinta ta .Militarii incepand cu 14 decembrie au fost consemnati in cazarmi.Asta inseamna ca ei nu au putut sa paraseasca cazarma fara aprobare.In cazarmi nu existau depozite de alcool.Cat priveste juramantul militar.Numai un diliu ii poate acuza pe militari ca au incalcat juramantul militar neexecutand foc asupra unor oameni neinarmati,acestia fiind parintii nostrii,fratii si surorile noastre,copii nostri.Impuscatul sa stii ca a ordonat sa ,>Comane,ce fac ofiterii tai acolo,se lasa batuti?<Iti spune ceva asemenea afirmatii?.Apropiatii impuscatului au cerut aviatiei militare sa bombardeze Timisoara.Cum sa bombardezi orasul in care se afla familia ta?Ma stradui sa fiu calm.Am fost in centrul evenimentelor intr-o mare garnizoana.Am fost in bataia armelor iar daca regret ceva este ca expunere mea riscului a fost degeaba.Sunt si afirmatii ce iti apartin pe care nu le contest.Cineva imi spune ca puteam sa ascult la liber Europa Libera.Ascultam si din plin dar cu fereala maxima.Am sa-ti fac niste confidente.Sefii mei comentau fara sa se fereasca de mine ideia ca Iliescu ar fiu un bun secretar general.Citeam buletinele informative Agerpres ,cele cu caracter secret,lasate intentionat de seful meu cel mare.Am fost si eu ,nu cu placere, cu militarii la munci agricole dar din 1979 functia si atributiile functionale m-au scutit de asemenea activitati. Observ ca speculezi o gresala de ortografie.Crezi ca asta te face mai inteligent.Am o curiozitate.Nunta era in porumb?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Iceparu: Ii cred pe toti cei care relateaza crampeie din acele evenimente, le cred emotiile, trairile, spaimele si actiunile. Le cred tristetile si pierderile celor dragi si iubiti, revolta pentru neaflarea adevarului adevarat. Pentru ca era un talmes balmes de la cumatra si planau multe necunoscute, situatia era incordata si te puteai astepta la orice din partea oricui. Din prima zi, cand la Europa Libera s-a anuntat ca s-au baricadat oamenii in Catedrala din Timisoara, am stiut ca se va sfarsi rau. Pana pe 25 Dec. putem vorbi serios de actiuni in forta ale trupelor de represiune, acestea fiind alimentate in special de jafurile la care s-au dedat oportunistii, sau poate din actiuni deliberate sa atate focul represiunilor, cu intentie! Fiecare individ a trait acele zile in mod propriu si la intensitatea fiecarei personalitati. Dupa refularea in masa la aflarea vestii ca dictatorii au fost asasinati mai rau decat cainii in zi de Craciun(!)(impropriu executati, dupa proceduri la standardele juridice normale, cu o aparare justa si nepartinitoare, ceea ce nu s-a intamplat, din pacate) s-a produs marea debandada si despre care eu zic ca, pe fondul eliberarii sufletesti, a bucuriei, a starilor emotive pozitive s-a trecut la consumul de alcool cu civilii, particular sau in colectiv. Oboseala, stresul si alcoolul nu fac casa buna cand vin comunicate ca se trag de undeva focuri din partea ,,teroristilor''! S-a intamplat, uneori, ca din prea mare euforie sa se traga rafale in stil afgan, altii au perceput ca fiind o agresiune armata si au fost schimburi de focuri letale. Civilii beti au pus mana pe arme si au trecut la descarcarea armelor intr-aiurea, doar sa le arate celorlalti ce grozavi si capabili pot fi, i-au derutat pe militarii care au crezut ca sunt agresati de teroristi (mama lor de legionari, de unde dracul a mai aparut acest termen malefic si unde s-au ascuns de nu au fost depistati niciodata?) si a inceput debandada generala! Nu astea sunt importante. Cel mai important acum este o Conciliere Nationeala, crestineasca! Razbunarile judiciare, individuale si colective continua si azi. Cui foloseste sa bagam la zdup niste bosorogi senili dupa aproape 30 de ani, cand nici macar nu cunoastem adevarul despre Revolutie? Pe cine ar incalzi asta? La ce-ar folosi daca nu detinem adevarul excusiv? Bulgarii l-au lasat in viata pe jivcov, ungurii pe Kadar, au dat uitarii trecutul si lupta si acum cu tranzitia si coruptia, la fel toate statele est europene. Noi, romanii, intretinem o stare idioata prin politicieni care cu asta abat atentia de la marile probleme economoce si sociale, dar mai ales de o coruptie endemica! Cand un dosar a lui Basescu ajunge la Parchetul General, apare dosarul cu Iliescu, Petre Roman si altii! Nu vi se pare ciudat? N-ai descoperit atunci cand era painea calda, vrei sa descoperi gheatza in rahatul cald? Ma refer la Justitie. Revolutia si Mineriada o sa ne manance ficatii, pentru ca dreapta asta idioata din politica romaneasca numai de astea se ocupa atunci cand nu taie pensii si salarii! Dictatorul concolez, Mobutu Sese Seku Senku Kuku Zanga Banga, sau Mohammed Ali Reza Pahlavi Arryammer au fost dictatori mai inraiti ca Ceausescu si au murit in exil, unul in Emirate si celalalt in SUA, noi l-am casapit pe-al nostru, mai rau ca orice pagan razbunator in zi cu mare greutate religioasa si am bagat tot CC in bulau! Ne-au folosit la ceva aceste monstruozitati de tip stalinisto-fascisto-legionar? Cat priveste nunta prin papusoaie, nu stiu ce insinuiezi, dar ai putea sa fii mai explicit! Nu ma deranjeaza absolut nimic, atata timp cat cred cu tarie ca cel mai mare castig al libertatii este exercitiul democratic de libera exprimare! Nu m-a deranjat litera, doar am remarcat-o codoş prin ochiul profesionist de pamfletar gazetaresc! Cred in studiile si pregatirea profesionala a tuturor militarilor, ma amuza doar infantilismul tarziu care nu ne-a parasit, poate, pe toti...

Anonim spunea...

S-a cam terminat si cu libertatea de cand au aparut legile care te condamna daca il citesti pe Tutea, Cioran ,Goga etc. Cica au fost legionari in tinerete iar perciunatii noii stapani ai coloniei nu permit nationalismul . .La noi sunt permisi si publicati scriitori gen Patapievici si Cartarescu care ne jignesc pe toti in cartile lor .

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Maxim One: Subscriu impotriva acestor idiotenii promovate de catastrofalul Ciolannus Sase Case Smenuite. Mari carturari, eroi militari, preoti si ganditori intrati in Istoria Universala si cunoscuti pe Mapamond, acum sunt legionari prin lege organica, emisa si gandita la Cotroceni, si acum trebuie sa-i citim la lumanare sub plapuma ca altfel ne paste puscaria si ii umplem pe cititorii de Talmud de fericire! Patapievici, acest nelegiuit din neamul lui Iuda Iscarioteanul, care a borcait neamul romanesc asa cum i-a venit la gura si cerand ca Eminescu sa fie scos din Literatura Universala, facandu-l antisemit, sau un Cartarescu, un alt dusman al propriului popor si care si-a schimbat ideologiile politice dupa cum a fost platit sa borcaiasca, dar si alte hahalere cu vederi anti nationale, sunt mentinuti si se investesc in ei parai seriosi pentru promovarea ideologiilor lor retrograde si anti nationale! Citisem acum cativa ani, din Patapievici, un fragment dintr-o nuvela aparuta in Dilema Veche, oficios a altui anti roman din neamul lui David si de care mi-e foarte sila sa-i pronunt numele, mai ales ca la cei peste 60 de ani are o amanta de vre-o 28 de ani cu care-si inseala nevasta, ca un pustan, fiind dat in mod jenant si la TV, si acolo scria cum o pandea el pe ma-sa cand era adolescent! Si, de dupa o draperie, printr-o gaurica, o vedea el pe mama lui cum il insela pe taticul, fraierul fiind la munca, cu un ibovnic si gemand ca o fiara pe covorul persan, la care el se masturba frenetic cu injuraturi printre dinti pentru infidelitatea mamei! Poftim cultura! Dar i-am citit si alte monstruozitati...Astia-s oamenii de ,,cultura'' promovati si sustinuti de Basanau si mentinuti de Calaus Sase Case din Şmen! Vai, voua, farisei si misei!

R-26500 spunea...

@ Huhurez Rez, sâmbătă, 31 octombrie 2015, 22:17:00 EET. Acolo scrie negru pe alb ca cei in cauza faceau partea din coloanele de "revolutionari" - tot cetateni romani. Iar ziua era 22 decembrie 1989, deci eram in plina Revolutie. Cred ca am priceput in ce minister ai lucrat. Eu sunt unul dintre cei care alaturi de colegii mei de dispozitiv din M.Ap.N. am extras si asigurat protectia de la a fi linsati la cca. 200 de cadre, dar si membrilor familiilor lor, din ministerul tau. Si nu a fost deloc usor! Nu imi fac un titlu, asa a fost sa fie, imi pare bine ca am facut un bine.

@ Corneliu, duminică, 1 noiembrie 2015, 08:49:00 EET. Eu nu caut in colectii si nici nu ma uit la TV sa aflu cum a fost cu Revolutia. Intrucat am trait-o din plin, fix in Tinutul Secuiesc. Am iesit din casa pe 16 decembrie 1989 si am mai intrat in casa pe 31.03.1990. Cel mai naspa a fost cand intre 21.12.1989 orele 01.00 (noaptea) si 26.12.1989 09.00, nu am inchis un ochi. Intrucat eram in dispozitiv, exclusiv afara, era iarna, frig si daca atipesti pe ger, te trezesti "razand" - adica pe lumea ailalta. Incepi sa ai halucinatii dupa vreo 3 zile si 3 nopti de nesomn, dar daca depasesti momentul mai departe actionezi ca un robot teleghidat, dar lucid.

Pt. amandoi! Cititi aici [http://www.ziaristionline.ro/2014/12/18/raportul-harghita-covasna-crimele-maghiarilor-revolutia-din-decembrie-si-evenimentele-legate-de-aceasta-in-judetele-harghita-si-covasna/] era tot Revolutie, nu? Extras: "Cei omorâţi – locotenent colonel Coman Dumitru, seful securităţii din Odorhei Secuiesc, plutonier major Cheuchişan Liviu Teofil, şef de post miliţia Dealu, maior Agache Aurel de la miliţia din Târgu Secuiesc, plutonier Dănăilă Gabi, ajutor şef de post comuna Zetea, plutonier major Ferencz Emeric, sectorist miliţia Cristuru Secuiesc, plutonier Dănăilă Gabi, ajutor sef de post comuna Zetea, plutonier major Ferencz Emeric, sectorist miliţia Cristuru Secuiesc, plutonier în rezervă Szekely Gavril, nu au folosit în nici un moment armamentul din dotare"

De aceea am afirmat ca fiecare are propria realitate despre Revolutie, iar a mea este cea concreta prezentata pe scurt mai sus. Nu am dormit atunci, ci am facut tot alaturi de colegii mei ce s-a putut ca macelul sa nu se extinda, iar eu afirm ca nu doar pt. persoane, ci si pt. Romania. Urmarea? Dupa 21 ani, patria romana m-a rasplatit desfiindu-mi pensia militara. De militarii aceia ucisi nu pomeneste nimeni nicaieri, la TV apar tot felul de scelerati care acuza tot armata etc. etc. Nu mai detaliez si nu mai comentez! Retin si acum dupa atata timp deznadejdea sotiei maiorului macelarit, tinandu-si de mana cei 3 copii de o schioapa. De aceea, eu nu pot accepta ca cineva cand se refera la Revolutie, sa arunce cu noroi in militari, indiferent unde s-au aflat atunci.

Huhu Rezea spunea...

@R26
Uite, tu arunci cu noroi in acei oameni daca spui despre criminalii lor ungaro-fascisti ca erau revolutionari.
Aceia ar fi trebuit sa fie judecati si condamnati pentru crime impotriva umanitatii.
Crezi ca pe tine te iubeau? Jucau fotbal si cu scafârlia ta daca nu erai cu trupa inarmata. Eu am spus ca ungurii urasc de moarte tot ce simbolizeaza puterea statului român in Transilvania. Asta nu intelegi tu nici dupa 26 de ani.
Bine ca nu zici si tu asa cum se justificau ei; crimele acelea nu le-ar fi facut ei ci securistii care vroiau sa compromita maghiarii.


R-26500 spunea...

@ Huhurez Rez. Nu vei intelege niciodata corect situatia! Revolutia nu are legatura cu etniile. In fapt, ceea ce s-a intamplat in Tinutul Secuiesc, nu reprezinta decat o ura caracteristica intregii populatii romanesti de la acea vreme, indiferent de zona, indreptata contra aparatului represiv de partid si de stat. Din care Militia si Securitatea faceau parte. Cu alte cuvinte, resentimentele populatiei contra Securitatii si Mlitiei, existau oriunde, si in Oltenia, si in Moldova peste tot. Ceea ce au caracteristic atrocitatile din Tinutul Secuiesc este cu totul altceva: reprezentantii Securitatii si Militiei NU se puteau dispersa/dispare pur si simplu intr-o multime de alta etnie ca in celelalte regiuni ale Romaniei. Intrucat erau prea usor de identificat su nu aveau unde sa se salveze. Spre deosebire de Bucuresti, Timisoara, Oltenia, Moldova etc.

Drept dovada a ceea ce am sustinut, intre victimele sistemului militar din Tinutul Secuiesc NU sunt doar romani, ci si unguri. Ferencz Emeric si Szekely Gavril NU prea seamana a nume oltenesti, este? Si totusi au fost asasinati si ei. In consecinta, teoria cu criminalii ungaro-fascisti nu se sustine! Pur si simplu a facut parte din cadrul general in care populatia indiferent de etnie, ura Militia si Securitatea!

Nu am afirmat niciodata ca populatia din zona respecta armata romana, deci nu ma respecta nici pe mine, este clar! Si aici sunt cazuri si cazuri, populatia maghiara nu trebuie privita ca ostila in ansamblul ei. Au si ei prostii lor, cum ii avem si noi pe ai nostri. Insa nu trebuie amestecate manifestarile antinationale cu ce s-a intamplat in 1989 in Tinutul Secuiesc, unde era Revolutie ca peste tot in Romania! Manifestarile antinationale au inceput in zona abia dupa ce s-a terminat cu Revolutia! Mai exact in martie 1990, cu evenimentele de la Tg. Mures.

Cat priveste scafarlia mea, stai linistit ca mi-am incasat si eu niste crestaturi. Dar nu la Revolutie, ci in martie 1990. Insa deja, nu mai are de-a face cu subiectul in sine. Ideea de baza era ca nimeni NU trebuie sa arunce cu noroi in militari care actionau in '89, indiferent in ce minister am fost. Pt. mine cei care fac acest lucru sunt mai periculosi decat toti mongolii ungaro-fascisti din Tinutul Secuiesc!

CEZAR spunea...

Cat de naiv..prostut ii MaKaK-ul asta ...

iceparu spunea...

Sunt multe evenimente a carui mister cred ca nu il voi afla niciodata.Raman la parerea mea si anume ca numai un iresponsabil culpabilizeaza armata in intregul ei.Am fost atat de implicat in evenimente incat daca le fac cunoscute as monopoliza tot spatiu.Voi regreta mereu ca sefii nostri cei mai mari nu s-au ridicat la inaltimea momentului.Vedeti ce a facut armata in Egipt si veti pricepe la ce ma refer.Multumesc sfintei naturi ca m-a ocrotit.Multumesc acelor civili care si-au impartit hrana cu mine si care au avut incredere in mine.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ R.26.500 Asigur pe absolut toata lumea ca nu acuz Armata, in ansamblul ei general, de nimic! Am relatat stari si fapte, crampeie traite de mine, vazute pe viu de mine, relatate de presa vremii si rescrise in timp cu actiuni confuze care au dus la pierderi de vieti omenesti, si am explicat si pe ce fond ca sa fiu inteles! Eu, fiind militar rezervist MApN si pe un blog privat, mi-am calcat pe inima sa le relatez, pentru ca de-a lungul timpului m-au framantat mereu. Eu zic sa n-o transformam intr-o polemica coroziva si daunatoare ce poate sa ne sparga coeziunea si prietenia virtuala, ca intre camarazi purtatori de epoleti! Sa ne respectam niste pareri, fara sa ne atingem de onoarea, demnitatea si statutul militar si social personal, sa nu ajungem la acuze reciproce si etichetari gratuite care sa ne afecteze moral si emotional! Unii dintre noi, suntem mai vulcanici pentru ca am suferit foarte multe greutati si privatiuni, am trecut prin drame personale cumplite, am avut de pierdut sanatatea, casnicii, copii, sotii, oameni dragi, case, drepturi de tot felul, am fost agresati fizic si verbal, am fost privati de statutul de militari si am fost supusi, uneori si total pe nedrept oprobiului public, si e mai bine sa ma exemplific pe mine, neavand girul nimanui sa mai dau si exemple, dar din ce am citit, chiar si dintre domniile voastre au trecut prin mari drame personale! Eu zic sa abandonam acest subiect si sa lasam ranile trecutului sa se vindece cu ajutorul timpului si a lui Dumnezeu...Nu se merita sa mai deschidem pagini negre in negura si mai adanca a tristelor vremuri pe care astazi le traim! Sa ne iertam unul pe celalalt, ceea ce eu o voi face fata de acei postatori care s-au simtit lezati de stilul meu exploziv si transant, dar o fac fara o rautate anume, intrucat sunt acel individ care ma cert acum si intr-un minut mi-a trecut supararea si iert pe loc, altii pastreaza veninul in ei pana la moarte, unii iarta si uita mai greu, dar totusi o fac la un moment dat! Romania trece printr-o drama cumplita datorita neostoitei foame de bani ai celor corupti, cauza pentru care au murit, pana acum, 31 de tineri nevinovati...Ar trebui, acum si aici, in Romania, o adevarata Revolutie sa inlaturam toata clasa politica, toti functionarii si responsabilii corupti si subjugati lacomiei neostoite de bani si averi obtinute fara munca si sudoare! S-ar merita, am pune pe altii in loc dar SITUATIA S-AR PERPETUA, PENTRU CA LA NOI, MAI INTAI, TREBUIE SA SCHIMBAM MENTALITATI, SI DUPA AIA SA FACEM SCHIMBARI IN ADANCIME SI RADICALE! Ca sa se schimbe la noi toata situatia asta de coruptie generalizata, va trebui sa moara mai intai doua, trei generatii...Pentru generatia noastra totul este pierdut si nu se mai poate face nimic de catre nimeni! Dumnezeu sa-i odihneasca in pace pe acesti tineri nevinovati!...Cumplit si foarte dureros!...Sincere condoleante familiilor indurerata ale celor disparuti!

CEZAR spunea...

Eu m-am referit doar la R-123 UGAR...!!!