Un produs Blogger.

marți, noiembrie 24, 2015

Salariile bugetarilor si soldele militarilor, majorate de la 01 12 2015

30 comments
Sa nu-l uitam pe Adrian Solomon, deputat PSD de Barlad
autorul amendamentului majorarii cu 10%
Reeditat
Contrar asteptarilor, Johannis a promulgat legea care a aprobat Ordonanata de majoarre a soldelor, incepând cu luna decembrie.
Pornind de la ciorna ordinului comun de recalculare si actualizare putem sa estimam:
-Daca recalcularea pensiilor militare se va face cu actualizarea veniturilor brute din baza de calcul la data intrarii in vigoare a Legii 223/2015, inseamna ca si pensionarii in plata vor beneficia de aceasta majorare cu 10% a soldelor activilor.
-In deciziile de recalculare care vor fi emise la sfârsitul anului 2016,  cuantumul pensiei militare  va fi recalculat pe baza mediei veniturilor brute din perioada de 6 luni alese, actualizate la data de 01 01 2016, inclusiv cu valoarea majorarii de 10% a soldelor din luna decembrie 2015.
-Pâna la emiterea deciziilor de recalculare, pensionarii in plata vor primi cuantumurile prezente, eventual indexate, sub denumirea de pensii militare.
-Posibilele cresteri de pensii rezultate din recalculare se cuvin incepând cu luna ianuarie 2016, pentru cei pensionati inainte de anul 2011, si cu luna februarie 2016, pentru cei pensionati in baza Legii 263/2010.
-Legea salarizarii unice sau alte majorari de solde vor conta pentru actualizarea pensiilor militare recalculate.
A se vedea textul actului normativ aici


Comunicat de presă 
(24 noiembrie 2015)
Ref.: Decrete semnate de Pre edintele României, domnul Klaus Iohannis 

 Pre edintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat mar i, 24 noiembrie a.c., următoarele decrete: •
-Decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 35/2015 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015, precum şi alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe;

30 de comentarii:

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Intrebare de 10 bile albe: Majorarea pensiilor recalculate se pune in miscare, peactic, chiar din 1 februarie cu primirea pensiei majorate din aceasta majorare si recalculare, plus cei 5%?

Anonim spunea...

Corect.

Unknown spunea...

Pe site-ul asta toti sunteti pensionati inainte.....de 2011, ca m-ati inebunit cu asta?
Propun sa-l redenumiti:"HUHUREZ <2011", ca ceilalti nu conteaza!!!

Huhu Rezea spunea...

@Corneliu
Indexarea pensiilor militare se va face doar daca acest lucru se va stipula in Legea Bugetului de Stat pe anul viitor, pe care o va propune noul guvern. Indexarea pensiilor civile va fi cuprinsa in Legea Bugetului de Asigurari Sociale.Mai asteptam.
Majorarea cu 10% a soldelor se va reflecta in Decizia de recalculare a pensiilor militare, despre care documentul in lucru al Ordinului Comun ne povesteste ca va fi emisa pe la sfârsitul anului viitor, cu aplicare retroactiva din luna ianuarie 2016, pentru cei pensionati inainte de 01 01 2011, si din luna februarie, pentru cei pensionati pe L 263/2010.
Pâna atunci, primim pensiile militare in cuantumul prezent, indexat cu cât s-o indura Ciolos.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Huhurez: Va multumesc si cred ca au fost satisfacute semnele de intrebare ale mai multor camarazi cu indoieli si incertitudini ca si mine! Mereu vom fi, totusi, la cheremul guvernului tehnocrat ce trebuie neaparat resetat prin ghiogareala ca sa mearga pe sfoara!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Unknown, nu ti-am inteles talentul de clown si-a ta intrebare care-i mai mult o exclamatie decat o mirare! Redenumirea si redefinirea propusa, nu-i oare o perversa cursa ale celor din spate care urmaresc sa ne innoade si sa ne bage in sfade si coarde?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Raspundeti-i acestui domn cu nume clown, Unknown, ca-n a lui nerabdare dă imberb din crudele-i aripioare de pifan si profan cu vechimea la pacheţel si borcan! Ce bine de el sa s-a pensionat abia ieri si are inca putere sa se dea la muieri, e pe parai ca in rai, si nu ca veteranii care-si dau pe proteze toti banii! E greu sa stai la coada, amice imberb, te intreb? Noi ne-am consumat vietile asteptand si ne-am pierdut zilele pensiile calculand, iar tu, un nerabdator manzoc, nu ai rabdare deloc? Abia ieri strigai suit pe gard ,,hai liberare'' si-acum prostata te da in pisare de nerabdare?

Huhu Rezea spunea...

@unc-Urs Nicolae
Probabil ca te citesti doar pe d-ta.
Chiar sub comentariul pe care l-ai pus mai sus spuneam ca pensionarii mai proaspeti primesc recalcularea cu o luna mai târziu.
De altfel, militarii pensionati in ultimii 5 ani sunt cu mult mai putini decât cei pensionati anterior.Toti suntem pensionari in plata.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Huhurez: Va recomand Dv. si tuturor ce scrie un Anonim foarte bine instruit in domeniul L223/2015 pe blogul R26500, prima postare in care se dezbate marirea cu 10%, ceea ce ma duce cu gandul ca ar fi infiltrat de la Casa Sectoriala sa mai informeze ,,prostimea!'' Printre altele, ne recomanda sa scriem imediat dupa 1 ian la CMZ sa ni se trimita grupele de munca apoi, prin alta cerere, sa ne recalculeze pensiile tot CMZ, sa valorificam unele documente de vechime, dar sa ne ofere si cele mai bune oferte ale celor 6 luni din 5 ani,. deci tacamul complet pentru ca, cica, ei comunica prin Biroul DS cu Casele Sectoriale! Sa-mi aleaga ei asta la situatia mea complicata mie mi-ar conveni! D.le Huhurez, pai atunci cade rolul Casei Sectoriale si toata treaba o fac CMZ-urile? Si Casele ce mai fac? Explicati-ne va rugam ce vrea sa ne spuna acest anonim si daca nu cumva e o diversiune! Sunt bulversat...

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Huhurez: Am dat telefon la CMZ si am cerut informatii referitoare la faptul ca circula zvonuri in spatiul virtual cu trimitere la implicarea CMZ-urilor in recalcularea, actualizarea, valorificarea unor documente si alegerea celor mai bune 6 luni din 5 ani, drept pentru care am fost informat ca ei n-au primit nici un ordin in acest sens si ca deocamdata sunt pure speculatii, ceea ce ma duce cu gandul ca sunt oameni strecurati printre noi sub chipul anonimatului si care sa creeze o stare de confuzie! Mi-au mai spus ca sa revin cu un telefon atunci cand consider pentru o informare corecta si daca sunt indreptatit sa cred ca au aparut metodologii in acest sens, dar sa stau linistit pentru ca atunci cand apar aceste situatii concrete se vor lua masuri si de o buna informare a rezervistilor! Dvs ce credeti? Cand am facut aceasta interventie m-am gandit si la ,,Eufrosina'' care, ca si mine, este izolat de informatii si doar pe acest blog serios isi poate gasi solutiile ce-i sunt necesare. Merit o tuica fiarta, frate Eufrosina?

Huhu Rezea spunea...

@Corneliu
Tipul pare a fi un functionaras de CMZ.
Cu privire la recalculare si actualizare eu zic sa respectam procedura din Ciorna Ordinului Comun. Iti recomand si tie sa o mai citesti o data precum si ce am scris la valorificarea stagiilor ulterioare.
Are dreptate când spune ca CPS-urile doar proceseaza datele primite de la CMZ-uri si Inspectoratele MAI si SRI.
Ni se solicita sa adresam o cerere de alegere a celor sase luni, nu o cerere de recalculare. Formularul de cerere si Anexa 1 cu veniturile din ultimii 5 ani le primim de la CMZ si Inspectorate, fie postal, fie prin invitare la sediile lor.
Dar, toate la timpul lor. Daca exista sanatate vom discuta aplicat si dupa 01 01 2016.
Deocamdata este presanta optiunea pentru valorificarea stagiilor ulterioare pensionarii. Mai sunt doar 30 de zile la dispozitie pentru cei care doresc sa le valorifice in puncte de pensie potrivit art. 107 din Legea 263/2010. Dupa Anul Nou aceste stagii devin simple 1% sau zero potrivit art. 29 din Legea 223/2015.

Anonim spunea...

A inebunit de tot fostul paznic de cazarma care se da militar militar latratorul Rxxxx cu blogul lui ..Auzi ca vrea sa se ia pensie dupa diurna in dolari din Afganistan.I-am propus sa puna la pensie si salariile conpensatorii (luate doar de ce pensionati i inainte de 2011) precum si norma de alimente .Ba chiar si alocatiile pentru copii.Bolnav omul.

Anonim spunea...

Buna seara,
Pana cand se pot depune stagiile nevalorificate ? Trebuiesc depuse direct la CPS sau trimise prin posta ? Multumesc !

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Huhurez: Multumesc! Mda...Trebuie sa trimit vechimea nevalorificata. Dupa ce ma externez, chiar in ziua aia o trimit, poate mai sper ca Smen, intre timp, vazand ca am facut taraboi pe pagina lui o fi sunat la Pitesti la aia sa mai rascoleasca dupa dovezi ale vechimii si grupa de munca in subteran, ceea ce nu prea imi vine sa cred. Dar cred ca fac in 2 exemplare ceea ce am: una la Casa Sectoriala, una la CMZ, ca sa fiu sigur ca exista in ambele dosare dovezi! Am recitit Ciorna mai atent si e bine s-o faca toti. Ne trebuie rabdare ca ne vor trimite niste hartii, dar nu e rau sa mergem si pe la ei, nu inainte de a telefona si a-i intreba daca este si necesar. Cei din provincie e bine sa aiba nr. de telefon de la CMZ, chiar si de la Casa Sectoriala de Pensii, se poate gasi pe Google sau sa-l ia cand au drum pe acolo. O data, venea Revelionul si eu nu primeam pensia pe card de la Banca. Noroc ca am avut nr. de telefon de la Casa Sectoriala si mi-au spus clar ca ei trimisesera pensia, si astfel am sarit la garleaja celor de la Banca si tot ei i-au contactat tel. si mi-au deblocat-o caci era o eroare de sau in sistemul lor. Intr-o ora eram rezolvat, dar riscam sa stau pe dreapta de sarbatori caci alte venituri nu mai am...Nu e nashpa?

Huhu Rezea spunea...

@Anonim
E culmea sa-ti faci cont Google si sa-ti alegi numele Anonim.
Raspunsul il gasesti, in functie de ce doresti, in topicul anterior, cel cu valorificarea stagiilor ulterioare pensionarii.

tigri2 spunea...

R26 si ceva,poate ca sunt fara scoala,sunt un biet mujic,fata de doctoratele voastre luate la neon,asa o fi, recunosc, dar nu am facut nimic altceva decat sa raspund atacurilor furibunde promovate de bloaga ta si a lui cucuvaie. Daca eu sunt suburban ,voi ce sunteti? Locuitori de patru stele de la Groapa Glina? Ca dupa cum ne atacati asa s-ar parea,iar cand noi va raspundem si exageram putin, neavand argumente ,datorita maldarului de diplome din panoplia voastra, incepeti sa jigniti,bravo dom' colonel"cu patru stele" sau ,poate cu sapte Johnny Walker ,probabil.Il transmit si aici caci,Olescu publica dupa ce cenzureaza,nu numai limbajul ci,mai ales ,continutul.

Unknown spunea...

Nu mai inteleg nimic. Daca Lg 223/15 se aplica incepand de la 01.01.2016, trebuie sa optam pentru cele sase luni, deci trebuie sa se calculeze etc si ei nici nu s-au apucat de nimic, cand se vor intamplatoate astea ca mai este o luna si nici nu au aparut normele oficiale.....

Huhu Rezea spunea...

Cititi articolul anterior , cu Ciorna Ordinului comun, stimata doamna, si veti intelege.

Unknown spunea...

da , dae este o ciorna..........

emillian123 spunea...

....Aveti ..."putintica" rabdare...!=sa se emita "normele de aplicare",sa treaca 6(=sase) luni de asteptare-ca-casa sectoriala- sa vada daca pensionarii in plata- "fac cerere " sa-si aleaga 6 luni consecutive din ultimii 5 ani de activitate sau ultimele 6 luni din activitate, mai e povestea cu scimbarea grupelor de munca,...etc...oho..oho.. o sa ne creasca barba pana atunci...!(de ce marsavia cu "cerere de...la..la...la..?!")Numai la noi -in Romania e posibil asa ceva...! Pai daca un guvern/parlament scrie intr-o lege ca recalculeaza TOATE PENSIILE MILITARE, formularea in sine- EXCLUDE expresia : "...cerere,... la cerere...s.a.m.d....!"

emillian123 spunea...

Referitor la grupele de munca-in cazul pensionarilor anterior datei de 01 ian.2011:exista in fisa de pensie -din dosarul de pensionare- -in fisa cu grupele de munca- evidenta -destul de clara a perioadelor si procentelor grupelor de munca in conditii deosebite(25 %) si speciale(50 %)//altele (100% la vechime-50 % la punctaje lunare)...Daca se aplica H.G.S. -1019/2010-daca am inteles bine(nu am vazut HGS-ul respectiv) avand evidenta grupelor respective in dosarul de pensie-la pensionarii cu 25%( gr...deosebite) se dubleaza procentajul la 50 %, iar la cei cu 50% (gr... speciale)ramane acelasi procentaj....!?

Iulian Mareș spunea...

Iulian
Nu asteptati ca nu vor fi norme de aplicare. Legea este f clara si nu lasa loc de interpretari sau completari. Ordinul privind modalitatea de colectare si prelucrarea datelor...CMJ, CMZ, Casa Sestoriala...etc, nu sunt norme de aplicare ci un banal ordin cu si despre formularele de centralizare, temporizarea si fluxul informatiei de jos in sus!

Huhu Rezea spunea...

@Mares
Tocmai ca legea are multe probleme de tehnica legislativa din care rezulta o droaie de neclaritati.
Greseala guvernului Ponta, caracteristica, de altfel, celor superficiali, a fost ca a lasat procedura de recalculare si actualizare si de acordare a sporului de pâna la 15% din baza de calcul la latitudinea unor ministere cu interese nu tocmai convergente, dupa cum vedem ca se ciondanesc pentru emiterea Ordinului comun.
Procedura trebuia reglementata prin Norme aprobate prin Hotarâre de Guvern, ministerele urmând sa emita ordine adecvate fiecarei structuri militare de aplicare a Normelor.

emillian123 spunea...

Pt. Iulian MARES:..daca "legiuitorul" scrie ca vor urma: un "ordin comun"-al institutiilor implicate-referitor la art.60-alin. 4, art.109 si 110, precum si o "hotarare de guvern"-referitoare la art.121-trebuie sa-l credem... si sa ..asteptam- deoarece elaborarea lor-necesita timp....!

Iulian Mareș spunea...

Ordinul cu 15% este f important, iar cei care trebuiau sa-l emita sunt pa!
Ceea ce citesc referitor la OUG de modificare a legii 223/2015 ma ingrozeste, chiar daca nu am un an de cand am rupt foaia de parcurs!
Si altii au legi asemanatoare, dar nu sunt in atentie si nu se prevede modificarea legilor! Ii stiti?
Oare de ce? Imi scapa mie ceva? ...e ceva numit f...a?

cristina spunea...

Buna ziua
Recalcularea se aplica si in cazul pensiilor de urmas?

Huhu Rezea spunea...

@Cristina
Da, se recalculeaza si pensiile de urmas ale militarilor.

cristina spunea...

Si cum trebuie sa procedez? La 01.01.2016, cand intra in vigoare legea, trebuie sa adresez o cerere de recalculare a pensiei de urmas in baza legii.223/2015 catre casa sectoriala de pensii?
Va multumesc

tigri2 spunea...

Dl Dogaru-SCMDSesizare catre Avocatul Poporului


"Domnule Avocat al Poporului,

Va informez prin prezenta ca, la Art. 36 al "Proiectului de Ordonanta de Urgenta privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2016, prorogarea unor termene, precum si unele masuri fiscal-bugetare", aprobat in Guvernul Romaniei, in sedinta din 09.12.2015, a fost strecurat, in mod fraudulos, textul unei alte ordonante de urgenta pregatita pentru modificarea substantiala si neconstitutionala a Legii 223/2015, cunoscuta ca Legea pensiilor militare de stat".

Huhu Rezea spunea...

@Cristina.
Nu, astepti publicarea dupa 01 01 2011 a Ordinului Comun privind procedura recalcularii