Un produs Blogger.

miercuri, aprilie 06, 2016

4000 de mai-sti s-au bulucit sa iasa la pensie pe OUG, cu 65% din baza de calcul

32 comments
Lucrarile Comisiilor din 05 04
Peste 4000 de cadre militare din MAI, jandarmi si politisti, au depuse cerere de pensionare de la inceputul anului de frica unei legislatii care să le scada pensiile speciale. A fost scandal la Parlament în privinţa pensiilor militarilor, sustine A3 ca ar fi informat un reprezentat MAI, prezent la dezbaterile din comisii pe OUG nr.57/2015


32 de comentarii:

Nasul spunea...

Astia 4000 care s-au grabit sa iasa pe legea 223 modificata cu OUG 57 o sa-si ia teapa vietii.Sa-i vezi cand le vin deciziile de pensie ce o sa umple forumurile cu plangerile lor.Unde nu-i cap vai de picioare.

brenda spunea...

nu s-au bulucit, oamenii au dreptul legal la varsta de pensionare , indiferent cu ce procent vor avea la calcul ,poate prefera sa nu mai stea iarna ,vara in strada sa se bata cu infractorii ,sa stea la ordin la mana unor sefi ca cei care sant chiar impotriva lor. mai sant si in rezerva unii care au plecat de multa vreme din armata dindiferite motive nu au nici un venir au nevoie de oricat vor lua pensie , cam asta este , satulul nu crede flamandului. .asta este .

Iulian Mareș spunea...

Si acum ce face MAI? Angajeaza si scolarizeaza altii?...
Dar cei care au fost dati afara pe timpul lui Igas, nu pot reveni?....nu mai prezinta garantie?
MAI cheltuie banii in van!
Tot ce nu are scoala la temelie, 2, 3,4 ani va fi majoritar lest timp de 5-7 ani, pana va invata ceva!
Pacat!

Anonim spunea...

NU SUNT PROSTI, STIU EI CE STIU, ESTE 65% DIN BAZA DE CALCUL, NUMAI CA IN ACEASTA PERIOADA BAZA DE CALCUL ESTE TRIPLA, DUPA NOILE AMENDAMENTE CHIAR DACA PROCENTUL CRESTE LA 80%, BAZA DE CALCUL VA SCADEA LA 1/3.

Huhu Rezea spunea...

@alpacin
Se pare ca nu valoarea pensiei i-a interesat, baza de calcul pe ordonanta fiind ceva mai mica, ci teama ca vor fi modificate conditiile foarte permisive pentru pensionarea anticipata partiala.
Multi au deja promisiuni de angajare in mediul privat iar altii si-au aranjat plecarea la munca in strainatate.
Nu e rau ca se creeaza atatea locuri de munca.

Unknown spunea...

Şi ce dacă au ieşit cu 65%, daca in final OUG 57 va fi mai favorabilă, dupa ce va fi votată in Camera Deputatilor, li se va face si lor recalcularea si reactualizarea ca şi celorlalti pensionari aflați în plată. In plus, vorba proverbului, ce e în mână, nu-i minciună.

Anonim spunea...

Sa-l faci pe unul prost e de inteles,sa-i faci pe doi ca sunt prosti,treaca mearga.....dar sa faci 4000 de oameni prosti deja e prea mult,mai ales ca fiecare dintre cei 4000 si-a facut calcule,au vorbit cu finantistii din unitati, au citit legea 223 si ordonanta 57 chiar si pe muchie si sunt cu "ochii cat cepele" ca doar e vorba de viata lor, nu-i asa?

Anonim spunea...

@mares
in ordinul de completare a efectivelor politiei(cu 1825 de locuri nu 10 000 cat urla unii ziaristi de 2 bani este prevazuta in mod clar(si cu prioritate) si posibilitatea reangajarii politistilor disponibilizati si chiar a celor care si-au dat demisia si ulterior poate s-au razgandit sau regreta demisia.Deci foamea de efective e mare si mi se pare normal ca ordinul sa prevada reangajarea cu prioritate e celor ce au plecat dar cunosc sistemul mult mai mult decat niste "pufosi"
am sa caut textul ordinului si am sa vi-l aduc la cunostinta tuturor

Trofin spunea...

Poate veti fi surprinsi dar politistii au fost cei mai multi care m-au contactat si au cerut lamuriri cu privire la stabilirea conditiilor de pensionare si a modului de calcul al pensiilor, corespunzator modelelor de calcul pe care le-am facut publice si de care multi militari , colegi de ai mei , au glumit sau si-au exprimat neincrederea. Foarte multi lucratori din politie au varsta actuala pana in 50 de ani. Oamenii au inteles ca , daca dispun de vechime suficienta , modificarile parametrilor Legii 223/2015 nu vor avea nicio influenta asupra cuantumului pensiilor in raport cu veniturile in plata .Cei 4000 au inteles ca mai bine ies la pensie cu un cuantum echivalent cu acela din activitate si sa practice , din pozitia de pensionar , o activitate lucrativa care sa le suplimeteze veniturile fara sacrificii , de multe ori , inutile.

Unknown spunea...

Concluzii si concluzii. Daca 4000 au cerut sa iasa la pensie inseamna ca indeplinesc conditiile de iesire la pensie. Poate e un contingent mai numeros. Sa nu uitam acea pensie de urmas de 325 lei pentru fiul pompierului mort la datorie in Constanta. Fiind un urmas a luat 50% din pensia ce se cuvenea, deci 650 lei. Concluzia e ca Legea 223 asigura un asemenea nivel de pensie. Tot sa mori la datorie in asemenea situatie. Nu cred ca cei 4000 se lupta pentru asa pensii.

maiag spunea...

SCURT si la OBIECT
azi se discuta in guvern noua grila de slarizare bugetari si probabil ca fii aplicata din iulie sau cind va fii,INTREABARE...sloda bruta pt reactualizare este cea de la 1 ian 2016,daca va creste solda activilor din iunie,se schmiba si baza de calcul cu valoarea din iulie dupa noaua grila?dupa lege asa ar trebuii,ca spune ca pensia creste ori de cite ori ceste solda de gard si de funcyie.

Anonim spunea...

nu sunt jurist, dar atat cat ma pricep, cred ca prin aparitia OUG 57 s-a deblocat aplicarea legii 284/2010( numai pentru pensionari, art 109" actualizarea se va face pe baza aplicarii succesive a legilor salarizarii pentru militari", asta inseamna si legeA 284/2010), fara ca guvernul sa-si dea seama initial. Acum ei sunt interesati cel mai mult sa se modifice ordonanta, deoarece ar trebui sa se ia in calcul valoarea de referinta sectoriala de 600 ron si nu de 197,33 cat au activii.Cei care au fost la negocieri cred ca stiu mai multe ( mai ales cei de la MAI), Din acest motiv cred ca pleaca ei pe capete.

Huhu Rezea spunea...

@alpain si @maiag
Cat timp L 284/2010 este suspendata la aplicare pe Anexa VII nu creeaza ncio problema pe actualizare a pensiilor.
De altfel, ea va fi inlocuita de noua lege a salarizarii prin care va fi suspendat la aplicare, pana in 2020, art. 60 din L 223.
Din punct de vedere juridic, dupa 4 luni de aplicare, Legea 223 nu mai poate fi prorogata(amânata) la aplicare in intregime, cum ameninta neprofesionist unii de prin ministere si sindicate.
Pot fi suspendate la aplicare unele dispozitii din lege.

Unknown spunea...

Cei care sau pensionat cu data de 01.01.2016 nu au ce sa piarda pentru ca, potrivit calculelor, rezulta ca pensia lor poate fi pana la 102 la suta, din care se impoziteaza suma ce depaseste 1050 lei si se retine 5,5 la suta pentru asigurari de sanatate.
Mai mult, daca intervin evenimente legislative in materie mai favorabile, pensia va fi recalculata in baza noilor reglementari,iar conform principiului de drept recunoscut si prevazut de actul normativ, va ramine in plata pensia cea mai avantajoasa. In schimb , daca modificarile aduse vor fi defavorabile, cei ce se vor pensiona in baza acestor modificari cred ca nu vor putea beneficia de prevederile OUG 57.
Nu cred ca aceasta ar fi problema cea mai importanta in prezent, cred intr-o solutie de compromis din care toata lumea ar avea de castigat cate putin, mai bine zis, cat merita.
Pe acesta cale multumesc tuturor celor implicati in sustinerea drepturilor castigate de militari dealungu timpului, drepturi care pot fi o rasplata a sacrificiilor acestora in slujba tarii, sacrificiu la care a participat uneori, intreaga familie.

Huhu Rezea spunea...

@Georgel
Repet, conditiile mai permisive, comparativ cu Legea 263/2010, pentru pensionarea anticipata partiala au contat mai mult decât modul de calcul al pensiei.
Cuantumul mai avantajos s-ar aplica si in cazul recalcularii drepturilor de pensie deschise pe OUG nr. 57/2015.

Viss spunea...

Văd că se moare de grija altora pe aici... 102,5% e puțin mai mult decât 100%... Dogaru știe de ce! Bărbosule: diferența între ultima soldă și prima pensie e de 1,7%. Să fii tu sănătos!

Anonim spunea...

daca va uitati in normele de aplicare dupa tabelul cu actualizarea celor 6 luni la nota 4 scrie ceva de genul cuantumul actualizat al functiei de baza se raporteaza la legea 284/2010. Daca aceasta lege este suspendata de ce mai se raporteaza la ea?

uber spunea...

Mai Viss s-a discutat pe acest blog de nenumarate ori si mi-e greu sa cred ca scrii prostiile alea din necunoastere. Pensia se calculeaza din BAZA DE CALCUL nu din SOLDA.
Poti sa ai solda de 5000 lei iar baza de calcul sa fie 1000 lei, cu alte cuvinte 102% se aplica celor 1000 lei nu celor 5000. Pensia maxima pentru acest caz este de 1020 lei nu 5100.
Campania de dezinformare cu sutele de procente este intretinuta de MApN si colportata de indivizi ca tine.
Nici nu e de mirare ca pe toate posturile TV sa preluat aceasta marota cand tocmai din partea militarilor se duce o campanie intensa de dezinformare.

uber spunea...

Femeia asta care se da reporter o tine langa cu dezinformarea spre incantarea frustratilor care au promovat aceasta mizerie de lege. Vorbeste numai prostii cu procente din veniturile totale, 6 luni, cinci ani, 80%, etc.
Trebuie sa facem ceva sa explicam oamenilor care e de fapt realitatea.

Iulian Mareș spunea...

DS alias DC
-daca in ordin este aceasta prevedere este f. bine
-era vorba sa ne ignoram reciproc si sa nu ne postam replici! OK?.....îi poti reaminti si prietenului, fost CI....mr. P.P. alias "C"!

Draculea spunea...

Am participat la lucrarile Comisiei de Munca de la Camera Deputatilor si am intervenit de vreo cateva ori pentru apararea drepturilor noastre ,au fost multe aspecte de culise,interesante de stiut dar nu le pot scrie aici deoarece suntdat la o parte de "stapanul blogului" asa ca ,in continuare puteti servi gulgutele oferite de unii sau altii ,care stiu sa faca slalom printre adevaruri si sa va serveasca cu tromboane cosmetizate...
Voi participa si la lucrarile celorlalte comisii,deoarece eu ,impreuna cu inca cinci colegi aviatori facem parte din grupul auxiliar,cu drept de a participa activ la dezbateri,iar noi nu suntem "vanduti" si nici teama nu avem,spunem adevarul cu documentele in fata).
Am scris unele chestii pe R-26500,dar numai un rezumat ,dezbaterile au durat vreo 7 ore.
Oricum cele adoptate in Comisia de Munca nu au o relevanta prea mare ,pentru HOTARAREA finala, urmeaza Comisia Juridica , cea a finantelor si a MApN, adunam materiale ca sa putem demonstra ca cererile noastre sunt justificate.
Noi nu sustinem doar problema aviatorilor ci a intregii armate ,tineti cont ca avem opozanti chiar in randul sindicalistilor din unele structuri ale politiei ,cei ai lui Coarna si Surugiu,care TOT TIMPUL ne ataca interesele-la orice articol Coarna intervine si este impotriva noastra,dar eu m-am ridicat in sedinta si i-am demonstrat duplicitatea ,apoi a fost preluat de d-l general ,deputat Mircovici , si de Dogaru.
Cei de la MApN,in frunte cu d-na secretar de stat Otilia Sava ,insotita de col Rosu de la Casa de Pensii sunt pentru jecmanirea drepturilor noastre,asa au primit ordin!

Viss spunea...

Măi, byBzdWdp : Înțeleg că vrei să-mi demonstrezi ceva. Nu știu ce. Eu îți spun una și bună, măi omule: veniturile din prima mea pensie sunt mai mici cu 1,7% față de cele nete de pe ultimul meu fluturaș. E în limba română? Pricepi? Solde, bază de calcul, plafon, funcții, grade, ordinul 50, 90, 80,150... ai amețit oamenii și bați apa în piuă; cine nu e în sistem sau a ieșit de mult timp poate nu își dă seama. Ții cu tot dinadinsul să-mi demonstrezi că girafa nu există? Vrei să-ți arăt decizia? Mă faci prost că m-am bucurat că mi s-a emis decizia în termenii ordonanței, alternativa fiind - care? Să ai o viață frumoasă și nu mai murii tu de grija altora, că poate le faci rău; oamenii pot decizii în baza celor pe care le pui tu aici pe hârtie! Nu te gândești la chestia asta?

Huhu Rezea spunea...

@viss
Cine sa te creada ca ai si primit decizie de pensie pe Legea 223?
Anonimizeaz-o si trimite-o in atasament pe adresa blogului huhurez2013@gmail.com
O public ca sa vada toata lumea cum arata o decizie emisa in baza legii pensiilor militare modificata de OUG 57.
Altfel ramâi perceput ca un amarât de cântaret al structurilor militare oficiale.
Toti ati primit instructiunea asta prosteasca referitoare la pensii mai mari decat soldele?

Huhu Rezea spunea...

@kis
Cine dracu te-o fi selectat pe tine sa reprezinti militarii in fata comisiilor parlamentare ? Este o mare enigma. Ti-au trebuit luni de zile sa intelegi ce inseamna actualizarea soldelor brute. Ai un singur fix, cel legat de art. 28.
Felicitari, totusi, ca l-ai contrat pe Coarna.

Draculea spunea...

***huhurez,nu este ceea ce crezi,am scris una dar gandeam alta,nu te repezi sa caracterizezi un om pana nu-l cunosti,eu am inteles ce inseamna ACTUALIZAREA si chiar am demonstrat ,nu mai vreau sa revin,tin doar sa-ti spun ca voi ati denaturat adevarul ...dar acuma altceva ma nedumireste:
Valoarea punctului de pensie va creste de la 871,1 la 1206,45, deci cu 38,49% ,in acest caz ce se intampla cu pensiile calculate pe legea 263 ,in puncte de pensie? As dori o parere legala...
Nu numai ca am fost ales ,dar iti spun acuma ca eu tot timpul am fost in legatura cu factorii legiuitori pana la cel mai inalt nivel si telefonic si prin alte mijloace asa ca "mai usor cu pianul pe scari"

Viss spunea...

@huhurez: credeți ce doriți. mulțumesc pentru "amărât". eu am trecut în rezervă pe 29 februarie. am colegi care au trecut în rezervă înaintea mea, deciziile au sosit cu maxim o săptămână înaintea mea. dacă întrebați la casa de pensii o să aflați că s-au emis decizii. aștept scuze. pe care le accept anticipat. și consider în continuare că se bat câmpii cu grație prin unele comentarii.

Huhu Rezea spunea...

@Viss
Te cred si prezint scuze doar daca trimiti nota de calcul a dciziei in atasament la adresa indicata.

ifrim spunea...

Parerea mea proprie si personala este sa nu ne facem singuri lucru manual.Daca postati o decizie noua de ex. col. si e de bine toata media basista o pune pe tapet pana la votul in plen din CD.Lasati-o dupa!

Alin P spunea...

Nu s-au bulucit. Au drept la pensie si au iesit. Clar ca pensia calculata cu 65/80 se va recalcula la 80/100 (sau cat se va adopta).

Unknown spunea...

Tot asa crede si eu, legile se aplica pentru viitor de la data intrarii in vigoare, dar nu pot fi aplicate discriminatariu. Altfel, ar creea alte situatii juridice , fata de care cred ca exista un punct de vedere al CCR. In aceste conditii cred ca nici nu s ar ajunge la asa ceva.

tavi spunea...

Va rog sa ma lamuriti si pe mine in legatura cu recalcularea pensiilor. Am varsta de 46 ani, am lucrat ca politist 14 ani si 7 luni, stagiul total de cotizare realizat 28 ani, din care 23 ani ordine publica( 14 ani si 5 luni conditii speciale de munca),sunt pensionar de invaliditate gr.3 din luna iunie 2011. Inainte de trimiterea la casa de pensii a celor 6 luni alese ca baza de calcul, pot opta pentru o pensie anticipata partial sau voi continua sa fiu pensionar de invaliditate avand pensie militara? In prima situatie trebuie sa solicit in scris acest lucru sau din oficiu se va efectua? Daca voi ramane cu pensia de invaliditate, exista anumite penalitati dupa recalculare? In legatura cu alegerea perioadei pentru recalculare precizez ca, cei de la financiar mi-au trimis situatia cu veniturile lunare realizate, astfel ca nu stiu daca sa aleg perioada cand am avut cele mai mari venituri lunare sau altele, de aceea va rog sa-mi dati unele indicatii. Va multumesc.

Huhu Rezea spunea...

@tavi
Vei ramâne cu pensie de invaliditate pâna cand implinesti varsta standard pentru pensie penreu limita de varsta, conform anexei la L 223.
Numai cadrele in activitate pot opta pentru pensie anticipata.
Cu 28 ani vechime cumulata nici nu vei fi penalizat.
Alege 6 luni din perioada cand ai avut functia cea mai mare.