Un produs Blogger.

joi, aprilie 07, 2016

Au dat avizul fara sa observe ca OUG nr. 57/2015 reglementeaza si reducerea cu 28% a pensiilor militare

42 comments
Pacalicea, e dep Eugen Nicolicea

PARLAMENTUL ROMÂNIEI
CAMERA DEPUTAŢILOR
Comisia pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor
Plx nr.82/2016
asupra proiectului de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare

În conformitate cu prevederile art.95 și 115 din Regulamentul Camerei Deputaţilor republicat, Biroul permanent a trimis,Comisiei pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor, spre avizare, în procedură de urgență, proiectul de Lege pentru 
aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare (PLx nr.82/2016).
Inițiativa legislativă are ca obiect de reglementare introducerea unor măsuri cu privire la salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, precum și a unor măsuri cu caracter fiscal și bugetar.
Consiliul Legislativ a avizat favorabil proiectul de lege, cu observaţii şi propuneri, conform avizului nr.1286/10.12.2016.
Senatul a adoptat proiectul de lege, în ședința din 14 martie 2016.
În raport cu obiectul de reglementare, proiectul de lege face parte din categoria legilor organice, iar în aplicarea dispozițiilor art.75 alin.(1) din Constituția României, Camera Deputaților este Cameră decizională.
Potrivit prevederilor art.61 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, membrii Comisiei pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor au dezbătut proiectul de lege şi au hotărât, cu unanimitate de voturi a membrilor prezenţi, 
avizarea favorabilă a acestuia cu amendamentele admise cuprinse în anexă.


PREŞEDINTE, 
Eugen Nicolicea
07.04.2016AVIZ asupra PL nr. 82/2016
Proiect de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare
Tehnologia informa



42 de comentarii:

brenda spunea...

explicati mai mult,adica cum se intampla asta ? atunci ce se mai poate face? trebuie sa atrageti cumva atentia m daca mai e cazul madica su azi s-a lucrat pe lege asa cum era prevazut , ne spuneti ce mai trebuie ca sa se termine cu balamucul acesta?cu multe multumiri si scuze pentru nepricepere

instalatoru spunea...

Pai au admis un amendament diferit de cele din Senat si si-au dat cu seninatate acordul... Vorba bancului: te lepezi de Basescu (si unu ii dadea cetateanului o palma peste chelie), dar acum e altfel, te lepezi de militari si se leapada... Cred ca, din pacate, pensionarii militari, in special cei cu vechime foarte mare, sunt cam la colt si practic nu ne sprijina cam nimeni... Eu nu am o asemenea vechime in armata, dar observ si discursul foarte diferit al celor care posteaza, in functie evident de interese. Cam toate partidele vor sa se scape de noi cat mai ieftin, ca pare a nu mai conta parerea noastra, furnizam oricum mai putine voturi decat cei care pot fi asmutiti impotriva pensionarilor militari, incluzand aici militarii activi. Sa fim sanatosi si sa nu punem la inima, ca o facem praf...

Dan B. spunea...


Sper ca nu ati uitat ca pct 40 din OUG 57/2015 este „opera” lui Oprea, manarita de suptordonatii Iliescu,Otilia Sava, Zisu, s.a., incl. Nicolicea.

Patrick spunea...

..."conform avizului nr.1286/10.12.2016"...adica decembrie 2016???

@ HUHU, de unde vine reducerea de 28 %?

Alin P spunea...

Nu-i stres. Comisia a propus un amendament...si s-a pronuntat doar pe acel amendament. Celelalte amendamende sunt propuse de alte comisii (cele interesate)...

Alin P spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Huhu Rezea spunea...

@Bercea
Comisiile care dau aviz pot doar sa propuna amendamente Nu pot aproba amendamente care sa fie supuse votului Camerei. Doar comisiile raportoare aproba amendamente in Raportul comun.
@Buzescu
Nu le pune in cârca lui Oprea sau lui Dusa ce au facut pitifelnicii din ministerele lor.Abia au asteptat sa fie debarcat Guvernul Ponta ca sa iasa ei, ca paduchii in frunte, cu Ordonanta in fata lui Toba si Motoc. Hellvig este a cincea roata de la caruta in afacerea Ordonantei.
Sa fie clar! Nu mai aruncati pisica in curtea altora dupa ce s-a imputit in ograda tehnocratilor. Pe timpul lui Oprea si Dusa a fost adoptata Legea 223.

@Patrik
Cum de unde iese pierdere 28 % pe ordonanta?
Pe Legea 223 putea avea o pensie de 130% din baza de calcul.
Pe Ordonamta poti avea o pensie de 102% din aceeasi baza de cxalcul.
Nu este o diferenta de 28?

Unknown spunea...

Mi se pare o treaba de bun simt ce au facut cei de la comisia respectiva. Ei au propus un amendament la OUG nr. 57/2015 care priveste domeniul lor de competenta, tehnologia informatiilor si comunicatiilor. Au bagat un amendament in ce priveste salarizarea prin care pe langa cei din Ministerul Tineretului si Sportului este inclus si personalul din Ministerul Comunicatiilor si pentru Societatea Informationala. Despre partea din OUG nr. 57/2015 privind militarii sa se pronunte cei din comisia de aparare si ordine publica, unde este si deputatul Mircovici.

Unknown spunea...

Sa nu aruncam totusi cu noroi in Dusa si Oprea,sa fim realisti,legea 223/2015 a fost aprobata pe timpul lor in guvernul Ponta.I-mi este rusine ca sunt concitadin cu Nicolicea.

Patrick spunea...

@Huhu- din ce este format 130 %? poate fii un maxim de 100 % la care se adauga cel mult 9 % P.S. si 20 % OMM. Fac 129.

Si cum credeti ca s-ar calcula pensiile din moment ce in 223 nu este definit in nici un fel ce inseamna venit? Poate un coleg de-al meu a avut chirie, intra si suma aia in baza de calcul? Sau alt coleg a fost instructor auto dupa serviciu, isi valorifica si acel salariu?

Art. 28 din 223 zice asa" Baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este media tuturor veniturilor brute realizate în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie, la alegerea persoanelor prevăzute la art. 3 lit. a) -c). La media obţinută se adaugă un spor de până la 15% în condiţiile stabilite prin ordin comun al conducătorilor instituţiilor din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi securităţii naţionale."

In al doile rand, ce reprezinta acel 15 %? La latitudinea cui ramane sa se acorde? In ce conditii?

Huhu Rezea spunea...

Patrik
Hai sa nu plictisim cititorii obisnuiti ai blogului cu probleme care s-au discutat si rasdicutat in lunile anterioare. Poti accesa arhiva blogului.
Abia ai inceput sa comentezi pe blog si ai si inceput cu argumente din arsenalul celor care justifica necesitatea emiterii ordonantei pentru a face aplicabila Legea 223.
Citeste articolul 96 din Legea 263/2010 si vezi ca punctul de pensie se calculeaza in functie de castigul salarial brut/solda bruta si nimanui nu i-a trecut prin cap, timp de cinci ani de aplicare, sa includa aici hrana, hainele, deplasarile, mutarile si toate cele specificate de art. 28 modificat de ordonanta.
Legea trebuia cizelata, gasesti aici multe articole in acest sens, scrise imediat dupa adoptare in Parlament, prin care s-a cerut retrimiterea pentru dezbateri de catre presedinte, inainte de promulgare, dar nu trebuia umblat la cotele procentuale de calcul a cuantumului, de la art.29.
Procentul acela de 15% de la art. 28 a fost marul otravit introdus neglijent in textul legii, la dezbaterea finala din Comisia de Aparare, care sa justifice ulterior necesitatea modificarii radicale a legii.

Patrick spunea...

") Punctajul lunar se calculeaza prin raportarea castigului salarial brut/solda bruta sau, dupa caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contributiei de asigurari sociale..."
"
Deci ceva definit foarte clar fata de "media tuturor veniturilor".

Draculea spunea...

Marti ,5 aprilie, in comisia de munca s-a explicat de ce nu s-a admis sintagma TOTAL VENITURI BRUTE, cica legea,in acest mod nu ar distinge care venituri si...ca cam asa este.Atunci am intervenit noi,destul de vehement si am atacat BAZA DE CALCUL cerand sa se faca distinctie intre anumite elemente de calcul,ni s-a raspuns ca doar sporurile si veniturile permanente vor intra la calcul,noi am reluat si am spus ca celelalte categorii:magistrati,juristi ,aviatori si stewardese,etc au calcul din TOTAL VENITURI BRUTE.RASPUNS:(presedinte comisie-Solomon) ati luat destul atunci ,va ajunge!Noi ne-am ridicat cu totii,reprezentantii aviatiei si am parasit sala ostentativ ,iar in dreeptul carelor de TV am spus cu glas tare"Tradatorilor!","ASTA-I DISCRIMINARE!"

Unknown spunea...

A gresit intentionat!!??

Unknown spunea...

Din desfasuratorul lucrarilor comisiilor la CD, comisia de aparare, ordine publica si siguranta nationala a avut sedinta pe 05.04, dar pe ordinea de zi nu a figurat si dezbatere OUG nr. 57/2015 http://www.cdep.ro/co/docs/F6833678/oz0504.pdf . Pe 31.03, in saptamana anterioara, au avut o vizita in teren, in judetul Timis http://www.cdep.ro/co/docs/F1389131421/Oz3103.pdf .
La PL-x nr. 82/2016 http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?cam=2&idp=15553 sunt depuse 3 avize din 5 solicitate, 3 comisii trebuia sa faca raportul pana pe 07.04, iar dezbaterea finala sa fie facuta pana pe 14.04, altfel OUG nr. 57/2015 se adopta tacit in forma venita de la Senat. Cumva asta se si urmareste, aprobarea tacita???

Huhu Rezea spunea...

@Denis
In Camera decizionala nu exista procedura adoptarii tacite. Se poate intarzia oricât adoptarea sau respingerea unui proiect de lege.
La Ordonanta sunt 4 comisii raportoare. Se pare ca marti au legea pe o4dinea de zi.
In plen vor veni cu un Raport comun cu amendamente aprobate in vederea supunerii votului in plen.

instalatoru spunea...

Eu, fiind mai sceptic din fire, ca sa inteleg ce se petrece cu adevarat, am ascultat cu atentie si alte stiri, declaratii ale unor personaje decidente, cum ar fi Mugur Isarescu, Dacian Ciolos si dicutiile aprinse pe diferite subiecte, cum ar fi cererile medicilor, etc. de marire a salariilor si altele care cam toate au un subiect comun, pomana electorala (din partea politicienilor), pe de o parte si constrangerile financiare invocate de guvernanti. Pai, cui sa se dea? Prin prisma costurilor, armata pare a fi formata din doua grupuri distincte, activii si pensionarii, ale caror solde si pensii insumate sunt cheltuieli care fac parte din alocatia generala de finantare a sistemului de aparare. Si aici sunt fel de fel de grupuri si grupulete cu interese divergente, dintre care par a conta mai mult soldele activilor. Prin urmare, am inteles intr-un final, ca toate aceste discutii sunt asa, de detensionare si de exprimare a ofurilor, care permit guvernului sa nu dea nimic deocamdata. Cred asta pentru ca ar fi putut sa inceapa sa pensioneze cadre in baza Legii 223 si a OUG 47 si mai tarziu sa le majoreze, daca asta iese din Legea de aplicare finala, dar nu se plateste nimic si noi ne certam aici... Asta e... Sanatate si curaj celor care au asteptari si mult calm! O zi frumoasa tuturor!

Draculea spunea...

Saptamana viitoare,probabil ,marti 12.04 se vor tine lucrarile comisiei juridice,suntem si noi invitati si...pregatiti pentru confruntari.

brenda spunea...

dle bercea ,ce tot vorbiti , se vor pensiona daca au dreptul , adica cum ,sa ramana inarmata peste dreptul de a se pensiona? se vor pensiona cu legea pensiilor actuala modificata cu acea ordonantsa ,, vor primii pensie atat cat o fii dupa care atunci cand aceea lege va fii pusa in temeiul ei vor reveni cu cerere pentru recalculare , daca nu ,asta e , asa ca se vor pensiona in dreptul pe care il au salutare si asteptam

instalatoru spunea...

Exista un Proiect de Lege privind acordarea pensiilor speciale la profesori... Cred ca urmeaza evident si medicii si apoi in continuare restul votantilor, dupa numarul si importanta lor... Desigur, militarii nu fac nimic, mananca bunatati la popota si se pensioneaza la 40 de ani...Cam asta e...

totoiany48@gmail.com spunea...

PT.DL BERCEA
FITI MAI DIRECT , SA INTELEGEM CE DORITI .

brenda spunea...

domnule VIOREL KISCH sa va dea dumnezeu gandul cel bun , va tin pumnii si lluotati si pentru amaratii astia de rezervisti ,indiferent ca au vechime mare sau mica , va aplaud ca santeti asa de hotarsat sa ii confruntati pe cei ce vor sa puna bete in roata, succes ....scuzati o corectura ''luptati si pentru.......

Nasul spunea...

https://deveghepatriei.wordpress.com/2015/07/31/otilia-sava-sotia-colonelului-sri-sorin-ion-sava-mai-slugarnica-ca-niciodata-ii-pup-mana-betivului-ordinar-george-mojor-maior/

Traian spunea...

Buna ziua. Camera Deputatilor va vota o forma sau alta a legii 223, insa eu nu cred ca ea va rezista mai mult de 2-3 ani. Probabil se va reveni, in linii generale, la fosta lege 164/2001, care mi se pare mult mai realista. Atat in privinta bazei de calcul, care cuprinde doar sporurile cu caracter permanent, nu si pe cele temporare (cum sunt divese sporuri ce depind de sefi, de antena, de ore de noapte, de exceptie, de ..de ....), cat si in privinta procentelor de la care se pleaca. De fapt, de la procentele respective pot fi valorificate si 1% pt fiecare an ce depaseste 25 de ani, si sporul de pensie suplimentara si Meritul Militar, iar prin eventuala ajungere la 120 % nu se poate depasi salariu unui cadru activ prin faptul ca baza de calcul este mai mica decat elementele unui salariu in activitate. Logic, cred eu.....
De ce nu se gandeste in acesti termeni ? pentru ca toti dorim cat mai mult , insa nu ne gandim la faptul ca s-ar putea ca statul SA RAMANA FARA BANI...eu chiar ma mir cum de mai are bani pentru salarii bugetare si pensii !!!! pentru ca economie nu mai avem iar 3 milioane de romani muncesc afara...

Anonim spunea...

inca nu ati auzit ca exista un proiect de lege cu pensii speciale dedicate jurnalistilor? eu le zic ziaristi si o numesc MITA legalizata......ia mai scotociti un pic!

Iulian Mareș spunea...

Brenda,
ti-am mai zis, eu am iesit la pensie in 57, in etate de 81 de ani!
Acum te inteleg pt ca mi-am angajat translator din romana în romana!
Sanatate maxima!

Unknown spunea...

Cred ca avalansa pensionarilor se datoreaza unor factori generati de cei ce conduc si decid in acasta tara , pana la un anumit nivel. In fiecare institutie s-a instituit un sistem clientelar de avansare si promovare . Astfel, aproape de fiecare data sunt incalcate conditiile de ocupare a unor functii de executie si de fiecare data, cand este vorba de ocuparea unei functii de conducere. Nu se mai ia in considerare criteriile de performanta profesionala, seriozitate si corectitudine , ci numai fidelitate fata de sef, care uneori iti cere sa faci si ce nu trebuie atunci cand are interes. Asa sa creeat o stare de nemultumire generala, care pentru personalul de buna credinta genereaza stres si in aceste conditii, fiecare calculeaza, ce perde si ce gastiga si daca indeplinesc conditiile minimale se refugiaza la pensie. Nu aceasta este solutia cea mai buna pentru persoanele in cauza si nici pentru institutia la care lucreaza, dar nici pentru intraga societate. La nivel institutional factorii de raspundere de buna credinta, ar trebuii sa ia masuri in primul rand pentru instaurarea unei stari de normalitate la fiecare loc de munca.In acelasi timp, dar pe termen mediu, simplificarea si corectarea tuturor actelor normative. Legislatia impredictibila, necaara este un alt factor ce generator de stres pentru destinatarii acesteia, dar si pentru cine o aplica, astfel sentimentul de nesiguranta domina societatea romaneasca , intr-un cuvant haos. Solutia , promovarii in toate domeniile a oamenilor de calitate.Oameni fac legi, oameni aplica legi si nu in ultimul rand oaneni respecta legi.Cel mai important lucru intr-o societate este calitatea resursei umane.

Huhu Rezea spunea...

@Traian
Ai o atitudine total nepotrivita si de neinteles fata niste functionari care isi vad doar interesele lor.
Revenirea la prima dragoste a d-tale, L 164/2001, ii defavorizeaza pe militarii vechime mica. Pornea de la 60-64% din baza de calcul.
Cine nu e in stare sa asigure dezvoltare pentru investitii si asigurari sociale sa stea ...in puii lor...acsasa, nu la guvernare.

brenda spunea...

bine dle M A R S ....ce bine .tocmai ma intrebam cand apasam gresit pe tasta ., acum ,gata , am translator, dar nu vrei sa te duci sa dormi , ca daca ai atatia ani , obosesti repede si te enerveaza greselile mele, somn usor

instalatoru spunea...

@Toto Iany
Eu doresc sa ma pensionez, mi-am facut dosarul, a plecat, a revenit ca nu se aplica Legea 223 si de trei luni asist la un scandal continuu, care, din nefericire, nu pare a se termina in folosul nostru. Fac haz de necaz de zbaterile noastre care mai detensioneaza un pic situatia, ca poti sa iti spui oful, dar cam atat... Regret daca ati inteles ca sunt de la..., sau de la ailalti sau... Sunt un om ingrijorat, atat si sper ca acest stres sa nu ne ruineze si sanatatea, ca altfel, cred eu, jocurile sunt cam facute...Sanatate...

Huhu Rezea spunea...

@Bercea
Dupa publicarea Metodologiei de intocmire a dosarului de pensie si a Hg de functionare a caselor de pensii sectoriale....nu ar mai fi motive de tergiversare a emiterii deciziilor de pensie.

calin spunea...

@Bercea (19.03), spunea:
"Eu doresc sa ma pensionez, mi-am facut dosarul, a plecat, a revenit..."
"Sunt un om ingrijorat, atat si sper ca acest stres sa nu ne ruineze si sanatatea, ca altfel, cred eu, jocurile sunt cam facute...Sanatate..."
Dragul meu coleg, inca activ, ce crezi? Din 2011, noi, astia lasati de izbeliste, cu alte cuvinte pensionari militari veterani (!!!), cum am trait? Multi dintre noi au ajuns sa-si doreasca macar sanatate cu speranta sa mai prinda un dram de dreptate...voi unde ati fost? Va dorim sanatate, viata lunga si sa va bucurati, candva, de aprecierea deplina din partea tarii, a eforturilor pe care le-ati facut.

instalatoru spunea...

Foarte corect ce spuneti D-le H. Evident si eu ma intreb, in aceste conditii de ce nu misca nimic? Si posibilul raspuns este cam sumbru, adica cineva blocheaza aplicarea acestor decizii, Inca nu imi este clar cine si de ce (desigur ar putea fi si presiunea pensionarilor si perversitatea guvernului, sau ambele, si poate mai sunt factori pe care nu i-am luat in calcul). Vom vedea ce se mai intampla...

gheorghe spunea...

domnule traian cine i-au trimis afara pe fratii nostri sa lucreze ? -politicienii cu uniunea europeana pt ca ne-au distrus industria si bunul mers a nivelului de trei in romania. cine trebuie sa plateasca pensiile celor care urmeaza sa intre in pensie ? - politicienii si uniunea europeana pt ca 3 milioane de romani lucreaza in uniunea europeana. ne-au primit in uniunea europeana ,ne-au furatv forta de munca ?- sa plateasca ,nu sa ramana tot la ei din tot ce le ia pe salarii sa vina si in romania un procent. ce zici domnule traian ,am dreptate !

Iulian Mareș spunea...

Bercea....si nu Mondialu,
nu mai sufla in foc ca iti vine jar in par!
Am 4 colegi de serviciu din aceeasi structura care au solicitat iesirea la pensie in 2016 si au si iesit!....nu le-a intors nimeni dosarul!.....poate al tau era incomplet sau cu greseli!
Toti mai aveau pana la varsta maxima intre 2-6 ani dar, fiecare, din motive proprii, a ales sa rupa foaia de parcurs cu ministerul! Aveau peste 25 ani reali si cumulati...destui, cat sa doneze si altora!

Iulian Mareș spunea...

Brenda,
apreciez umorul tau....si sa inteleg ca pot sa-mi concediez translatorul?
În fapt eu îl compatimeam pe Huhu, caci el iti raspunde mereu, iar eu nu as putea asta din cauza de neintelegere a enunturilor!
Nu mai zic nimic, nu vreau sa te supar, mai ales ca-mi place numele ales!

Iulian Mareș spunea...

Huhu,
Chiar nu inteleg de ce acceptati pe blog un personaj total malign....de Ce? Este cumva si sectiunea circarilor fara perdea? Sau a tziganilor cocalari? Daca nu, aut cu ei! Curatenie de primavara!

Iulian Mareș spunea...

Huhu,
este vorba despre "C".

Dan B. spunea...


Subscriu opiniei dlui Mares!
Vocalimbarul unui cocalar nu are ce cauta in dialogul grupului.
Ori ARIEL (nu color, ca-si pastreaza negriciunea tenului), ori AUT!

instalatoru spunea...

@Iulian,
eu am cerut pensionarea in baza Legii 223, art. 19, adica am fost mai demult cadru militar activ si am vechime cumulata mai bine de 25 de ani (oricum putin fata de ce citesc pe blog). Mi-au plimbat dosarul si acum vegeteaza la un Comadament zonal (am uitat sa iti spun ca umitatea in care am activat s-a desfintat de 20 de ani). Sa mai continuu? Cam asta e. Poate ca pe activi ii pensioneaza in baza Legii 223 (oricum, la acel Comandament nu vor sa primeasca dosare de pensionare in baza L 223). Nu suflu nici un jar, asta e realitatea, pentru mine cam nasoala.

Iulian Mareș spunea...

Zorin,
mai intai, nu sunt un mare specialist in legile pensiilor, care sunt cam ca ciupercile dupa ploaie, de prin 2010 incoace, dar sa facem liniste in rincipii:
-ai iesit de ceva vreme la pensie
-ai vechime cumulata >25 ani
-ai iesit la pensie pe o alta lege si vrei sa treci pe 223
Atunci:
-solicita mai intai recalcularea vechimii conform noilor grupe de munca, M123/2015
-CMJ/CMZ va trimite datele rivind vechimea la casa de pensii
-dumneata soliciti la CSP/MApN recalcularea pensiei pentru 6 luni din ultimii 5 ani
* alege 6 luni consecutive cand ai avut functia cea mai mare, clasa de vechime, IC/SM
* nu stiu daca vechimea exMApN intra la calcul, parca cea care a intrat pana la anterioara recalculare, iar pt ce mai adaugi trebuie deschis drept de pensie la casa publica!
PS-Admin/Huhurez este mai vechi in date si categoric in clasa experti, asa ca da-i niste date mai concrete si te va lamuri!
Sanatate!

Huhu Rezea spunea...

@Zorin
Daca ai trecut in rezerva fara drept de pensie te poti pensiona in baza art. 19 sau 26.
Pe langa conditiile de vechime efectiva si in serviciu, esential este sa ai varsta standard de pensionare pentru limita de varsta din Anexa la lege, stabilita in functie de data nasterii.
Daca la data trecerii in rezerva aveai 25 ani vechime efectiva din care 15 ani vechime in serviciu beneficiezi de reducerea varstei standard de pensionare conform tabelului de la art. 21.
Pentru deschiderea dreptului de pensie nu conteaza sporul de vechime pentru conditiile e munca.Dar, daca indeplinesti celelalte conditii de pensionare acest spor conteaza pentru calculul pensiei militare.