Un produs Blogger.

duminică, mai 15, 2016

Doar 1/2 dintre pensionarii militari si-au ales baza de calcul

16 comments
Termenul de optiune pentru cele 6 luni din care se stabileste baza de calcul expira pe 30 iunie 2016.

SITUAŢIA CU DOCUMENTELE ÎNREGISTRATE LA CASA DE PENSII SECTORIALĂ

https: Casa Sectoriala a platit toate pensiile stabilite in 2016 

16 comentarii:

Nasul spunea...

http://romani-buni.info/2016/01/incredibil-dar-adevarat-din-romania-au-fost-furate-2-reactoare-nucleare-si-602-tone-de-combustibil-nuclear/

Unknown spunea...

Bai fratzilor !!!. Noi ne jeluim cu pensile noastre si treburile-s mai mult decat groase !!!!!!. O scremuiala jegoasa a castigat Eurovisionul - cica preluat pentru prima oara-n state - ?????!!!!. au vrut sa fie siguri ca scursurile ukarane castiga , probabil !!!!!. Nici sa boresc nu pot !!!!. Acu' fo' doua zile , oberststurbahnfuhrerul Hans - satrapul de peste mari al Romanistanului I-a facut o vizita de curtoazie Zgonelului de la CD .Si tot acu' ceva zile 'o zis ca de ce BNR a batut o medalie sau ceva cu unu' Manoilescu , guvernator pe vremuri ????!!!!!.Noaptea mintzii , insanitate , dementza ??????????.

karadeniz spunea...

De pe site-ul Casei sectoriale de pensii a MApN mai aflăm:
- Nu sunt restanţe sau întârzieri la plata drepturilor de pensie pentru cei pensionaţi în acest an.
- In baza de calcul a pensiei nu se includ drepturile specifice acordate personalului care a participat la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului roman conform art.28 litera n din lege.
- Cererile pentru restituirea diferențelor de pensie reţinute în perioada 2012-2013 au ajuns la 10.735, un procent de 15,9 % din cei 67.500 pensionari de la începutul anului 2011 şi vor mai creşte până la final demontând minciuna cu sub 10% pensii diminuate de legea 119.
- Referitor la alegerea celor 6 luni consecutive în precizările CSP se specifică că trebuie să fie luni întregi şi nu trebuie inclusă luna in care s-a trecut în rezervă. Referitor la acest subiect pe site-ul SCMD a apărut pe 11 mai un comunicat al filialei din Constanţa în care sunt prezentate recomandările departamentului juridic al SCMD referitor la alegerea celor 6 luni astfel: alegeţi funcţia cea mai mare din ultimii 5 ani; dacă aţi avut o funcţie constantă alegeţi perioadele în care aţi avut multe sporuri inclusiv nepermanente, ca distrugeri, ore zbor sau scufundare, ambarcare mare, elemente care chiar dacă nu sunt prevăzute acum în calculul pensiei pot fi benefice in cazul unor viitoare modificări legislative; se mai spune că termenul de depunere al cererilor ar fi 31 mai contrar legii, precizărilor CSP şi combătut ulterior de o atenţionare a şefului SCMD dar care dă vina pe manipularea făcută de MApN şi MAI.
- Referitor la noua lege 83 din 29 aprilie care completează legea nr. 8/2006 privind instituirea indemnizaţiei pentru pensionarii sistemului public de pensii, membri ai uniunilor de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică, se specifică, în documentarul CSP, că până la intrarea în vigoare a legii 223 pe legea 8/2006 erau în evidenţa MApN circa 1.100 de beneficiari cărora li se plătea o sumă totală de 1.400.000 lei/lunar(respectivii având în medie un supliment la pensie de 1270 lei). Deşi normele metodologice de aplicare a legii încă nu au fost emise SCMD , intr-un comunicat de vineri, recomandă celor in cauză sa nu trimită cereri către CSP, si postează un model de cerere dar care nu se găseşte pe site-ul CSP, pentru că în baza acelor cereri vor primi drepturile de pensie suplimentară din luna iunie nu din luna ianuarie.

Acoperirea cu reclame a zonei cu comentarii recente obligă să deschizi ultimele articole ca să vezi dacă a mai apărut vreun comentariu. Nu se poată remedia să vedem ultimii comentatori?

Unknown spunea...

Cica CPS a platit toate pensile pe 2016 ????!!!!!. Adica sa ne pregatim pentru vremuri cand nu vor mai fi platite -ok, la timp , nu deloc !!!!!!. Iar ,, comunicatul'' de pe site e parca din Scanteia , in cel mai pur stil activisto-comunist -,, ..... conform Legii x ,cu modificarile ulterioare ,................ , bla,bla,bla '' Oare catzi neuroni au baietzii aia in dotare , Dumnezeule ???!!!.

Unknown spunea...

@ karadeniz - Domnule , lumineaza-ma si pe mine , te rog !!. Din ce lege , articol , ordin reiese ca sporurile - in cazul meu - specialist cls 1 , radiatzii [ antenna] in Centru' de emisie si asigurare zbor [ la TRS.SI PNA]n-ar intra in baza de calcul ???????. Pai -in afara ca am fost incadratzi la CD , la fel ca tanti de la bucatarie[mm bucatar] sau cea de la financiar sa nu mai beneficiem nici de aceste sporuri ????. Pai pentru banii aia am platit impozit si contributzie la pensie - uneori 60% impozit , pe vremea cand era impozitul progresiv ????????. Am vazut ca-n anexa 1b figureaza o multzime de rubric pentru spururi , etc , nu doar sf,sg,dispozitiv , gradatzii , comanda si merit !!!!!!!!!. Ori asta-i o manipulare jegoasa ori IQ-UL alora de la CPS si MAPN e subunitar , dreaq sa-i cheptene !!!!!!.

Petrescu spunea...

După ce reprezentanţii MApN au încheiat periplul prin garnizoanele mari, a apărut în "concluzii ?" că se va face ceva pentru ca pensionarii vachi să reuşească să aleagă în cunoştinţă de cauză. Dar n-a fost nimic oficial (mie mi-e lene să caut acum pe net spusele lor...). Şi nu există nimic în acest sens. Şi vremea trece...
Eu pot spune că nu ştiu ce să aleg. Am făcut o "simulare computerizată" şi iese că dacă nu aleg unde trebuie, pierd la baza de calcul un 9%. Pe de-altă parte, se pare că pot merge la plezneală, că oricum iese sub OUG 1/2011.

Iulian Mareș spunea...

Petrescu,
Raportul cu date, concluzii si propuneri se intocmeste si inainteaza in 10 zile sefului care a ordonat misiunea!
Este intocmit, inaintat dar, .......clasificat!

Adi 4 you spunea...

Un român își recuperează, după ce iese la pensie, doar două treimi - în varianta optimistă - din banii cu care a contribuit la sistem în anii de muncă.
Un calcul relativ simplu, pornit de la datele Institutului Național de Statisticiă (INS) și ale Casei Naţionale de Pensii scoate la iveală o concluzie năucitoare. Salariul mediu brut în România, în ianuarie 2016, a fost de 2.681 de lei.
Pensia medie lunară în aceeași lună a fost de 930 lei. Un angajat plătește CAS 10,5% din salariul brut, la care se adaugă CAS plătit de angajator, pentru același salariat, de 15,8%. În total, contribuţia unui cetăţean român la fondul de pensii este de 26,3% lunar. Vârsta de pensioare este de 63 de ani pentru femei și 65 de ani pentru bărbați, adică o medie de 64 de ani. Speranța de viață la naștere, în România, este de 70,5 ani la bărbați și 77,6 ani la femei, de unde rezultă o medie de 75 de ani.
Prin urmare, un om care iese la pensie la 64 de ani mai trăiește în medie 11 ani. Pensia medie înmulţită cu 11 ani înseamnă 122.760 lei. Atâta va “mânca” un bătrân după ce nu mai lucrează activ. Dar această persoană a muncit 39 de ani, respectiv 468 de luni în care s-a depus CAS în numele său de 26,3% din salariu mediu, adică 705,103 lei pe lună. Rezultă un fond total de 329.988,204 lei, într-o viaţă de muncă.
Din acest fond el beneficiază de doar 122.760 lei, pentru că trăiește doar 11 ani după pensionare. Asta înseamnă că pierde din fondul depus două treimi.
VEDETI CE NE ASTEAPTA? CAPITOLUL 1

Iulian Mareș spunea...

Huhurez,
Uite o tena interesanta!

http://www.dcnews.ro/mobile/adrian-ursu-cine-beneficiaza-de-superimunitate-potrivit-legii_505606.html

Iulian Mareș spunea...

Adi 4 you
Calculul iti da dreptate!
Mai bine puneam contributia lunara la pensie la o banca!
La fel si cu asigurarile de sanatate!
Si astfel, nu.mai aveau unii de unde ne fura!

calin spunea...

"Statul" nu-i prost! A "lasat" o mana de oameni sa-si stabileasca veniturile (in sus) dupa cum au vrut. Asta a insemnat cresterea venitului mediu brut si situarea unei mari parti dintre contribuabili sub un puct de pensie atunci cand le vine randul. Uite asa, se mai reduce "presiunea" pe fondurile pensionarilor. Cunosc multe persoane care au avut senzatia ca au castigat peste medie si se asteptau la o pensie multumitoare. N-au avut curiozitatea sa analizeze castigurile, luna de luna, in raport cu venitul mediu brut. Saltul acestuia a fost, in majoritatea cazurilor, inainte, chiar si cu o luna, de saltul venitului propriu - asigurand, in acest fel, mentinerea sub punctul de pensie pentru foarte multi dintre romani. Asta e smecheria statului. Poti sa plangi, mult si bine, ai muncit 40 de ani, senzatia a fost ca ai castigat multumitor, dar pensia ar trebui sa te aduca cu picioarele pe pamant...ceea ce nu se intampla! Cantam imnul in somn...(indus!!!)

Adi 4 you spunea...

CAPITOLUL 2
Ministerul Muncii spune că trăim mai mult
Aceste date au fost trimise la Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale și Persoanelor Vârstnice și la un specialist pe domeniul dreptului muncii, respectiv drepturile pensionarilor. Ministerul Muncii (MM) a răspuns= “Precizăm că INS utilizează indicatorul statistic «speranța de viață la naștere» în timp ce din punct de vedere al pensiilor se utilizează «speranța de viață la pensionare». Pentru anul de referință 2015 durata medie de «stat în plata pensiei», la nivel național, a fost de aproximativ 18 ani și 3 luni”.
Refacem calculul după datele Ministerului Muncii: 18,3 ani! Rezultă că din fondul total de 329.988,204 lei depus de un cetăţean la fondul de pensii, el beneficiază de doar 204.228 lei. Adică nu mai primește înapoi de o treime din ce a depus de-a lungul vieții.
Ministerul mai spune că “punctajul mediu anual este direct proporţional cu nivelul salariilor avute în perioada de activitate, în sensul că salariile mai mici decât nivelul salariilor medii brute sau nete pe economie, la care acestea se raportează, pot determina un punctaj mediu anual mai mic”. Adică, pensia este direct proporţională cu nivelul contribuţiei.
Cu toate acestea, “deși datele furnizate de la INS sunt corecte, acestea nu pot fi utilizate în respectivul algoritm de calcul doarece acestea sunt variabile și nu au relevanță în timp, în condițiile în care vorbim de drepturi de pensie care vor fi stabilite într-un viitor îndepărtat. Totodată, nu au valabilitate având în vedere faptul că aceste variabile sunt stabilite prin acte normative și nu pot fi predictibile”. Cum nu pot fi predictibile din moment ce calculul pensiei se face în funcţie de nivelul contribuţiei, conform legii?
OARE CE II ASTEAPTA PE MILITARI?

Nasul spunea...

E clar ca traim mai mult .Garanteaza Hexi Pharma.

emillian123 spunea...

Karadeniz: nu-ti mai bate capul cu cifrele "oficiale" -privind numarul de pensionari FURATI (fara ghilimele) la pensie-pt. ca pensionarii din sistemul de aparare -sunt mult mai multi (cel putin peste 1 milion= daca e sa il credem pe un parlamentar care -anul trecut -a afirmat asta la "TV"...),deci daca e adevarat ce a spus, cifra de 65.000 de cereri de returnare -mai poate creste inca... pana sa ajunga la 10 %..!(amintiti-va disputa dintre ministrul muncii-Dna M. CAMPEANU si alti ministrii si parlamentari-exact pe subiectul asta: D-na Campeanu spunea 4,7 milioane de pensionari, altii spuneau 6 milioane de pensionari...!=deci era o diferenta de cca. 1,3milioane de pensionari; intrebare: unde sunt acesti oameni ?)

karadeniz spunea...

@ M Lupi 15 mai 20.44
Nu reiese de nicăieri, nu știu de unde ați dedus asta. Recomandarea făcută de filiala Constanța a SCMD se referea la faptul că e posibil ca și anumite elemente de salarizare nepermanente ( primele periodice, anumite sporuri care se acordă ocazional - scufundare, parașutare, ambarcare mare, ore zbor, lucrări distrugeri etc ) să intre vreodată în calculului pensiei deci e bine ca perioada aleasă pentru stabilirea pensiei să cuprindă și aceste elemente.
Faptul că legea nu specifică clar și concis ce elemente concrete compun baza de calcul a pensiei spune destul de multe și dă posibilitatea reglării ulterioare a acestei baze de calcul. Cum fiecare structură din apărare cam are propria-i lege a salarizării iar unele din indemnizații, prime, premii și sporuri diferă de la structură la structură vor apărea diferențe intre pensii și pensionari.

karadeniz spunea...

@ Adi 4 You
Pensia medie lunară de 930 de lei ia în calcul pe lângă pensiile normale și acele ajutoare sociale acordate pentru anumite categorii defavorizate , fără acestea pensia medie ar fi mult mai mare.
Pe lângă speranța media de viată pe țară se calculează sau se poate calcula speranța medie de viață pe anumite categorii sociale, pe regiuni, zone etc. De exemplu mitul cu viață lungă a ardeleanului cu pită, slană și palincă este spulberat de aceste date statistice. Probabil că în vremea când munca fizică și mișcarea în aer liber erau baza activității ardeleanului era valabil dar acum când stă cu fundul în fotoliu la televizor 10-12 ore pita slana și pălinca îl cam omoară.
Speranța medie de viată pentru militari, deși necalculată ori nepublicată oficial, dar oarecum cunoscută în cadrul structurilor de apărare este mult mai mică, pentru MApN este cam intre 63-65 de ani pentru cei născuți în perioada 1950-1960.
Diferența între suma acumulată de individ în perioada activității și cea primită in perioada cât este pensionar se utilizează pentru anumite pensii acordate fără a exista contribuția necesară ( pensiile sociale pentru agricultori, pensiile de urmași, pensiile pentru persoane cu handicap etc )
Tendința pe viitor pare a fi aceea a pensiilor tip privat în care beneficiezi de ceea ce ai strâns acumulat în timp.