Un produs Blogger.

luni, iulie 18, 2016

Cresc pensiile anticipate partiale civile

10 comments
Reglementarea initiala din Legea nr. 263/2010

Pensia anticipată parţială

Art. 65.

(1) Pensia anticipată parţială se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum şi celor care au depăşit stagiul complet de cotizare cu până la 8 ani.
(2) În cazul persoanelor prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c), pentru obţinerea pensiei anticipate parţiale, pe lângă condiţiile prevăzute la alin. (1), este necesară şi realizarea stagiului minim de cotizare în specialitate, prevăzut în anexa nr. 6, şi care se află în una dintre următoarele situaţii:
a) sunt trecute în rezervă/au încetat raporturile de serviciu ca urmare a împlinirii limitei de vârstă în grad prevăzute de statutul cadrelor militare/poliţiştilor/funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare sau ca urmare a reorganizării unor unităţi şi a reducerii unor funcţii din statele de organizare, precum şi pentru alte motive sau nevoi ale instituţiilor din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale;
b) sunt trecute în rezervă sau direct în retragere/au încetat raporturile de serviciu ca urmare a clasării ca inapt sau apt limitat pentru serviciul militar/serviciu de către comisiile de expertiză medico-militară.
(3) La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordării pensiei anticipate parţiale nu se iau în considerare perioadele asimilate prevăzute la art. 49 alin. (1) lit. a) -c) şi g).
(4) Cuantumul pensiei anticipate parţiale se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă care s-ar fi cuvenit, prin diminuarea acestuia cu 0,75% pentru fiecare lună de anticipare, până la îndeplinirea condiţiilor pentru obţinerea pensiei pentru limită de vârstă.
(5) Persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă datorită extracţiei şi prelucrării minereurilor neferoase cu conţinut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, respectiv Baia Mare, Copşa Mică şi Zlatna, pe o rază de 8 km în jurul acestor localităţi, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizarea prevăzută la alin. (4).
(6) Prevederile alin. (5) se aplică până la data de 31 decembrie 2030.

Art. 66.

La acordarea pensiei anticipate parţiale, reducerea vârstei standard de pensionare prevăzute la art. 65 alin. (1) nu poate fi cumulată cu nicio altă reducere reglementată de prezenta lege sau de alte acte normative.

Art. 67.


(1) La data îndeplinirii condiţiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia anticipată parţială se transformă în pensie pentru limită de vârstă şi se recalculează prin eliminarea diminuării prevăzute la art. 65 alin. (4) şi prin adăugarea perioadelor asimilate şi a eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de suspendare a plăţii pensiei anticipate parţiale.
(2) Transformarea pensiei anticipate parţiale în pensie pentru limită de vârstă, în condiţiile prevăzute la alin. (1), se face din oficiu.

Legea nr. 142/2016 de modificare a Legii unitare a pensiilor

În vigoare de la 17.07.2016

Articol unic.

Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 852 din 20 decembrie 2010, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică după cum urmează:
1. La articolul 6, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"
(2) Se pot asigura în sistemul public de pensii, pe bază de contract de asigurare socială, în condiţiile prezentei legi, avocaţii, notarii, personalul clerical şi cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege, neintegrate în sistemul public, precum şi orice persoană care doreşte să se asigure, respectiv să îşi completeze venitul asigurat."
2. Articolul 60 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"

Art. 60.

(1) Fracţiunea de an de stagiu de cotizare realizată în grupa I şi/sau condiţii speciale de muncă, pentru care nu se acordă reducerea vârstei standard de pensionare conform prevederilor art. 55 alin. (1) lit. b), poate fi cumulată cu perioadele de stagiu de cotizare realizate în condiţii deosebite de muncă în vederea reducerii vârstei standard de pensionare conform prevederilor art. 55 alin. (1) lit. a).
(2) Reducerile vârstelor standard de pensionare prevăzute la art. 55, precum şi cele prevăzute de alte acte normative pot fi cumulate fără ca reducerea totală să fie mai mare de 13 ani.
(3) Vârstele de pensionare reduse în condiţiile alin. (2) nu pot fi mai mici de 50 de ani pentru femei şi de 52 de ani pentru bărbaţi, respectiv de 45 de ani pentru persoanele prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c)."
3. La articolul 65, alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"
(4) Cuantumul pensiei anticipate parţiale se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, prin diminuarea acestuia în raport cu stagiul de cotizare realizat şi cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare, conform tabelului nr. 21.

Tabelul nr. 21

Perioada de cotizare realizată peste stagiul standard complet de cotizare prevăzut în anexa nr. 5Procentul de diminuare pentru fiecare lună de anticipare (%)
până la 1 an0,50
peste 1 an0,45
peste 2 ani0,40
peste 3 ani0,35
peste 4 ani0,30
peste 5 ani0,25
peste 6 ani0,20
între 7 şi 8 ani0,15"
4. La articolul 65, alineatul (5) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"
(5) Persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă datorită extracţiei şi prelucrării minereurilor neferoase cu conţinut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, a pulberilor metalice, precum şi a emisiilor de amoniac şi derivate, respectiv Baia Mare, Copşa Mică, Zlatna şi Târgu Mureş, pe o rază de 8 km în jurul acestor localităţi, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizarea prevăzută la alin. (4)."
Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (1) din Constituţia României, republicată.

10 comentarii:

Trofin spunea...


Am gasit pe www.dlaj.ro urmatorul anunt cu privire la proiectul legii statutului personalului militar :

ANUNŢ
privind dezbaterea publică a
proiectului de Lege privind statutul cadrelor militare, gradaţilor şi soldaţilor 

          Ministerul Apărării Naţionale anunță organizarea dezbaterii publice a proiectului de Lege privind statutul cadrelor militare, gradaţilor şi soldaţilor, în data de 25 iulie 2016, în conformitate cu dispoziţiile art. 7 alin. (9) din Legea nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, republicată.
          Întâlnirea va avea loc începând cu ora 10.00, la sediul Ministerului Apărării Naţionale, situat în Bucureşti, str. Izvor, nr. 110, sector 5, intrarea PC 3, Sala 36.
Accesul la activitate se va efectua, pe baza cărţii de identitate, începând cu ora 09.00 pe la intrarea PC 3, cu respectarea normelor de acces în unităţile militare.
        În scopul unei bune organizări şi desfăşurări a dezbaterii, vă adresăm rugămintea de a confirma participarea până miercuri, 20 iulie 2016, ora 15.00, pe adresa de e-mail dlaj@mapn.ro, cu menţionarea, dacă este cazul, a intenţiei de luare a cuvântului şi, în cazul asociaţiilor profesionale, a numărului şi numelor participanţilor.
        Timpul alocat luării cuvântului: maxim 10 minute/asociaţie profesională sau, după caz, participant.
        Modalitatea de colectare a recomandărilor: este obligatorie depunerea propunerilor participanţilor până miercuri, 20 iulie 2016, sub forma tabelului prezentat la anexa nr. 3, în format electronic, pe adresa de e-mail dlaj@mapn.ro.

Trofin spunea...

Rectificare : pe http://dlaj.mapn.ro/

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Nu cred ca exagerez daca afirm ca e posibil cu aceasta decizie ca unii sa-l fi apucat pe Dumnezeu de picior! Dar ma intreb: Cam si cati sa se afle in aceasta situatie, cu atatia ani in conditiile acestea, mai ales ca Armata a fost retrasa din conditiile de munca in economia nationala?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Huhurez: Astazi am avut de platit facturi si am avut drum si pe la Primarie, astfel si intr-o imprejurare intanlindu-ma cu un fost Subcomisar de politie cu care am dialogat despre pensii si coeficientii ce-i deiscutam pe acest blog. Mi-a zis clar:
-,,Mai, nea Cornele, am fost la Casa noastra sectoriala de pensii, am fost si la ministerul nostru si mi s-au dat asigurari clare ca va ramane stalp cei 80%, si va ramane inlemnit cuantumul avantajos, dar vezi ca se discuta clar si nu pot sa-ti dau detalii ca de la voi de la Armata vine tradarea, fiind acolo un nucleu periculos care manipuleaza cifre, coeficienti si tot felul de jonglerii sa fim toti dezavantajati! Nu stiu cui fac jocul, ce cauze aservesc si cu ce scop, dar e clar ca ne-am prins cu totii ca de la voi se impute pestele: Ei vehiculeaza scoaterea cuantumului avantajos si scaderea de la 80% la 65%, asa ca suntem suparati foc pe voi!'' M-am despartit de el ingandurat, dar m-a asigurat sa fiu linistit ca ei nu se vor pune in genunchi si va iesi urat daca indraznesc sa umble la coeficienti. Asta am aflat, asta va zic, dar omul era foarte catranit ca din partea noastra vin manarelile la pensiile militare!

Derbedeul pmc-ist in activitate, care m-a insultat fara nici un motiv pe un blog vecin, a inceput sa-si razuiasca postarile, Iulian sesizand primul! Sa fi aflat ca sunt in curs sa fac o plangere la Ministerul Apararii sa se constate in ce calitate insulta pensionarii militari si laudandu-se cu un General in spate? Am avut inspiratie sa-i pozez grosolaniile...

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Trofin, multumim pentru amabilitate, dar MApN LE-A...TRAS CLAPA SI TZEAPA TUTUROR: AU POSTAT ANUNTUL PE UN BLOG NEVIZITAT NICI DE DRACUL, A TINUT TOTUL TAINIC DE OCHII NOSTRII PANA IN ULTIMA CLIPA SI AU INVITAT IN SALA PE TOTI RAZUITORII DE DREPTURI SI PENSII MILITARE, CAT SI SMENARI-PAPUSARI DE VENTRILOCIE! SI IAR NE TREZIM BULANITI LA NISTE DREPTURI LEGALE, CA ASA E ORDIN MASONIC SI SOROSIST! NU-I ASA, DOMNULE MINISTRU AL APARARII NATIONALE, CA IAR NE-ATI TZEPUIT CU O MASCARADA, CA LA DEZBATEREA PE OUG 57 DE SUNTARE A PENSIILOR MILITARE? CE SCOALA AVETI, DAR NICI NOI NU SUNTEM PROSTI!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

M-am adresat colegial lui Iulian pe bogul R 26.500, dar adminul de acolo m-a razuit, se pare. Doar l-am aprobat ca observase primul niste razuiri calomnioase. Cred ca adminul de acolo este de acord unele postari deranjante. Il anunt pe acesta cale ca pe acel blog am postat extrem de rar in anumite conditii si intr-un mod decent, cu respect fatza de admin, insa de astazi razuiesc acest blog de pe conturile mele. Punct.

Iulian Mareș spunea...

Corneliu,
Nu te-a razuit nimeni!
Postarile tale sunt acolo!

Unknown spunea...

HUHUREZ !!!. AI INNEBUNIT SAU CE ????. L-AU AVUT PE FIU' DE CATZEA CORDITA DE-UN SHACAL AL PUSTIULUI ANADOLIEI PE RADARE DA' NU L-AU TRIMIS LA ALLAH !!!!. CA CIVILII VOR AVEA PENSIE MAI MARE ????. SA FIE SANATOSI SI LA PUNGA GROSI !!!. EU VREAU SA LE SPUN SCUMBAGULUI DE JUPUIT SI MALAKULUI PLAVAN OT SIBIU - MADARFACKARILOR !!!!. CE -ATZI FACUT VOI CU ORDONANTZA E SIMILAR CU CE LE FACE JIGODIA DE ERDOGAN MILITARILOR CE NU L-AU BELIT CAND AU AVUT OCAZIA S-O FACA !!!!. DOAR CA VOI FACETZI ASTA PENSIONARILOR MILITARI ACTUALI - ACTIVII O VOR LUA-O-BOT ATUNCI CAND SE VOR PENSIONA SI EI !!!!!. SPER SA PUBLICI ASTA SI HOMUNCULII SA CITEASCA SI SA RAPORTEZE !!!!. GATZII MAMITZICILOR VOASTRE DE OTREPE !!!!.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Lupi: Ma bag pe faza si te sustin cu toata artileria, tancurile, rachetele si felatziile din dotare, in gatzii mamii lor de nelegiuiti si pushlamale securane! Toata lumea s-a prins ca ogheu' cinzecisisapte, si articolul vomat patruzeci sunt facaturi din interiorul nostru, a brotaceilor kaki lingai si slugi, a vatafului imbuibat de casoaie de Sibii si Bubosul agricol! Foc lovitura de ciocan cu voma pe ei!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Poem lenos

E vacanta si plictis
La postat articole,
Ne e lene si la scris
Pe fond de lehamite...

Mai o bere, mai un mic
Cu priviri furise
Sa ne-aduca posta plic
Strecurat sub use...

Trei alarme n-ar putea
Sa va dezmorteasca
Cat o veste ce-ar putea
Sa va razuiasca!

Somn usor, pana atunci,
Si-o vacanta-n luuuuunga!
Ati muncit destul pe branci
Sa-aveti...praf in punga!

Ps: In loc de sticker, va fac complice cu ochiul!