Un produs Blogger.

luni, iulie 25, 2016

Verificati cui furnizati informatii :):)

20 comments
Serviciile de intelligence nu folosesc numai propriii ofițeri în acțiuni de culegere a informațiilor, ci apelează uneori la cetățeni civili cărora le propune colaborarea pe termen scurt, mediu sau lung.  Această practică este una universală, aducând în discuție rolul individului în cadrul sistemului de securitate națională, însă implică totodată o serie de vulnerabilități, printre care racolarea sub steag străin. Astfel, un serviciu de intelligence al altui stat, poate crea identități false, așa ziși ofițeri de intelligence ce pot păcăli cetățenii civili să ofere informații  care nu ajung  în realitate către statul pentru care acesta crede că acționează.

Istoricul și  Colonelul (R) SRI, dl Tiberiu Tănase   încearcă să contureze  în cadrul interviului oferit dlui Răzvan Munteanu cum funcționează acest tip de racolări și care sunt semnele care ne dau de înțeles că ceva nu ar fi în regulă.

Dle Tiberiu Tănase, ce înseamnă racolarea unui individ sub steag străin?

Racolarea sub steag străin  este o procedură utilizată în intelligence, de către toate serviciile.
Ea mai poartă denumirea şi de steag fals şi presupune folosirea unei identităţi fictive pentru a obţine acceptul unei persoane sau a unui grup de persoane în vederea colaborării într-o acţiune.  Un individ Xeste păcălit de o entitate străină, un serviciu de informaţii străin, să realizeze  anumite acţiuni crezând că le realizează pentru ţara sa.
Aceste  acţiuni au ca scop general obţinerea de informaţii, dar sunt şi alte tipuri de acţiuni ce urmăresc inclusiv eliminarea unor persoane.
Avem astfel de exemple întâlnite în România?
Da. Încă din Primul Război Mondial sunt înregistrate astfel de activităţi pe teritoriul ţării noastre. Lucrurile au fost destul de eficiente, s-au obţinut informaţii relevante.
Nu cunosc însă situaţii care să urmărească eliminarea unor persoane sub steag străin pe teritoriul României  prin acele actiuni numite operatiuni umede.
Care au fost dea lungul timpului cele mai de succes servicii de intelligence ce au racolat sub steag străin?
În  perioada Primului Război Mondial sunt serviciile austro- ungare  şi germane, cel german fiind unul dintre cele mai puternice din Europa la vremea aceea . Apoi, în perioada celui de Al Doilea Război Mondial vorbim în primul rând de  serviciile germane şi sovietice. Sigur, ulterior şi serviciile britanice şi americane. Toate au folosit acest tip de acţiuni, inclusiv pe teritoriul României. Mai ales în cea de-a doua conflagraţie mondială  când s-au folosit arta de a înşela  şi toate tipurile de mijloace şi instrumente din arsenalul serviciilor, de la inducere în eroare, mistificare, intoxicare la  propagandă şi  dezinformare sau racolare sub steag străin. Au fost utilizate mijloace dintre cele mai variate: tehnologii, camuflaj, informaţii culese de agenţi proprii, sau agenţii dubli, diplomaţie , presă etc.
Acum, pe teritoriul României mai au loc astfel de acţiuni?
Da! Cu certitudine. Ele au un success foarte mare pentru că în rândul populaţiei nu este consolidată cultura de securitate si nici cea de intelligence. Dacă ne gândim numai la acest termen specific limbajului serviciilor pe care l-am promovat și introdus în cultura de securitate și intelligence cu ani în urmă prin revista Intelligence si care astăzi este utilizat   în concept dar și în strategii și educația de  Intelligence – avem imaginea  dificultățiilor și lipsurilor  din domeniu.  Pentru că lipsa unor cunoștințe de bază privind termeni, concept şi limbaj  se perpetuează atât în rândul oamenilor cu pregătire superioară cât mai ales  în rândul tinerilor, segmentul cel mai vulnerabil .
Cum se derulează aceste racolări?
În cel mai secret mod cu putinţă. Profesionist, este greu pentru individul racolat, dacă nu are o pregătire prealabilă, să îşi dea seama dacă este abordat de serviciul ţării sale sau de o altă entitate care doreşte să îl manipuleze.
Agentul prezintă o legitimaţie de serviciu însoţită întotdeauna de buletin, ceea ce trebuie să confirme validitatea numelui. Este greu pentru un necunoscător să realizeze dacă acea legitimaţie este una adevărată sau falsă, însă poate fi atent la detaliile buletinului. Este un document pe care îl deţine şi el şi pe care îl poate compara. Cu toate acestea, există servicii de intelligence profesioniste care pot falsifica prin clonare perfectă atât legitimaţille cât şi buletinele. În concluzie, este o şansă foarte mare de a fi păcălit.
Când priveşti legitmaţia trebuie să fii atent la siglă, demiză, inscripţii. Totodată, niciodată un ofiţer SIE nu se va legitima, pentru că el nu deţine un astfel de document. În principiu asemenea colaborări sunt propuse de către ofiţeri SRI, DGIA (Directia Generala de  informatii a Apararii) sau Departamentul de  Informaţii si protecţie Internă din cadrul MAI.
Foarte important, individul racolat se întâlneşte doar cu un ofiţer de legătură, nu cu mai mulţi sau cu  o echipă. Bineînţeles, în cadrul unei întâlniri, pot fi mai mulţi ofiţeri care să monitorizeze situaţia, dar tu vei interacţiona doar cu unul. Dacă sunt mai mulţi, atunci ceva nu este în regulă. Un singur om se întâlneşte cu un singur om, aşa este regula. Un serviciu profesionist nu trimite decât un om la întâlnire. Când sunt mai mulţi este ceva în neregulă, categoric, este  probabil să fie o acţiune sub steag străin. Nici în cazul unei racolări de angajare nu te întâlneşti cu mai multe persoane.
De obicei, pe parcurs, individul poate bănui că ceea ce i se cere nu este în interesul naţional. Bineînţeles, se poate şi înşela, pentru că el nu este decât o rotiţă a unui mecanism, nu cunoaşte întreaga situaţie.
Ce poate face atunci?
Dacă are dubii privind acţiunile ce i se cer,  poate apela oficial către serviciul de informaţii. Nu există un număr de telefon pentru aşa ceva, însă există biroul de Presă şi cel de relaţii cu publicul. Sunt şi alte variante, spre exemplu este pagina pagina oficială a Serviciului Român de Informații. Pagina oferă posibilitatea de a întreprinde un dialog direct, nemijlocit și fără intermediari cu cetățeni.
Pentru  amenințările teroriste există posibilitate contactării Centrului de Coordonare Operativă Antiteroristă prin intermediul liniei telefonice gratuite – TELVERDE 0800.800.100 – pusă la dispoziţia populaţiei, care preia permanent sesizări ale cetăţenilor, de interes pentru domeniul antiterorism .
Poate fi un colaborator plătit pentru acţiunile sale?
Sigur. Informaţia costă, iar uneori costă foarte mult. Orice colaborare în mod sigur are un cost. Acum, este foarte important nu numai preţul, ci şi atitudinea. Este foarte importantă şi atitudinea ta ca cetăţean,  atitudinea  civică.  De precizat, că un serviciu naţional  îţi poate cere numai informaţii, nu şi acţiuni tehnico-operative. Dacă este nevoie de a planta un microfon într-un birou,  serviciul se va ocupa de acest lucru. Sigur, individul poate facilita operaţiunea, dar nu o va derula el. Dacă i se cere aşa ceva, atunci posibil să nu fie ceva în regulă.
Fiecare sumă este contabilizată, se emite o chitanţă, deci există o evidență . De obicei într-un dublu exemplar, una rămânand la agentul de intelligence iar cealaltă la individ.
Pe ce perioadă de timp se poate întinde colaborarea?
Depinde acum. Dacă este vorba despre o persoană care cunoaşte o limbă străină rară, spre exemplu, se poate colabora pe termen lung. Dacă este vorba despre acţiuni de prozelitism colaborarea este doar pe perioada în care se desfăşoară acţiunea. Depinde de acţiunea în sine şi de relevanţa pe care o are individul. Trebuie să precizăm că indiferent de situaţie, colaboratorul rămâne colaborator, nu se va încadra apoi ca angajat/ofiţer.

20 de comentarii:

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Da, eu vreau sa fiu contactat sa le dau informatii despre Obuzierul de coasta de 122 mm care poate finaliza un razboi in 24 h, fenomenalele tancuri ultra moderne si zburatoare ca aeroplanele, T 34, T 55, puscociul carabina ZB, camioanele invizibile Dac 665T, SR 114 si 113, APR-urile pe sasiu de SR 101 din epoca stalinista, ZIL-urile, ZIS-urile, MOLOTOV -utrile, GAZ-urile, aerodeltaplanele Mig-uri si Mij-uri sub minijup-uri si bikini cu care poti aseleniza pe partea intunecata a Lunii, sau in primii boscheti pentru felatii mascate; farfuriile zburatoare din aluminiu, impreuna cu ovalurile de ciorba de la popotele trupetilor, incantatoarele gamele si marmite cu hernie de fasole, closetele turcesti cu rahatare pe varice, paturile cu saltele care au facut rezbelul de la 1877 si in care s-a urinat insasi Penes Curcanul cand se afla in coma indusa, traseele sectoarelor interioare unse cu sapunada ca in Evul Mediu, bocancii cu tinte, crema de ghete cu catran negru si alte alea nasoale si trecute prin Biroul DS ,,Strict secret de importanta deosebita'' cum ar fi lungimea lingamului meu pe langa numarul de la cizme! Sa mai bag si pensia cu care-mi permit sa-mi iau ilustrate cu litoralul de pe Coasta de Azur? Veniti la taica, spionilor, ca am la secrete sa vi le divulg, incat va va fi frica sa le raportati idiotilor aia de sefi sa va scoata la penzie anticipata sau pe caz de boli psihice incurabile! Ma platiti bine?

brenda spunea...

ce informatii sa le mai dam? acum tara este pe mana strainilor , vin hoarde straine in tara sa ne apere ,ca noi nu mai avem armata , tinerii stau in baruri si in lumea larga prntru cativa gologani n, tara asta e pusa pe butuci \>daca asta e democratie ,atunci eu vreau dictatura.Asa ca bine face sultanul ca pune saua pe turci , ca e prea mare dezmatul . asa ca dragi rezervisti .dormiti linistiti ca de voi nu mai e nevoie , vin americanii sa va apere ....de muste.....sa le faxem loc in case si sa ii hranim . asa ca adio pensii militare onorabile ......nu aveti ce informatii sa mai sati ,fiindca si le vor lua singuri .zi de zi ,

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Colinelul de securani bate campii, parol d'honnore! Mai, nea' secretosu' si baftosu' capatzanosu', mai avem noi in Romanistan secrete? La Armata asta rablagita, infometata, prost echipata, prost platita, cu toate drepturile retezate, pe tehnica sovietica ramasa din mosi stramosi si plina de cocleala, cu toata industria la pamant, cu tara in faliment total, cu mormane de oligofreni si mafioti politici ce ne-o conduc doar furand si ruinand totul in urma...Avem cateva rachete de semnalizare la Deveselu cu care se joaca copchiii pe prundul garlii, cateva puscoace fasaite si o turma rablagita de pastai kaki pe vrejuri- matale, hadale, crezi ca astea sunt secretoase si notate doar cu creionul chmic pe dosul boashelor, acol;o unde se uita si da in paile in raspar Anghela Hloci Golashi, sefa voastra? A bate campii pe un porcoi de fofei nu inseamna decat justificarea lor dand barbi aiuritoare si hilare unei mase pe care o crezi fraiera si debila!
Cred ca ai vizitat Zona 51 a Licuriciului diliu si te-ai molipsit de boala enigmelor, un delir infantil si pentru care nu trebuie sa ai un masterat si doctorat! Suntem din aceeasi generatie, dar ai ramas dator nostalgiilor emisiunilor stiintifico-fantastice de pe vremea orizonturilor rosii, in care secretele mortilor si disparutilor in beciuri erau intr-adevar capitale! Alea sa ni le destainui acum si aici, si nu prapastii amuzante si infantile despre secrete care in Romanistan nu mai exista absolut deloc! Ba, uita ca mint: Singurul secret ar fi cand dezlegati enigma celor 80% si peste 100% pe care voi, securanii le-ati vrea 65% si sub 100%! Asta sa discuti in public si sa ne fie tuturor interesant, nu bataia campilor ca la Spitalul nr 9!

Huhu Rezea spunea...

@Corneliu
Ai o imagine deformata despre intelligence.
O tara cat este organizata ca stat are secrete.
Si...apoi, serviciile externe nu au nevoie numai de culegatori de informati, au nevoie si de agenti de influenta, mai ales in domeniile administrativ, economic, bancar, politic, media. Pe unii ii vedem zilnic in mass media.
Vine un rus si se da american.Cum multi romani se dau pres in fata americanilor, accepta cu usurinta sa trancaneasca dupa cum i se canta.

Unknown spunea...

Din 1990 incoace Romania pute de agenti straini care au misiuni clare pentru a distruge structuri si entitati clare. Pentru a putea realiza aceste misiuni este cla ca au si au avut nevoie de tradatori romani. Avand in vedere ce s/a intamplat in tara noastra atat in plan economic, social, politic cat si militar si in domeniul industriei de aparare , tradatorii trebuie cautati incepand de la Cotroceni , guverne, parlament, oameni de afaceri , intelectuali de marca ...
Sau mai este varianta ca noi cei care mancam rahat zi de zi intr/un stat care isi bate joc de noi, sa fim de fapt cei din fata .... pentru ca adevaratii romani sa traiasca demn si ONORABIL....

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Huhurez: Ehei, onorabile, nu ma tem de rusi cat ma tem de Isis! Ca putere militara ne-am ras, incredere in aliati nu am absolut deloc, suntem doar o masa de manevra din exterior, iar secretele de stat sunt detinute de o mana de oameni atent selectati si supravegheati de catre servicii! In masa verde a amarastenilor nu mai sunt criterii de secretizare pentru ca au disparut obiectivele strategice, sunt reduse la zero barat! Mai tineti minte caietul de programe al cadrelor militare? Asa si analistul de mai sus are un caiet de progarame sa-si justifice paraii incasati cu sacul, sa ce? Ce sa-i spuna somerului, semianalfabetului, cocalarului, interlopului, camatarului, mafiotului, politicianului corupt, pensionarului dihainat de fomalau si rupt in cur, tiganilor de la cersit si din gunoaie, taranilor cazuti pe sape pe tarlale in arsita, speculantilor din piete, traficantilor de duhane si prafuri pe-o nara, familiilor destramate, alcoolistilor, centuristelor si pestanilor, homosexualilor si homofobilor, depresivilor si alienatilor mintali despre pastrarea secretului? Pentru ca Romanistanul de azi este o masa amorfa si debilizata, cu programare, de 26 de ani de catre illuminatti masoni, acum si de sorosisti, pana o sa ne stinga ca natiune si fiinta! Ce zice el da bine la lumea mondena, gusatii cu trabuce, interlopii de la Cotroceni si Victoria, in cercuri restranse de alcov, buduar si suete de ochii Licuriciului limbricos si masonic, in rest apa de ploaie in zeama de varza murata! Chiar fara nici o importanta, nici macar strategica! Ma simt linsat de neverosimilul unei actiuni desuete intr-o tara distrusa si ruinata aproape complet!

brenda spunea...

dle H ,fiti serios, care secrete , vedeti-va de treaba , nu mai avem secrete fiindca le pun la diepozitie tocmai cei ce le detin .

Unknown spunea...

Am o pensie calculata cu data de 19 iulie, pensia unui plt adj de la MAI, nu am voie s-o public ,dar o sa dau unele elemente si suma finala ...in curand

Iulian Mareș spunea...

Huhu,
Este greu sa verifici asa ceva....practic nu ai cum! Doar flerul sa te ajute!
Ultimul caz, cunoscut de mine.....un tip, cam prin 2008, livra documente copiate pe mobil, prin Bluetooth, unui reprezentant al unei puteri straine, intr-o parcare auto!
F multi au avut de suferit pt neluarea masurilor de lucru cu sistemele informatice!
Prins, condamnat! Altii destituiti si inasprit procedurile!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Daca tot suntem la capitoul secretelor, cineva mi-a dat un sfat pe care il transmit mai departe: Sa nu scrieti acest simbol pe paginile voastre de fb sau Google, pentru ca riscati sa va treziti cu mascatii la portiera casei: Waihopai INFOSEC! Chiar nu ma intereseaza ce inseamna si de ce nerusinatii si tradatorii de masoni si sorosisti perciunati il manipuleaza cu buna stiinta, aruncandu-l la intamplare in spatiul public sa-l culegem noi, dar sa nu-l maniPULAM- in caz contrar sa ne bage in belele, sa ne caute de oua in izmene in propria tara, pe propria proprietate privata de milenii si liberi intr-o Europa libera! Sanki balamaua ca-i mai tare puslamaua cand mafia si masonii ne miros si ling sosonii!

Unknown spunea...

Huhurez ai trecut la pagini umoristice? Care serviciu mai apartine romanistanilor si mai ales nu are director perciunat (sau alogen)numit din afara de stapanii coloniei ? Secretele care mai exista in Romanistan sunt secrete murdare de genul Colectiv , Hexi Pharma,etc .In rest nu mai avem secrete stai linistit.Pe ofiterii acoperiti din presa ii stiu si copii de gradinita iar pe cei din justitie ii descoeri usor dupa cum apara mafia politica.Stiai ca serviciile noastre au mai multi ofiteri decat c.i.a cel mai puternic serviciu din lume?Si asta la populatie de 15 ori mai mica.

Huhu Rezea spunea...

@Calugare Vasile
Doar un calugar rupt de cele lumesti mai poate spune naivitatile scrise de tine aici.
Cine din Romania i-a numarat pe cei de la CIA ca sa compari numarul cu cel al ofiterilor de informatii de la noi.
Domnul acesta vorbeste despre modul de lucru al serviciilor straine care actioneaza impotriva Romaniei, aspect bagatelizat de oamenii lor de influenta din politica si din presa.

Unknown spunea...

Huhurez .Numarul agentilor CIA nu e secret .E vorba de aproxmativ 50 de mii.In rest binenteles ca sunt’' naiv si rupt de realitate''.Ce vrei la manastire ajung mai greu informatile .

Iulian Mareș spunea...

Huhu.....27 iulie 2016, 01.05

Raspund cu doua expresii deja celebre!
-"Stie ma, stie!"
-"Nici noi nu mai stim cati suntem!"

Unknown spunea...

DA, au aparut BULETINE DE CALCUL , tipizate si la MAI si la MApN(sunt la fel) si contin urmatoarele elemente(exemplu unui plt.adj. MAI , din 19 iulie 2016):
................
Vechime..conditii speciale= 30ani,8 luni si 4 zile
Contributie P.S./individuala la buget=9%
Decorat cu ordinul/semnul onorific=20%(25 ani)

IV.Baza de calcul cf art 28,L223
ELEMENTE SALARIALE: 1/2014; 2/2014; 3/2014; 4/2014; 5/2014; 6/2014
Total zile din luna:20-21...
Total zile lucrate:20-21....
a)Solda/salariu de functie: coeficient/suma...3/593
b)Solda de grad/salariul gradului profesional: coeficient /suma...1,45/287
c)Gradatii:procent/suma...42/444
d)Solda/salariu de comanda:coeficient /suma...10/59
e)Solda /salariu de merit: procent/suma...20/119
f)Indemnizatie de dispozitiv/spor pentru misiune permanenta...25/376
g)Alte elemente(TOTAL SPORURI): procent /suma...122,524/2301=122,524%
Defalcare sporuri....
g1)Spor conditii grele(exclus): procent /suma...10,0107/188
g2)Spor noapte(exclus): procent/suma...4,42728/84
g3)Spor pericol deosebit(inclus):procent/suma...29,9787/563
g4)Spor confidentialitate(inclus):procent/suma...7,9872/150
g5)spor lucrari exceptie(inclus):50.0533/940
g6)Spor fidelitate(inclus): procent/suma...20,0213/376
.....
h)cuantum total actualizat elemente(a>f)=1878
*Cuantum compus actualizat sal functiei de baza=3117
** " " " =3907
*** " " "majorat =3429
i)cuantum compus al sfb(sal functiei de baza),majorat=4298
j) cuantum compus al fiecarui element de la "g" care nu compune "i'=299
j1+2),cele excluse...
k)cuantum total (a>g)= 4597
l)compensatie contributie individuala la buget=462
T)total solda/salariu lunar brut realizat la functia de baza,actualizat=5036
.......
V.Detaliere calcul pensie Legea 223/2015
1)Procent vechime cf.art.29 = 90%
2)Procent contributie P.S. = 9%
3)Total procent(1+2) = 99%
4)Baza de calcul cf.art.28 = 5036
5)pensie (3*4) = 4986
6)Pensie plafonata cf,art 30(4*85%) = 4281
7)Majorare pensie cf.art.11 legea 80/1995 = 856
8) Majorare pensie cf.OUG 57/2015(5%) = 257
...TOTAL =5394
Adaug eu >>.Pensie neta=4490(249 CASS+655 Impozit).
Se observa sporurile de 122,5% la MAI in comparatie cu MApN, unde pentru cei ce ies acuma la pensie nu depasesc 80% ,iar pentru cei mai vechi cam 35%. de caeea se bate d-l Coarna si cere renuntarea la anumite facilitati din MApN, probabil ,sa le ramana lor(???)...Nu este bine dom comisar, nu este bine!(citat Base)




brenda spunea...

unul din celmai bine vazut este starea de spirit a natiunii. N u credeti ca starea de spirit a armatei este un secret , se vede cu ochiul liber ca armata de rezervisti sant hartuiti de cativa ani , ce secret mai trebuie ,daca asta este in vazul tuturor

brenda spunea...

DLE KISS ,ce mai spuneti despre oug acela? pensia va este calculata sau recalculata, vedeti ca se poate sa ramanem cu buzele umflate daca vine dreapta la putere e vai de noi .

Unknown spunea...

Cei ce ies acum la pensie au mai multe posibilitati sa-si mareasca baza de calcul cu intelegerea sefilor si colehilor.
Noi care suntem deja la pensie nu mai avem aceasta posibilitate.
As da cateva exemple dar probabil le stiti si d-voadtra.
Noi vom iedi cu cca.30,chiar 40% mai putin fata de acestia.Norocul lor!
Am mai castiga si noi ceva daca s-ar introdu ce P.S.si OMM dupa 100% plafonare cu vechimea.
In rest,suntem fii ploii.Intodeauna vor fi mari discrepante intre noi si ei. Nu mai vorbesc de discriminari care au fost din totdeauna,vedeti si acele ajutoare la iesirea la pensie,soldele de merit s.d.

Unknown spunea...

"Oug acela" este inca la dospit.
Cei care ar trebui sa se ocupe de ea sunt cu burtihanurile la mare.
Daca au acele burtihanuri pline credeti ca-i intereseaza de amarati?

Iulian Mareș spunea...

Total participare!

http://www.dcnews.ro/mobile/armata-turca-primele-declara-ii-dupa-puci_511932.html