Un produs Blogger.

duminică, decembrie 30, 2018

OUG nr. 114/2018 a plafonat şi indexarea pensiilor militare deschise după 15 sept. 2017

34 comments
Vedeţi art. 84 !
Majorarea anuală a cuantumului pensiei militare în plată cu rata medie a inflaţiei cunoscută la începutul anului, nu şi cu creşterea salariului mediu pe economie, a fost redenumită indexare, aşa cum era cunoscută de legile anterioare, pentru a nu mai fi confundată cu actualizarea pensiilor militare desfiinţată prin OUG nr. 59/2017.
Noua ordonanţă modifică conţinutul articolelor nr. 59 şi 60 in Legea 223/2015, inlocuind textele introduse în lege prin OUG nr. 59/2017 şi OUG nr. 96/2018.  S-a renunţat la eşalonarea indexării până la sfârşitul fiecărui an în care este posibilă indexarea



34 de comentarii:

Ela Pop spunea...

Ingheta_i_ar dracu si pe ei! Adica eu cu pensia de 2500 lei stau pe loc repaus in timp ce pensia unui civil tot de 2500 lei creste, A mea e nesimtita dar a civilului nu! Nu se incalca prev.din constitutie art.16 cum ca toti cetatenii sunt egali in fata legii,fara privilegii si fara discriminari??? Daca nici asta nu e discriminare atunci ce e????

Dan spunea...

1,3% ? Asta NU e indexare ci batjocurirea rezervistilor pe minciunile INS ale guvernului cat timp inflatia pe ultimii trei ani ne-a rupt și ne rupe si mai rau in continoare.

Leon spunea...

Huhule, de unde ai tras concluzia de mai sus ?
Art.59 spune foarte clar..... ,,cuantumul pensiilor militare de stat AFLATE IN PLATA la 31 decembrie a anului anterior se INDEXEAZA, din oficiu, incepand cu 1 ianuarie a anului in curs, cu ultima rata medie anuala a inflatiei, indicator cunoscut la aceasta data si comunicat de INS..,,. La 31 decembrie 2018 sunt in plata si pensiile deschise dupa 15.09.2017, deci se vor indexa cu 1,3% !
Neclar este articolul 60, care spune la alin.1) ca ,,..La STABILIREA pensiei militare de stat,....,, Acest aliniat corespunde exact cu Art.60 modificat de OuG.59/2017, si se poate interpreta ca pensiile stabilite dupa data de 1 ianuarie 2019, vor respecta prevederile acestui articol modificat de OuG.nr.114; se poate intelege ca pensiile deschise in anul 2019 vor fi indexate in anul 2020 cu rata medie a inflatiei din anul 2018, sarind peste indexarea de 1,3%..!

Patrascioiu spunea...

Dragnea face pe prostul.Chipurile el nu știe nimic.Teodorovici arunca pisica moarta în curtea MAPN,MAI și SRI
Cel care a fost numit ministru al apărării trage bărbi pe la televiziunea lui VoicuLescu și Ghita
ĂstIa ne-au luat de prosti. .

Leon spunea...

@Patrascioiu, eu l-am urmarit in direct si la B1 Tv, in prima iesire publica dupa investire !

Cezar spunea...

Patras COIUL ,
Teodorovici are perfecta dreptate asa cum de fapt a avut si LOV

Leo spunea...

Da Leon, ai prins foarte bine "miscarea" , deoarece "stabilirea" este un termen realizabil numai la un moment dat dintr-un anumit timp prezent translatat in viitor in raport cu sintagma "si modificarile ulterioare".....Bravo!

Huhu Rezea spunea...

@Leon
Logica juridica a textelor ordonanței, cu aplicabilitate pentru anul 2019, este urmatoarea:
-toate pensiile militare aflate în plată la data de 31 12 2018 vor fi indexate in anul 2019 cu 1,3%. Atenție, nu spune ca se indexează cuantumul în plată.
-pensiile deschise în cursul anului 2019 nu se indexează în anul 2019 pentru simplul motiv ca nu erau în plată la 31 12 2018.
-doar pensiile care au fost calculate astfel încât cuantumul lor net să nu fie mai mare decât media soldelor nete din baza de calcul vor fi indexate diferit.Cuantumul lor indexat nu poate fi mai mare decât media soldelor din baza de calcul, indexată si ea cu rata inflatiei.Care pensii militare au fost stabilite cu acest nou plafon de cuantum? Răspuns: pensiile aflate în plată la 31 12 2018, dar au fost deschise după 15 sept 2017.
-pensiile deschise în anul 2019 vor fi indexate abia in 2020 cu indicatorul inflatiei pe anul 2018...ceva peste 3%, dar cuantumul lor net nu va putea depăși media soldelor nete din baza de calcul indexată si ea cu același indicator.

Gigi spunea...

Se indexează și pensiile deschise începând cu 15 sept.2017,dar acea fabuloasă index.de1,3% se va regăsi numai în brut,netul va rămâne cam la fel.
Chestii contabilicești amestecate cu politicianiste.

Văd că instituțiile vopsite în alb,iar au dat învoire generală la beneficiari.Înțeleg,spiritul sărbătorilor îi atrage și pe ei.

iceparu spunea...

Draghici@pe cand ofiterul (subofiterul)fie ca voia sau nu pleca la canal,mina,irigatii etc.si avea grija a 100-200 militari in termen cu diferite apucaturi,tu dormeai cu mana la blana nevestii.Pe cand ofiterul(subofiterul) era precum nomadul dupa principiu tara noastra cazarma noastra tu stateai cu gura in pasarica nevesti.Pe cand ofiterul(subofiterul)iti asigura curatatul zapezii din fata portii tu stateai la birt.Pe cand ofiterul(subofiterul)scotea cadavre de sub daramaturi tu dadeai cu laba.Pentru astea si multe altele ofiterul(subofiterul)merita pensie nesimtita.Sa-l pupi la bijuterii pe ofiter(subofiter) ca 1989 a incalcat juramantul militar

Leon spunea...

@Huhu Rezea, cred ca al.2) al art.60, nu isi are rostul.
Am facut cateva simulari si in nicio varianta pensia neta( fara impozitul de 10%) indexata cu 1,3% nu depaseste media soldelor din baza de calcul indexata si ea cu 1,3%. Poate gresesc, dar am ajuns la concluzia ca toate pensiile aflate in plata la 31 Decembrie vor avea o crestere de 1,3% in anul 2019..!

Leo spunea...

Amabilule, eu cred ca pe sectar l-am auzit la A3 când a spus ca indexarea de 1,3% din 01.01.2019 se face la cuantumul in plata. Atunci cine l-a invatat pe sectar sa spuna asta , dupa ce act normativ s-a luat ?

iceparu spunea...

Draghici@cand tu vei avea in grija 200,300,400 oameni din care 50% cu cazier judiciar pt.furt,talharie,tentativa de trecere frauduloasa a frontierei,tentativa de omor etc atunci sa ne invidiezi pt.pensie.Cand tu vei sta in ploaie,vant,zapada ,canicula cat a stat un ofiter-subofiter-atunci ai dreptul sa critici.Atata timp cat tu dupa 8 ore rupeai poarta intreprinderii cu sarsanaua plina de lucruri furate nu ai drwptul sa pretinzi pensie nesimtita.Voi astia care ne invidiati ati distrus economia nationala.Ati carat tot ce s-a putut la turci si unguri pe fondul unei crize de autoritate.Cand auziti de necesitatea justificarii averii va vine acru.

Huhu Rezea spunea...

@Leon
Ca să te edifici ia o pensie calculată în 2018 care are media soldelor nete cu cca 35% mai mică decât media soldelor brute din baza de calcul. Procentul de pensie să fie 102% ,adică unul cu procent de vechime de 85% + 20% OMM.
@Leonard
Eu am subliniat ce zice art. 59 din lege, modificat de ordonanță. Textul ne precizează care pensii se indexează, nu care cuantum(în plată, recalculat, actualizat)

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Traiasca guvernarea, atat ca vreau eu, si eu vreau sa papachi la zootehnie, ca s-au specializat in porcine! Hai sa fim cinstiti: Armata schilodeste, iar politicul se bucura ca scapa de batai de cap si spune: Noi n-avem nici o vina ca militarii se fecundeaza intre ei! A se citi ca cei cu pensiile nesimtite fac tot posibilul ca pensiile medii si mici sa ramana rastignite! Dar eu, politicule, care te-am votat, astept de la tine dreptate, nu sa-i lasi pe cei de la Ministerul Apararii sa-si faca de cap cum vor ei, deci am pretentii de la tine nu de la sectantul tradator sau alte lepre!Apropo, Basanescu face misto acum de dragnea ca n-are nici cat berea la PET, adicatelea 4%, dar rade harban de oala sparta ca ca PMP are 1,5%, iar PSD are cu 1,5% mai putin ca PNL! Sa fim seriosi ca tot Gabita ne va ajuta, iar daca-i dam si lui cu piciorul ADIO, FRATILOR, ASA CA LA MULTI ANI SANATOSI SI FERICITI D.LUI HUHU REZEA, ADMINUL SUFLETIST SI IUBIT DE NOI, CAT SI TUTUROR CAMARAZILOR, PE CARE-I RESPECT SI STIMEZ! EU LUPT, IN CONTINUARE, PENTRU TOTI, IMPREUNA CU GENERALUL, GABRIEL OPREA SI UNPR! GENERALUL, OPREA, ESTE ULTIMA SPERANTA SI NADEJDE, SI SE VA DEMONSTRA ASTA, DOAR SANATOSI SA FIM! DUMNEZE SA APERE ROMANIA SI PE ROMANI, ORIUNDE S-AR AFLA!

Iulian Mareș spunea...

Ice,
Ai fost tare .... "dădeai cu *laba* la *bijuterii*"! Nu știu ce ai dorit să scrii, dar ți-a ieșit de nota 10+++, omule! 😂🤣🤗😎
Pe de altă parte, dacă nimeni nu-i mai răspunde și se va face excepție de comentariile lui, va intra în faliment și va părăsi blogul unde este trecut la *și alții, pe alt tabel! Că doar nu o sta aici că prostul în drum!

Cezar spunea...

Oprea s.a înscris în partidul lui Ponta!
Asa ca da.i si lupta....

Sensei spunea...

Ovidiu spunea...
Huhu Rezea ai avut dreptate legat de ordonanta.Sa fim optimisti, pentru anul 2019.
Sunt de acord cu Cornelius Flavius Ifrim nu mai apara nimeni drepturile militarilor romani, din pacate, dar nici opozitia nu a facut nimic pentru noi, poate tot Gabita ramane solutia, nu stiu, oricum, eu iti doresc tie DOMNULE H ,TUTUROR MILITARILOR ROMANI, TUTUROR ROMANILOR, LA MULTI ANI!UN AN 2019 MAI BUN, SANATATE SI SA SPERAM CA GUVERNANTII ISI VOR INTOARCE PRIVIREA SPRE NOI IN VIITOR AVAND IN VEDERE CE SE INTAMPLA IN JURUL NOSTRU!

Dan spunea...

Draghici civilule .Ti se pare normal ca vecinii mei fosti ceferiști sa aiba pensia mai mare cu cateva șute de lei ca mine fost scafandru militar de luptâ cu mii de salturi din elicopter in apa aproape inghetata avand acum zeci de boli grave si mai mult de jumatate din camarazi din promotie mortiinainte de de a ajunge la 50 de ani, datorita socurilor termice si riscurilor groaznice ? Am pensia de 2780 lei dupa 23 de ani de grupa AC cumulat 46 de ani. Am ajuns de rasul vecinilor pensionari civili care mâ duc des la ambulantâ cu arga doar din mila .Toti imi spun ca numai prostii se duceau ca mine,fost sef de promotie in 1984, sâ riste sa moara pe degeaba.

Iulian Mareș spunea...

Corneliunsson,
Te rog nu mai fuma "iarbă", cel puțin seara!
Ai prea mari speranțe și iluziile tale par vinovate!
La intenție de vot sunteți sub marja de eroare, la capitolul *și alții!"
Cu regret îți spun asta!
În fapt, eu pt el am lucrat câțiva ani, direct și/sau indirect,... să lucreze și el pt mine o oră și vom mai vedea.....

M spunea...

Eu nici nu îmi mai fac probleme de ce zic unii și alții de pensiile militare "nesimțite". Le dau adresa Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” - strada Revoluției 3—5. Și le urez mult succes. După nici 35 de ani o să se bucure și ei de pensie militară.
Nu îmi mai pierd timpul să le explic. Sora mea, dascăl, are 4 luni de vacanțe pe an. Zice cineva de "program de muncă nesimțit"? Dacă vroiam asta făceam facultatea de litere. Cum dracu să o înjur pe ea că eu am ales altceva? 😀 Apropo, pensia mea pe contributivitate este mai mare decât cea militară (am trecut prin restructurările făcute de Băsescu și în cei 5 ani până la pensionare nu am recuperat).

radu spunea...

Domnule Draghici, dar oare ce faceau multi din pensionarii civili de astazi cand erau ei tineri muncitori in activitate inainte de 1990 , cum castigau peste salariul dumnealor ? Dar haideți să ne amintim cam ce munceau unii din muncitorii civili din economia socialistă :
Modalitățile de sustragere a cărnii de la Comtim și de la abatoarele orășenești din România erau extrem de complexe. De la aruncarea semicarcaselor peste gardurile protejate cu sârmă ghimpată și preluarea lor afară de complici (în Timișoara circulă chiar o legendă potrivit căreia la Abatorul municipal a fost aruncată peste gard o carcasă de porc chiar în capul unui milițian de la economic care fila zona), la trucarea greutații camioanelor frigo care intrau în ferme sau în abatoare pentru aprovizionare. Camioanele erau cântărite la intrare și la ieșire, paznicii verificând dacă diferența de greutate corespunde mărfii consemnată în acte. Pentru păcălirea pazei, fie se folosea metoda șoferilor slab/gras, adică la intrare se cântarea un șofer mai solid, iar la ieșire camionul era condus de unul mai slab, fie camionul avea la intrarea în abator balast ascuns în diferite locuri. Odată cântărit camionul, șoferul arunca balastul și încărca, cu complicitatea celor de la abator, o cantitate echivalentă, în plus, de carne.
La nivel individual, angajații abatoarelor se îmbrăcau efectiv cu bucăți de carne pe care le înfășurau în jurul corpului sub haine, scoțând astfel din abator zilnic kilograme de carne sau mezeluri.
La fabricile de pâine, exista practica punerii în lăzile de transport către brutării a mai multor pâini decât numărul trecut în avize și valorificarea lor prin intermediul complicilor șoferi sau a vanzătoarelor de la magazile unde ajungea pâinea.
La magazinele Alimentara se fura cu sârg, cam de către toată lumea. Responsabilii de unități păstrau dosită marfa de mare căutare (cafeaua, cașcavalul, untul, mezelurile de calitate, etc.) pe care fie le livrau în sistem ”barter” (la schimb) altor responsabili, de la benzină, de la magazinele de haine, electrice, bunuri de larg consum, fie își întrețineau relațiile livrând marfa pe sub mână milițienilor, securiștilor, ștabilor de la partid. etc. Dar acest lucru le aducea șefilor de magazine relații și le asigura postul, dar nu le producea bani, astfel că o parte din marfa de calitate era trimisă pentru vânzare la suprapreț prin filiere bine stabilite.
Furau și vânzătoarele de la Alimentara, pentru a împărți cu șeful, dar și pe cont propriu, cei furați fiind, firește, clienții. Se ajungea până acolo încât noaptea, vânzătoare de la alimentară să dea jos etichetele de pe berea Bega pentru a o vinde în câteva ore la coada de a doua zi dimineața drept bere Bucegi, care era cam cu 20% mai scumpă. La câteva mii de sticle vândute, se adunau cifre impresionante.
Cei care lucrau în fabrici, se decurcau și ei ”ușurând” economia socialistă fie de materie primă, fie de produse finite. Se ajunsese până acolo încât muncitorii nu doar ca sutrăgeau materie primă sau produsele intreprinderilor respective, dar se dezvoltase chiar o industrie paralelă în fabrici, meșterii producând pentru piața neagră cu totul alte produse decât se realizau în acea unitate.
De exemplu, la Uzinele Mecanice Timișoara se făceau niște minunate cuțite de vânătoare din oțel special, la fabrica 6 Martie se perfecționase o ”linie” de producție de arzătoare de gaz metan pe care timișorenii le conectau printr-un furtun de cauciuc (furat și acela, firește) la aragaz și încălzeau locuințele, deoarece gazul, chiar cu presiune scăzută, nu se oprea, spre deosebire de curentul electric, apa caldă și caldura din calorifere.
Cei care lucrau la fabricile de pantofi sustrăgeau fără mari probleme încălțăminte, chiar dacă se producea exclusiv pentru export, toata Timișoara fiind plină de pantofi Adidas, Le Coq Sportif, incredibil de comozii Otter sau produsele high-end de la Guban.
La Piele și Mănuși se realizau, pentru piața neagră, portofele, portochelari și tot felul de accesorii din pielea pentru produsele de export, s.a.m.d.

iceparu spunea...

Pe individul Draghici l-a fatat mama-sa pe langa sefi.El a vazut cum traiau sefii dar habar nu are cate au indurat respectivii pana au ajuns sefi.
Ifrim@si eu m-am gandit la Oprea chiar daca el a contribuit la pierderea de catre mine a 800 lei in 2010.Totusi esti sigur ca nu-ti pui prea mari sperante in el?Nu-ti doresc dar s-ar putea sa ai un soc.Uita-te la piticania de Dobritoiu care este si el pensionar,cum s-a transformat.Politica e mare curva iar contactul cu civilii infecteaza.

Iulian Mareș spunea...

Unui neprieten, dar nu dusman (cel putin asa cred eu!)-Nicu T-Avia, spartanul sub steag gresit!

Sunt in viata noastra mereu lucruri care nici nu pot fi uitate si nici iertate, cel mult anesteziate.
Uitarea si anestezierea sunt grele si periculoase, dar de iertare se ocupa cel mai bine Dumnezeu; si noi putem ierta gresitilor nostri, dar cand faptele sunt de o gravitate exponentiala, limitele noastre pamantesti par nevolnice si simpla penitenta este sortita esecului! Ghinion ,- ar spune stapanul decretelor, insa si el stie kiar mai bine adevarul maltratat si mistificat!

La inceput de an îi sugerez o lectura, o carte monument al martirilor romanilor din Transilvania: Suferintele din Ardeal, de Vasile Stoica (nascut in Avrig), cu aplecare pe capitolul "Noi si sasii"!
In afara cartii clasice, pe care sunt sigur ca o va cumpara accesand link-ul de mai jos, gaseste cartea si informat electonic, PDF, la liber!
Forta numelor ce semneaza prefata dau originalitatea si seriozitatea riguros stiintifica a autorului si cartii sale, decedat in Jilava, 1959.
Pentru 35 lei si tu, T-3, te poti umple de romanism si adevar, mai ales ca vei intelege viata si zbuciumul bunicului tau si inaintasilor lui, pana pe la inceputurile colonizarii!
Asta numai daca nu ai devenit, fara sa-ti dai seama (cel mai putin vinovat caz si usor de indreptat), adeptul formelor maderne de implementare a teoriei si Planului Kalergi.

http://www.vicovia.ro/carti/suferintele-din-ardeal-detail


PS: "-Repeta Bastos/Bicilis si mamei tale ce mi-ai spus mie: cum ai dezvaluit romanilor tezaurul ascuns in apele Sargetiei si izvorul care alimenta Sarmisegetusa Regia si cum priveai razand, ca un nemernic, cand ai nostri se stingeau de sete pe zidurile cetatii! Spune Bastos, sa auda toti, sa auda si maica-ta care ti-a dat lapte sa sugi la sanul ei!"

La multi ani, cu sanatate si bucurii in anul ce va sa vie!
Cu stima si respect,
Eu

Iulian Mareș spunea...

Incitare la lectura....

*Cele mai multe hotărâri le aduc cu gândul de a îmbogăţi pe preoţii şi
ţăranii saşi şi de a umili şi sărăci pe bieţii Români ca astfel să–i stăpânească mai
uşor. În 28 August 1679 sfatul oraşului Braşov aduce următoarea hotărâre:
„Dacă în comuna Râşnov moare un Valach şi nu are copii, pământurile şi averea
lui vor fi moştenite nu de neamuri, ci de cel mai apropiat Sas din vecinătate. Acelaş lucru are să se întâmple şi dacă mortul are copii, însă copii sunt căsătoriţi în
alt sat, precum şi atunci, când se poate dovedi că pământurile părintelui mort au
fost odinioară săseşti.*
***********************†****************

"Afară de Unguri am avut în întreg trecutul nostru, cum avem şi astăzi,
un duşman tot aşa de ireductibil şi care tot aşa de mult ar dori nimicirea
noastră: poporul săsesc.
S–a spus în atâtea rânduri că acesta e un popor cult că ne–a voit totdeauna
binele că a contribuit la mişcarea noastră culturală, iar unii bărbaţi de–ai
noştri când vorbeau de Saşi, stăteau aproape să–şi ridice pălăria. În realitate
însă, neamul acesta pe cât de mic, pe atât de răutăcios, a ajutat tot aşa de
puţin dezvoltarea noastră, precum au ajutat–o Ungurii. Saşii niciodată nu
şi–au bătut capul cu altceva decât cu stoarcerea cât se poate de nemiloasă a neamului românesc încăput pe mâna lor."

dora spunea...

La mulți ani, d-nule Huhu Rezea!
Felicitări pentru blog, pentru articolele dvs.Sănătate și putere de muncă în anul următor.

Daniel Craciun spunea...

La multi ani !, 2019...
Sper sa fie un an cu mai multe vesti bune decat rele.
Sanatate si rezistenta in fata valurilor vietii.
Respect Huhu pentru blog.
Respect celor lucizi, indiferent de opinii.
Petrecere frumoasa in acesta seara.

Dan Craciun


Sebi spunea...

Tuturor, un an nou mai bun si mai senin! Sa aveti pensie lunga, puterea de a incasa inerentele dezamagiri, curaj, intelepciune si blandete. La multi ani!

Trofin spunea...

Din toata formularea eliptica a modificarilor aduse de OUG 114/2018 la art. 60 din Legea 223/2015, modificat initial prin OUG 59/2017, se desprinde si un mic avantaj pe care-l pot avea unii beneficiari ai pensiilor stabilite in baza art. 19 si 26 din Legea 223/2015 precum si unii pensionari cu pensii de invaliditate. Care sunt acestia ? Sunt aceia care detin o pensie neta stabilita in baza OUG 59/2017 intr-un cuantum mai mic decat media soldelor/salariilor NETE corespunzatoare soldelor / salariilor BRUTE cuprinse in baza de calcul a pensiei . La acestia , daca prin indexarea pensiei NETE nu se depaseste media soldelor/salariilr NETE le raman in plata cuantumul indexat al pensiei nete.
Va urez "La Multi Ani cu Bine ! "

mega2005 spunea...

La multi ani, camarazi!!!

Iulian Mareș spunea...

Nenea, tata lu Draghici,
Cand nimeni nu te intelege sunt doar 2 variante....:
-esti un Eisten, ceea ce ma indoiesc;
-esti doar tu cel care are o problema si aici sunt inclinat sa cred ca problema este doar la tine si asta-i grava, daca nu kiar f grava si iremediabila!
-a 3a varianta nu exista!
Sfat: vezi-ti de ale tale!

radu spunea...

Draghici,eu spun mai bine asa:
Cu speranţa că anul nou va fi mai bun decât bătrânul 2018, îţi trimit urări de bine şi îţi urez un AN NOU FERICIT! La Mulţi Ani!

ifrim spunea...

@Draghici.Cum le stii d-ta pe toate si stapanesti adevarul absolut.Daca nu citeste nimeni comentariile de pe acest blog sa inteleg ca din totalul de aproape 13 mil.accesari de pagina toti au vizionat reclamele la durex?

Leon spunea...

OuG.nr.114 a fost aprobata de Premierul Vasilica Viorica DANCILA in sedinta de guvern din data de 28 decembrie 2018 ( NU in sedinta din 21 ) si este contrasemnata de 18 (..! ) ministri, iar pentru MApN este semnata de secretarul de stat Nicolae NASTA, ..,,prietenul,, pensionarilor militari ! Este inregistrata la Senat cu nr.B 716/28.12.2018 si deocamdata nu este repartizata la comisii.