Un produs Blogger.

miercuri, ianuarie 06, 2021

Care ar fi valoarea de înlocuire în cazul evaluării pensiilor militare de Comisia Țurcan?

230 comments

 


Mulți pensionari au trecut ușor peste această declarație din Ajunul Crăciunului a noului ministru al Muncii, doamna sibiancă Raluca Țurcan:

"am solicitat echipei ministerului să îmi prezinte structura unei comisii pe care să o înfiinţăm de urgenţă, începând cu 28 decembrie, astfel încât să chemăm reprezentanţii mai multor ministere la masă şi să putem pune pe masa opiniei publice o soluţie care să asigure recalcularea pensiilor pe bază de contributivitate."

Militarii au fost mai atenți la scurgerea de informații privind intenția Guvernului Cîțu de a elimina indexarea pensiilor militare în anul 2021 si la încercarea penibilă a ministrului Ciucă de a adormi pensionarii cu noi promisiuni. A fost atât de convingător că, și după ce a fost publicată ordonanța în MO, vin unii și intreabă cum de a dat Cîțu ordonanță peste Comunicatul lui Ciucă al nost'.

Astăzi a și transpirat câte ceva din ce face Comisia Țurcan cu pensiile militare. A reieșit că, în recalcularea pensiilor militare pe principiul contributivității, lucrătorii țurcanei ar folosi o valoare stabilită arbitrar, valoarea pe care o denumesc valoare de înlocuire, termen preluat din evaluarea contabilă a unor bunuri pentru a stabili noua lor valoarea la data evaluarii.

Nefiind economist, pun întrebarea ...ce ar însemna valoare de înlocuire în transformarea pensiilor militare în pensii contributive? 

Știm că pensia contributivă se calculează înmulțind punctajul de pensie cu valoarea unui punct de pensie. 

Cum valoarea punctului de pensie este dată anual prin legea bugetului de stat, nu ar cam fi nimic de înlocuit. Inseamnă că domnii din comisie, desigur că și reprezentanți ai MApN, MAI și SRI, se chinuie să echivaleze în puncte de pensie soldele brute și salariile brute din intreaga carieră militară și civilă a pensionarilor militari, punctaje  stabilite prin raportarea lunară a soldei brute la salariul mediu pe economie, punctaj ajustat  in lunile lucrate în condiții deosebite, speciale sau alte condiții de muncă și în cele în care pensionarul a plâtit pensie suplimentară sau CIBS de 5%.

Are altcineva altă opinie despre ce ar reprezenta valoarea de înlocuire în evaluarea pensiilor militare?

UPDATE

Orientativ, pentru cei pensionați înainte de 01 01 2016, uitați-vă în vechea decizie de pensie și rețineți care a fost suma punctajelor anuale calculate pe algoritmul L 119/2010 și L 263/2010.

Valoarea de înlocuire = suma punctajelor anuale x (valoare pct.  de pensie în 2021): 25

Veți obține astfel valoarea pensiei contributive potrivit Legii 127/2019, care intră în vigoare la 01 09 2021. 

25 este numărul mediu al stagiilor complete de cotizare... utilizat pentru stabilirea valorii de referință. Valoarea de referință va fi ceva mai mică de 75 lei

Să presupunem cu un pensionar militar a avut pe vechea decizie de pensie 90 de puncte. Este foarte greu de obținut acest punctaj.

El ar avea la aceasta dată, când valoarea punctului de pensie este de 1442 lei, o valoare de referintă de 1442/25=58 lei

Pensia contributivă ar fi :  90 x 58=5220 lei

Pensia contributivă plus spor OMM 20% = 5220 + 20% x 5220 =6264 lei

Pensia ar fi, dacă valoarea de referință era de 75 lei, 90 x 75= 6750 lei


230 de comentarii:

«Cel mai vechi   ‹Mai vechi   201 – 230 din 230
Sorin spunea...

Cei in cauza ar trebui să verifice, sa se uite la tabelele anexa la decizie. În cazul meu va spun ca punctajul lunar e mărit cu 25% in cazul CD. Cred ca programul de calcul al pensiei la cps, face automat modificările in toate tabelele. Va poate confirma sau infirma @trofin care a elaborat câteva variante de calcul in excel.

Sorin spunea...

S a precizat pe aici pe undeva ca din septembrie, pt civili se va aplica formula de calcul Punctajul general x 62 (sau 75 daca valoarea punctului de pensie va fi de 1875 lei, cum era prevazut in legea pt 01.09., împărțită la 25 care va fi stagiul de cotizare). După 1 sept nu se va mai vorbi, cf legii, de punct de pensie si valoarea sa, dar rezultatul dintre punctaj x 75 (62) va fi actualizat/indexat cu inflația.
Având în vedere varsta de pensionare mai redusă la militari decât la civili, cu efect negativ asupra punctajului general, am putea beneficia de împărțirea la 20 in formula de calcul.
Nu trebuie să uităm că L 223 a fost creata pt ca pensiile sa reflecte piramida gradelor si funcțiilor, nu veniturile realizate.
Deci fără legătură cu contributivitatea.

Burebista spunea...

Nu e chiar așa... Ca sa obțină cele 157 puncte ce s au împărțit apoi la 20 ani contribuții a avut un punctaj mediu anual în jur de 4 la care s a adăugat indicele de corecție de atunci 1,12 adică 12% în plus...
Parca soțul doamnei a avut 35 ani vechime în munca.
35x4=140 x58 = 8120 +20%= 9744 brut / 2 (p urmaș) = 4872 brut / 4585 net..
Cam 1300 lei net în plus fata de cât are acum.. 🤣

Luc 3 spunea...

La multi ani tuturor sarbatoritilor de astazi! Multa sanatate si fericire! Eu sunt un simplu om,pensionar militar,si va rog sa ma iertati daca supar pe cineva,imi permit sa va dau un sfat,niciodata sa nu renuntati la pensia militara,chiar daca este ciuntita de acele ordonante,mai devreme sau mai tarziu,dupa parerea mea,ne vor fi recunoscute munca si eforturile noastre! Vor sa ne incerce cu fel de fel de proiecte,sa ne faca sa ne certam intre noi! Trebuie sa ne luptam pentru drepturile noastre MILITARE,nu pentru 100-200 lei pe care le-am castiga altfel,pe o lege care ne amesteca cu cei care au avut o viata de huzur,sambata,duminica,sarbatori,acasa sau plecati pe la munte ,mare,care nu au fost la ordin si nu au sunat telefoanele noaptea sa-i cheme la serviciu!Toate cele bune !

Huhu Rezea spunea...

@Burebista
Suma punctajelor anuale de 157,45 nu este influențată de stagiul complet de cotizare ci doar de raportul dintre soldele lunare brute si salariul mediu pe economie.
Punctajul de 7,87 s-a obținut prin împărțirea sumei de 157,45 la stagiul complet de 20.

Burebista spunea...

Suplimentul respectiv de 4 luni la an sau 8 contează în legea civila dosr pentru deschiderea dreptului de pensie cu reducerea vârstei din cei 65 ani... Anii cu grupe de muncă aduc un plus la punctajul mediu de 25% sau 50%... Apoi se majoreaza cu indicele de corecție, anul trecut și anul asta este de 1, 41 adică 41% un plus la punctul de pensie...
La militari în afara de creșterea cu grupele a punctului de pensie, a mai crescut cu încă 9% pentru pensia suplimentara.
Pe 127 dispare indicele de corecție din toate calculele anterioare iar punctajul mediu anual(salariul brut împărțit la salariul mediu brut pe economie) va creste doar cu procentul pentru grupa (25% sau 50%), procentul pentru pensie suplimentara (max9%). Rezultatul se va înmulți cu anii de vechime în muncă (fără sporul pentru grupe). Suma rezultata cred ca se va înmulți din nou cu anii de contribuție efectiva (fără școală, armata, spor grupe) și se va împărți la stagiul de cotizare necesar stabilit de lege (cred ca la 25 ani). Rezultatul (nr puncte) se va înmulți cu valoarea de referință (în prezent 58 lei).

Gigi spunea...

Am postat un anunţ de la ANCMRR Mai.
Dacã nu apare,înseamnã cã ni prezintã importantã.Adresa 942/05.01.2021.

Burebista spunea...

Corect cele 157 de puncte sau împărțit la 20 pentru ca atât avea stagiu de cotizare conform vârstei în 2011..
Pentru unul născut în 70 același număr de puncte 157 s ar fi împărțit la 30 și ar fi avut o pensie de doar 5,248 puncte...
Dacă stagiul necesar pentru pensie întreaga ca fi stabilit la 30 ani atunci se vor înmulți punctele adunate cu vechimea de cotizare ( fără școală, armata, spor grupa) împărțit la stagiul necesar (probabil va fi 25 ani pentru ca și punctul de pensie se împarte tot la 25 ca să rezulte valoarea de referință 58, 62 sau 75..)
Acele 157 puncte au avut și indicele de corecție din 2011 de 12%.. De fapt au fost doar în jur de 140 puncte.

Iulian Mareș spunea...

Daea a fost cel mai bun ministru al agriculturii di 90 pana azi! Memoria îți joaca feste...era vorba de cormorani si nu pelicani!
Pelicani sunt toți cei care nu au înțeles Dosarul Cormoranilor, care nici măcar nu era al lui Daea ci al UE!
Vezi, mai omule cum te grăbești cu aprecierile...parca ai fi idiotule ala de pe YouTube, Șerban, ce indruga 3 silabe despre mediu...

Mihai spunea...

@ Huhurez
La 1 septembrie 2021 V.ref = 62

Iulian Mareș spunea...

Aha...dai 8napoi?
Dreptate pana la capăt....
Propunere: anii cand ai activat la GP, subordonate GP/CC al PCR sa nu constituie vekime in muncă, întrucât au fost steucturi torționare legate intrinsec de ideologia comunista...

Viorel spunea...

1. Domnule akord-75, să nu-mi spuneți că în toată cariera dumneavoastră de cadru militar ați pornit tot timpul cu stângul sau că nu au fost situații când ați întors capul într-o parte, sau că nu ați făcut din proprie inițiativă (sau la sugestia șefului ierarhic, direct sau printr-un telefon cum afirmați dv.) un mic / mare compromis. Afinități sunt în toate structurile societății fie de natură = rudenie, fie de interes personal sau de grup sau pur și simplu vă place de modul cum arată, gândește, vorbește sau muncește un coleg sau subordonat. Nu neg faptul că nu or fi fost și scăpări, dar de obicei știți cine se plânge cum o face un oscar = o pensie ? Cel ce a frecat menta toată viața în armată cu program fix și randament 0 (zero). Eu pot demonstra oricând rezultatul muncii mele, aproape 1.000 dosare, registre, planuri, anexe unde în partea dreaptă îmi apare la rubrica Întocmit, gradul, prenumele, numele și semnătura, documente aflate în acel C.D.C. de care amintiți dumneavoastră. De curiozitate, un oscar = o pensie, în calitate de „trompetist” încadrat în Fomațiunea de Muzici Militare ce muncă a desfășurat într-o U.M. și mai beneficiază și de indemnizație de 50% din pensie (din pensie domnule akord-75 nu din solda de funcție). La o pensie de 3.800 lei, mai primește 1.900 lei neimpozabili (pentru că sunt separate de pensie printr-o altă Decizie și nu depășește 2.000 lei). Încă un lucru, mulți nu citiți comentariile de pe blog sau le citiți superficial după care vă dați cu părerea ca și în cazul dv. Eu în primii ani de cadru militar am fost încadrat și pe funcția de Șef. BDS (cum afirmați), acum CDC în cadrul unei U.M., am fost și Șef BDC la Biroul O.M. (Organizare Mobilizare), însă ultimii 20 de ani i-am lucrat la Compartimentul S. 1 Personal și Mobilizare. Poate de multe ori chiar am avut tangență (fără să știm acum) când executați control la anumite U.M. pentru că nu era Comisie de control care să vină în control fără să controleze Compartimentul Personal, începând cu situațiile de la OSU privind prezența la program a personalului, prezența în caz de alertă, cadre plecate în misiuni externe (cu alte structuri sau individual), apoi activitatea de birou personal și cea de O.M., etc. Mă opresc pentru că mă critică domnul H.R.
2. Un sfat pentru un oscar = o pensie, rupe din bugetul tău familial de 16.000 lei cum ai afirmat o cotă parte și angajează acea comisie de care vorbești, dar te rog să fii corect și să nu faci discriminare, ori calculează la toți, ori la nici unul. Părerea mea înainte de toate (și eu am fost căpos ca tine), ar trebui totuși să ne vedem uneori de lungul nasului în sensul că ne place sau nu între noi ca M.M. / Sof. și Of. există diferență (ani de școală, grade, cursuri, inteligență, experiență, etc.).

Anonim spunea...

Va salut, publicat acum cateva ore pe site-ul sindicatului ,,DIAMANTUL,,

,,De interes pentru pensionari si pentru viitori pensionari. Ce lucrari (modificari) mai pregatesc alesii la legea pensiilor! Cine este avizat pe subiectul asta si poate sa explice, va rugam sa comentati.,,

https://drive.google.com/file/d/1oNrke4znnekoMyY6VW0QWVFzC79k4Xkf/view?usp=sharing.............cred ca suna cunoscut, nu ? ...ce spuneti ?

Burebista spunea...

Gigi, apare anunțul tău... Numai ca este pe pagina următoare. Apasa acolo jos unde scrie,, încarcă mai multe " și o sa apară și postarea ta.. Acum e de 2 ori.. 🤣

Huhu Rezea spunea...

Raportul preliminar din CD al PLx 199 este dezbătut pe larg pe blog la eticheta Proiect lege pensii militare.
Este o cutuma in Parlament să se ceara avizul noului Guvern pentru proiectele de lege râmase în dezbatere din legislatura anterioară.
Desigur că Guvernul va întârzia răspunsul sau va da aviz negativ, deoarece intentioneaza să treacă toate pensiile pe contributivitate.

Iulian Mareș spunea...

Kordelion,
Kiar vrei? Atunci intreaba-ma în privat...sau taci pe veci!

Iulian Mareș spunea...

Plus 1000 pt cei care fac obiectul, din februarie!
Nero, oskarel...Stalin...ce mai ziceți?

Laleaua neagră spunea...

O sa ajungeți sa o regretati pe olguta care începând cu care majora în 2022 pensiile cu grasu și funcția după ultima etapa de mărire la activi.... Dar ați votat Dreapa și suportați consecințe...

Mihai spunea...

Probabil" Lalele negre " nu au fost atinse de efectele pandemiei si inca traiesc in lafaiala bugetară a Olgutei ,deși in mod sigur nu aveau bani sa le puna in operă.

Mihai spunea...

In mod sigur Ciuca ca parte a guleratilor bine garnisiti la cuantum cu Oskaruri si alte bunaciuni inventate vor lupta cu toate armele pentru rămânerea pe pozitie a ce le convine ,adică L223.
Pe contributiva sigur multi guleratii activi și în rezervă pierd binisor.
Cu peleicsu99 pe tapet isi realizeaza scopul si scapa de gura carcotasilor cu pensii mici.
Sunteti praf la tactica strategie drepturi câștigate 🤣🤣🤣🤣🤣mai pe inteles "Fiecare cioară isi pare puii ...."inclusiv "Huhurezii"!!!!

Gigi spunea...

Aşa este,îmi cer scuze!Credeam cã iar si-a bagat coada bãieţii cu ochii vigilenti cã de soim😀

Arfy spunea...

Golescu! În vechiul testament ar fi putut face subofițerul tău de MAI 480 de ani! Faceți zeci de calcule pe niște legi realizate prost! O lege reală și corectă, chiar spre nemulțumirea unora pe care o să-i afecteze, trebuie concepută pe grad, funcție, sporuri, vechime! Deși am ieșit pe "pe cele 6 luni" cei care Au iesit în 2021 au cu cel puțin 1.000 de lei plus! De ce? Pt ca o lege proastă te avantajează azi dar mâine te va toca precum răbdarea apei să spargă stânca! Nu sunt invidios cât iau x sau y, mă interesează care este puterea mea de cumpărare cu ce intră în retribuțiá lunară a unuia plecat din sistem.

Iulian Mareș spunea...

Laleaua neagră,
Macar aia aveau 7n orizont...,
In plus prin ingineria lor au redus deficitul de la casa de pensii nationala!
Lasa-i pe uituci sa scrie numai prostii din minți ieftine...

Calinmihaib12 spunea...

Burebista:..în 2011:
=nu exista factorul de corecție!
= % de pensie suplimentară din legea 127:sunt identice cu cele din legile:19.,263.,165(OUG.1) ..!, adică între: 13-22 %, în funcție de ani..!
= într-adevăr: 157 de puncte totale= 7,85puncte de: PMA,fără factor de corecție,..și împărțit la 20 de ani; Dar 157 puncte se puteau aduna într-un număr mare de ani,peste nr.anilor de STAGIU COMPLET de COTIZARE,(chiar și de la civili),funcție de vârsta și vechimea ACUMULATĂ la DATA PENSIONĂRII..!
..cred că domnul acela avea funcție de general,dacă a reușit să strângă cele: 4,48571 puncte anuale × 35 de ani = 157 P.T...!
( corespunzător situației unui civil..!)

Burebista spunea...

Călin Mihai... Întra pe link-ul de mai jos și ai sa constați cu uimire 😳, ca începând cu 2011 a existat la pensia civila pe 263 indice de corecție... În 2011 a fost 1,12 ață înseamnă 12% în plus la punctajul mediu anual.

Burebista spunea...

https://www.cnpp.ro/evolutia-indicelui-de-corectie

Burebista spunea...

Și poate treci și tu pe celălalt topic... 🤣

Calinmihaib12 spunea...

..am să mă uit mai atent la lg.263..în vigoare în 2011-12..;
În 2015:i-am calculat punctajele (civile) unei verișoare..în baza situației veniturilor:de la Casa de pensii jud.,cu o eroare de vreo 3-4 lei !,..și mi-amintesc faptul că indicele de corecție era cam 1,09..!

Unknown spunea...

O vor respecta numai să intre in vigoare Legea 127/2019 doamne ajuta!

Unknown spunea...

În 2011-2015 stagiul complet de cotizare a fost de 20 ani!
Va fi de 25!

«Cel mai vechi ‹Mai vechi   201 – 230 din 230   Mai noi› Cele mai noi»