Un produs Blogger.

luni, septembrie 11, 2023

A gasit Gorghiu o solutie de echilibru in reglementarea pensiilor de serviciu?

1 comments

În cursul zilei de 10 septembrie 2023, în marja reuniunii miniştrilor de justiţie din statele membre ale Consiliului Europei, la Riga, ministrul justiţiei, doamna Alina Gorghiu,  a avut o întâlnire cu comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders.


Potrivit comunicatului Ministerului Justitiei, un alt subiect de interes pentru comisar a fost reprezentat de amendamentele la legea pensiilor de serviciu pentru magistraţi. „Vom găsi curând o soluţie de echilibru”, a spus Gorghiu.


Probabil s-a gandit la solutia care deja a aparut pe surse in presa sub forma unor propuneri de amendamente ale Ministerului de Justitie si ale Ministerului Muncii, pentru punerea in acord a Plx 244/2023 cu Decizia CCR nr. 467/2023, potrivit carora cuantumul pensiilor de serviciu in plata sau viitoare sa nu fie mai mare decat baza de calcul neta actualizata, adica nicio pensie de serviciu mai mare decat netul bazei de calcul de la momentul stabilirii dreptului de pensie sau de la momentul actualizarii bazei de calcul. 

Niciun magistrat nu s-ar putea plange ca primeste in plata o pensie mai mica decat salariul net avut inainte de pensionare sau decat salariul net pe care l-ar primi daca la momentul aplicarii legii ar fi inca in activitate.

UPDATE

Presedintele CSM, domnul judecator Daniel Gradinaru,  a iesit  pe televiziuni pentru a informa ca doamna Gorghiu a avut o discutie la CSM in care a prezentat amendamentele la legea pensiilor pentru magistrati discutate, zilele trecute, la Comisia Europeana.  

Crede ca si noile amendamente nu respecta Decizia 467/2023 a CCR. Este o mare greseala a domniei sale sa  spuna ca pensiile de serviciu ar fi incompatibile cu principiul contributivitatii. Or, atat legea 303/2004, cat si legea 303/2022  prevad ca pensiile magistratilor se calculeaza procentual la data deschderii dreptului de pensie de serviciu, iar la data implinirii varstei standard de pensionare din sistemulm public pensia lor se calculeaza si contributiv, in plata ramanand cuantumul mai avantajos, dar nu mai mic decat cuantumul contributiv.

Culisele Justitiei cu Laura Duta....





Un comentariu:

Claudiu Marin spunea...


cr a spus

Ce incredere puteti avea in CSM, CCR si tot ce este legat de justitie?
Pentru magistrati nu conteaza contributivitatea din moment ce pensiile magistratilor (de serviciu) este in mare parte in acest sistem si putin pe contributivitate (sistemul public de pensii). Va dati seama ca din 21000 (pensia medie a unui magistrat) cel mult 30% exista contributivitate si restul de la buget. Pe magistrati nu-i intereseaza contributivitatea in cazul lor. Habar n-am ce au discutat astia cu Gorghiu.. Un lucru e clar (nespus direct de magistrati, ci indirect): vrem sa iesim tot la 50 de ani. Vrem sa avem in continuare pensiile actualizate, nu indexate intr-un fel sau altul ca la 'prostime'. Vrem sa se calculeze ultima luna din salariu. Ce sa se modifice? Un pic asa, vedem noi.


Azi, in Senat pe Ordinea de zi Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări din 12 septembrie 2023 este si legea 4 din 2023: https://www.senat.ro/ProgramLucruZi.aspx?Zi=2023-09-12&ComisieID=db74005a-e108-4fa3-b5b1-ae7df1d97620&NrSedinta=1