Un produs Blogger.

miercuri, octombrie 25, 2023

Palmaresul sportiv in fotbal este recunoscut si atribuit de UEFA si FIFA, nu de instante

0 comments

 Pe data de 07 iunie 2023, cand Steaua Bucuresti sarbatorea 76 de ani de la infiintarea ei  in anul 1947, pe site-ul UEFA aparea o lista a echipelor castigatoare ale  Ligii Campionilor ilustrata cu stema echipelor  castigatoare in fiecare an, incepand cu anul 1956 si cu intrebarea cine va castiga trofeul in anul 2023.

Pentru anul 1986, cand Steaua Bucuresti a castigat finala CL, este inscrisa stema FCSB, echipa considerata a fi din punct de vedere sportiv  continuatoarea echipei care a castigat Cupa Campionilor, cum se numea atunci competitia europeana. NU au pus stema clubului caruia instantele din Romania i-au atribuit palmaresul din 1986 al echipei Steaua.

Forurile fotbalistice internationale sunt constante in a atribui palmaresul sportiv echipelor care au castigat trofee in competitii organizate sub egida lor, indiferent de forma ulterioara de oganizare, administrare sau de numele purtat de acele echipe. 

Echipa Steaua, care a castigat Cupa Campionilor  in anul 1986, a fost infiintata in anul 1947 sub numele de  ASA București (Asociația Sportivă a Armatei).   A continuat  sa joace in Divizia A sub demumurile CSCA (Clubul Sportiv Central al Armatei) între 1948 și 1949, CCA București (Casa Centrală a Armatei) între 1950 si 1961, iar denumirea Steaua București a fost adoptată în 1961 ,   sub forma CSA(Clubul Sportiv al Armatei) Steaua Bucuresti.

In anul 1998, Clubul Sportiv al Armatei a fost obligat sa privatizeze clubul de fotbal pentru a mai putea juca in prima divizie si in competitiile europene. Echipa de fotbal a fost preluata, cu acordul CSA, de o asociatie a omului de afaceri Viorel Paunescu, primind in concesiune, pe 20 de ani, pana in anul 2018, numele de Steaua. 

In anul 2003, echipa a fost preluata de Gigi  Becali, care ajunsese investitor majoritor in asocierea privata care administra Steaua. In anul 2018 instantele din Romania au obligat clubul din Divizia A sa-si schimbe numele, la cererea CSA care,  in anul 2017,  isi  infiintase o noua echipa de fotbal.

Cu toate acestea, incepând cu iunie 2018, UEFA și LPF o consideră pe FC FCSB continuatoarea clubului istoric FC Steaua și ii atribuie tot palmaresul din 1947 acestei entități.

Nu i-a venit nimanui ideea sa fractioneze palmaresul echipei engleze Chelsea functie de perioada anterioara, din timpul si dupa administrarea acesteia de catre magnatul rus Abramovici.

Niciun comentariu: