Un produs Blogger.

duminică, noiembrie 24, 2013

Proiectul „DUSA” al Legii pensiilor militare, asa cum este pus in dezbatere, in prezent, in MAI .Proiectul mama al Legii 223/2015

90 comments
L-am denumit proiectul DUSA pentru a-l diferentia de proiectul comisiei Sarbu, infiintata de fostul ministru Dobritoiu, si pentru ca dânsul l-a tot anuntat in mass media, fara sa ni-l arate.
Proiectul este diferit de cel aflat pe site-ul SCMD.
Conform acestui proiect, pensiile stabilite potrivit Legii 119/2010, OUG nr.1/2011 si Legii 241/2013 devin pensii militare fara sa mai fie recalculate. Vezi art. 110
Pensiile militarilor stabilite in baza Legii 263/2010, pâna la data intrarii in vigoare a noii legi, se recalculeaza in termen de un an si devin pensii militare potrivit legii  pensiilor militare. Vezi art. 111.
Am putea concluziona ca pentru militarii care si-au deschis drepturile de pensie pâna la 31 12 2010 noua lege nu are niciun efect.

(P) Pana la 50% Reducere la aparatele foto compacte din promotie

De prevederile ei, cum ar fi baza de calcul - solda de functie din ultima luna sau media a 6 luni din ultimii 5 ani de activitate - procentele de pensie de 70, 72 sau 74 din baza de calcul si neimpunerea unei limite de cuantum la nivelul bazei de calcul, vor beneficia doar cei pensionati dupa 01 01 2011 si cei care-si deschid dreptul de pensie potrivit noii legi. Vezi art. 28-30.
Toate pensiile militare se actualizeaza anual dupa algoritmul stabilit si prin L 263/2010. Nu se actualizeaza in functie de soldele activilor. Vezi art. 60-61
Proiectul este actualizat cu ultimele reglementari referitoare la pensiile militare si, avand in vedere cine il semneaza, are toate sansele sa fie adoptat in aceasta forma, poate cu mici modificari.
Totusi, echipa care a redactat aceasta forma de proiect a uitat sa mentioneze in art. 125,  printre actele normative abrogate, ultima lege in domeniul pensiilor pentru militari, respectiv Legea 241/2013.  
Legea 241/2013 reprezinta singurul temei juridic pentru punerea in plata temporara a cuantumului pensiei din decembrie 2010. Legea nu poate fi abrogata.


Pentru a nu crea diferentieri intre militari, functie de perioada in care au iesit la pensie, normal si just ar trebui ca toate pensiile in plata sa fie recalculate potrivit prevederilor noii legi, pastrând principiul cuantumului mai avantajos.
Daca se mentinea obligativitatea platii contributiei individuale pentru pensie si a CAS-ului de catre angajator era de inteles diferentierea de statut juridic a pensionarilor  iesiti inainte de 01 01 2011 de cei care si-au deschis drepturile de pensie după. Asa...care ar fi justificarea diferentei de tratament?
Proiectul ii dezavantajeaza cel mai mult pe disponibilizatii beneficiari ai Legii 241/2013. Când se va adopta noua lege, ei vor porni din cuantumul existent in 2010, calculat la 60-64% din baza de calcul si neindexat, spre deosebire de cei pensionati pe L 263 care pot sa-si aleaga baza de calcul si  beneficiaza de pensie calculata cu 70-74% din baza de calcul.
Cine doreste poate sa citeasca acest proiect de lege, inclusiv expunerea de motive, AICI ()


Câteva pagini care i-ar putea interesa mai mult pe pensionarii militari.



90 de comentarii:

liviu spunea...

http://www.jandarmi.ro/m/news/view/O-noua-lege-a-pensiilor-militare-va-fi-adoptata

mos alecu spunea...

Pentru a fi la tema adecvata ...



mos alecu
10 ore în urmă
Deci (conform acestui proiect de lege) ;

- cei pensionati inainte de L.263/2010 ramin cu ceea ce au acum (desi
in "Expunerea de motive" se spune ca TOATE pensiile stabilite pe L.164
SE REPUN IN PLATA in cuantumul din dec.2010)
----- ramin cu ceea ce au pe baza L.119/2010 sau a oug 1/2011 sau a L.241/2013
----------- "trai neneaca" pe cei carora le-a umflat pensiile goprea
----- nu li se recalculeaza pensiile
----------- nu pot beneficia de alegerea a 6 luni din ultimii 5 ani
----------- nu li se iau in calcul noile procente (70%... fata de 60%...)
- pensiile de invaliditate si de urmas "preluate" de L.119 ... se recalculeaza

- celor pensionati pe L.263/2010 li se recalculeaza pensiile
----- vor beneficia de noile procente de stabilire a pensiilor
----- vor beneficia de posibilitatea alegerii a 6 luni din ultimii 5 ani

La chestia cu actualizarea
pensiilor in functie de rata inflatiei si evolutia salariului mediu pe
economie ... care va conduce la "ruperea" pensiilor de soldele celor in
activitate ...

Adica : in perioadele de stagnare a soldelor , pensiile vor tot
creste ... dar pentru cei "proaspat" pensionati , pensiile vor fi mai
mici decit ale celor pensionati anterior ...

mos alecu spunea...

Tot la noutati in acest proiect de lege este si "lipsa" limitarii pensiei la maximum cuantumul bazei de calcul (ultima solda ...) ...
Deci cei pensionati inainte de L.263 NU POT BENEFICIA nici de acest lucru ...

mos alecu spunea...

Vorbeste proiectul de lege despre :

"Art.2 - b) principiul egalităţii, prin care se asigură tuturor participanţilor la sistemul de pensii militare de stat, un tratament nediscriminatoriu, Între persoane aflate în aceeaşi situaţie juridică, în ccea ce priveşte drepturile şi obligaţiile prevăzute de lege; "


Numai ca acest proiect de lege "creaza" doua categorii de pensionari ale caror drepturi de pensie au fost stabilite prin legi anterioare :
- cei ale caror pensii au fost stabilite (initial) prin L.164/2001
------ ale caror pensii au fost transformate in altceva prin L.119
------ ale caror pensii ramin in continuare asa cum au fost stabilite prin L.164 sau prin L.119
------ pensionari care nu vor "beneficia" de noutatile aduse de acest proiect in modul de stabilire a pensiei



- cei ale caror pensii au fost stabilite (initial) prin L.263/2010
----- ale caror pensii se vor recalcula pe principiile acestui proiect de lege


Curat egalitate , coane Fanica !....

mos alecu spunea...

Ne spune cineva pe aici : "Am putea concluziona ca pentru
militarii care si-au deschis drepturile de pensie pâna la 31 12 2010
noua lege nu are niciun efect." ...


Exact ca la Radio Erevan ... Nu are niciun efect ... in afara de faptul ca : nu pot beneficia de alegerea celor 6 luni din ultimii 5 ani ; nu pot beneficia de noile procente de stabilire a pensiei ; nu pot beneficia de eliminarea plafonarii pensiei la nivelul ultimei solde ...

Huhu Rez spunea...

Niciun efect in sensul ca ramân asa cum sunt

mos alecu spunea...

Ma gindii eu ca : "Niciun efect in sensul ca ramân asa cum sunt" ...
Numai ca , tocmai asta inseamna un "mare efect" ...


Si-apoi ... eu cred ca numarul "beneficiarilor de beneficii" de la L.241/2013 este mult (mult-mult) mai mare decit al celor "ramasi" pe cuantumul dat de L.119(+oug 1) ... A nu se uita valurile de decizii re-revizuire (prin scaderi substantiale) din 2012-2013 !

Ca urmare efectele sint mari tare ... mai ales daca ne gindim la numarul "ne-beneficiarilor" modificarilor din acest proiect de lege !...


Pentru cei curiosi sa vada cit de "fara efect" este acest proiect de lege :
- luati ultima decizie pe L.164
- inlocuiti in ea (in acea decizie) procentul de 60% cu 70%
- la procentul respectiv adunati si procentele datorate conditiilor de munca si contributiei la pensia suplimentara

---- nu mai este limita de 100% din baza de calcul
- vedeti ce pensie vi s-ar cuveni

---- nu uitati sa aplicati si majorarea datorata SOSP (OMM)


Dupa ce faceti treaba asta (cu recalcularea pensiei) ... ginditi-va ce ar fi fost sa va puteti alege 6 luni (din ultimii 5 ani) in care ati fost pe o functie mai mare ... cu indemnizatie de comanda si solda de merit ...
Toate aceste "simulari" le pot face numai cei pensionati pe L.263 ... noi , ceilalti , considerati a fi pensionari "de mina a doua" , trebuie sa zicem bodaproste cu ce ne ramine ...

Pensionar militar spunea...

Cred ca am ramas in urma.....sau nu inteleg expresia "Solda/salariul functiei de baza" folosita in proiectul de lege; ..pe vremea mea...acum 10 ani exista (cred ca si acum exista) "solda/salariul de baza al functiei.."; nu stiu ce inseamna "functia de baza" dar stiu ce inseamna "solda/salariul de baza..." format din elemente cum ar fi solda/salariul functiei indeplinite si de grad(grad profesional), cuantum gradatii s.a....

Pensionar militar spunea...

Proiectul introduce, cum s-a mai comentat, mai multe feluri de pensii aflate in plata; asa s-a intamplat si la aplicarea in 2001 a Legii 164/2001; cand au rezultat diferente mari intre pensiile aflate in plata si cele calculate de la 09.04.2001 pentru functii grade si vechimi echivalente; s-au corectat prin modificarea legii si recalcularea pensiilor vechi dupa noul algoritm in timp de cativa ani. Mai bine sa se prevada de acum...dar cred ca nu se vrea...!

Socrate spunea...

In prima instanta constat ca articolul 110 din acest proiect de lege , emana o confuzie vizibila. Acesta face trimitere la cele trei legi care au diriguit sarabanda recalcularii si revizuirii pensiilor militare stabilite in baza Legii 164/2001 si a altor acte normative conexe. Daca Legea 119/2010 si OUG1/2011 au un inteles clar in stabilirea masurii de revenire la statutul de pensii militare , Legea 241/2013 nu are o aplicare clara deoarece alin. (4) la art. 1 din lege afirma ca " -(4) Cuantumul pensiei
cuvenite pentru luna decembrie 2010, prevăzut la alin. (1), se menţine în plată
până când cuantumul pensiei rezultat din înmulţirea valorii punctului de pensie
cu punctajul mediu anual acordat ca urmare a recalculării sau revizuirii,
conform prevederilor Legii nr.119/2010 şi ale Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.1/2011, aprobată prin Legea nr.165/2011, cu modificările şi completările ulterioare, este mai mare decât cuantumul cuvenit pentru luna decembrie 2010. ". Aceasta mentiune a legii obliga executorii viitoarei legi sa mentina ca pensie militara de stat pensiile diminuate si sa plateasca cuantumul din dec. 2010 pana cand indexarea "pensiei militare de stat " devine cel putin egala cu cuantumul din dec. 2010.
Pentru ca masura legislativa preconizata de art. 110 din proiectul de lege sa fie fara echivoc ar trebui ca alin.(4) al art.1 din Legea 241/2013 sa fie abrogat prin noua lege a pensiilor militare. Mai sunt si alte inadvertente intre masurile preconizate in lege si princiipiile in baza carora se emite respectiva lege cum ar fi art. 2 lit. (b) si art. 4 care pentru militarii pensionati anterior datei de aplicare a Legii 263/2010 nu sunt valabile. Pentru acestia legiuitorul nu repara nedreptatea , indiferent de cuantumul pensiei recalculata , produsa de schimbarea metodei de calcul si pastrarea rezultatului in noua lege . Cum sa devina pensie militara de stat in intelesul noii legi cand tu , legiuitor legiferezi ca ramane valabila o pensie calculata dupa principii total diferite in baza altor legi?. Poate lamureste cineva aceasta neintelegere.

bazil spunea...

Cu toate acestea, pana la urma daca va apare o noua lege si ea va apare mai devreme ori mai tarziu, ea va fi aplicata la toti rezervistii indiferent de data iesirii la pensie. Desigur, se va aplica poate principiul cuantumului cel mai avantajos exceptand cuantumul excesiv de avantajos( prietenii si vecinii stiu la ce ma refer). Chiar daca multi sunt multumiti- smenarii, smecherii, cei care au speculat ambele legi ce functioneaza in prezent sau toate legile( pentru ca e un amalgam de legi greu de descifrat acum ), cei care pe buna dreptate au pensii mari ori pe L164 , ori pe L119 ori L263 ori L241-sunt si din acestia dar relativ putini - noua lege va trebui aplicata la toti .Asa e normal, intr-o tara normala , nu suntem in jungla, nici in tribul baluba, nici in bantustan ca fiecare sa faca tot ce-i trece prin cap si sa interpreteze paragrafele de lege dupa cum vor muschii lui. Miile de procese ce vor intra pe rol in etapa viitoare vor arata ca se impune o noua lege a pensiilor militare-dreapta , transparenta , fara ocolisuri, adaugiri, amendamente pentru cei alesi.

acvila spunea...

Asta-i o facatura pusa la cale de ANCMRR in colaborare cu d-nul Oprea . Lor ,in mod special, celor cu vechime completa (30-35 de ani) le convine ce au obtinut pe contributivitate (cresteri foarte mari) si atunci se opun cu vehementa recalcularii pensiilor pentru cei iesiti inainte de aplicarea L 263, adica cei recalculati pe L 119 si 241. Motiviaza ei ca vezi doamne s-ar aplicapentru ei retroactiv legea ceea ce nu este permis si ceea ce este o controversa sfruntata vizavi de recalcularile de L 164 la L 119.
Acum imi dau seama mult mai bine ca tot ei au pus la cale prin Boc aplicarea principiului contributivitatii pentru militari faultind grosolan disponibilizatii.
Ma intreb ,daca cumva s-ar actualiza pensiile functie de salariile activilor atunci spre ce ar inclina? Josnica si Ordinara lucratura din nou. Sa vedem reactiile celor din nou nedreptatiti.
Sper sa nu fie o realitate acest proiect.

Huhu Rez spunea...

Acesta e proiectul de care tot vorberste ministrul Dusa.Este proiectul despre care spunea Marius Nita in discutiile cu Campeanca pe la RTV, proiect pe care l-ar fi gasit la avizare pe la M Justitiei.x

Huhu Rez spunea...

Art 110 spune ca pensia in plata acordata prin Legea 241/2013 devine pensie militara fara sa mai fie recalculata, asa cum sunt si pensiile in plata stabilite pe L 119/2010 si OUG nr.1/2011.
Odata cu adoptarea noii legi dispar reglementarile Legii 119 pentru militari, ale OUG nr.1/2011 si ale L 241.
Militarii nu vor mai avea pensii masurate in puncte de pensie.

mos alecu spunea...

@Pensionar militar

La : "Cred ca am ramas in urma.....sau nu inteleg expresia "Solda/salariul functiei de baza"" ...

L.284/2010
An.VII
Art. 3. - (1) Personalul militar are dreptul la soldă lunară.
(2) Solda lunară se compune din solda functiei de bază, indemnizatii,
compensatii, sporuri, prime, premii si din alte drepturi salariale.
(3) Solda functiei de bază este formată din solda de functie, solda de
grad, gradatii si, după caz, solda de comandă. Pentru realizarea
diferentierii soldelor functiilor de bază, se stabilesc clase de
salarizare si coeficienti de ierarhizare pentru soldele de functie.

mos alecu spunea...

@Pensionar militar
La : "Proiectul introduce, cum s-a
mai comentat, mai multe feluri de pensii aflate in plata; asa s-a
intamplat si la aplicarea in 2001 a Legii 164/2001;..."


NU !

Acolo au fost alte chestii ... dar TOATE pensiile ANTERIOARE L.164 s-au recalculat ...

mos alecu spunea...

@acvila
La : "Asta-i o facatura pusa la cale de ANCMRR..." .
EXACT !

Dar nu COMPLET si nici PE DEPLIN EXACT...
Mai corect ar fi : "Asta-i o facatura pusa la cale de DE UNII DIN CONDUCEREA ANCMRR SI DE UNII DIN CONDUCEREA SCMD.."
Pentru ca :
- unora din conducerea ANCMRR si din conducerea SCMD li s-au umflat de-a-n-pulea , de catre goprea , pensiile (nu trebuie a fi exclusi si unii membri "ordinari" ai acestor structuri)
- acestora nu le convine principiul "cuantumului avantajos" deoarece :
------ sa intelegem ca :
---------- au o pensie de 8.000 (pe L.119/oug 1
---------- prin recalculare (pe acest proiect de lege) vor avea o pensie de 5.000
--------------- in caz de indexare (majorare) a pensiei ... se va mari doar cuantumul RECALCULAT (cei 5.000)
--------------- el (individul din cei definiti mai sus) ramine cu 8.000 in plata (in mina ....


- daca pensia lor (aia de 8.000 , pe L.119) NU SE MAI RECALCULEAZA si devine pensie militara de stat
------ orice indexare (majorare) se va aplica si pensiei lor ... deci din 8.000 se transforma in 8.000+majorarea (indexarea) ... bani care vor fi primiti imediat si in totalitate ...

mos alecu spunea...

@vasile
La : "Alta generatie NATO care isi face un sistem de pensie,fara a tine cont si de ceilalti " ...


Sa nu uite nici o ALTA GENERATIE NATO ... ca la un moment dat vor deveni CEILALTI ...
S-ar parea ca "baietii" din statele NATO au inteleds acest lucru ... si nu-si uita NICIODATA

Karaderniz spunea...

@ Socrate
Articolul 110 trimite la cele trei legi pentru că pensiile militare anterioare legii 263 au ultimele decizii în baza uneia din cele trei legi. Deci pentru a deveni iar înpensii militare de stat trebuie precizate care sunt acestea. Cum se face această devenire reise din expunerea de motive a proiectului de lege.
”Mecanismul prin care se revine la sistemul pensiilor ocupaţionale presupune:
repunerea în plată a pensiilor stabilite în temeiul Legii nr. 164/2001 privind pensiile militare de stat, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în cuantumul cuvenit pentru luna decembrie 2010, pentru cadrele militare trecute în rezervă până la intrarea în vigoare a Legii nr. 263/2010;”

Huhu Rez spunea...

Am descoperit un avantaj al acestei legi pentru cei cu pensii revizuite. Pâna se adopta noua lege, revizuitii care n-au beneficiat de L 241 vor prinde 2-3 indexari ale valorii punctului de pensie, astfel ca si acele indexari vor deveni pensii militare.

pensionar militar spunea...

Multumesc pt lămuriri, am spus eu ca am rămas in urma cu terminologia.

Huhu Rez spunea...

@Socrate
Eu cred ca e o omisiune de redactare a proiectului.

Nu se poate ca Legea 241/2013 sa nu fie expres mentionata, in art. 125 , ca act normativ abrogat.
Art. 125, din multiplele variante de proiecte de lege, a ramas nemodificat dupa aparitia Legii 241/2013.

acvila spunea...

Un proiect care poate fi numit ” BALAMUC la BALAMUC” sau ca la romani ”ORGANIZAREA DEZORGANIZARII” Incoerent si partinitor, lasa multe probleme nelamurite.
Spune pe undeva ca celor pensionati dupa 2011 li se vor recalcula pensiile. Lamureste cineva dupa care formula(ce cuprinde solda fuctiei fiindca in lege sint articole care se contrazic cu articolele altei legi care denumeste solda de functie) .Au uitat si de aplicarea unitara a grupelor de munca. Daca cei pensionati inainte de 2011 nu au parte de recalculari inseamna ca lor nu li se aplica sporul de grupe prevazut a se aplica celor pensionati dupa 2011 cu toate ca legea spune ca acest spor pentru grupe se acorda in baza HG 1294 cu modificarile ulterioare. Cum se aplica sporul de grupe pentru cei pensionati inainte de 2011 daca nu se fac recalculari sau nu se mai recalculeaza daca nu exista precizari in acest sens.?
Parca doamna Cimpeanu spunea la o emisiune televizata referitor la scandalul cu grupa I de munca pe Legea 19/legea 263 ca nu se poate ca un pensionar care a lucrat in acelasi loc de munca si in aceleasi conditii sa beneficieze pe legea 19 de grupa I-a iar pe legea 263 sa beneficieze de grupa II. Oare nu o fi stiind doamna Cimpeanu ca si la militari s-a intimplat acelasi fenomen la acelasi loc de munca si acelesi conditii. Si daca mai spunea dinsa ca acum armata in interior isi desfasoara activitatea in conditii mai bune decit acum douazeci de ani de ce locul de munca pentru cel care-l incadereaza acum este trecut la conditii speciale iar cel care l-a incadrat acum 20 de ani beneficiaza doar de conditii deosebite.
Poate se gaseste cineva sa le sesizeze acest dezacord care reprezinta” o discriminare ”dupa spusele doamnei Cimpeanu referitor la acordarea grupei I celor din civil. Sau discriminarea poate functiona pentru cei din armata.?Si daca tot s-a inaintat un proiect de modificare a legii 263 pe aceasta tema in parlament de ce nu au fost cuprinsi si militarii. Raspunsul cred ca este simplu; sefii nu sunt afectati in consecinta nu sunt interesati de subiect. Domnul Dobritoiu de la Comisia de Aparare si d-nul Dogaru (aliat si sustinator al d-nului Dobritoiu) nu s-au sesizat. Poate pentru dinsii precum si pentru altii nu sunt probleme prioritare. E-He-He.

Huhu Rez spunea...

A explicat mos alecu care e deosebirea intre solda de baza si solda de functie.
Daca pensiile deschise inainte de 01 10 2011 ramân cum sunt, adica nerecalculate dupa noua lege, inseamna ca ca ele cuprind si sporul pentru grupele de munca asa cum a fost reglementat de lege.

acvila spunea...

Extras din Raportul la Conferinta anuala a ANCMRR (2013)
Întrucât urmează elaborarea unei noi legi a pensiilor militare de stat, am promovat şi vom susţine în continuare:

- respectarea principiului conform căruia pensiile în plată nu se mai recalculează;

- pe viitor să se ia în calcul întreaga perioadă de activitate, toate veniturile obţinute, inclusiv cele în misiuni în străinătate, iar perioada pentru o pensie completă să fie minim de 20 de ani;
- corelarea pensiilor să se facă în raport cu soldele cadrelor active şi inflaţia;
- pensiile militarilor să fie cumulate cu salariul ce-l poate primi un pensionar în perioada post-carieră;
- pensiile în plată redevin pensii militare de stat, acestea nu pot fi nici ocupaţionale şi nici contributive.
Bineînţeles vom relua demersurile noastre către Guvern, Ministerul Apărării Naţionale, Comisiile de apărare şi de muncă din Parlament pentru ca amendamentele noastre să fie promovate prin iniţiativă parlamentară dacă nu vor fi susţinute prin proiectul de lege preconizat.
Fără teamă de a greşi, vă asigur stimaţi participanţi la Conferinţa Naţională, că toţi membrii Biroului Permanent Central şi ai Consiliului Director au responsabilitatea hotărârilor adoptate, a faptelor şi acţiunilor personale şi colective, a angajamentelor asumate prin acceptarea funcţiilor statutare şi se străduiesc să respecte şi să valorizeze la standarde noi moştenirea înaintaşilor care este bine exprimată prin virtuţile cuprinse în deviza:
„PATRIE-ONOARE-DEMNITATE”.
Mai bine ati fi pus deviza ”DREPTATE SI ADEVAR” caci de Onoare si Demnitate ati uitat.

acvila spunea...

Este vorba de anii de vechime cumulata.

mos alecu spunea...

@ anonim

Referitor la chestia cu "solda functiei de baza" ...
Mai intii (din acest proiect de lege) :

Art. 114. - (1) În perioada de aplicare etapizată a prevederilor Legii--cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, cu modificările ulterioare, prin legi speciale de apiicare, inţelesul sintagmei "solda flinctiei de bază/salariul funcţiei de bază" prevăzută la art. 28 este cel cuprins în Anexa VII la Legea-cadru nr. 284/2010, cu modificările ulterioare, la care solda de funcfie/salariul de funcţie cuprinde elementele prevăzute de legislaţia
privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 201.0.
(2) În perioada prevăzută Ia alin. (1), pentru militari, la baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei mi li tare de stat detem1inată în concli ţiile art. 28 se apl ică un indice de corecţie de 1,18.


Stiu ca nu se intelege nimic ... dar asa este moda sa se scrie legile "sub patronajul" istetilor care ne conduc in prezent ...

acvila spunea...

Spiro-Haretesti,get beget

anonim spunea...

Multumesc pentru interventie
Au ametit-o de a luat-o dracu, sa intelg ca baza de calcul pentru pensie se face din grad, functie, vechime si solda de conducere?

margica spunea...

o sa ne luptam cam mult ca . nu vedeti . cei de la fondul monetar se baga peste tot .. trebuia sa se faca o dreptate cu grupele de munca .. si aaceia au zis ca ny sant deacrd .. dece sa nu fie .aco era vorba de corectare nu deceva nou care sa se faca acu ' se corecta legea care discrimina .. asa ca trebuie multa atentie si trebuie sa ii sustineti si pe civili fiindca si la armata hg 1294[2 oo1 au ciuntit-o asa ca toata acea lege trebuie adusa la nediscriminare

catalin spunea...

da asa ar trebui ,, dar sa vrea si fobdul mometar ..... vai de noi

anonim spunea...

Am o intrebare, cine poate sa ma ajute. Am 17 ani si 9 luni lucrate in alte conditii, conform tabelelor din legea 263 pentru cei 17 ani pot sa scad din varsta standard de pensionare 8 ani si 6 luni, cele 9 luni ramase pot se le valorific cumva sa mai scad din varsta standard sau se iau in calcul numai anii intregi?

mos alecu spunea...

@ anonim
La chestia cu reducerea virstei standard se pensionare:
- pentru 17 ani ... reducere de 8 ani si 6 luni
- daca ati avea 18 ani ... reducere de 9 ani 0 luni
- deci ... pentru un an (12 luni) in plus... reducere (in plus) de 6 luni
- rezulta ... pentru 9 luni (in plus) ... reducere (in plus) de 4,5 luni
- ca urmare ... pentru 17 ani si 9 luni ... reducere de 8 ani si 10,5 luni .

Huhu Rez spunea...

Da, beneficiati de acea reducere cu conditia sa aveti realizat stagiul complet de cotizare corespunzator datei dvs de nastere din Anexa 6 a legii.


Art. 55
(1) Persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare au dreptul la pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstelor standard de pensionare, dupa cum
urmeaza:

Stef spunea...

este o grseala enorma sa acceptati ideea ca pensiile in plata sa nu se recalculeze conform noului proiect de lege pensii militare..Corect este sa se introduca un articol in noul proiect de lege a pensiilor militare care sa mantioneze faptul ca daca in urma recalcularii pensia a scazut va ramane in plata cuantumul pensiei avut inaitea recalcularii. In urma recalcularii conform acestui proiect pensiile vor fi majorate datorita procentului de calcul de 70% si nu de 60% dar si datorita aplicarii L284/2010

Huhu Rez spunea...

@Frusinica
Parca aveai alte probleme sa ne comunici...

Huhu Rez spunea...

@Stef
De aceea scriem si noi, aici si pe alte site-uri, ca sa ajunga si la cei care decid ca nu e bine sa introduca o noua discriminare.
Ar trebui ca art. 110 si 111 sa fie reunite intr-un articol unic in care sa se prevada ca toate pensiile in plata se recalculeaza si devin pensii militare, cu aplicarea cuantumului mai avantajos.

rezervistul spunea...

stie cineva daca in parlament se ridica si cauza militarilor din rezerva care urmeaza sa iasa la pensie si nu li se recunosc adeverintele de dinainte de 2001 penrtu grupa 1 acum speciala , ce trebuie sa facem va rog poate cineva sa ridice problema aceasta ? multumiri

Huhu Rez spunea...

Problema recunoasterii conditiilor de munca pentru cei trecuti in rezerva fara drept de pensie inainte de intrarea in vigoare a Legii 263 nu se poate rezolva decât printr-o initiativa de completare a art. 29 cu un text asemanator celui din Legea 14/2008


”Alin (2) se aplica si militarilor trecuti in rezerva/retragere inainte de intrarea in vigoare a prezentei legi”
Casa Sectoriala sugereaza acest lucru dar nimeni nu ia initiativa completarii art.29.

pensionar militar spunea...

Asa cum Legea 164/2001, cu modificarile si completarile ulterioare, a dus, in timp, la acelasi mod de calcul a pensiilor militare, indiferent de data iesirii la pensie si s-a facut efectiv recalcularea pensiilor stabilite pe baza actelor normative anterioare, asa ar trebui sa prevada si legea ce va fi (cand?) adoptata, altminteri vor apare din nou mari diferente de pensii la conditii de vechime si functii similare, in functie de data iesirii la pensie, lucru pe care defuncta lege a pensiilor a rezolvat-o in cele din urma in vreo 5 ani!

anononim spunea...

Huhurez&mos alecu
Multumesc pentru raspuns, am stagiul complet indeplinit ba chiar depasit. Nelamurirea mea era legata de cele 9 luni daca pot sa beneficiez de reducere fractionata pentru ele deoarece am vazut ca in tabel sunt dati numai ani intregi si nu scrie nicaieri in lege ca s-ar proceda asa. Nu vreau sa mai intarzii nici macar o zi, vreau sa stiu precis daca pot sa beneficiez de cele 9 luni sa nu mi se argumenteze ca nu se poate.

rezervistul spunea...

cum sa stiu eu aceste cateva mii in rezerva in aceasta situatie , astia nu stiu . SCMD .se ocupa numai de cei care se bat pentru revenirea la pensiile avute .. daca dvs aveti posibilitatea poate ne ajutati si informati structurile , dar e ceva neclar legea asta de acum spune ca se iau in considerare adeverintele de inainte de aprilie 2001 . atunci dece nu se aplica.. stiti cumva ce mai e si asta ...sau numai la tribunal aflam?

Nicolae spunea...

Stai ca nu pricep.... Mai sunt alte pensii decat pe L263? Toate pensiile militare sunt stabilite in baza acestei Legi. Prin calculare, recalculare, rerecalculare, etc.

Huhu Rez spunea...

Da, Nicolae!
Mai sunt pensii pentru militari stabilite in baza Legii 119/2010 si OUG nr.1/2001 precum si pensii in plata acordate in baza L 241/2013- legea reparatorie.

mos alecu spunea...

Ne spune cineva : "Mai sunt pensii pentru militari stabilite in baza Legii 119/2010 si OUG
nr.1/2001 precum si pensii in plata acordate in baza L 241/2013- legea
reparatorie." ...


Cineva care "se dă cu_curul de pămînt" si "se bate cu pumnul in chept" ca_cit de bine cunoaste el legile ...


Acel cineva a uitat sa spuna si despre L.119/2010 IMPREUNA CU hg.735/2010 ... Asta deoarece nu este vorba despre pensii pe L.119/ sau despre pensii pe oug 1/2011... este vorba despre pensii pe L.119/2010 IMPREUNA CU oug 1/2011 ... L.119 a cerut imperios elaborarea metodologiei (art.3(3)) ... Deci L.119 NU A FACUT NIMIC (in sine) fara hg.735/2010 sau fara oug 1/2011...


Dar cea mai haioasa este zicerea ca_cum_ca si L.241/2013 ar fi STABILIT pensii ...

mos alecu spunea...

Si daca tot s-a adus vorba despre STABILIREA PENSIILOR...
In Romanica s-au STABILIT pensii numai in baza L.27/66 , L.3/77 , L.19/2000 , L.164/2001 , L.179/2004 , L.263/2010 . Atit !!!
Nu ne referim la perioade de dinainte de 1966 presupunind ca nu mai sint in viata beneficiari ai unor pensii stabilite inainte de 1966 .


Alte acte normative nu au facut decit sa RECALCULEZE/REVIZUIASCA/TRANSFORME pensii STABILITE de legile de mai sus


Sa vedem filmul :
- L.27/66 - STABILESTE pensii
----- in acelasi timp RECALCULEAZA/TRANSFORMA pensii stabilite de legislatia anterioara
- L.3/77 STABILESTE PENSII
----- in acelasi timp MENTINE IN CONTINUARE pensiile stabilite anterior
- L.19/2000 - STABILESTE pensii
----- in acelasi timp RECALCULEAZA pensiile stabilite anterior
- L.164/2001 -STABILESTE pensii
----- in acelasi timp RECALCULEAZA pensiile stabilite anterior
- L.179/2004 - STABILESTE pensii
----- in acelasi timp PREIA pensiile aflate in procesul de recalculare inceput de L.164/2001
- L.263/2010 - STABILESTE pensii
----- in acelasi timp continua recalcularile pensiilor a caror recalculare fusese inceputa de L.19/2000 si preia pensiile RECALCULATE de L.119/2010+hg 735/2010 , de L.119/2010+hg 737/2010 si de L.119/2010+oug 1/2011 .


Deci : L.119/2010 SI uog 1/2011 NU au stabilit pensii !

Iar a spune ca L.241/2013 a stabilit (sau a ACORDAT) pensii este ... de risul curcilor !...

Huhu Rez spunea...

Ca de multe ori, un comentariu de gica-contra, care arata ca nu se face distinctie intre recalcularea pensiilor militarilor, revizuirea unor pensii incorect recalculate si reintregirea unor pensii revizuite.

ICCJ a statuat ca recalcularea si revizuirea sunt doua etape diferite ale procesului de transformare ale pensiilor speciale in pensii din sistemul public.

Pensiile care au fost recalculate corect pe baza L 119/2010, adica pe baza veniturilor reale ale beneficiarlor militari, nu a mai fost nevoie sa treaca prin procesul de revizuire. Sunt putine, dar ele sunt recunoscute prin art. 4 din OUG nr.1/2011.

Art. 4 din OUG nr 1/2011
Pensiile recalculate pe baza documentelor care
atesta veniturile lunare individuale realizate pentru intreaga
perioada care constituie stagiu de cotizare raman in plata in
cuantumurile rezultate in urma recalcularii.

Fara L 241/2013 nu punea nimeni in plata pensiile micsorate prin revizuire la valoarea cuvenita in decembrie 2010.

Huhu Rez spunea...

Bravos mosule!
Si curcile stiu ca prin recalculare/revizuire 90% dintre pensiile militarilor au crescut si 10 % au fost micsotate.
Negi ca prin recalculare/revizuire pensiile militarilor au fost stabilite in alte cuantumuri?

mos alecu spunea...

Intr-adevar ... numai niste curci mai CREDETI chestiile cu acele procente ...


Legat de problema in discutie (cum ca L.119 , oug 1 si L.241 ar fi STABILIT PENSII) ...
Credeam ca discutam pe TERMENI DEFINITI IN LEGI ... nu pe exprimari literaro-otevistice ... A se citi legile in discutie si a se vedea care dintre ele vorbeste despre STABILIREA PENSIILOR si care vorbeste despre cu totul altceva ...

Pensii au fost STABILITE numai de legile prezentate de mine ... celelalte legi facind cu totul altceva . Zicerile referitoare la acele alte legi fiind numai niste elucubratii propagandistice care "prind" la populime ...



Asta-i situatia ... niste curci care nu inteleg care-i diferenta intre STABILIREA si RECALCULAREA pensiilor !...


In orice caz ... raspunsurile date la cele spuse de mine se potrivesc "ezact" ca nuca-n perete !...

Huhu Rez spunea...

Pentru un stat-majorist este foarte dificil sa inteleaga ca in urma recalcularii sau a revizuiri i s-a stabilit un alt cuantum al pensiei.
Domnule, nu s-a schimbat doar denumirea pensiilor militare in pensii in sistemul public. S-a stabilit si alt cuantum.

video7 spunea...

Nu se calculeaza cu fractii, se iau in calcul numai anii intregi. Verificat la mine, pentru 9 zile am pierdut 11 luni si ceva.

Radu spunea...

dar disponibilizati au fost obligati sa plece toti?, nu cred....., au dorit sa plece, la 40 de ani sa ai pensie 2 950 iesit la pensie cu grad de maior si au mai luat aproape 1 miliard......, cum e cu cei care au ramas in activitate si au vechime completa, ies la pesie cu pensia mai mica si fara un leu compensatii.

Karadeniz spunea...

@Radu
Armata avea stabilit un procent și număr clar de disponibilizați, mai ales la ofițeri. Desființările unor structuri, redimensionarea și redislocarea altora au fost concepute pentru a se atinge acel număr. Ce s-a permis, pe ici pe acolo, a fost ca prin diverse artificii unii ce ar fi trebuit să fie disponibilizați dar nu doreau acest lucru să fie înlocuiți cu alții care doreau. Ar fi bine să citiți sau recitiți textul ordonanței 7.
Chestia asta cu miliardul este folclor de precupețe. Când vorbim de soldele/pensiile militarilor toată lumea se referă la solda șefului SMG, deși valoarea medie a soldei/pensiei e alta și cam jumatate de militariactivi/pensionați sunt sub valoarea medie.
Confundați compensațiile pentru disponibilizați, alea 2 solde pentru fiecare an până la vârsta legală de pensionare, cu ajutoarele care se acordă tuturor militarilor ( inclusiv disponibilizaților) la ieșirea la pensie funcție de perioada cât au fost activi.
Acele ajutoare nu au fost eliminate ci doar suspendate periodic din 2011 prin ordonanțele lui Boc și apoi ale lui Ponta.

Huhurez spunea...

OUG 103/2013
Art. 10
(1) In anul 2014 nu se acorda ajutoarele sau, dupa caz, indemnizatiile la iesirea la pensie, retragere, incetarea raporturilor de serviciu ori la trecerea in rezerva.
(2) In anul 2014, prevederile art. 12 din anexa nr. II cap. I lit. B la Legea-cadru nr. 284/2010, cu modificarile ulterioare, nu se aplica.

mos alecu spunea...

Mare rabdare mai au unii (karadeniz) in a explica unor dobitoci "ce si cum" cu disponibilizarile !...

Eu ... de dimineata , ma tot abtin sa-l bag in 'zda ma-sii pe dobitocul care se baga-n discutie (ca musca-n cu..l calului) pe aceasta tema !
------------------------------------------------
Ce si cum sa spui celor care au un "desfasurator" de prezentat ?!? Ei sint din gaşca porei , talmaceanului , hoarei , oajdei , visanului , m.nitului ... "disponibilizatii au primit miliardul si pensii de 'j de milioane" ... Culmea este ca din aceeasi gaşcă fac parte si "generaleasa" cu coc si gropea ... care se prezinta ca fiind "de-ai nostri" ....

mos alecu spunea...

24.03.14 17.20
Radu mamii , radule !...

Te intrebi tu , ca un mare ginditor : "dar disponibilizati au fost obligati sa plece toti?" .
Nu , desteptule ... nu au fost obligati sa plece toti !
Au FOST OBLIGATI sa plece numai cei DISPONIBILIZATI ! Ceilalti puteau sa ramina !...
-----------------------------------------------------
Sigur ca cei ale caror functii se desfiintau aveau posibilitate sa se mute in alte unitati (intr-o prima etapa - unitati din aceeasi garnizoana ... ulterior - unitati din garnizoane de , cel mai bine , naveta saptaminala...) .
Daca se mutau in acele alte functii insemna ca :
- erau functii (mult) mai mici decit cele din unitatea desfiintata
- erau functii fara indemnizatie de comanda
- nu primeau solda de merit

De aici rezulta ca pensia pe care ar fi primit-o (dupa acceptarea mutarii) ar fi fost mult mai mica ...

mos alecu spunea...

24.03.14 17.30
Se mai minuneaza Radu ca_cum_ca : "...au dorit sa plece, la 40 de ani sa ai pensie 2 950 iesit la pensie cu grad de maior si au mai luat aproape 1 miliard."



Deci (in 2008) pensie de vreo 950 $ si alte venituri de vreo 322 mil. $ ...
Bai , omule ... tu esti sanatos la cap ???

Maior cu asemenea sume ????
Maior de 40 ani ... cu vechime de (numai) vreo 18 ani ????

---------------------------------------
Presupunem ca este vorba despre un maior "disponibilizat" in perioada de dupa oct.2008 cind (facindu-se ultima majorare de solde) a avut cea mai mare solda ...
Sumele prezentate sint aiuristice ...



Desteptaciunea ta , Radule , :
- ti-a explicat karadeniz ca_cum îi treaba cu "ajutorul pentru trecerea in rezerva" si "platile compensatorii" pentru diponibilizare
----- nu este bine sa le amesteci ... pen'ca va crede lumea ca vorbesti "pe gaura camasii"

-cele mai multe disponibilizari s-au facut in 1998-1999 ... cind legea salarizarii militarilor era alta . Mult mai "strinsa" in ceea ce priveste ajutoarele pentru trecerea in rezerva
- tot pe atunci si soldele care se luau in calcul (pentru ajutoare sau plati compensatorii) erau mult mai "firave"

Baiculescu Nicolae spunea...

NU TINE DOM'LE,. AIA CARE AU PENSII RECALCULATE.... PA CU NOUA LEGE. ASTA DACA RAMANE ASA. CA E TARE AIUREA. aia iesiti la pensie pana la 31.12.2010 o iau in mana si aia iesiti pe 03,01.2011 merg cu alta LEGE. cum o fi tras linia?

mos alecu spunea...

24.03.14 17.55
Radule ... mincate-ar potera ...


Eu , cind am fost disponibilizat , am primit (ajutoare si plati compensatorii) vreo 5.000 $ si mi s-a stabilit o pensie de vreo 200 $ ...

Si ... aveam virsta (deci vechimea) mult mai mare ca maiorul tau , precum si gradul militar mai mare ...
Prin 2008 (cind am intrat si eu in rindul celor cu pensii corelate cu soldele celor in activitate) am ajuns la o pensie de vreo 850 $ ...

Las-o dracului cu maiorul cu pensie de 950$ ! ...

mos alecu spunea...

24.03.14 18.05
Una buna are si Radu ...

Spune el : "...cum e cu cei care au ramas in activitate si au vechime completa, ies la pesie cu pensia mai mica si fara un leu compensatii." ...

Numai ca , si aici , "dă cu mucii in fasole" ! ...

"Dă cu mucii in fasole" atunci cind sugereaza ca pensiile si ajutoarele si platile compensatorii ale celor "mai veci" trebuie micsorate ...
Nu , deşteptăciunea ta , ... nu trebuie militat pentru micsorarea acelora ! Trebuie militat pentru revenirea "celor noi" la acel nivel !!!

mos alecu spunea...

24.03.14 18.30
Pentru ca Radu a ridicat problema pensiilor mai mici ale celor care ies la pensie in prezent (pe l.263) ...

Se tot lauda curvernantii ca_cum_ca se maresc pensiile celor iesiti la pensie in 2011 , 2012 si luna ian. 2013 ...
Prin aplicarea indicilor de corectie "impusi" de Cur_tea constitutionista ...

Cu aceasta ocazie se agraveaza o problema pe care am aratat-o in mai multe cazuri : micsorarea pensiilor pe masura ce "se inainteaza in aplicarea l.263" ...

Aplicind noii coeficienti de corectie pensiile celor din 2011 (2012 ) devin si mai mari decit cele stabilite cu vechiul coeficient de corectie ... Ca urmare pensiile celor din 2013-2014 vor fi si mai mici decit cele stabilite anterior ...

nicolae spunea...

Da. Ramane Maria dar schimba palaria. La art 171 din L263 se prevede ca pensiile recalculate pe baza L119 devin pensii in intelesul prezentei legi (263). Si uite ca vine unul care spune ca sunt tratate diferit. Ce cap si ce o fi in el?

NICOLAE spunea...

Pai ... da. Ca un asemenea mod de calcul este neconstitutional. Spune Constitutia ca toti cetatenii sunt egali in fata Legii. Sa luam exemplul la doua cadre militare care au avut exact aceiasi cariera (scoli absolvite, grade obtinute, functii indeplinite , conditii de munca, etc - identice) dar sunt nascuti in ani diferiti. La calculul pensiei au un stagiu diferit , functie de anul nasterii , deci au pensii diferite. Nu sunt egali in fata LEGII

emillian123 spunea...

Legea 119/2010 in art.3 prevede,citez:Art. 3
(1) Pensiile prevazute la art. 1, stabilite potrivit prevederilor legilor cu caracter special, cuvenite sau aflate in plata, se recalculeaza prin determinarea punctajului mediu anual si a cuantumului fiecarei pensii, utilizand algoritmul de calcul prevazut de Legea nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare; lg.19/2001-in art.180,indice3 prevede:ART. 180*)
(1) La data intrarii in vigoare a prezentei legi pensiile de asigurari sociale de stat, pensiile suplimentare, pensiile de asigurari sociale pentru agricultori, stabilite pe baza legislatiei anterioare, precum si ajutoarele sociale stabilite potrivit legislatiei de pensii devin pensii in intelesul prezentei legi.
(2) CNPAS va lua masurile necesare astfel incat la data intrarii in vigoare a prezentei legi sa determine punctajul mediu anual al fiecarui pensionar, prin raportarea cuantumului pensiilor cuvenite conform legislatiei anterioare, pe categoriile de pensii prevazute la art. 40, din care s-a dedus contributia pentru asigurarile sociale de sanatate, datorata conform legii, la valoarea unui punct de pensie, stabilita in conditiile art. 80.
(3) Pensionarilor de asigurari sociale de stat ale caror drepturi stabilite in perioada 1 ianuarie 1998 - 31 martie 2001 sunt mai mari decat un punctaj mediu estimat pentru persoanele ce se vor pensiona in conditiile prezentei legi, pe langa punctajul mediu anual determinat conform prevederilor alin. (2), li se atribuie si acest punctaj mediu estimat, care se are in vedere la operatiunile de indexare si recorelare.
(3^1) Se excepteaza de la prevederile alin. (3) pensionarii de asigurari sociale de stat ale caror drepturi de pensie s-au stabilit pe baza salariilor din ultimii 5 ani de activitate sau pe baza salariilor de pana la data de 1 aprilie 1992. Acestor categorii de persoane li se aplica prevederile alin. (2).
(4) Punctajul mediu estimat, prevazut la alin. (3), se calculeaza de CNPAS.
(5) Punctajul mediu anual si punctajul mediu estimat se pot corecta corespunzator recorelarii prevazute la art. 168 alin. (3)-(5).
(5^1) Dupa definitivarea procesului de recorelare, punctajul mediu anual al pensiilor cuvenite persoanelor prevazute la alin. (3^1) nu poate fi mai mic decat cel calculat la data de 1 aprilie 2001.
(6) Cuantumul pensiilor se stabileste pe baza prevederilor art. 76, luandu-se in considerare punctajul mediu anual sau punctajul mediu estimat, dupa caz, ce va fi stabilit conform alin. (2), (3), (5) si (5^1).
(7) In situatia in care cuantumul pensiilor, stabilit conform alin. (6), este mai mic decat cel stabilit in baza legislatiei anterioare, se pastreaza in plata cuantumul avantajos. Deci-in baza celor aratate mai sus, pensiile speciale recalculate si-ar fi pastrat cuantumul nemodificat esential ! Art.5/lg. 119/2010=ESTE CONTRAR (!) celor aratate mai sus-aplicand la recalculare art. 77-78/lg.19/2000 ; astfel pensiile speciale recalculate -au putut fi TAIATE ABUZIV ,ILEGAL !!..Practic, Boc a folosit FORMA INITIALA A LG.19/2000, NEACTUALIZATA SI DECI ILEGALA !, iar CCR sPROMULGAT O LEGE 119/2010 INTR-O FORMA i Basescu AU VALIDATSI, RESPECTIV ILEGALA, CONTRADICTORIE !

Huhu Rezea spunea...

Au inceput sa transpire informatii ca acest proiect, semnat de domnul Dusa, a fost document de lucru la discutiile din 15 ianuarie a.c, de la Guvern.

Huhu Rezea spunea...

Ptiuuu!
Câta rautate, domnule, la unii reintregiti!
Desi proiectul Dusa nu li se aplica decât in ceea ce priveste indexarea, ei vad rosu in fata ochilor, ca taurii, când citesc art 28 alin(2) si constata ca se ia ca baza de calcul media a 6 luni din ultimii 5 ani, daca au fost variatii ale soldei de functie. Alin (1) prevede si posibilitatea mult dorita de ei ca baza de calcul sa fie solda ultimei luni!

Sustin in continuare ca este corecta prevederea din Proiectul SCMD in care se ia ultima solda de functie cu conditia sa o fi detinut cel putin un an in ultimii 10.

Huhu Rezea spunea...

Iata ca a trecut un an si 2 luni de când am publicat acest proiect de lege, timp in care nu a prea fost luat in seama de militarii pensionari.
In acest timp a fost pus in discutie in structurile active de aparare, ordine publica si siguranta nationala, a fost avizat favorabil de Ministerul Muncii si, recent, a fost distribuit ca document de lucru participantilor la dezbaterea de la Guvern cu vicepremierul Gabriel Oprea.
Cum s-ar zice, proiectul este batut in cuie. Degeaba se mai chinuie unii cu fel de fel de propuneri.
Problema este daca va putea fi convins premierul sa trimita proiectul la Parlament ca initiativa guvernamentala sau va fi insusit de un grup de parlamentari care sa-l depuna la Senat, urmând ca ulterior Guvernul, acesta sau altul, sa trimita un punct de vedere. E o diferenta, nu?
Asa cum am mai spus, actuala coalitie guvernamentala nu mai are timpul fizic necesar, desi vointa politica are, pentru a trece proiectul prin Parlament, in actuala Legislatura. Urmatoarea majoritate parlamentara nu va mai avea vointa politica sa umble la legea pensiilor.
Unde nu e cap limpede...degeaba iti rupi picioarele dupa pensie militara...desi ti s-a bagat in traista pensie reintregita.

CEZAR spunea...

Asta cu ,,Reintregirea " ..ma oftica la maxim !! NU ARE NICI_O JUSTIFICARE ..morala sau legala ..

Huhu Rezea spunea...

@Cezar
reintregirea a fost justificata de intentia de a repara, partial, ce s-a pierdut prin recalculare.
Din punct de vedere politic, Ponta n-a câstigat nimic. Din contra, cred ca pierdea mai putin daca nu facea reintregirea pentru militari.Nu vezi ca sunt si mai nemultumiti?

CEZAR spunea...

...ce justificare ..ce reparatie ? Pensia rezultata in urma recalcularii pe baza contributiei..ESTE PENSIA REALA ...nu ce a rezultat prin manarirea unei legi IMORALA- ABROGATA !
Vrei sa-i ,,repari " pe cei fara vechime ..datorita reducerii ...le dai in plus ...o indemnizatie etc .
Dar cum sa dai unora ..2000 - 8000 asa dintr-un foc ?? Pe ce justificari ...economice ...??

avianyc spunea...

Căprare, iar il ”injuri”pe mos Alecu si propunerile lui pătrunse de o ”nemaipomenita logica”. Hai,brrrrr la stînă.

Huhu Rezea spunea...

In plus, CCR a stabilit prin Decizie ca tot ce este pensie de stat nu reprezinta un drept câstigat, asa cum este pensia contributiva.
O parte dintre pensionarii reintregiti se tem de reglementarea din actualul proiect care pune conditia ca se utilizeaza solda de functie din ultima luna de activitate daca aceasta n-a suferit variatiuni in ultimii 5 ani. Asa ca... dispar din calcul functiile cu dedicatie pentru pensionare.

CEZAR spunea...

Ti-o taie ...cand vor muschii lor ...
Nu-i drept patrimonial ..

Huhu Rezea spunea...

@Cezar
CEDO si CCR au decis in contestatiile pe Legea 119/2010 ca si un drept patrtimonial poate fi redus in situatii exceptionale, cu conditia ca reducerea sa fie proportionala cu situatia de exceptie.
CCR a decis ca pensiile necontributive si partile necontributive ale pensiilor speciale nu reprezinta drepturi câstigate. Doar pensiile contributive sunt drepturi câstigate.
Asa ca, dupa adoptarea Legii pensiilor militare, cu sau fara recalcularea pensiilor in plata, se creeaza o mare vulnerabilitate in viitor, intr-o noua situatie de criza, precum cea din 2010, când guvernul, care va exista, are acoperirea constitutionala sa readuca pensiile militare in sistemul public.
Sa vezi atunci ce vor plânge militarii dupa L 119, când pensiile le vor fi recalculate ca la civili si nu cu stagiul complet de cotizare de 20 de ani.
De bun simt ar fi ca noua lege sa permita militarilor pensionari sa opteze pentru ramânerea in sistemul public de pensii.

Apex spunea...

Proiectul convenit de toți reprezentanții instituțiilor și straucturilor interesate conține prevederi care sunt în folosul celor pensionați înainte de 2011. Astfel, permite ca prevederile referitoare la condițiile de muncă să se aplice conform HG 1294/2001 modificată și completată. De asemenea, prevede restituirea sumelor cu care s-au diminuat unele pensii, ca urmare a prevederilor OUG1/2011. Pentru acest motiv, legea 241 nu poate fi abrogată. Varianta de proiect depusă la Senat de către câțiva deputațși și senatori, la insistențele SCMD a fost avizată negativ de Consiliul Economic și Social, pentru că se află deja la Guvern, pentru avizare, proiectul M.Ap.N., acceptat de toți cei care au participat la discuțiile de definitivare a proiectului respectiv

karadeniz spunea...

@ Apex
Proiectul pentru care v-ați dat acordul, atât ANCMRR cât și SCMD, împarte pensionarii militari în două : cei pensionați înainte de 2011 ale căror pensii, vor purta doar denumirea de pensii militare dar vor fi aceleași pensii calculate de legea 164 cu procent de 60-64 % din ultima soldă ( pentru cei aflați sub incidența legii 241) sau calculate pe legea 119 ( cu pensii calculate pe principiul contributivității, pensii mai mari datorită unor perioade lucrate in viața civilă, care au beneficiat de acel stagiu de cotizare de 20 de ani, și a unor stagii ulterioare valorificate prin legea 263 cu același stagiu de 20 de ani) ; cei pensionați după 2011 ale căror pensii vor fi calculate cu un procent de minim 75% din solda ( după 2011 în MApN nu mai sunt condiții normale de muncă).
Ce prevede proiectul de lege pentru acei pensionați înainte de 2011 privitor la grupele de muncă nu prea folosește la nimic daca nu va fi modificată HG -1294. Dar să presupunem ca viitorul guvern ( legea va intra in vigoare cel mai devreme anul viitor ) face modificarea acestei HG. Recalcuarea grupelor de muncă presupune actualizarea tuturor memoriilor, emiterea altor adeverințe de venit și recalcularea din nou a pensiilor conform L 119 și OuG1. Apoi trebuie emisă o nouă decizie de pensie în baza legii 119 și altă decizie în baza viiitoarei legi prin care aceasta să fi redenumită pensie militară. Treaba asta va dura cel puțin 1 an de zile de la data când, după modificarea HG 1294, vor fi emise alte norme metodologice de aplicare.
Dacă prietenul dumneavoastră Oprea și guvernul au interes să împartă pensionarii militari în două categorii, pentru că astfel se fac niște economii la buget și se îngroapă definitiv mânăriile făcute de Oprea/Lupu/ CMZ București, dumneavoastră ce interes aveți domnule Constantin Alexandru, încât să sacrificați zeci de mii de pensionari militari, în numele cărora, împreună cu Mihai Iliescu, Dogaru și Pricină, ați fost de acord cu acest proiect fără să-i consultați și să aveți girul acestora ?

Huhu Rezea spunea...

@Karadeniz
Domnii acestia au un singur interes: indexarea/actualizarea, incepând cu anul 2016, a cuantumurilor reintregite prin L 241/2013 si transformate prin noua lege in pensii militare.
Daca nu-i intereseaza pe ei recalcularea pesiei lor, nu le pasa de pensiile revizuite. Este o razbunare pe cei care nu s-au mai alaturat actiunilor sindicale/asociative din simplul motiv ca au primit pensii mai mari prin revizuire.
Daca nu se face recalcularea pensiilor revizuite/reintregite, cum sa li se mai aplice HG 1294/2001, modificata sau nemodificata, altfel decât s-a aplicat pentru stabilirea cuantumului pe legislatia anterioara?

emillian123 spunea...

Guvernul(si C.C.R.)-daca va decide in viitor sa se "joace..." cu recalculari abuzive ale pensiilor militare re...re..rerecalculate- va trebui sa "o faca.." strict, si cu adevarat LEGAL si sa nu mai invoce SOFISME -ca in per. 2010-2013, (ex. de sofism=MINCIUNA= in per. 2010....2013.."..din cauza "CRIZEI".. trebuie sa scadem pensiile NESIMTITE-dar -in REALITATE=LE-AU MARIT..aprox.90 % din ele..!";alt sofism: .."ca pensiile necontributive -nu sunt un drept castigat.."=o AIUREALA specifica terorismului de stat, in realitate-indiferent de modul de stabilire-TOATE PENSIILE SUNT UN DREPT CASTIGAT..vedeti ca toate pensiile stabilite pe legi anterioare legii 19/2000= SUNT NECONTRIBUTIVE DIRECT, fondul de pensii fiind din bugetul de stat...); in alta ordine de idei,asa cum am mai aratat-stagiul complet de cotizare - LA MILITARI-nu poate fi marit RETROACTIV si ORICAT-adica la nivelul civililor -atat timp cat varstele de pensionare nu se egalizeaza...;In concluzie sa asteptam "noua" lege a pensiilor si sa vedem....!

Apex spunea...

Nu știu de unde au scos unii ideea lipsită de sens referitoare la „necesitatea” de recalculare a pensiilor anterioare datei de 01.01.2011.Proiectul de lege spune clar: „pensiile militarilor recalculate/revizuite pe baza legii 119/2010 și a OUG1/2011 acestea „devin PENSII MILITARE DE STAT, potrivit prezentei legi”.Chiar nu puteți înțelege un text de lege? Mai întrebați oameni care au cunoștințe juridice! Cât timp am acționat pentru finalizarea unui act normativ rezonabil (nu este chiar perfect!), care să elimine erorile făcute anterior, nimeni dintre cei ce se cred acum „elite” nu a spus nimic. Iar acum spun niște aberații! Prin proiectul propus, toți pensionarii militari revin la pensia militară de stat, pensiile (toate) vor fi actualizate anual, dar și prin actualizate conform majorării soldelor de grad și funcție ale cadrelor active. Potrivit legii, necesarul de fonduri va fi asigurat de la bugetul de stat, prin bugetul M.Ap.N. Ce doresc cei autointitulați „elite”? Probabil, ca să nu se aprobe acest proiect de lege, pentru a-și asigura ei „sămânța de scandal”! Cred că este timpul să ne debarasăm de aberațiile respectivilor și să avem încredere în cei care au contribuit la realizarea proiectului, urmând ca, atunci când se va dovedi necesar, să se corecteze și eventualele neajunsuri. Le mai amintim „elitelor” că cei care au ieșit la pensie după 01.01.2011 vor putea să opteze, pe parcursul a trei ani, pentru pensia militară sau cea conformă legii comune (263/2010). Cred că nu s-a înțeles de către respectivii că, așa cum a fost și înainte de 2010, cadrele militare active plătesc contribuția la fondul de pensii, proporțional cu solda, dar întrucât banii provin exclusiv de la bugetul de stat, sumele vor fi colectate, global, la bugetul de stat, nu la bugetul de asigurări sociale. De ce? Pentru că statul, potrivit Constituției, este obligat să asigure pensia cadrelor militare, potrivit legii. Crted că nici asta nu le place domnilor! O altă chestiune care trebuie cunoscută este că TOATE pensiile militare vor fi indexate cu 100% din inflaía pe anul anterior, la care se adaugă 50% din venitul mediu brut pe economie. Aceasta este realitatea, nu „calculele” absurde ale celor ce nu vor să înțeleagă că pensionarii militari nu mai pot aștepta să vadă cum s-ar putea materializa niște aberații ale unor oameni care nu prea înțeleg pe ce lume trăim.

Huhu Rezea spunea...

Domnule Apex,
Nici ca elitistii, dar nici ca dvs.
Este clar ca Proiectul face o diferentiere discriminatorie intre pensiile stabilite inainte de L 263/2010 si pensiile stabilite potrivit acestei legi, pâna la intrarea in vigoare a noii legi.
Altfel de ce art. 111 alin.(1) spune ca pensiile stabilite anterior Legii 263...doar devin pensii militare, fara sa precizeze in ce cuantum, in timp ce pensiile stabilite potrivit L 263, dupa 01 01 2011, nu numai ca devin pensii militare dar se si recalculeaza potrivit noii legi, asa cum reglementeaza art 112 alin.(1).
Nu trebuie sa ai cunostinte juridice ca sa intelegi ca pensiile stabilite anterior Legii 263 se recalculeaza apelând la niste artificii care se intind pe durata a trei ani.
In alta ordine de idei, optiunea pentru un sistem sau altul de calcul este acordata tuturor
pensionarilor aflati in plata, nu numai celor pensionati dupa 01 01 2011. Se vede ca nu stapâniti modificarile aduse in Proiectul guvernamental.
V-am mai rugat sa participati la discutii de la egal la egal cu cititorii acestui blog, nu sa dati verdicte ireverentioase din când in când, scriind doar ce va convine dvs, ca in dialogul dintre surzi.

avianyc spunea...

Domnule Apex, eu as propune ca dumneata sa fii platit de cei a caror avocat esti si sa lasi in pace problema pensiilor militare pentru a fi rezolvata fara discriminari evidente intre militari . Iar armele de elita, adevarata elita a armatei române in nici un caz nu sta in calitatea de ”juristi” integrati prin ”efractie” la beneficii nemeritate alaturi de incadratii in armele de elita doar pentru ca ati apărat.........nu se stie bine ce ,lucru care putea fi facut de orice jurist incadrat ca pmc. Elita adevarata sunt fortele combatante-luptatoare care nu pot fi inlocuite in cîpul tactic/de lupta cu pmc si ar merita respectul domniei voastre.

CEZAR spunea...

..ce faci piloate ..nu esti sanatos ..?? Dai deoparte ..contabilii cu manecuta si ,,juristii"...din armata ?
Cine te mai baga la puscarie dee pica ..avionul si tu reusesti sa te catapultezi ..??...cine iti mai imputa ciorapii folositi la ...trupa potecarului ...??
Exclus omule ....ei sunt baza ....

Apex spunea...

Mă bucur că ați răspuns la postarea mea. Se vede treaba că nu prea sunteți în temă cu aspectele juridice. Nu este o nenorocire. Vă amintesc, totuși, că pensiile anterioare datei de 01.11.2011 au fost recalculate în baza unor acte normative declarate constituționale (legea 119/2010 și OUG1/2011), după o serie de contestații depuse de cei interesați. A recalcula acum aceste pensii înseamnă să încălcăm principiul neretroactivității legii civile. În cadrul discuțiilor finale privind proiectul de lege a pensiilor militare de stat, toți juriștii, activi și rezerviști, au fost de acord că o recalculare a pensiilor anterioare datei de 01.01.2011 ar fi lovită de nulitate, întrucât actele normative pe baza cărora au fost recalculate/revizuite au fost declarate a fi constituționale. Aici nu intră legea 263/2010, prevederile art. 111 și 112 din proiectul de lege fiind clare în acest sens. În ce privește cei trei ani de opțiune pentru noua lege sau pentru legea 263/2010, sunteți în eroare. Numai pensiile acordate după 01.01.2011 pot fi menținute pe această lege sau recalculate pe noua lege. Citiți actele normative respective și veți înțelege despre ce este vorba. Cred că faceți, totuși o confuzie:proiectul de lege prevede că cei care vor prezenta acte doveditoare privind date care nu au fost valorificate la calculul pensiei, anterioare sau posterioare datei de 01.01.2011, acestea vor fi rezolvate prin revizuirea pensiilor respective
Eu încerc numai să explic faptul că TOȚI reprezentanții instituțiilor și structurilor care au participat la definitivarea proiectului au fost unanimi în ce privește aprobarea cât mai rapidă a acestuia. În ce privește eventualele neajunsuri, acestea vor putea fi rezolvate prin modificări punctuale, ulterioare ale normelor neclare. A depune acum sute de amendamente, ar însemna încă un an, poate chiar mai mult de întârziere a aprobării legii, situație dăunătoare celor care au avut pensiile diminuate, dar și celor care au ieșit și vor ieși pe legea 263/2010. Dacă asta doriți, continuați!

Huhu Rezea spunea...

@Apex
Va raspund pe ultimul articol al blogului. Ar fi pacat ca inestimabilele dvs perle juridice sa se piarda pe un articol vechi de aproape doi ani.
Urmariti

http://www.huhurez.com/2015/05/prima-actualizare-va-fi-intarziata.html

Apex spunea...

Scuze dacă nu m-am făcut suficient de bine înțeles. În primele postări m-am referit la aberațiile recente ale „elitei” difuzate peste tot unde a fost posibil. dar nu numai ei au avut aprecieri care fac abstracție de prevederile legale. La acele abordări am reținerti foarte serioase, pentru că sunt contrare legii și contrare intereselor pensionarilor militari, mai ales ale celor disponibilizați. Personal, nici nu pierd, nici nu câștig nimic. Nu contează dacă „elitiștii” sau voi sunteți sau nu de acord. Nu trebuie uitat că legea se aplică pentru viitor, pentru noi conțne numai niște reglementări care să evite afectarea drepturilor obținute, dar și discriminarea de orice natură. Așa se concepe o lege serioasă. Cine vrea să înțeleagă, bine, cine nu, este treaba lui!

Apex spunea...

P.S. Chiar și un „Huhurez” ar putea înțelege despre ce este vorba! Doar are o mulțime de „perle” la activ!

Huhu Rezea spunea...

@Apex
Da domnule click pe titlul Blogului si revino la articolele de actualitate. Memoria calculatorului deschide doar acest articol. Esti ramas in urma cu 2 ani pe un articol popular de prima pagina.
N-ai cum sa te faci inteles cu atâtea „ perle” juridice.

wassy_g spunea...

Apex
Cred ca va uitati pe alt proiect de lege.Interesanta modalitate de a aborda conceptul de retroaactivitate.Unii sunt in stare sa treaca peste cadavre numai sa-si vada rezolvata problema.Sunteti cinic si gretos domnule.

emillian123 spunea...

D-le " Apex"- Afirm ca lg.119/2010 ca si O.U.G. 1/2011-ca izvoratoare din legea 119/2010= SUNT NECONSTITUTIONALE, chiar daca C.C.R.=o structura -la ordinul ABUZIV SI ILEGAL al politicului (de orice culoare ar fi el...!) le-a "legalizat..." (chiar si de repetate ori-in multiple procese..) utilizand diferite sofisme...!De ce sunt aceste "legi"= NECONSTITUTIONALE..? Raspuns: pt.ca guvernul A FACUT.... o lege 119/2010 cu 2 ARTICOLE =ESENTIALE= CONTRADICTORII= art. 3 si art. 5 si, in acest mod, a FALSIFICAT(=SCHIMBAT)-la aplicarea legii 119/2010 - ALGORITMUL DE RECALCULARE PREVAZUT =in art. 3,articol care se refera la art.180,indice 3, alin. 1-7, din lg.19/2000 =ACTUALIZATA (=la nivelul anului 2010..!),deci a INLOCUIT ALGORITMUL DIN art. 180,indice 3 =FARA referire la venituri lunare - cu ALGORITMUL-din art.77-78 din lg.19/2000=ORIGINARA, ...NEACTUALIZATA...!-pe baza veniturilor lunare...!(=asa cum e prevazut de art. 5=CONTRAR= art.3//lg.119/2010...! )=cu toate URMARILE ABZIVE /ILEGALE.....!SCOPUL ACESTEI MARSAVII...? REAL, basescu-boc (dar si precedentii: din.. 2009-2010...)AU VRUT SA MAREASCA -NETRANSPARENT..!-TOATE PENSIILE SPECIALE...; INVENTAND ..."CRIZA FINANCIARA"-au TAIAT VENITURILE BUGETARILOR(lg.118/2010),si au FACUT O DIVERSIUNE -CU "PENSIILE NESIMTITE"-cu menirea de A ACOPERI SCOPUL REAL amintit mai sus -de crestere a pensiilor speciale- in conditiile date=de taiere a veniturilor bugetarilor...!

emillian123 spunea...

P.S...Si ca urmare, cred ca toate discutiile despre "viitoarea"(..cand oare...?) lege a pensiilor militare sunt ABSOLUT INUTILE, mai ales ca guvernantii vor sa mentina faradelegile savarsite de ceilaltii...printre care -si neidexarea (sine die) pensiilor taiate(ilegal...)-reintregite...!