Un produs Blogger.

vineri, martie 11, 2011

Recalcularea pensiei pt stagiile ulterioare in reglementarea proiectului de HG - de aplicare a L 263/2010

17 comments


A fost publicat proiectul de hotarare de aplicare a Legii 263/2010
http://www.mmuncii.ro/ro/articole/2011-03-10/proiect-de-hotarare-pentru-aprobarea-normelor-de-aplicare-a-prevederilor-legii-nr-263-2010-privind-sistemul-unitar-de-pensii-publice-2084-articol.html

Proiect de Hotărâre pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice

Proiect
HOTǍRÂRE
pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice
În temeiul prevederilor art. 108 din Constituţia României şi ale art. 183 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare,
Guvernul României adoptă prezenta hotărâre. 
  
Art. 1 - Se aprobă Normele de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 852 din 20 decembrie 2010, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre. 
Art. 2 – Pe data intrării în vigoare a prezentei hotărâri se abrogă Ordinul ministrului muncii şi solidarităţii sociale nr.340/2001 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr.19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 237 din 10 mai 2001.   
PRIM – MINISTRU,
Emil BOC

Articolele referitoare la recalcularea pensiilor

Art.136 (1) Pensia poate fi recalculată, la cerere, prin adăugarea veniturilor şi/sau a stagiilor de cotizare nevalorificate la stabilirea acesteia.
(2) Pensia pentru limită de vârstă poate fi recalculată, la cerere, prin adăugarea stagiilor de cotizare realizate după data înscrierii la pensie.
(3) La recalcularea pensiilor pentru limită de vârstă stabilite conform legislaţiei anterioare intrării în vigoare a legii, se utilizează stagiul complet de cotizare avut în vedere la stabilirea pensiei.
(4) La recalcularea pensiilor anticipate şi anticipate parţiale, în condiţiile alin.(1), stabilite potrivit legislaţiei anterioare intrării în vigoare a legii, se calculează punctajul mediu anual aferent stagiului/veniturilor adăugate conform legii şi se menţine procentul de diminuare, în cazul pensiei anticipate parţiale.
(5) La recalcularea pensiilor de invaliditate în condiţiile alin.(1), stabilite potrivit legislaţiei anterioare intrării în vigoare a legii, se calculează punctajul mediu anual aferent stagiului/veniturilor adăugate conform legii, iar punctajul aferent stagiului potenţial se determină cu respectarea condiţiilor şi modalităţii de calcul de la ultima decizie de stabilire/modificare a drepturilor de pensie.
(6) Pensia poate fi recalculată, la cerere, în cazul depunerii unor declaraţii rectificative, de natură a modifica veniturile şi/sau stagiile de cotizare valorificate iniţial la stabilirea acesteia.
32
(7) Drepturile recalculate potrivit alin.(1)–(6) se acordă începând cu luna următoare celei în care a fost înregistrată solicitarea.
Art.137 Persoanele care beneficiază de pensie anticipată parţială stabilită conform legislaţiei anterioare şi care îndeplinesc condiţiile prevăzute la art.62 din lege, pot cere transformarea pensiei anticipate parţiale în pensie anticipată, stabilită potrivit legii, noile drepturi acordându-se începând cu luna următoare celei în care a fost înregistrată cererea.
Art.138 (1) În situaţia beneficiarilor de pensie de invaliditate, pensie anticipată şi pensie anticipată parţială, care anterior intrării în vigoare a legii, au îndeplinit condiţiile legale pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă şi care nu au solicitat trecerea la această categorie de pensie, trecerea se face din oficiu începând cu data de 1 ianuarie 2011, conform legislaţiei în vigoare la data îndeplinirii condiţiilor de acordare a pensiei pentru limită de vârstă.
(2) Prevederile alin.(1) nu se aplică persoanelor pentru care îndeplinirea condiţiilor de acordare a pensiei pentru limită de vârstă era stabilită în funcţie de data cererii.
Art.139 (1) Cererile înregistrate şi nesoluţionate până la data intrării în vigoare a legii se soluţionează cu respectarea prevederilor legale în vigoare la data deschiderii drepturilor de pensie.
(2) În situaţia cererilor înregistrate înainte de intrarea în vigoare a legii, prin care se solicită pensii de urmaş, stabilite din pensii în plată ai căror titulari au decedat în luna decembrie 2010, drepturile de pensie de urmaş se stabilesc conform legislaţiei anterioare şi se plătesc începând cu data de 1 ianuarie 2011.
Art.140 (1) În situaţia cererilor înregistrate în luna ianuarie 2011, cu respectarea termenelor prevăzute la art.104 alin.(3) lit.b)-d) din lege, prin care se solicită pensii de urmaş, ai căror titulari au decedat în luna decembrie 2010, drepturile de pensie de urmaş se stabilesc conform noii legislaţii, începând cu data de 1 ianuarie 2011.
(2) În situaţia cererilor înregistrate în luna ianuarie 2011, cu respectarea termenului prevăzut la art.104 alin.(3) lit.a) din lege, prin care se solicită pensii de invaliditate, încetarea plăţii indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă sau, după caz, încetarea calităţii de asigurat având loc în luna decembrie 2010, drepturile de pensie se stabilesc conform noii legislaţii, începând cu data de 1 ianuarie 2011.
(3) În situaţia cererilor prevăzute la alin.(1) şi (2), înregistrate cu depăşirea termenelor reglementate la art.104 alin.(3) din lege, drepturile de pensie de urmaş, sau, după caz, de invaliditate se stabilesc conform noii legislaţii, începând cu data înregistrării cererilor.
UPDATE 30 03 2011
In HG 257, publicata in MO nr. 214/28 03 2011, articolul 136 din proiectul de norme pt aplicarea L 263/2010 are acelasi continut , dar are numarul 134.
Cititi articolul de pe blog despre HG 257/2011

17 comentarii:

Anonymous spunea...

Laborioase Normele de aplicare si multimea de Anexe (1-16). Nu-i simplu sa stabilesti corect pensia pe principiul contributivitatii, in conditiile in care pentru militari nu prea exista date precise si usor de accesat despre toate drepturile adaugate luna de luna la solda si uneori intre solde.

Anonymous spunea...

Am o nelamurire:
Daca dupa iesirea la pensie din armata pentru limita de varsta (55 de ani) am realizat stagiu de cotizare, la calculul punctajului pentru noul stagiu realizat se va utiliza stagiul complet de cotizare de 20 de ani(adica se va imparti la 20), cum s-a procedat la calcului pensiei "militare", conform anexei 6 la Legea nr. 363/2010 ori stagiul complet de cotizare de 33 de ani, de exemplu, cum este in Anexa 5 la lege, pentru civili?

Skiuc spunea...

Anonim 18:04, conform Anexei 5 din L 263!

Anonymous spunea...

Din discutiile purtate cu reprezentanti ai Biroului Calculari Pensii Militare a rezultat ca militarii care au lucrat dupa trecerea in rezerva, in viata civila, nu pot solicita recalcularea pensiei decat la 65/63 de ani sau redusa perioada cu prevederile incadrarii in grupele de munca.
Nu mi se pare normal! Cum gasesc argumente sa solicit intre 55 - 65 de ani recalcularea pensiei?
Multumesc, stima.

Plano10 spunea...

@Anonimi
Se vede ca sunteti mai noi pe acest blog.
Este un subiect asemanator pe acest blog in care se dezbate, inca de la aparitia Legii 263, problema stagiilor de cotizare realizate dupa pensionare.
Acolo am convenit ca recalcularea aceasta se face in baza articolelor 99 si 107, corelat cu art 2 din Legea 119/2010, care stabileste ca pensiile anticipate si pensiile anticipate partial, in plata la data incheierii procesului de recalculare, sunt considerate pensii pentru limita de varsta.
Inca de atunci spuneam ca pensionarii militari, in plata la data 01 01 2011, pot sa-si recalculeze pensia pentru ce au lucrat ulterior pensionarii fara sa mai astepte implinirea varstei de 55 ani sau cea din Anexa 6 a Legii 263/2010. De ce? Pentru ca prin lege sunt considerati pensionari pt limita de varsta, prevedere care ii ajuta f mult pe disponibilizati.
Nu acelasi lucru pot face militarii pensionati anticipat dupa 01 01 2011. Ei trebuie sa astepte implinirea varstei din Anexa 6, redusa cu anii din art 55 lit b) din Legea 263, daca au lucrat in conditii deosebite sau alte conditii.
ATENTIE.
Proiectul de hotarare, in articolul 136 alin (3), pe care-l vedeti in postare, aduce o noutate in care spune ca la recalcularea pensiilor stabilite in baza legislatiei anterioare L 263 se utilizeaza stagiul complet de cotizare avut in vedere la stabilirea pensiei.
Daca nu se modifica acest articol, pana la adoptare, inseamna ca si pentru stagiile ulterioare calculul punctajului general se face prin impartirea la 20.

Anonymous spunea...

Plano, anonimul 11 martie 2011, 18:04 iti multumeste.
Sa dea Dummnezeu sa fie asa art. 136 si in Monitorul Oficial si, mai ales, sa i se dea aceeasi interpretare in vreun ordin de ministru (instructiune), eventual, emis ulterior.

Anonymous spunea...

Buna ziua PLANO10. Pe 15.01.2011 am inaintat o cerere( cu confirmare de primire)Serviciului Pensii Militare M.Ap.N.Drumul Taberei nr.7-9,sect.6.Bucuresti prin care am soliciat recalcularea pensiei militare pt.stagiul de cotizare dupa pensionare(10 ani).Am varsta 57
ani,stagiu de cotizare 28 ani,din care 25 ca militar. Dupa 60 zile nu am primit raspuns ,sfatuieste-ma ce sa fac. Multumesc foarte mult. Dan.

Plano10 spunea...

Nici confirmarea de primire nu ti-a venit? Daca nu a venit reclama la posta, cu recipisa.
Recalcularea pt stagiile ulterioare spun ca o fac dupa ce se adopta HG de aplicare a Legii 263.
Pastreaza dovada expedierii actelor pt ca drepturile ti se vor calcula din luna februarie.

Anonymous spunea...

Am primit confirmarea de primire (pe 18 01 2011 ).Multumesc foarte mult pentru linistea sufleteasca.Dan.

Anonymous spunea...

Sunt Miticaru.
Pentru Dan.
Sunt în aceeași situație. Puteți sa-mi spuneți cum ați făcut cererea și cum ați obținut adeverințe cu stagiul de cotizare suplimentar ?
Mulțumesc.
Miticaru.

Anonymous spunea...

Miticaru, cont mail miticaru@yahoo.com.
Rog pe Dan sa răspundă la aceasta adresa.
Mulțumesc. Miticaru.

Anonymous spunea...

Am 53 ani 20 stagiu 31 vechime conf deciziei de recalculare din ianuarie de la MApN .Mai am lucrati 10ani si 4luni dupa iesirea la pensie in 1998.Am solicitat recalcularea conf. art 99 si 107 din 263.Am vre-o speranta la recalculare?

Plano10 spunea...

@Miticaru
Dovada perioadei lucrate dupa pensionare o puteti face cu cartea de munca sau cu adeverinta eliberata de ahgajator.
Cererea de recalculare, insotita de actele doveditoare, se trimite cu confirmare de primire la Casa de Pensii Sectoriala care va plateste actuala pensie.
@Anonim
Recalcularea pt perioada lucrata ulterior pensionarii se va face, dupa cum se vede pe site-ul Casei Nationale de Pensii, dupa adoptarea HG de aplicare a Legii 263/2010. Drepturile recalculate le veti primi retroactiv din luna urmatoare depunerii cererii de recalculare.

Mihai spunea...

Se poate trimite o copie NELEGALIZATA a cartii de munca, la Casa Sectoriala de Pensii Militare, in vederea recalcularii pensiei pt. stagiul de cotizare realizat dupa pensionare ?

Am trimis una, insa era nelegalizata.

Va multumesc anticipat.
Mihai H.

Plano10 spunea...

@Mihai
Orienteaza-te dupa art. 76 si Anexa 6 din HG 257.
Se pare ca trebuie sa trimiti Cartea de munca in original si in copie.

Anonymous spunea...

Sunt nascut in decembrie 1959, stagiul de cotizare 20 ani din care:
- 13 ani-militar activ;
- 1,5 ani-militar in termen;
- 3 ani-scoala militara si
-6,5 ani-activitate in viata civila
La calculul vechimei in serviciu am beneficiat de 4si 4 luni pentru faptul ca am fost comandant de pluton/companie si de 3 ani si 3 luni pentru faptul ca am lucrat in viata civila in grupa I de munca.
Am iesit la pensie in anul 2001
Am lucrat dupa iesirea la pensie 4 ani.
Cand ma pot adresa pentru recalcularea pensiei?
Va multumesc pentru raspuns.

Plano10 spunea...

@Anonim
Imediat depune cererea si urmeaza pasii care sunt si aci pe blog. Pacat ca nu ai depus-o de la inceputul anului