Un produs Blogger.

duminică, aprilie 03, 2011

MAUSOLEUL EROILOR de la MATEIAS-CAMPULUNG MUSCEL

1 comments





Mausoleul Eroilor din comuna Valea Mare - Pravăţ, jud. Argeş, cunoscut si sub numele de "Mausoleul de la Mateiaş", situat pe dealul cu acelaşi nume, este dedicat eroilor din Războiul de întregire Naţională dintre anii 1916-1918.

Mausoleul eroilor de la Mateias, amplasat la 11km de Campulung pe drumul national DN 73 a fost ridicat in cinstea eroilor care si-au pierdut viata in timpul luptelor de rezistenta din anii 1916-1918, in Primul Razboi Mondial pe culuarul Bran-Rucar-Campulung Muscel.
Mausoleul a fost ridicat dupa planurile arhitectilor Dumitru Ionescu-Berechet si State Balosin, de catre o antrepriza italiana din Campulung, incepand din 1928 cand s-au facut primele demersuri pentru construirea unui monument inchinat ostasilor romani cazuti la datorie in timpul luptelor de rezistenta din al doilea razboi mondial si 1935. Pictura in tempera a fost realizata de Olga Greceanu si infatisa unitatea Armatelor Aliate victorioase in lupta impotriva Germaniei si Austro-Ungariei.
In interiorul Mausoleului, in 31 cripte, sunt depuse osemintele a 2300 ostasi romani morti pentru apararea Pasului Bran-Rucar- Muscel de invazia armatelor austro- ungare.
Dupa ruperea frontului pe Valea Jiului si inaintarea armatelor invadatoare spre Bucuresti, bravii ostasi romani au parasit cota Mateias, retragandu-se cu intreaga Armata Romana spre Moldova.
Muzeul a fost restaurat si apoi reinaugurat la 24 octombrie 1984.

Un comentariu:

Mihai-Gheorghe spunea...

Victoriile naziste-victorii ale propagandei?!

Suntem obisnuiti sa consideram ca armata celui de-al Treilea Reich ca fiind extrem de performanta. Genul istoric fiction cuprinde carti si scenarii de film in care al Treilea Reich iese victorios si isi impune Noua Ordine.
Insa sa lucrurile stau chiar asa ?
[……]
legendarele victorii germane au avut loc doar cand au incalcat tratele si au atacat fara declaratie de razboi
http://vremea.forumgratuit.ro/t286-victoriile-naziste-victorii-ale-propagandei#644