Un produs Blogger.

miercuri, mai 04, 2011

Se decide soarta OUG nr.1/2011 in Comisia de munca a Camerei Deputatilor

6 comments


Din lipsa de cvorum, PDL-istii au parasit lucrarile, Comisia de munca a Camerei Deputatilor nu a aprobat raportul cu propuneri de adoptare sau de respingere a proiectului de lege referitor la OUG nr.1/2011.
Portocaliii au parasit şedinţa întrucât ceilalţi parlamentari doreau adoptarea unui amendament care prevedea ca pensiile militare care în urma recalculării/revizuirii ar fi fost diminuate urmau să fie plătite în cuantumul vechi, asa cum s-a propus in Comisia de Aparare a camerei Deputatilor.
Opoziţiei i s-au raliat şi parlamentarii UDMR şi UNPR care au susţinut adoptarea amendamentului. În această situaţie amendamentul avea şanse să fie adoptat.
Eu cred ca, dupa ce vor evalua impactul financiar al amendamentului, cu unele ajustari, in sensul de a se aplica numai militarilor disponibilizati, portocaliii vor fi de acord cu amendamentul. S-ar evita o multime de procese.

6 comentarii:

tanta spunea...

nu inteleg ce inseamna asta.se revine la forma veche a legii?
ce se intimpla cu pensiile recalculate sau revizuite de pina acum?
- se imbunatateste ordonanta?
-se ataca ordonanta dar legea ramine
chiar nu inteleg.poate cineva sa dea explicatii mai dezvoltat dar bine documentat?
sa faca un istoric si eventual ce se va intimpla in cele 2 situatii-se aproba sau nu?

mos alecu spunea...

@tanta 4 mai 2011, 10:43 :
Legea care 'se ocupa' cu transformarea pensiilor de serviciu ale militarilor (dar si alte categorii) in pensii 'pe puncte' este L.119/2010 . Prin textul ei , pentru punerea in aplicare , L.119/2010 avea nevoie de norme metodologice . Aceste norme au fost inscrise in HG 735 (si 736 pentru alte categorii) din 2010 . Hg 735/2010 'si-a dat obstescul sfirsit' cu aportul hotaritor al unor instante de judecata . Ca urmare L.119/2010 nu prea se mai putea aplica . Si atunci onor guvernul a emis OU 1/2011 (asta nici nu mai poate fi stopata in justitie) ; dar Ordonantele trebuie sa fie aprobate de Parlament pentru a fi pe deplin 'operationale' (chiar daca ele produc efecte imediat de la emitere) .
Acum , in Camera deputatilor , se discuta aprobarea/neaprobarea acestei ordonante . Intre timp s-au propus niste amendamente (cel mai interesant fiind cel cu raminerea in plata a valorii celei mai mari a pensiei ... cea recalculata/revizuita , sau cea din decembrie 2010) .
Este putin probabil ca ordonanta sa nu fie aprobata , sau ca amendamentele sa fie adoptate ...

maiag spunea...

ok si cind stim rezultatul?

wassy_g spunea...

maiag
Cand se va vota in plenul Camerei Deputatilor.

wassy_g spunea...

In comisia de munca nu s-a intrunit cvorumul pt. a se vota O.G.1 (inclusiv modificarea mult asteptata)
din vina PDL-istilor.

maiag spunea...

asta e.acum am inteles,deci legea merge mai departe,importanta era propunerea de a se mentine pensia cea mai avantajoasa
mi se pare corect
asa a fost tot timpul cind sau recalculat pensiile l civili