Un produs Blogger.

miercuri, septembrie 28, 2011

Adrianopol- granita intre lumea crestina si musulmana

2 comments
De cum treci granita Bulgariei, in drum spre Istanbul sau spre  Stramtoarea Dardanele, iei contact brusc cu arhitectura musulmana dominata de inaltimea minaretelor moscheilor. Ramai surprins cand peste freamatul obisnuit al oricarui oras se revarsa, la anumite ore, vocea muedinului care, din megafoanele instalate in minarete, ii cheama, in zadar se pare, pe turci  la rugaciune. Intri de fapt intr-unul din cele mai europene orase ale Turciei, EDIRNE. Lumea de pe strada nu se deosebeste, prin port, cu nimic de cea din oricare oras european.
Cunoscatorii de istorie stiu ca, odinioara, orasul se numea Adrianopol, intemeiat de imparatul roman Adrian, prin anii 330. Dupa cucerirea lui de catre turci, in anul 1362, Adrianopol a fost capitala Imperiului Otoman pana in anul 1453.
De numele sau se leaga si Pacea de la Adrianopol, din 1829, in urma razboiului ruso-turc, prin care Tarile Romane intra sub incidenta Regulamentelor Organice impuse de Imperiul Tarist.


Moscheia Selimiye





Trece fanfara pe Corso din Edirne


2 comentarii:

Robert Horvath spunea...

PERICOLUL PRELUARII DE CATRE FORTELE MUSULMANE A BLOGHERULUI PLANO 1O DEVINE O REALITATE !
NU NUMAI EU DAR TOTI PENSIONARII MILITARI NEMULTUMITI CA BASESCU LE-A MARIT PENSIILE SUNT INGRIJORATI.
SA SPERAM CA NU VA FI TORTURAT SAU PREA INDOCRINAT DE PROPAGANA AL QUEDA.
CITITI ZILNIC IN TRICOLORUL SI SAPTAMANAL ROMANIA MARE ARTICOLE TERMINALE ALE COREPONDENTUL SPECIAL IN SUA ROBERT HORVATH DEVA
.....SPECIALIZAT IN TRIMITEREA SPRE PUSCARIE A PRESEDINTELUI BASESCU

Don Corleone spunea...

@RH

ALAH AKBAR!!! hi,hi