Un produs Blogger.

vineri, septembrie 30, 2011

TROIA, mit sau realitate, lucreaza pentru economia Turciei

1 comments
Desi istoricii si arheologii inca au dubii in ce priveste localizarea Cetatii Troia, descrisa in Iliada lui Homer, chiar daca nu se stie daca razboiul Troiei este un mit sau a fost realitate, de cum treci cu vaporul Stramtoarea Dardanele, cea prin care navele intra din Mediterana(Akdenitz) in Marea Marmara si, mai departe, prin Stramtoarea Bosfor, in Marea Neagra(Karadenitz), la iesirea din orasul asiatic Canacale indicatoarele te avertizeaza ca, la cativa km, urmeaza sa intalnesti situl Cetatii Troia.
Din autostrada spre Izmir, in constructie, o sosea asfaltata strabate 5 km colinele pe care este localizata Troia. 
Surpriza este ca zeci de autocare asteapta, in parcarea de la intrarea in Cetatea muzeu, turistii din intraga lume, pe care i-au adus  sa vada locurile descrise de Homer in Iliada si Odiseea, sa atinga pietrele pe care odinioara au pasit Paris, cel mai frumos barbat, fiul regelui Troiei, Priam. Legenda spune ca Zeus i-a harazit lui Paris sa se indragosteasca de cea mai frumoasa femeie de pe pamant, desemnandu-l sa decida, in conflictul  dintre zeitele Hera, Atena si Afrotida, careia sa i se cuvina marul de aur cu inscriptia "celei mai frumoase",  oferit lor de zeita discordiei, Eris. Paris s-a lasat mituit de zeita Afrotida, cea care i-a promis, in schimbul marului de aur, dragostea frumoasei Elena, sotia lui Menelaus, regele Spartei, renuntand la promisiunile de maretie ale zeitei Hera si la cele de glorie militara oferite de zeita Atena.
Astfel s-a nascut legenda Razboiului Troian prin care grecii au asediat timp de 10 ani cetatea Troia pentru a o elibera pe frumoasa Elena, rapita de Paris. Grecii n-au putut sa intre in cetate decat prin viclesugul calului oferit cadou, in timp ce dadusera impresia ca au renuntat la asediu.

Turcii stiu sa foloseasca in scop turistic Legenda cetatii Troia. 
Privind miile de straini care forfoteau printre pietrele Troiei, ma gandeam ca aceiasi turisti ar putea avea aceleasi satisfactii daca ar vizita ruinele Sarmisegetusei Regia din Muntii Orastiei.
Ai nostri n-au fost in stare sa asfalteze 20 de km intre Orastie si Regia Sarmisegetusa. Pe drumul forestier de acces poti merge, cu mare greutate, doar cu masini de teren sau cu cotiga.

Aici se sustine originea tracica a Cetatii Troia.

E
Celebrul Cal Troian te intampina dupa ce ai platit 10 Euro intrarea in ruinele cetatii.






Stramtoarea Dardanele vazuta de pe ruinele Cetatii Troia


Patriotism turcesc in Stramtoarea Dardanele.

Un comentariu:

Huhu Rezea spunea...

Sa fie Troia cetate tracica?