Un produs Blogger.

vineri, septembrie 09, 2011

Nici politicienii nu prea stiu ca rezolutiile procurorilor pot fi atacate cu plangeri in instanta.Sa vedem daca Ponta stie sa continue actiunea inceputa astazi.

4 comments
Kovesi, monument al nepasarii

Ponta a depus plangere azi
In ultima vreme, in presa, dar si in  discursurile publice ale unor politicieni  intalnim dese referiri la comportamentul obedient fata de putere al  procurorilor din Ministerul Public, in frunte cu parchetara sefa Laura Codruta  Kovesi.
Cea mai sfidatoare, din ultimele luni,  pare sa fie inactiunea Ministerului Public in cazul incalcarii Legii 14/2003  de catre PDL.
Conform Codului de procedura penala, actiunile sau si inactiunile procurorilor materializate in rezolutii, dispozitii, ordonante sau alte documente comunicate catre cei interesatir pot fi atacate de acestia, mai  intai pe cale administrativa si, apoi, chiar in instanta.  

Cod procedura penala:

Art. 278: Plangerea contra actelor procurorului

(1) Plangerea impotriva masurilor luate sau a actelor efectuate de procuror ori efectuate pe baza dispozitiilor date de acesta se rezolva de prim-procurorul parchetului sau, dupa caz, de procurorul general al parchetului de pe langa curtea de apel ori de procurorul sef de sectie al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
(2) In cazul cand masurile si actele sunt ale prim-procurorului ori ale procurorului general al parchetului de pe langa curtea de apel sau ale procurorului sef de sectie al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie ori au fost luate sau efectuate pe baza dispozitiilor date de catre acestia, plangerea se rezolva de procurorul ierarhic superior.
(3) In cazul rezolutiei de neincepere a urmaririi penale sau al ordonantei ori, dupa caz, al rezolutiei de clasare, de scoatere de sub urmarire penala sau de incetare a urmaririi penale, plangerea se face in termen de 20 de zile de la comunicarea copiei de pe ordonanta sau rezolutie, persoanelor interesate, potrivit art. 228 alin. 6, art. 246 alin. 1 si art. 249 alin. 2.
(31) Rezolutiile sau ordonantele prin care se solutioneaza plangerile impotriva rezolutiilor sau ordonantelor de neincepere a urmaririi penale, de clasare, de scoatere de sub urmarire penala ori de incetare a urmaririi penale, se comunica persoanei care a facut plangerea si celorlalte persoane interesate.
(4) Dispozitiile art. 275-277 se aplica in mod corespunzator.

Art. 2781: Plangerea in fata judecatorului impotriva rezolutiilor sau ordonantelor procurorului de netrimitere in judecata

(1) Dupa respingerea plangerii facute conform art. 275-278 impotriva rezolutiei de neincepere a urmaririi penale sau a ordonantei ori, dupa caz, a rezolutiei de clasare, de scoatere de sub urmarire penala sau de incetare a urmaririi penale, date de procuror, persoana vatamata, precum si orice alte persoane ale caror interese legitime sunt vatamate pot face plangere, in termen de 20 de zile de la data comunicarii de catre procuror a modului de rezolvare, potrivit art. 277 si 278, la judecatorul de la instanta careia i-ar reveni, potrivit legii, competenta sa judece cauza in prima instanta. Plangerea poate fi facuta si impotriva dispozitiei de netrimitere in judecata cuprinse in rechizitoriu.
(2) In cazul in care prim-procurorul parchetului sau, dupa caz, procurorul general al parchetului de pe langa curtea de apel, procurorul sef de sectie al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie ori procurorul ierarhic superior nu a solutionat plangerea in termenul prevazut in art. 277, termenul prevazut in alin. 1 curge de la data expirarii termenului initial de 20 de zile.
(3) Dosarul va fi trimis de parchet judecatorului, in termen de 5 zile de la primirea adresei prin care se cere dosarul.
(4) Persoana fata de care s-a dispus neinceperea urmaririi penale, scoaterea de sub urmarire penala sau incetarea urmaririi penale, precum si persoana care a facut plangerea se citeaza. Neprezentarea acestor persoane, legal citate, nu impiedica solutionarea cauzei. Cand judecatorul considera ca este absolut necesara prezenta persoanei lipsa, poate lua masuri pentru prezentarea acesteia.
(5) La judecarea plangerii, prezenta procurorului este obligatorie.
(6) La termenul fixat pentru judecarea plangerii, judecatorul da cuvantul persoanei care a facut plangerea, persoanei fata de care s-a dispus neinceperea urmaririi penale, scoaterea de sub urmarire penala sau incetarea urmaririi penale si apoi procurorului.
(7) Judecatorul, solutionand plangerea, verifica rezolutia sau ordonanta atacata, pe baza lucrarilor si a materialului din dosarul cauzei si a oricaror inscrisuri noi prezentate.
(8) Judecatorul pronunta una dintre urmatoarele solutii:

a) respinge plangerea, prin sentinta, ca tardiva sau inadmisibila ori, dupa caz, ca nefondata, mentinand rezolutia sau ordonanta atacata;
b) admite plangerea, prin sentinta, desfiinteaza rezolutia sau ordonanta atacata si trimite cauza procurorului, in vederea inceperii sau redeschiderii urmaririi penale, dupa caz. Judecatorul este obligat sa arate motivele pentru care a trimis cauza procurorului, indicand totodata faptele si imprejurarile ce urmeaza a fi constatate si prin care anume mijloace de proba;
c) admite plangerea, prin incheiere, desfiinteaza rezolutia sau ordonanta atacata si, cand probele existente la dosar sunt suficiente, retine cauza spre judecare, in complet legal constituit, dispozitiile privind judecata in prima instanta si caile de atac aplicanduse in mod corespunzator.
(9) In cazul prevazut in alin. 8 lit. c), actul de sesizare a instantei il constituie plangerea persoanei la care se refera alin. 1.

(10) Hotararea judecatorului pronuntata potrivit alin. 8 lit. a) si b) poate fi atacata cu recurs de procuror, de persoana care a facut plangerea, de persoana fata de care s-a dispus neinceperea urmaririi penale, scoaterea de sub urmarire penala sau incetarea urmaririi penale, precum si de orice alta persoana ale carei interese legitime sunt vatamate.
(11) In situatia prevazuta in alin. 8 lit. a), persoana in privinta careia judecatorul, prin hotarare definitiva, a decis ca nu este cazul sa se inceapa ori sa se redeschida urmarirea penala nu mai poate fi urmarita pentru aceeasi fapta, afara de cazul cand s-au descoperit fapte sau imprejurari noi ce nu au fost cunoscute de organul de urmarire penala si nu a intervenit unul dintre cazurile prevazute in art. 10.
(12) Judecatorul este obligat sa rezolve plangerea in termen de cel mult 30 de zile de la primirea acesteia.
(13) Plangerea gresit indreptata se trimite organului judiciar competent.

4 comentarii:

Arogantu' spunea...

Punctul (8 - b) a fost aplicat in cazul FLOTA !
Pentru ca lipsea semnatura procurorului general, inlocuita de un adjunct.
A mai auzit cineva de dosarul FLOTA ?
Asa ar putea pati si in acest caz ...
De la morari ajunsi procurori-sefi la DNA te astepti la orice !

Plano10 spunea...

@Arogantu
N-ai inteles.
Art. 271 indice 1 se aplica in cazul rezolutiilor sau ordonantelor procurorului de netrimitere in judecata.
In cazul FLOTA dosarul a fost trimis in instanta.

Arogantu' spunea...

Sigur ca ai dreptate - m-am grabit sa trimit textul.
Eu ma refeream la ce urmeaza dupa ce judecatorul trimite la parchet decizia - este absolut identica situatia din acel moment.
In cazul FLOTA s-a cerut semnarea sesizarii instantei de catre procurorul general, dar morarul Daniel a dispus o noua expertiza si ... a pus dosarul la saramura !
Exact asa se poate intimpla si in acest caz: redeschide / deschide (dupa caz) dosar de urmarire penala si ... incepe sa se scobeasca in nas, daca nu chiar mai rau - sa scuipe spre petent (vezi cazul Ranghilescu).

PLANO10 spunea...

2Arogantu
Nici Ringhilescu nu a siut ca poate sa faca plangere la procurorul sef si apoi la Instanta cand a primit adresa de la Parchet prin care i s-a comunicat ca plangerea sa a fost socotita petitie si a fost dirijata spre Tribunal.