Un produs Blogger.

vineri, septembrie 30, 2011

Noul COD CIVIL a intrat in vigoare la 01 10 2011; respectarea vietii private

15 comments
 A fost adoptat prin Legea 287 din 17 iulie 2009
Astazi prezint dispozitiile privind:
 SECTIUNEA a 3-a
Respectul vietii private si al demnitătii persoanei umane 
Art. 70. 
- (1) Orice persoană are dreptul la libera exprimare. 
(2) Exercitarea acestui drept nu poate fi restrânsă decât în cazurile si limitele prevăzute la art. 75.
 Art. 71. 
(1) Orice persoană are dreptul la respectarea vietii sale private.
 (2) Nimeni nu poate fi supus vreunor imixtiuni în viata intimă, personală sau defamilie, nici în domiciliul, resedinta sau corespondenta sa, fără consimtământul său orifără respectarea limitelor prevăzute la art. 75. 
(3) Este, de asemenea, interzisă utilizarea, în orice mod, a corespondentei,manuscriselor sau a altor documente personale, precum si a informatiilor din viataprivată a unei persoane, fără acordul acesteia ori fără respectarea limitelor prevăzutela art. 75. 
Art. 72. 
- (1) Orice persoană are dreptul la respectarea demnitătii sale. 
(2) Este interzisă orice atingere adusă onoarei si reputatiei unei persoane, fără consimtământul acesteia ori fără respectarea limitelor prevăzute la art. 75. 
Art. 73
(1) Orice persoană are dreptul la propria imagine.
 (2) În exercitarea dreptului la propria imagine, ea poate să interzică ori să împiedice reproducerea, în orice mod, a înfătisării sale fizice ori a vocii sale sau, după caz,utilizarea unei asemenea reproduceri. Dispozitiile art. 75 rămân aplicabile.  
Art. 74. 
- Sub rezerva aplicării dispozitiilor art. 75, pot fi considerate ca atingeri aduse vietii private: 
a) intrarea sau rămânerea fără drept în locuintă sau luarea din aceasta a oricărui obiect fără acordul celui care o ocupă în mod legal; 
b) interceptarea fără drept a unei convorbiri private, săvârsită prin orice mijloace tehnice, sau utilizarea, în cunostintă de cauză, a unei asemenea interceptări; 
c) captarea ori utilizarea imaginii sau a vocii unei persoane aflate într-un spatiu privat, fără acordul acesteia;
d) difuzarea de imagini care prezintă interioare ale unui spatiu privat, fără acordul celui care îl ocupă în mod legal; 
e) tinerea vietii private sub observatie, prin orice mijloace, în afară de cazurile prevăzute expres de lege; 
f) difuzarea de stiri, dezbateri, anchete sau de reportaje scrise ori audiovizuale privind viata intimă, personală sau de familie, fără acordul persoanei în cauză; 
g) difuzarea de materiale continând imagini privind o persoană aflată la tratament în unitătile de asistentă medicală, precum si a datelor cu caracter personal privind starea de sănătate, problemele de diagnostic, prognostic, tratament, circumstante înlegătură cu boala si cu alte diverse fapte, inclusiv rezultatul autopsiei, fără acordul persoanei în cauză, iar în cazul în care aceasta este decedată, fără acordul familiei sau al persoanelor îndreptătite;
 h) utilizarea, cu rea-credintă, a numelui, imaginii, vocii sau asemănării cu o altă persoanăi) difuzarea sau utilizarea corespondentei, manuscriselor ori a altor documente personale, inclusiv a datelor privind domiciliul, resedinta, precum si numerele de telefon ale unei persoane sau ale membrilor familiei sale, fără acordul persoanei căreia acestea îi apartin sau care, după caz, are dreptul de a dispune de ele.
 Art. 75. 
- (1) Nu constituie o încălcare a drepturilor prevăzute în această sectiune atingerile care sunt permise de lege sau de conventiile si pactele internationale privitoare la drepturile omului la care România este parte. 
(2) Exercitarea drepturilor si libertătilor constitutionale cu bună-credintă si cu  respectarea pactelor si conventiilor internationale la care România este parte nu constituie o încălcare a drepturilor prevăzute în prezenta sectiune.
 Art. 76. 
- Când însusi cel la care se referă o informatie sau un material le punela dispozitia unei persoane fizice ori persoane juridice despre care are cunostintă că îsi desfăsoară activitatea în domeniul informării publicului, consimtământul pentru utilizarea acestora este prezumat, nefiind necesar un acord scris.
Art. 77
- Orice prelucrare a datelor cu caracter personal, prin mijloace automate sau neautomate, se poate face numai în cazurile si conditiile prevăzute de legea

15 comentarii:

bazel09 spunea...

off topic
Suflu nou draghe plano ;)...ai fost pe urmele celor care n-au "inoculat" balcanismul ;)

Şi dacă tot veni vorba de codul civil...înseamnă că de astăzi nu-i mai bălăcăreşti numele toarşului Traian ...şi nici nu vei aduce atingere imaginii lui fără a-i obţine acordul ;)

bazel09 spunea...

Şi...ca să nu fie cu supărare ! De ce blogurile ciumaţilor tac în legătură cu iniţiativa propusă de cei 30 pesedişti în frunte cu doamnele Abramburica şi Olguţa caratista ?!?!?!?
Inventăm acest an pregatitor - a zis Abramburica

Don Corleone spunea...

@bazel09
recunosc ca nu am informatii despre initiativa celor 30.Despre ce e vorba asa pe scurt??

bazel09 spunea...

Don Corleone
Găseşti aici http://bazel09.wordpress.com/2011/09/30/o-initiativa-tembela-marca-usl/
şi de acolo alte linkuri

Don Corleone spunea...

@bazel09
Multumesc,m-am lamurit.Mai bine n-as fi stiut
Iar tb sa iau un aspenter.

ilie de la scularie spunea...

Iaca pozna !... Curleonu o fost lamurit de "baze IQ=9" ...
Bre curleoane , d-apoi cum mama dracului sa te lamuresti daca cetesti numai spusele unora dintr-o singura parte ? ... S-apoi cum sa aprobeze aceia o asa idee ( cu copchiii care sa nu intrerupa cartea daca n-au trecut de 'bacaloriat') ... ca doara Funerariu , Iagas , Cacaneu , nu-s ei tot din acel feliu de elevi cu "bacaloriatu' " luat ... hă ... hă ... cine stie cind si unde ... S-apoi , ca cum s-ar zice , aistia copchii le-ar fi fiind lor concurenti la 'fonctii' ...

Si ca sa nu fie neintelegere ... IQ - ul acela al lui "baze" vine de la niste vorbe care s-ar zice ca insemneaza "coeficiant de inteligenta" .

bazel09 spunea...

Nentu de la sculărie,
Domnia ta fiind tributar vremurilor de tristă amintire şi şcolit la Ştefan Gheorghiu n-ai cum pricepe mecanismele zielor noastre şi nici înţelege dimensiunea anticultură a proiectului iniţiat de Abramburica cu ceilalţi toarăşi.
Acolo, în acel topic, găseşti şi spusele celei care a iniţiat legea şi inclusiv proiectul de lege.
Dar ca să-ţi fiu de folos îţi voi insera un link ajutător . Sper să nu-ţi afectez inteligenţa !
http://bazel09.files.wordpress.com/2011/10/document-2011-09-29-10267487-0-proiectul-lege.pdf

Don Corleone spunea...

@ilie de la sc... ularie
Daca ai fi mai atent cine a depus initiativa te-ai fi prins ca la mijloc sunt doar interese financiare ale "initiatorilor" ramasi fara bani(si conducatori de facultati tip "shpritzu haret") din cotizatiile asa zisilor studenti.
nu-i intereseaza dacat banu' banu' si iar banu'
Iar TU te faci ca nu pricepi din interes politic si atat.Esti jalnic daca asa vezi tu tara asta!

ilie de la scularie spunea...

@baze IQ=9 2.X.2011 la ceasurile 1 s-un sfert dupa amiaza
Atita desteptaciune ca-n dovezile aduse de alde matale nu puteau avea decit niste baieti de teapa lui Funebriu , si Cacaneu ... Eu am zis c-ar trebui aduse la 'vedeala' si parerile altora ... iara matale ma indireptezi tot la poznasii care-au inceputara sfada ...
Aiasta-i ca cum eu as zice : "ieri a plouat cu broaste !" . Iara matali ai zice ca sa-ti probaluiesc zicerile mele . Si eu iti zic : " Iaca si vecinu Tinel o auzit cind am zis ca ieri a plouat cu broaste ... aiasta-i proba !"

ilie de la scularie spunea...

Curleoane , curleoane ... tare ti se mai "intunericeste" tie mintea atuncea cind ti se incontreaza oarecine ...

bazel09 spunea...

Nentu de la sculărie,
Vezi că confunzezi orele...cu şmechereala aia a ta ;)
Ce părere bădie ? Nici un argument pro nu poate sta în picioare. Adică cum, nu te descurci cu bacul, dar te duci la facultate, încît să trebuiască să înveţi şi pentru facultate şi pentru bacalaureatul pe care l-ai ratat.
E greu de crezut că un "student" care n-a luat BACUL va fi în stare să înveţe pe două fronturi.
Şi până la urmă este o jignire la adresa celor care au luat bacul !

Biliuţă spunea...

baze I09,
Zici că, de astăzi, nu se mai dă liber la bălăcăreală, că pun ăia Codu pe noi, să ne fugărească? Şi pe mine mă prinse hărnicia tocmai acum şi postai pe blogul meu o parodie după Glossa lui Eminescu! S-o şterg cât mai repede de-aici, să văd ce mai pot face! Dacă n-o pot aduce din condei, o... şterg!

Don Corleone spunea...

@iLIE scularie
Esti obtuz?? Chiar nu vrei sa vezi ca e vorba doar de bani si lacomie?Nu vezi ca dintre initiatori sunt si rectori de universitati particulare??Nu vezi ca le e foame doar de bani si locurile in facultati au ramas neocupate.Chiar NU vrei sa vezi!Mai curand cred ca esti interesat si pentru asta "calci pe cadavre"Iti place "invatamantul" RO din ultimii 20 de ani?.Mie NU!!
Tu de fapt n-ai nici o treaba cu dreptatea si obiectivitate,doar cu egoismul tau feroce si mistocareala de 2 bani.
Mersi cu asemenea limitati nu am ce sa discut
Ca la scularie.BINE ZIS!!

Plano10 spunea...

@bazel09
Cimiliturile la adresa hahaitului Basescu sunt permise.
Citeste art 75 din noul Cod Civil.
N-are decat sa ma dea in judecata ca afirm, despre micimea sa, ca este personajul politic care a incalcat cel mai mult Constitutia Romaniei.

Emilian Avirescu spunea...

Clanurile Clamparu, Corduneanu, Punei, Corleone Narcis, Stoaca, Mafoamea, Genosu, Rodideal, Napoleon, Cioaba, Stanescu, Gagarin, Julea, etc. sunt aparate de noile prevederi ale Codului Civil. DPDV a imaginii, cum vor lucra agentii sa documenteze fapte criminale comise de mai sus pomenitii, fara sa le incalce drepturile lor de a avea viata intima cu minore, prin exploatarea sexuala a naivelor, a camatariei, santajului, evaziunii fiscale, asasinatelor la comanda, etc. Avocatii vor avea spatiu de joc, iar infractorii se vor preleva de articolele mai sus citate in articolul de mai sus.