Un produs Blogger.

duminică, noiembrie 27, 2011

Au inceput sa fie elaborate proiecte ale viitoarei Legi a pensiilor militare

18 comments
Care nu sunt altceva decat variante ale abrogatei Legi 164/2001

Varianta de propunere publicata pe roarmy230

Pe roarmy230 au si inceput comentariile. 


Dispozitii generale
Art. 1. - Dreptul la pensii si asigurări sociale pentru militarii profesionisti este garantat de stat si se exercită, în conditiile prezentei legi, prin sistemul pensiilor militare de stat si alte drepturi de asigurari sociale din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale, denumit in continuare sistemul pensiilor militare de stat.
Art. 2. - Principiile de baza prevăzute la art. 2 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, mai putin principiul contributivitatii, se aplică în mod corespunzător si sistemului pensiilor militare de stat exceptând situatiile în care prin prezenta lege se dispune altfel.
Art. 3. - (1) In intelesul prezentei legi, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarea semnificatie:
a) militar profesionist – este cadrul militar, asa cum este definit la art. 1 din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare cu modificarile si completarile ulterioare, soldatul si gradatul voluntar, asa cum sunt definiti la art. 1 din Legea nr. 384/2006 privind statutul soldatilor si gradatilor voluntari cu modificarile si completarile ulterioare;
b) vechime completa – este vechimea minima in serviciu pentru care militarii profesionisti au dreptul la pensie de serviciu pentru limită de vârstă;
c) vechimea în serviciu ca militar profesionist care se ia în considerare la stabilirea pensiei este perioada în care o persoană s-a aflat în una dintre următoarele situatii:
c 1) a avut calitatea de cadru militar în activitate;
c 2) a avut calitatea de soldat/gradat voluntar;
c 3) a îndeplinit serviciul militar ca militar în termen, militar cu termen redus, elev al unei scoli militare sau student al unei institutii de învătământ din sistemul de apărare natională, ordine publică si sigurantă natională pentru formarea cadrelor militare, cu exceptia liceului militar;
c 4) a fost concentrată sau mobilizată ca rezervist;
c 5) a fost în captivitate;
c 6) a avut calitatea de functionar public cu statut special, în institutiile din sistemul de apărare, ordine publică si securitate natională;
(2) Termenii si expresiile din prezenta lege care nu sunt definiti si se regasesc la art. 3 alin. (1) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice au semnificatia stabilita in respectiva lege.
Art. 4. - Sistemul pensiilor militare de stat acoperă riscurile activitătii militare, interzicerea sau restrangerea exercitiului unor drepturi si libertati din Constitutia Romaniei, asa cum sunt prevazute in legi,
regulamente si ordine ale ministrului/directorului structurii respective, precum si pierderile de venituri datorate invaliditătii, bătrânetii si decesului.
Art. 5. - (1) Ministerul Apărării, Ministerul Administratiei si Internelor si Serviciul Român de Informatii asigură aplicarea reglementărilor referitoare la pensiile militare de stat si alte drepturi de asigurări sociale ale militarilor profesionisti, exercită controlul aplicării acestora si initiază propuneri de acte normative în domeniu.
(2) Fondurile necesare pentru plata pensiilor militare de stat si a drepturilor de asigurări sociale se asigură de la bugetul de stat prin bugetele institutiilor prevăzute la alin. (1).
Art. 6. - Administrarea sistemului pensiilor militare de stat se realizează prin case de pensii sectoriale, constituite la nivelul institutiilor prevăzute la art. 5 alin. (1) si care functioneaza si indeplinesc atributiile prevazute de prezenta lege.
Art. 7. – De prevederile prezentei legi beneficiaza militarii profesionisti in activitate, in rezerva sau in
retragere, denumiti in continuare militari profesionisti, precum si urmasii acestora.
Art. 8. - (1) În sistemul pensiilor militare de stat evidenta drepturilor de pensii militare si a

 obligatiilor de asigurari sociale se realizeaza pe baza codului numeric personal.
(2) Datele cu caracter personal actualizate pentru toti cetătenii români, cetătenii Uniunii Europene, ai statelor membre ale Spatiului Economic European, ai Elvetiei si pentru străinii care au înregistrată rezidenta/sederea în România, precum si ale persoanelor pentru care casele de pensii sectoriale întocmesc documentatii de plată si/sau efectuează plata unor prestatii sociale sunt furnizate acestora gratuit de către Ministerul Administratiei si Internelor, prin Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date, după caz.
(3) Datele prevăzute la alin. (2) sunt furnizate gratuit, la cererea caselor de pensii sectoriale, si de oricare altă autoritate, institutie publică sau altă institutie care detine astfel de informatii.
(4) Continutul, modalitătile si termenele de transmitere a informatiilor prevăzute la alin. (2) se stabilesc prin hotărâre a Guvernului.
Art. 9. – Cheltuielile, în sistemul pensiilor militare de stat, acopera contravaloarea pensiilor militare de stat si a prestatiilor de asigurari sociale, cheltuielile privind organizarea si functionarea sistemului pensiilor militare de stat si alte cheltuieli prevazute de lege.
Art. 10. - Conditiile de muncă în care se desfăsoară activitatea militarilor profesionisti pot fi:
a) normale;
b) deosebite;
c) speciale;
d) alte conditii de munca.
Art. 11. - (1) Încadrarea locurilor de muncă in conditii deosebite, speciale si alte conditii se realizeaza pe baza criteriilor si metodologiei de incadrare prevazute de Hotărârea Guvernului nr. 1294/2004 privind stabilirea locurilor de munca si a activitatilor cu conditii deosebite, conditii speciale si alte conditii, specifice pentru cadrele militare in activitate, cu modificarile si completarile ulterioare.
(2) Prevederile alin. (1) sunt aplicabile, după caz, si militarilor profesionisti trecuti în rezervă/ retragere până la data intrării în vigoare a prezentei legi.
Art. 12. - În sistemul pensiilor militare de stat se acordă următoarele prestatii:
a) pensii militare de stat;
b) alte drepturi de asigurări sociale stabilite prin legi sau prin hotărâri ale Guvernului, pe baza dispozitiilor legale aplicabile în sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, denumit in continuare sistemul public de pensii.
Art. 13. - Militarii profesionisti pot beneficia de o singură pensie militară de stat.
Art. 14. - (1) Drepturile de pensii sunt imprescriptibile si nu pot fi cedate total sau partial.
(2) Plata prestatiilor prevăzute la art. 9 se supune termenului general de prescriptie, conform legii.
(3) Obligatiile si prestatiile de asigurări sociale se achită în monedă natională.
Art. 15. - (1) Militarii profesionisti se pot asigura, benevol, la institutiile private de asigurări sociale în conditiile prevăzute de lege.
(2) Militarii profesionisti care s-au asigurat la institutiile private de asigurări sociale obligatorii în conditiile prevăzute de lege, odata cu intrarea in vigoare a acestei legi, pot opta pentru trasferul fondurilor de la institutiile private de asigurări sociale obligatorii la institutii private pentru pensii facultative sau restituirea fondurilor acumulate la acestea.
CAPITOLUL II
Prestatiile in sistemul pensiilor militare de stat
Art. 16. - Sistemul pensiilor militare de stat acorda:
a) pensia de serviciu;
b) pensia de invaliditate;
c) pensia de urmas.
SECTIUNEA 1
Pensia de serviciu
Art. 17. - Pensia de serviciu poate fi:




Urmatoarele pagini in linkul de mai sus.

18 comentarii:

Cezar"s big brother spunea...

O PORCARIE, o STRUTZO-CAMILA! Probabil ca cel/cei care au gindit-o nu le-a trebuit mult timp pentru asta.

anonim spunea...

unii chiar se plictisesc!!Or fi si juristi pe deasupra!poate din scmd,cu asemenea "perle"
Pana maine poa' sa mai apara vreo 300 de propuneri de-astea "inteligente".Atunci sa te tii!!

Plano10 spunea...

Comentatorul @quo Vasile a pus acolo cateva intrebari interesante:

Intrebari :
- cum se stabileste baza de calcul pentru cei care nu au beneficiat (nu vor beneficia) de solda de merit si indemnizatie de dispozitiv pentru ca "nu se inventasera" inca (iar , in prezent , nu mai apar ca elemente de calcul in legea unitara de salarizare) ?
- cum se stabileste baza de calcul pentru cei inaintati in grad , sau promovati in functie (in perioada de 6 luni inainte de pensie) in mod preferential (discretionar) tocmai in vederea pensionarii ?
- cum se stabileste baza de calcul pentru cei care , din cauza nevoilor de restructurare a armatei , au fost incadrati pe functii nferioare (in plus , si fara indemnizatie de comanda si fara solda de merit) ?
- cum se stabileste baza de calcul pentru cei care au beneficiat si de sporuri nepermanente) substantiale - aviatori , marinari , scafandri , etc. ) ?
- cum se stabileste baza de calcul pentru cei care au lucrat (lucreaza) in "alte conditii" , a caror vechime in serviciu devine foarte mare ... dar pensia este limitata la maximum valoarea ultimei solde ?
- cum se stabileste baza de calcul pentru cei care sint detasati in afara MApN
(in preajma pensionarii) , si ale caror solde de functie "se transforma" in salarii , indemnizatii , venituri de valori imense" fata de soldele de functie ale omologilor lor ramasi in cadrul unitatilor MApN ?

ELENA spunea...

De cand s-a lansat, la Craiova si reluat la Bucuresti propunerea ref. la o noua lege, am citit vreo ... 6 proiecte de legi.
Ma abtin de la orice comentariu.
Interesant ar fi daca s-a studiat, in prealabil, care sunt pasii ce trebuie urmati ca un inscris sa ajunga lege.
@Plano 10
De ce nu-i raspunzi lui Vasile? sau cine crezi ca ar trebui sa ii raspunda dumnealui?

CEZAR spunea...

Interesante intrebarile lui Vasile!Si de la mine una:
Cum stabilesti baza de calcul pentru ,,ofiterii" care nu au nici macar o scoala militara (don prof. activat ajunge col. intr-un an si gata !)
PS. Pentru aceste intrebari am fost eu injurat acum 2 ani in urma!
E bine ca acum au inteles si altii !!

Plano10 spunea...

@Cezar
N-ar conta scoala! Conteaza doar ultimul salariu.

I satzic spunea...

@CEZAR
,,Pentru aceste intrebari am fost eu injurat acum 2 ani in urma!''
Si ?

In alte stata membre NATO cum este reglementata speta celor ,,indirecti''?

CEZAR spunea...

,,,,,In alte stata membre NATO...nu exista ,,Indirecti"!
Daca este angajat don profesor de chimie sa faca virusi...lucreaza ca don profesor ,nu ajunge don.general de finante par exemplu!!!

CEZAR spunea...

PS. - cum se stabileste baza de calcul pentru cei care , din cauza nevoilor de restructurare a armatei , au fost incadrati pe functii inferioare (in plus , si fara indemnizatie de comanda si fara solda de merit) ?-cu asta m-a altoit si pe mine!!

CEZAR spunea...

Er.Sa faca STL ,microbiologul ,,face" virusi!!

Nikk spunea...

Observ un ,,interes major” pentru proiectul de lege propus de Coltescu. Faptul ca nici macar dogarienii nu comenteaza m-a determinat sa-l citesc in integralitate pe roarmy. Timp pierdut …,
Sa aveti o seara buna,

Plano10 spunea...

@ELENA
Este o intreaga emulatie pentru scrierea de asa-zis proiecte ale legii pensiilor militare in conditiile in care este pe final actiunea de aplicarea a Legii 119/2010 si a OUG 1/2011, prin care a fost desfiintata notiune de pensie militara, mentinandu-se in cadrul legii unitare a pensilor, din sistemul public, diferentieri majore de calcul a pensiilor pentru miltari fata de restul pensiilor din acelasi sistem.
Nu stiu cine ar vrea sa mai rebrambureasca inca un an pensionarii din sistemul de aparare.

-Ce as putea sa raspund lui Vasile la niste intrebari retorice?

mos alecu spunea...

@Plano10 29 noiembrie 2011, 14:14 :
Privit politicianist , si de la nivelul de intelegere al populimii ... sint "diferentieri majore de calcul a pensiilor pentru miltari fata de restul pensiilor din acelasi sistem." ... aceste diferentieri fiind , de fapt , numai la deosebirea intre stagiile complete de cotizare (20 si 30 de ani)...

Pentru cineva care pretinde ca este in tema cu prevederile L.263 este suspecta omiterea faptului ca militarii in activitate (cei care , teoretic , suporta , prin contributii , plata pensiilor rezervistilor) contribuie (angajat plus angajator) cu 41,3 % din venituri (cu 32% mai mult decit pentru marea majoritate a celorlalti angajati ... chemati sa sustina pensiile civililor) ... Pentru cine stie sa foloseasca un creion se va vedea ca mult clamatele "diferentieri majore" sint , intr-o foarte mare proportie acoperite "din resursele proprii" ale sistemului ... fara a se "atenta" la contributiile pensionarilor civili ...

Plano10 spunea...

@mos alecu
De unde rezulta ca activii platesc contributii de asigurari sociale mai mari decat civilii?
Ca sa vezi cat de mari sunt diferentele, fa un calcul: cate puncte de pensie ai avea daca suma punctajelor anuale ai imparti-o la 33 si ceva, punctaj complet pentru civili, si cate puncte de pensie daca o imparti la 20?

mos alecu spunea...

@Plano10 29 noiembrie 2011, 18:00 :
Art. 27.
c) 41,3% pentru conditii speciale si alte conditii de muncă, din domeniul apărării nationale, ordinii publice si sigurantei nationale, datorate de angajator si angajati, din care 10,5% datorate de angajati si 30,8% datorate de angajatori.

mos alecu spunea...

@Plano10 29 noiembrie 2011, 18:00 :
Pentru a nu spune ca se refera la 'conditii speciale din domeniul apararii' ... a se vedea art 30 care defineste locurile de munca din 'civilie' .
Deci art.27 c se refera la :conditii speciale , PRECUM SI cei din domeniul apararii ...

Plano10 spunea...

@mos alecu
Coooreeeect!

fiducius spunea...

Acest comentariu a fost eliminat de autor.