Un produs Blogger.

luni, septembrie 16, 2013

Proiectul legii de obligare la plata unor prestatii banesti lunare a celor condamnati pentru savârsirea de fapte de persecutie politica

6 comments


MINISTERUL JUSTIŢIEI
16 septembrie 2013

Comunicat de presă referitor la lansarea în dezbatere publică a proiectului de Lege  privind stabilirea plăţii unor despăgubiri în sarcina persoanelor condamnate definitiv pentru săvârşirea unor fapte împotriva persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată la data de 6 martie 1945
        Ministerul Justiţiei a lansat luni, 16 septembrie, în dezbatere publică proiectul de Lege privind stabilirea plăţii unor despăgubiri în sarcina persoanelor condamnate definitiv pentru săvârşirea unor fapte împotriva persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată la data de 6 martie 1945.
        Prin proiectul de act normativ supus dezbaterii publice, se propune instituirea unei sancţiuni pecuniare, cu titlu de despăgubire, complementară sancţiunii penale, care să fie plătită lunar de persoanele condamnate definitiv pentru săvârşirea unor fapte în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, indiferent de forma de participaţie penală, care au avut ca urmare moartea, vătămarea corporală sau producerea unei dureri ori suferinţe puternice, fizice ori psihice persoanelor persecutate de regimul totalitar comunist.
        În acest sens, a fost prevăzută constituirea unui fond destinat plăţii drepturilor cuvenite, potrivit legii, persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată la data de 6 martie 1945, fond ce va fi alimentat din sumele plătite cu titlu de despăgubire de către foştii torţionari, condamnaţi definitiv.  Fondul este gestionat de Ministerul Muncii, Familiei Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice. Hotărârea definitivă de condamnare se comunică de instanţa de executare Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice.
        Proiectul prevede că despăgubirea se stabileşte de către instanţa de judecată, prin hotărârea de condamnare a persoanei vinovate. Prin hotărârea de condamnare instanţa de judecată stabileşte durata pentru care se dispune plata despăgubirii, precum şi cuantumul lunar al despăgubirii.
        De asemenea, proiectul prevede că durata pentru care se dispune plata despăgubirii nu poate fi mai mică de 2 ani, iar cuantumul lunar al despăgubirii nu poate fi mai mic de 25% din venitul lunar net al persoanei condamnate şi nici mai mare de 50% din acest venit. Prin venit lunar net, în sensul proiectului, se înţelege venitul net provenit din pensii, salarii, chirii, drepturi de autor şi alte venituri lunare periodice. Raţiunea instituirii unor limite (minimă şi maximă) este justificată pe de o parte de eliminarea posibilităţii stabilirii unor despăgubiri simbolice şi, pe de altă parte, de necesitatea asigurării unui minim de venituri pentru persoana condamnată.
        La stabilirea cuantumului despăgubirii şi a duratei măsurii, instanţa are în vedere criterii precum:  fapta săvârşită, poziţia deţinută de persoana condamnată în aparatul de represiune al regimului totalitar comunist, amploarea activităţii acesteia, măsura în care prin activitatea desfăşurată de aceasta au fost lezate drepturile şi libertăţile fundamentale ale persoanelor.
        În vederea garantării executării obligaţiei de plată a despăgubirilor, procurorul ori, după caz, instanţa de judecată va dispune poprirea asupra veniturilor lunare ale persoanei condamnate, în condiţiile Codului de procedură penală.
 Proiectul de Lege poate fi consultat la adresa

             
Tipăreşte

6 comentarii:

Huhu Rezea spunea...

Masurile propuse prin lege sunt similare masurii neghioaba propusa de premier cu privire la supraimpozitarea veniturilor lunare totale ale bugetarilor si pensionarilor, care depasesc 1000 Eu , in scopul platirii pensiilor militarilor , in urma aplicarii Legii 119/2010 , in cuantumul cel mai avantajos ( aplicarea simulacrului de lege 241/2013) . O BAZACONIE!

Huhu Rezea spunea...

Proiectul a fost adoptat de Guvern, in aceasta forma propusa de M Justitiei. Urmeaza sa intre in procedurile parlamentare de adoptare.
Este greu ca instantele sa mai pronunte o condamnare pentru genocid, asa cum a scos Parchetul acuzatiile din palarie. Tortionarii nu-si propusesera să nimiceasca o colectivitate sau un grup national, etnic sau religios, asa cum defineste Codul Penal infractiunea de genocid.

De ce genocid? Pentru ca e singura infractiune care nu se prescrisese la data modificarii Codului Penal,

Huhu Rezea spunea...

???? mos alecu spune
Message:Dupa \'45 aparusera , ca \"sugaci\" la buget , vestitii \"membri ai PCR cu

activitate din ilegalitate\" ... Care , in timp , s-au tot inmultit ,

incit aparuse vestita zicere : \"putini am fost ... multi am ramas !\" .



Dupa

marea licuriceala din dec.\'89 ... au fost inventati \"revolutionarii si

urmasii acestora\" ... Mai pe urma au fost inventati si \"oprimatii

politic din perioada \'45-\'89 ...



Toti ... sugaci , la buget , care se tot inmultesc ...



Dar ... doritori de sugere sint multi ...



Si

s-au inventat \"tortionatii\" (probabil ca si urmasii lor , pina la spita

a saptea ... dupa scripturi ...) care ar trebui sa primesca si ei ceva

de supt ...



Pentru ca au aparut \"tortionatii\" ... treb\'e sa se eziste \"tortionisti\" ...

S-au gasit si acestia !

Huhu Rezea spunea...

Dupa '45 aparusera , ca "sugaci" la buget , vestitii "membri ai PCR cu
activitate din ilegalitate" ... Care , in timp , s-au tot inmultit , incit aparuse vestita zicere : "putini am fost ... multi am ramas !" .

Dupa marea licuriceala din dec.'89 ... au fost inventati "revolutionarii si
urmasii acestora" ... Mai pe urma au fost inventati si "oprimatii politic din perioada '45-'89 ...

Toti ... sugaci , la buget , care se tot inmultesc ...

Dar ... doritori de sugere sint multi ...

Si s-au inventat "tortionatii" (probabil ca si urmasii lor , pina la spita
a saptea ... dupa scripturi ...) care ar trebui sa primesca si ei ceva
de supt ...

Huhu Rezea spunea...

(continuare) ...

S-au gasit si acestia ! ... tortionistii care treb'e sa fie pedepsiti ...


Numai ca bani la buget nu prea se mai gasesc ...(dupa buget ... putini , coane Fanica , ca avem atitea guri flaminde in curvern !) ...
Dar curvernul este hotarit : dreptate pina la capat ... atunci cind "da bine ia imagine" !

Ii pune pe "tortionisti" sa plateasca . Ocazie cu care se aduc si "imbunatateli" semnificative teoriei dreptului : acuzatii de genocid (i-auzi briul ... ce le-a trecut prin minte procurorilor) vor fi pedepsiti cu plata unor despagubiri banesti ... ca puscarie tot nu vor face din cauza de motiv de virsta ... Daca stiau asta ... Hitler si ai lui nu trebuiau sa se mai sinucida : plateau timp de 5 ani cite o citime din pensie , si treaba era rezolvata !...

Huhu Rezea spunea...

Urmeaza sa se mai "descopere" o categorie de indreptatiti la sugere ...
Acestia vor fi copii nascuti dupa '90 :
- sotiile "rascolutionarilor" morti la licuriceala s-au recasatorit , si au copii ;
- acesti copii sint profund nedreptatiti de catre regimul comunist , care le-a interzis dreptul de a fi "creati" de primul sot al mamei lor ...
- acesti copii fiind , astfel , foarte indreptatiti sa fie inclusi in rindul "sugagilor" la buget ...
- sa vedem ce vinovati se vor stabili pentru aceasta situatie