Un produs Blogger.

vineri, noiembrie 15, 2013

Mariana Campeanu despre pensiile militare

5 comments
Emisiunea poate fi urmarita si aici
Despre militari se vorbeste pe la minutul 14. Moderatorul vorbeste despre un proiect al legii pensiilor militare aflat spre avizare la Ministerul Justitiei. 
Procentul de pensie ar fi 70, 72 sau 74% din solda de baza.

5 comentarii:

Karadeniz spunea...

Se tot întreabă lumea de ce e atâta secretomanie pe proiectul viitoarei legi a pensiilor militare.
Doamna Câmpeanu, care confirmă că proiectul este în ograda domniei sale și că nu l-a citit, el nefiind o prioritate la acest moment, lasă totuși să se înțeleagă că deși necitit îi cunoaște conținutul, atunci când confirmă afirmația moderatorului că nivelul viitoarelor pensii va pleca de la 70% pentru condiții normale, 72% condiții deosebite și 74% condiții speciale. Ba laudă onestitatea militarilor care nu au propus 80% ca magistrații și alte categorii de speciali. Și tot din afirmațiile doamnei ministru reiese că și pentru aceste pensii militare de stat se va plăti în continuare contribuția pentru asigurări sociale.
Secretomania este legată de faptul că acesată viitoare lege se pare că va cuprinde în ea doar viitorii pensionari și pe cei pensionați anterior în baza legii 263. Totuși în condițiile în care prin HGS 1019 nu mai există condiții normale ar rezulta că prin precizarea acestui 70% în noua lege vor intra și cei pensionați anterior legii 263. În această situație vor trebui extinse asupra acestora și prevederile HGS 1019. Ori asta presupune ceva efort bugetar ținând seama de numărul relativ mare de pensionari.
Cum actualul guvern e la fel de strâns la pungă ca și multiplele guverne Boc este clar că vor evita așa ceva. Această evitare se poate face în două moduri.
Prin tergiversarea intrării în vigoare a noii legi ori a perioadei în care seva face
reconversia acestora, în ideea diminuării acestui efort financiar prin ieșirile naturale din sistem și alegerea unui moment propice dpdv politic, de regulă un an electoral, cum ar fi 2016, care să compenseze prin voturi efortul financiar.
Prin unele limitări pentru pensiile ce vor fi reconvertite în noul sistem. Aceasta
se pare că este soluția cea mai agreată, iar unele din aceste limitări ar putea fi,
pentru cei recalculați prin legea 119, creșterea stagiului de cotizare de la 20 de ani la 25 de ani și luarea în calcul pentru pensia militară doar a stagiului efectiv ca militar, pentru stagiile din viața civilă pensia să se calculeze separat conform legii 263.
Se pare că cei din conducerea ANCMRR știu mai multe despre chestia asta din moment ce referitor la noua lege a pensiilor militare de stat insistă în primul rând pe ” respectarea principiului conform căruia pensiile în plată nu se mai recalculează” și ”pe viitor să se ia în calcul întreaga perioadă de activitate,
toate veniturile obţinute, inclusiv cele în misiuni în străinătate, iar perioada pentru o pensie completă să fie minim de 20 de ani;”

sos spunea...

Rog refa postarea ca nu pot sa o vad ...

No name spunea...

Curios, oare ce spune?

acvila spunea...

@ Karadeniz
S-ar putea sa fie un simbure de adevar in ceea ce spui insa am cam tras concluzia ca d-na ministru nu prea era in tema cu problematica pensiilor militare vorbind mai mult pe linga subiect abordind totul cu generalitati. Ori si-a pastrat dintele ala vechi impotriva pensiilor militare si acum nu se grabeste sa avizeze legea desi in campanie sustinea altceva, ori se practica jocul care-l pomenesti ,lege contra voturi la un moment dat.
Mai mult am tras concluzia ca aceste probleme cad in sarcina celor de la ap si interne decit in sarcina dinsei ,fiindca daca stia ceva din problematica nu facea afirmatiile ca replica la spusele lui NItu precum ca acum doar militarii din teatre au misiuni mai grele si doi ani la an, pe cind cei din tara au conditii mult mai bune decit cei care erau prin armata acum 20 de ani. Deci rezulta faptul ca nu cunoaste situatia actuala a militarilor si ce prevede legea deoarece contrazice prin afirmatii realitatile; nu poti spune ca actualmente militarii din intern au conditii mai bune si misiuni mai usoare decit cei din trecut si paradoxal sa beneficieze de CS iar cei din trecut cu conditii si misiuni mai grele sa beneficieze de normale ,cel mult deosebite.
Procentul de 70,72,74% cred ca a izvorit de pe la cei de la interne fiindca astia de la armata ingramaditi au fost si asa ramin.(vezi sursa L164),iar ancmrr le convine pensiile dupa contributivitate fiinca majoritate sunt cu vechime substantiala deci pensie crescuta binisor. Intrind in tainele contributivitatii se vorbeste ca de fapt multi dintre ei beneficiari de sporuri,etc ar fi reclamat-cerut lui boc luarea in calcul a tuturor veniturilor(vizavi de IDsi SM) si atunci boc s-a conformat cu binecunoscuta formula,insa ghinionul a fost ca au cazut la mijloc disponibilizatii pe care in prima faza i-a ”reparat” Oprea ,apoi L 241. DEci ancmrr nu vor ceda si atunci drept compensare cineva a gasit formula asta.
In concluzie d-na ministru era cam straina si dezinteresata de subiect,responsabilitatea o sa cada pe ministrii structurilor de forta.

Huhu Rez spunea...

N-a reusit nimeni sa intre in posesia proiectului de lege a pensiilor militare aflat spre avizare la Ministerul Justitiei, proiect pe care l-a accesat Marius Nitu?