Un produs Blogger.

marți, decembrie 17, 2013

Procedura de renuntare la judecata, asa cum s-a desfasurat in cazul unei contestatii la deciziile de recalculare/revizuire pensie

2 comments
Dupa 2 ani de judecata, un contestator al deciziiilor de recalculare si revizuire ale pensiei militare a renuntat, verbal in instanta, la judecata ca urmare a punerii in aplicare a Legii 241/2013.
Contestatorul a avut amabilitatea sa puna la dispozitia site-ului Roarmy230 incheierea de sedinta prin care Tribunalul Bucuresti a luat act de renuntarea la judecata in baza art. 246 al Codului de procedura civila.

Codul pe procedura civila distinge intre renuntarea la judecata si renuntarea la drept.


Sectiunea V- Renuntarea la judecata si renuntarea la drept
Art. 246
Reclamantul poate sa renunte oricand la judecata, fie verbal in sedinta, fie prin cerere scrisa. Renuntarea la judecata se constata prin incheiere data fara drept de apel. Daca renuntarea s-a facut dupa comunicarea cererii de chemare in judecata, instanta, la cererea paratului, va obliga pe reclamant la cheltuieli. Cand partile au intrat in dezbaterea fondului, renuntarea nu se poate face decat cu invoirea celeilalte parti.

Art. 247
In caz de renuntare la insusi dreptul pretins, instanta da o hotarare prin care va respinge cererea in fond si va hotari asupra cheltuielilor. Renuntarea la drept se poate face si fara invoirea celeilalte parti, atat in prima instanta cat si in apel. Renuntarea se poate face in sedinta sau prin inscris autentic. Hotararea se da fara drept de apel. Cand renuntarea este facuta in instanta de apel, hotararea primei instante va fi anulata in totul sau in parte, in masura renuntarii. luat act de renuntarea la judecata in baza art. 246 al Codului de procedura civila.

Cine doreste,  poate citi incheierea de sedinta a Tribunalului Bucuresti aici.





2 comentarii:

Huhu Rez spunea...

Casa de Pensii poate solicita instantei sa oblige contestatorul care a renuntat la judecata la plata cheltuielilor pe care dovedeste ca le-a efectuat in proces. De exemplul onorariul pentru avocati sau experti.

Huhu Rez spunea...

Daca nu le sunt recunoscute prev hg 1249, pt ca nu mai sunt cadre milutare in activitste, ar trebui sa li se aplice noile prevederi adoptate luna aceasta, lege pe care o puteti citi in postarea urmatoare.