Un produs Blogger.

joi, decembrie 18, 2014

Pensiile se indexeaza si majoreaza in 2015 cu 4,995%. Indicele de corectie a Valorii punctului pentru pensiile calculate in 2015 este 1,07%

27 comments
Diferenta dintre valoarea majorata a punctului de pensie, 830,2 lei, si actuala valoare de 790,7 lei este de 39,5 lei, adica un indice de crestere de 1,04995 ~ 1,05.

L E G E A
bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2015 Parlamentul
României adoptă prezenta lege

.
CAPITOLUL III
Dispoziţii finale

Art. 16. – Câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2015 este de 2.415 lei.
Art. 17. – Cuantumul ajutorului de deces se stabileşte, în condiţiile legii, în cazul:
a) asiguratului sau pensionarului, la 2.415 lei;
b) unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului, la 1.208 lei.
Art. 18. – În anul 2015 valoarea punctului de pensie este de 830,2 lei.
Art. 19. – În anul 2015 indicele de corecţie prevăzut la art. 170 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, este de 1,07.
Art. 20. – (1) Pentru anul 2015, cotele de contribuţii pentru asigurările sociale, asigurările pentru șomaj, asigurările pentru accidente de muncă și boli profesionale, precum și pentru Fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale sunt cele prevăzute la art. 296-18 alin.(3) lit. a), d), e) şi f) din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.
(2) În cota de contribuţie individuală de asigurări sociale prevăzută la art. 296-18 alin.(3) lit.a) din Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, este inclusă şi cota de 5% aferentă
fondurilor de pensii administrate privat, prevăzută de Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
(3) Cota contribuţiei prevăzută la art.28 din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare, pentru anul 2015, este suma cotelor contribuţiilor la bugetul asigurărilor pentru şomaj prevăzute
la art. 29618 alin. (3) lit. d) din Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare.

27 de comentarii:

Huhu Rezea spunea...

Ca sa moara @mosul de necaz, cei care nu sunteti beneficiari ai L 241/2013, ca sa aflati ce pensia veti avea, incepând cu ianuarie 2015, inmultiti pensia contributiva bruta cu 1,05.
Operatiunea o pot face si beneficiarii L 241/2013, pentru a afla daca pensia lor contributiva a depasit cuantumul din 2010, aflat acum in plata.
@mos alecu
Abia astazi am inteles dodiile-ti de ieri.
Te rog sa-ti ceri scuze pentru mizeriile pe care le-ai adresat unui anonim pe site-ul ” potecarilor”... cu convingerea ca mi te adresezi mie.
Nu-mi pierd timpul sa scriu degeaba acolo pentru ca sunt banat de la momentul in care l-am ridiculizat in legatura cu pretentia de a primi doua pensii: una militara si alta contributiva.
S-a mai potolit cu aberatiile juridice dupa ce a pierdut, in recurs, la Curtea de Apel Pitesti.

mos alecu spunea...

I-auzi , ia !...
"Mizerii" adresate de catre mine cuiva , undeva ...
Serios !
Poate ... putin "la mişto" , dar continutul foarte "la obiect" !

De altfel el incepuse cu "miştoul" ... asa ca , eu , n-am facut decit sa-i raspund in aceeasi tonalitate ...
Cind el "a ridicat stacheta" ... am sarit si eu mai sus ...
-------------------
A se citi (reciti) cele spuse de mine ! Nu am vorbit despre "convingerea" pe care as fi avut-o privind identitatea acelui anonim ...
Am vorbit despre o oarecare "impresie" pe care o aveam eu privind identitatea lui ...
O impresie (o vaga senzatie) ... nu o convingere ...

Deci ... eu m-am adresat NUMAI , si foarte clar , acelui anonim ! Fara nici o intentie de a trimite cele spuse altcuiva ...

Huhu Rezea spunea...

@mosule,
Eu inca am rabdare....

mos alecu spunea...

Bine , dom'le : imi cer scuze!

Huhu Rezea spunea...

@mos alecu
Esti un domn!

CEZAR spunea...

Cineee...Mos P...partag..?? Fugi domnule .d- acilea ....!!!!

cristina_2008 spunea...

Beneficiarii legii 241/2013 ,chiar primesc un stoi?Asta e marire de pensie sau e indexarea pensiei cu rata inflatiei?Daca este indexare atunci e marire mincinoasa.Astept lamuriri.Cu respect.

Huhu Rezea spunea...

@cristina
Niciun stoi!!!!:):)
Eu primesc de data aceasta toata indexarea si majorarea, chiar daca sunt beneficiar al Legii 241. Pensia mea contributiva a fost doar cu o ideie mai mica decât pensia militara.
Indexarea potrivit legii 263 nu putea fi de 5%. Diferenta, pâna la 5%,este majorare de la Guvernul perceput pomanagiu de votantii lui Johannis.
De altfel,noul partid liberal, pedelizat si alino-blagist, a si amenintat ca va contesta legea bugetului la CCR.
Dac fac prostia asta, intr-adevar, luam un stoi in luna ianuarie.

cristina_2008 spunea...

Huhurez@ Dupa calculele mele ,in cazul in care indexarea este anual de 3% pensia dupa contributie ajunge sa fie egala cu cea primita dupa L164,prin 2018.Intrebarea mea a fost daca primesc marire,si cat in procente, la pensia dupa legea 164.Ma intereseaza Romania azi .

Huhu Rezea spunea...

@Cristina
Am spus deja ca toate pensiile puse in plata prin L 241/2013, chiar si cele neajunse de cuantumul contributiv, se vor indexa daca se adopta proiectul Dusa al pensiilor militare.
Pâna atunci, gânditi-va ca fara L 241 ati fi avut si acum in plata cuantumul contributiv. Si aceea era România de azi, nu?

CEZAR spunea...

Nesatula domnule si Cristina ..asta ...si cam grea de cap ..!!!

cristina_2008 spunea...

Cezarica@ma da prost te-a mai facut mata.Se putea sa nu dai tu cu mucii in fasole?Se vede ca ai incurcat ceaiul cu votca.Iar esti cu capra,prostovane?
Huhurez@te-am intrebat privind marirea de 5% incepand cu luna ianuarie a.c. si nu de alte minuni.Vad ca o intorci ca la Ploiesti.Lasa-te de politica,domnule, ca nu te prinde.Sa auzim de bine.

Huhu Rezea spunea...

Cristina
Vezi, ca iti cam iei nasul la purtare. Pai, nu de marirea din ianuarie ti-am vorbit?
Din motive politicianist laberale luam cu totii un stoi... ca sa te citez

CEZAR spunea...

@ Cristina...o simntisi patachina (ce ai facut tu prin Armata ??)..chiar in punctul G ..intre amigdale ....

CEZAR spunea...

...simtisi ...scuze ...

mos alecu spunea...

@cristina_2008 duminică, 21 decembrie 2014, 17:21:00 EET :
La : "Beneficiarii legii 241/2013 ,chiar primesc un stoi?"
Da !

La : "Asta e marire de pensie sau e indexarea pensiei cu rata inflatiei?
In prezent (de fapt ... de la intrarea in vigoare a l.19/2000) nu mai exista conceptele de "marire a pensiilor" sau de "indexare a pensiilor" .
"Actualizarea" (cresterea cuantumului) pensiilor se face prin "cresterea valorii punctului de pensie" .
Acest sistem se poate aplica doar pensiilor stabilite prin sistemul punctelor de pensie . De exemplu : la magistrati va creste doar partea "contributionista" din pensia lor de serviciu ...

mos alecu spunea...

@cristina_2008 luni, 22 decembrie 2014, 20:37:00 EET :
La : "Dupa calculele mele ,in cazul in care indexarea este anual de 3%..." .
Cam mult optimism in stabilirea acelui procent de crestere a valorii punctului de pensie...
De exemplu : in 2016 cresterea valorii punctului de pensie va fi determinata de inflatia din 2014 (care va fi de vreo 1,3%) si de cresterea salariului mediu in 2014 fata de 2013 ... Impreuna cele doua elemente nu vor da o crestere de 3% a valorii punctului de pensie ...

La : "Intrebarea mea a fost daca primesc marire,si cat in procente, la pensia dupa legea 164." .
Nu !
Cuantumul din dec.2010 al pensiei este "mort" ca marime . Abia atunci cind pensia dvs. "contributionista" (aia calculata "in puncte de pensie") va fi mai mare decit cuantumul din dec.2010 ... abia de atunci veti intra in "hora" cresterii pensiilor...

mos alecu spunea...

Neintelegerea sistemului , si aplicarea discretionara a acestuia produce "sperante" desarte ...
Cresterea valorii punctului de pensie pentru anul 2015 nu respecta prevederile l.263 . Cresterea a fost stabilita "din burta" ... nu pe baza inflatiei din 2013 si a cresterii salariului mediu in 2103 fata de 2012 ...
L.263 spune "cum sa se faca" cresterea valorii punctului de pensie ... dar nu spune cum sa NU SE FACA ! Ca atare cresterea valorii punctului de pensie se poate face si "din burta" ...

S-apoi cine sa reclame "ilegalitatea" ?
- Pensionarii ?
Exclus ! Pentru ca cresterea este mai mare decit creterea "legala" .
- Pesedeii ?
Exclus ! Ei au planificat aceasta crestere "in cinstea" alegerii coabitacului ... N-a fost sa fie ! ...
Ca atare "se reporteaza" si va fi "in cinstea" alegerilor din 2016 ...
- Laberalii sau pemepizdele ?
Exclus ! Ar trebui sa fie nebuni sa-si "puna in cap" masa de pensionari votaci !
Si Alinuta si Nuti sint pUliticiene care-si cunosc interesele ... si stiu cum sa actioneze cu po_pulimea ...

Unknown spunea...

Am si eu o curiozitate: Casa sectoriala de pensii a MApN tine vreo evidenta vizavi de momentul inceperii indexarii pensiilor celor carora li s-au diminuat drepturile de pensie, conform legii "reparatorii"??? ...intreb si eu.

mos alecu spunea...

@Dan Sutu marți, 23 decembrie 2014, 17:21:00 EET :
Teoretic (si "de bun simt") ar trebui sa tina acea evidenta ...

Dupa modul cum este conceputa si redactata acea Decizie pe l.243 ... este posibil sa nu tina acea evidenta ... Acea Decizie pe l.241 vorbeste despre un anumit cuantum al pensiei "contributioniste" ... fara a vorbi despre un anumit punctaj calculat pe l.119 ...

Probabil ca se merge pe ideea : "Pina sa ajunga sa-i fie marita pensia ... moare imputitul de bosorog ; la ce sa mai tinem evidenta ! Daca totusi nu crapa , bosorogul dracului , sa puna mina si sa-si tina el evidenta ; si sa ne spuna cind ar trebui sa-i marim pensia ! Daca nu ne anunta ... inseamna ca nu-l intereseaza ; si la ce ne-ar interesa pe noi ?" ...

Huhu Rezea spunea...

@mos alecu
Unde ar putea sa reclame ca Ponta a majorat vpp cu ceva mai mult decât actualizarea reglementata de L 263?
O asemenea tâmpenie am mai auzit-o prin 2011 când unii se plângeau ca prin majorarile rezultate din aplicarea L 119/2010 si OUG nr.1/2011o a fost pradat bugetul de stat.
@Dan Sutu
Pensia contributiva se actualizeaza automat când se modifica valoarea punctului de pensie pentru toti pensionarii aflati in plata.
Puteti sa-i verificati si dvs inmultind pensia bruta prezenta cu indicele de actualizare.

mos alecu spunea...

I'auzi , ia !
Mare ingrijorare mare , si luare la mişto ... ca_cum_ca nu s-ar gasi un loc in care sa se reclame o ilegalitate ...
Da' de "institutia" chemarii in judecata pentru savirsirea unei ilegalitati nu s-a auzit prin Prăzaria ?
Că_cînd cineva incalca o lege , chiar daca-i coabitac , poate si treb'e "sa dea cu subsemnatu' " !

Asa ca_care-i mai mare timpenia ?
Aia cu "reclamatia" ? Sau aia ca nu se ezista loc de "lăcrămaţie" ?

Huhu Rezea spunea...

@mos
Cum sa fie ilegal ceva acordat prin lege?
Nici prorogarea actualizarii pensiilor de catre Boc n-a fost ilegala, pentru ca a fost prevazuta intr-o lege.
Trebuie sa fii un mare cautator de nod in papura daca si marirea prin lege a pensiei, cu ceva mai mult decât se cuvenea, este imputabila.

Nu fi rautacios! Si pensia d-tale contributiva va fi majorata cu acelasi procent.

CEZAR spunea...

Mosul ii inghetat bine ...dupa cat se pare....
Si ce bine se aranjase pe 164...a dat porcul degeaba...hi..hi..hi ...

Unknown spunea...

Bun,..am inteles..."bucatica" pe care am realizat-o in "civilie" se va mari, conform legii de aprobare a bugetului asig, sociale.
Eu ma refeream la cuantumul aflat in plata la 31.12.2010 pe Legea 164 si pentru care, in oct.2013, l-am reprimit.
Am impresia ca suntem iar lasati in voia sortii....si nu e corect.

Huhu Rezea spunea...

@Dan Sutu
Nu vi se majoreaza numai cuantumul pentru anii lucrati in civilie, dupa pensionare, ci si cuantumul stabilit prin deciziile de revizuire.
Cuantumul din 2010 il aveti temporar in plata, pana când este depasit, prin indexarile anuale, de cuantumul revizuit, contributionist, fara cuantumul pentru anii lucrati dupa pensionare.

Unknown spunea...

Daca ai dubii legate de valoarea pensiei tale sau daca se apropie vremea pensionarii si inca nu-ti cunosti valoarea estimata a pensiei ai acum la dispozitie serviciile de calcul si consultanta dezvoltate de www.pensiata.ro. Vei afla date si informatii importante de spre pensia ta precum si oportunitati de pensionare in conditiile cele mai favorabile pentru situatia ta. Afa din timp !